Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je na sonu vidět nádor slinivky?

Trávení Matěj 9.5.2018

Dobrý den, minulý dotaz mi nebyla zodpovězena jedna otázka, jestli by nádor slinivky zobrazilo sono? Za necelé 3 týdny jsem zhubl 2 kg, aniž bych pro to cokoliv udělal - před přesně 14 dny jsem byl na sonu břicha (nález v normě). Když by hubnutí souviselo s rakovinou slinivky (hubnutí už je prý pokročilá nemoc), zjistilo by to před těmi 2 týdny sono? Nebo třeba mohl ten nádor být před 2 týdny malý a nemohl tedy být viděť?
Nevím, proč si to hubnutí spojuji zrovna se slinivkou, asi proto, že má špatnou prognózu... Mám kancerofobii, nasadil jsem předevčírem antidepresiva, tak doufám, že mě ty zlé myšlenky co nejdříve opustí... Jen bych chtěl mít jistotu v tom, kdyby hubnutí souviselo se slinivkou, jestli by to odhalilo to sono, nebo už 14 dní je dlouhá doba a nádor mohl mezitím vyrůst? Ještě mi byly dělány testy amyláza a lipáza - ty v normě.
Mám příšti týden zkoušky, nemohu se soustředit na učení, protože mi hlavou vrtá tento problém. Už jsem z toho nešťastný. Navíc mám strach lézt na váhu, že budu mít za týden ještě míň kilo... Tak jsem myslel, že když sem ještě jednou napíšu, že se uklidním.. pořád si zkouším v hlavě představit, když teda sono bylo před 2 týdny OK, jestli ten nádor mohl být malý a vyrůst až třeba nějak teď... možná je to absurdní myšlenka, nevím..
Možná jsem část zhublých kil shodil, protože jsem měl v pátek 37,8 stupňů teplotu a vzal si na noc 2 paraleny a zpotil se.. Ale nechápu, proč ta 2 kila nenabíram nazpátek.
Omlouvám se. Možná už to vypadá, jako bych si tu z lékařů dělal blázny, že píši docela často, ale nevím, jak si pomoci, dokud nezaberou antidepresiva.
Děkuji za zodpovězení dotazu a ještě jednou se omlouvám.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, pokud by se jednalo o pokročilou formu rakoviny slinivky (s hubnutím) určitě by byla na sonu vidět (a to již před dvěma týdny). Ve Vašem věku je rakovina slinivky velmi málo pravděpodobná. Navíc, pokud by byla přítomna, měl byste i jiné příznaky.
Myslím, že u Vás bude hubnutí z příčin psychických- velmi se obáváte vážné nemoci a trpíte díky tomu velkým stresem. Je určitě dobře, že užíváte antidepresiva, měly by Vám ve Vašem stavu pomoci. Jejich efekt ovšem očekávejte zhruba až po měsíci užívání (je to u všech antidepresiv, jejich plný účinek se projeví až po cca měsíci užívání).
Příčina hubnutí je dle mého názoru psychického původu (nevím, kolik toho sníte, když jste ve stresu). Dále jste určitě mohl něco shodit při teplotě. U mladých mužů obvykle bývá přítomen poměrně rychlý úbytek váhy a pak trvá delší čas, než se hmotnost zvýší. Zejm. mladí muži s tímto mají problémy.
U Vás bude nyní nejdůležitější se uklidnit. Bohužel ještě bude trvat nějaký čas, než antidepresiva plně zaberou. Buď to můžete zkusit vydržet, nebo lze na zmírnění úzkostí užít léky ze skupiny benzodiazepinů (např. Neurol) - ale s jejich užíváním opatrně, jsou návykové (lze je užít jednorázově, např. 1x týdně, když je úzkost již hodně velká). Tyto léky nejsou určeny pro dlouhodobé užívání. Pokud byste tedy měl strach či úzkosti, které byste již špatně zvládal, doporučuji potíže probrat s lékařem a najít spolu s ním vhodné řešení.
S pozdravem BB.

Související dotazy

Pokud by se jednalo o nádor, byl by vidět na sonu?
Dobrý den, ráda bych znala váš názor. Ve středu vecer...
Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...
Nádor slinivky
Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou...
Nádor slinivky a DM
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...
Nádor slinivky
Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny



Je možný přenos hiv na zvíře a zpět na člověka

dobry den, tuto otazky jsem pokladal pani praktické lékařce ale asi uplně nepochopila...

Je možný přenos hiv na zvíře a zpět na člověka?(prase,drůbež)

dobry den, virus hiv je nemoc pouze mezi lidmi? chci říct, kdyby se např. infikovaná...

Je možný přenos kapavky ze zakoupeného spodního prádla?

Dobrý den, rada bych se zeptala zda je možný přenos kapavky z nově zakoupeného...

Je možný přenos z otce na plod?

Dobrý den, manžel má boreliozu. V současné době se také pokoušíme o dítě....

