Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je obecně létání v 1. trimestru těhotným doporučované?

Gynekologie Iveta 23.6.2017

Dobrý den,

Jsem v 8. týdnu těhotenství a na příští týden mám koupené letenky do Itálie, jedná se tedy o 2hodinový let.
Zajímá mě, jestli je obecně létání v 1. trimestru těhotným doporučované? Jaký může mít vliv skenner na letišti a radiaci v letadle?
Zároveň každý rok touto dobou trpím alergií na pyl, takže mám celkem velkou rýmu, kýchám a každou chvíli mám zacpaný nos. Obecně v letadle trpívám na problémy s vyrovnáváním tlaku v uších, už několikrát v minulosti jsem měla vpáčený bubínek a jednou zánět středního ucha z letadla. Po těchto zkušenostech si zásadně před přistáním stříkám silné kapky typu Olynth, které mi vždy spolehlivě dýchací cesty uvolní a nemám problém s tlakem v uších. Mohu jako těhotná takové kapky použít? Kapky na alergii mi bohužel v letadle nepomáhají, potřebuji něco silnějšího.
Předem moc děkuji za odpovědi.
Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, letět můžete obecně cca. do 30-34.týdne těhotenství v závislosti na letecké společnosti, let určitě není doporučován v žádném stádiu těhotenství, riziko berete výhradně na sebe. Skener a radiace v tomto stádiu těhotenství by již nemuseli být pro plod rizikové, organogeneze by měla být dotvořena, a dávka také nebude výrazně vysoká. Nosní kapky na dobu letu by jsem určitě aplikovala, určitě je to menší riziko než řešit následné komplikace po letu, s pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Užíváni léku v 1. trimestru
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne uzivani...
Létání letadlem v prvním trimestru těhotenství
Dobrý den, mám dotaz ohledně létání letadlem v prvním...
Kombinovaný screening v 1.trimestru
Dobrý den, výsledek screeningu v 1.trimestru je negativní,...
Krém Canesten v 1. trimestru
Dobrý den, jsem v 9tt a během 1. trimestru jsem na...
Těhotenský screening v 1. trimestru
Dobrý den, prosím, může zkreslit výsledky screeningu...
Vyšetření screening v 1. trimestru
Dobrý den, v listopadu jsem byla na screening v 1....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je nutné při IMC užívat ATB?


Je nutne umrtvit zub?


Je nutné užívat euthyrox?


Je nutné užívat lék?


Je nutné užívat Letrox?


Je nutné užívat přípravek Euthyrox 50 1/2 tabletky každý den

Dobrý den , mám dotaz zda je nutné užívat přípravek Euthyrox50 1/2 tabletky...

Je nutné vysadit antikoncepci?


Je nutno léčit e coli?


Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Je nutný při léčbě syfilis pobyt v nemocnici?


Je odbarvování chlupů bezpečné?


Je opar nakažlivý i v době bez příznaků?


Je opravdu nejaký spusob kterým se dají zvětšit prsa?


Je opravdu nutná obřízka?

Dobrý den, je mi 25 let a už nějakou dobu mě trápí zúžení predkožky. Na okraji...

Je opravdu nutná operace?


Je opravdu nutné brát antikoncepci?


Je opravdu nutné brát euthyrox?

Dobrý den, podle zpráv mám dg e041 - tedy struma netoxická jednouzlová. Už kdysi...

Je opravdu po 45. roce nutná hysterektomie?


Je opravdu v rumu NĚCO, co by mu mohlo takhle zabírat?

Dobrý den, můj dotaz se týká zdravotního stavu mého tatínka (75 let, výška 170,...

Je opravdu vše v pořádku?

JIžněkolik roků užívám 1/2 tablety Furonu na odvodnění. V poslední době se mě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest varlat

Už asi týden mě bolí levé varle, občas i prave. Jsem sportovec a bolest se zvýší...

Vřídek u análního otvoru

Dobrý den, nevím, jak přesně to nazvat, asi to je vřed, nebo byl, na sedacích...

Cukání v břiše

Dobry den mam dotaz obcas mam neprijemne cukani v brise tesne pod koncem hrudni...

Bílé skvrny na rukách

Dobrý den, mám problém s bílými skvrnami na rukách. Skvrny se objevují jen když...

Zvětšená žilka na penisu pod žaludem

Dobrý den, je mi 19 let a mám problém z penisem, udělala se mi kousek pod žaludem...

Boláky na nohou

Dobrý den, už 3 týdny mě trápí boláky na nohou. Občas se mi objevovaly už dříve,...

Krvácení při 1.styku

Zdravím, při mém prvním pohlavním styku jsem krvácela, tím pádemm zřejmě došlo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Zarudnutí na obličeji.

Dobrý den, asi před půl rokem mi byla zjištěna Snížená fce. štítné žlázy. Bral...

Bolest pupku

Dobrý den, dnes se mi při vstávání ze židle objevila ostrá bolest u pupku, spíše...

Pálivá bolest břicha, žaludku

Vážený pane doktore, asi před třemi týdny, max. před měsícem, mě začala trápit...

Bulka na sliznici v ústech

Dobrý den, přibližně před týdnem jsem si jazykem nahmatal bulku na sliznici...

Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku,...

Genitální opar


Patnáctiletá preventivní prohlídka


Zvětšené uzliny

Dobry den, Pisi s dotazem ohledne zvetsene uzliny na krku - v oblasti kyvace...

Bolesti zad a vysoký krevní tlak

Dobrý den, prosím o radu. Začátkem února tohoto roku jsem zatlačil hlavu nevědomky...

Pihy - jedna mi zčervenala

Dobrý den, všimla jsem si, že mi jedna piha zčervenala, viz foto. Mám tomu...

Konvička Rhino horn na výplach nosu.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na potíže po výplachu konvičkou Rhino horn....

Boule pod žebry

Dobrý den, uprostřed pod žebry v místech kde je tzv. trojuhelník a kde je ukončení...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.