Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné, že mám poruchu štítné žlázy?

Endokrinologie Alena 23.3.2018

Dobrý den,
je mi 69 let, užívám carzap HCT, rosumop a budiar spray. Mám podezření na hyperfunkci štítné žlázy. Jednak to máme v rodině a i příznaky by tomu odpovídaly (je mi stále horko, třes rukou, bušení srdce, nespavost a taky mám jakoby tlak v místě št. žlázy, trochu problém při polykání). Laboratorní vyšetření tomu ale neodpovídá. T4 volný 11,6, TSH 1,46, anti Tg 11,2, anti TPO 17,7. Je možné, že bych i přes lab. hodnoty měla něco se štítnou žlazou? Nerada bych zbytečně obtěžovala obv. doktora. Děkuji předem za odpověď.
Alena M.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, hodnota TSH je v normě, volný T4 je lehoučce snížený (norma 12-24 pmol/l)- ale nemělo by to činit potíže (určitě ne takové, jaké popisujete). Hodnoty protilátek se liší dle konkrétní laboratoře, proto je rozmezí jistě uvedeno ve výsledcích (zda je v normě či ne). Podle laboratorních hodnot by neměla být přítomna porucha funkce štítné žlázy. Nicméně pokud máte potíže s polykáním a pocit tlaku v místě štítné žlázy, doporučila bych ještě udělat ultrazvuk štítné žlázy, aby se vyloučila organická porucha - např. uzel štítné žlázy, její zvětšení apod., které by mohlo činit potíže (i při tomto může být funkce normální). Podle výsledku ultrazvuku se uvidí co dále. Ale jistě praktického lékaře se svými potížemi navštivte (doporučila bych zkontrolovat ještě i krevní tlak, EKG a základní laboratoř - ionty v krvi, cukr, krevní obraz, moč atd. k vyloučení jiných onemocnění). S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, možná by stálo za to odběr za pár týdnů zopakovat, i když laboratorně to opravdu ani náznakem nevidím, může se asi výjimečně stát, že se laboratoř ukáže později. Všechno jsou to příznaky dost nespecifické, mohou být vyvolány arytmií srdce, psychickými problémy...Sonografické vyšetření štítné žlázy při problémy s polykáním je také na místě.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, na základě obecně udávaných příznaků mám...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, užívám Euthyros 100 mikrogramů denně (plná...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné, že jsem opět těhotná?

Dobrý den, obracím se na Vás s naléhavým dotazem. V lednu letošního roku jsem...

Je možné, že jsem otěhotněla s někým jiným

Dobrý den, podstoupili jsme s přítelem genetické testy ze kterých vyplynulo,...

Je možné, že jsem se mohl nakazit Aids/Hiv?


Je možné, že jsem se nakazil?

Dobry den, vcera jsem byl poprve v nocnim klubu. Prisedla si ke me jedna profesionalka...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den, nedavno jsem měla chráněný pohlavní styk asi 3 dny před MS. Dnes...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat. 14.12. jsem byla darovat vajíčka...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně těhotenství při braní antikoncepce....

Je možné, že lupenka souvisí s vysazením antikoncepce?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jako malá jsem měla malá ložiska...

Je možné, že mám alergii na anestezii?

Dobrý den, V pátek dopoledne jsem byl u zubaře, kde mi byla podána lokální...

Je možné, že mám pohlavní chorobu?

Zdravím mám ještě dotaz nemusí to být nakaza ale mam takové divné priznaky zlutejsi...

Je možné, že mu prostě jenom rychle porostla hlavička?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat 24.3.se mi narodilo miminko obvod hlavičky...

Je možné, že na někoho nepůsobí kouření marihuany?

Dobrý den, je možné, že na někoho nepůsobí kouření marihuany? Pokud ano, čím...

Je možné, že při mém prvním sexu byla přetržena panenská blána, ale já nekrvácela?

Dobrý den, je možné, že při mém prvním sexu byla přetržena panenská blána,...

Je možné, že se mi to zpozdilo kvůli krvácení po prvním pohl. styku?

Dobrý den, s přítelem jsme měli 30.4 nechráněný pohl. styk, můj první, přerušovaný....

Je možné, že se znaménko rozškrábáním nádorově změnilo?

Dobrý den, Nejsem znaminkovaty typ. Velká znaménka nemam. Bohužel jedno se mi...

Je možné, že šlo opět o zamlklé těhotenství?

Dobrý den,poprosila bych o radu.Jelikož mi před 4 lety zemřela dcera,snažili...

Je možné, že to je syfilis?

Dobrý den, Rok a půl zpět při prvním pohlavním styku jsem dostal Kapavku....

Je možné, že za tímhle vším stojí vážně panická ataka?

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na mé problémy, které níže uvedu. Je mi 22...

Je možné,aby prášek proti otěhotnění,spozdil menstruační i několik dní?

Dobrý den,je možné,aby prášek proti otěhotnění,spozdil menstruační i několik...

Je možné,že jsem těhotná

Dobrý den.Chtěla sem se zeptat...Myslím,že sem těhotná,už jedno dítě mám,takže...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z penisu

Dobrý den, Už delší dobu se potýkám s nepříjemným problémem. Z penisu mi vytéká...

Bulka prsu


Výrůstek po extrakci zubu

Tři týdny po vytržení 4 zubu nahoře se mi na okostici vytvořil tvrdý hrbol,...

Bulka konečníku


Klacid a angína

Streptokok v krku léčba Iva F. 22.2.2018 Dobry den, chtela bych se zeptat,...

Pocit na zvracení, ale nikdy nezvracím

Dobry den, Je mi 21 let a už několik let (od 14ti přibližně) jsem míval pocit...

Bolest ramene


Bolest chodidel

Zdravím, Uz 3 den mám křeče do chodidel střídavě s bodavou bolestí, k tomu...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí bolest v pravém podžebří. Bolest je náhlá,...

Seropram vs Citalec


Pálení poševního vchodu

Dobrý den, již skoro rok a půl mě trápí pupínky kolem poševního vchodu a na...

Vyrážka na břiše po sexu

Dobrý den, na břiše se mi objevila vyrážka po sexu s přítelkyní. Viz foto, přítelkyně...

Opakovaná menstruace

Dobrý den,mám takový problém,nasadila jsem mentruaci (katya),krvácela jsem celý...

Počítání týdnů těhotenství po KET


Zhmoždění kolene, bolesti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli byste mi to jako odborníci popsali tak,...

Bolesti zad a povšechné obtíže

Dobrý den, je mi 24 let, a poslední zhruba 3 roky zažívám lehké zdravotní nepříjemnosti....

Pálení a tlak v konečníku

Dobrý den, v lednu jsem užívala atb.Dalacin na zánět zubu, po tydnu užívání...

Zvracení hlenu, křeče.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat co může být příčinou toho, že můj přítel...

Cervene fleky na ruce a prsou

Dobry den, asi pred 2 mesici se mi objevil na ruce cerveny flek s teckami asi...

Bolest kolene

Dobrý den, v srpnu jsem šla k lékaři s bolestí kolene. Nejdříve jsem dostala...

Reklama