Je možný tento postup gynekologa?

Bohužel žiji v partnerském trojúhelníku.Vyskytla se otázka nákazy pohl.nemocí.Je...

Je můj povlak na jazyku normální?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můj povlak na jazyku je normální, fyziologický?...

Je můj připad vhodný pro ortopedii a netušíte co můžu mít s kolenem ?

Dobrý den. Před rokem a čtvt se mi stal pracovní úrazm při kterém jsem upadl...

Je můj syn opožděný ve vývoji?

Dobrý den paní doktorko, mám syna kterému bude tento týden 7 měsíců. Nevzepře...

Je můj zdr. stav na ČID nebo ZTP II. stupně?

Dle sdělení posud. lékaře prý není nárok, tak bych chtěla znát Váš názor, za...

Je naděje na miminko i v když jsme starší pár?

Dobrý den pani doktorko. Jsme starší pár Ona 39 let, On 65 let. Snažili jsme...

Je naděje?

Manžel byl před více jak 2 lety na operaci krční páteře-vložen vlastní štěp...

Je nákaza svalovcem možná pouze požitím nebo i kontaktem?

Dobrý den, dnes jsem manželovi připravovala k obědu kančí hřbet. Maso jsem...

Je narušena účinnost HA?

Dobrý den, vím, že podobné dotazy jsou tu již zodpovězeny, přesto bych vám...

Je nebezpecna nizko placenta

dobry den chcela bych vedet ked je nizko placenta ci je to nebezpecne a ako...

Je nějak možné posunout menstruaci

Dobrý den, začínám právě se svojí první HA ( jangee 0,03mg) Rozumím tomu tedy...

Je nějaká instituce u nás, kde by se to dalo vyřešit několika návštěvami a aby to nestálo víc než 40 tisíc celkem?

Dobrý den. Mám dotaz na možnosti opravy chrupu.Mám jej celkem ve špatném stavu.Během...

Je nějaká jiná možnost, než brát Baclofen

Dobrý den, je nějaká jiná možnost, než brát baclofen (nějaká fyzioterapeutická...

Je nějaká možnost že mohla otelotnět ?

Dobrý den chtěl bych se zeptat moje přítelkyně měla menstruaci minuli měsíc...

Je nějaká možnost, že bych se zákroku vyhla?

Dobrý den, byla jsem 18.1. na gynekologickém zákraku z důvodu zamlklého těhotenství....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Únava, žluté bělmo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, dneska jsem zjistila , že mám nažloutlé...

Vyrážka na rukou

Dobrý večer, už delší dobu mě trápí vyrážka na rukou (viz fotografie). Objevuje...

Pooperační rekonvalescence, možnost sportu

Dobrý den, jsem sedmý týden po operaci slepého střeva, provedenou klasicky,...

Boule u úponu Achillovy šlachy

Před 14 dny jsem si zakoupil nové boty. Krátce na to mě začala pobolívat pata,...

Lámání zubů

Dobrý den, tak trochu dva dotazy v jednom: 1. Prakticky celý život mám...

Prosím o vysvětlení RTG plic/srdce

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto výsledku (viz níže) s možnými diagnózami....

Vystouplé břicho kolem pupku

Dobry den mam tvrdé a trochu vystouplé břicho v okolí pupku.Na obou mích bocích...

Macmiror complex 500 vaginální globule


Cévní změny HK

Dobrý večer stalo se mi , že se mi z ničeho nic udělalo nevolnost : Nejdříve...

Svalová boule

Dobrý den už něakou dobu mě trápí tahle boule, viz.foto něak mi to nevadí ale...

Dlouhodobě zrychlený tep

Dobrý den, už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105...

Bolest paže/žíly po odběru krve

Normálně mám s odběry proDobrý den! Před týdnem jsem byla na odběru krve (kvůli...

Bolest za usnim laluckem

Uz asi 2-3 dny me boli za usnim laluckem na dotyk a bez dotyku pocituji tlak...

Estan

Dobry den.Po asi roce trapeni a pokusu dostat se ze stavu ktere jsem mel diky...

Neustálé bolesti zad v bederní části

Dobrý den,více než rok mám dá se říct neustálé bolesti zad v bederní části....

Zánět ledvin

Dobrý den, chci se zeptat na mé potíže.Njeprve to začalo o víkendu tím,že jsem...

Vlčí zrno

Dobrý večer, chtěla bych poprosit o radu. dcera 4,5roku má od prosince vlčí...

Bušení srdce při užívání antibiotik

Dobrý den, jsem v polovině léčby (5. den) Cifloxinalem, který užívám kvůli zánětu...

Nucení na močení

Dobrý den, Mám neustálý pocit na močení v penisu. Partnerka byla vyšetřována...

Propíchnutí ucha

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně propíchnutí ucha. Mám v plánu propíchnout...

Reklama