Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je opravdu v rumu NĚCO, co by mu mohlo takhle zabírat?

Vnitřní lékařství Eva 25.3.2019

Dobrý den, můj dotaz se týká zdravotního stavu mého tatínka (75 let, výška 170, váha 50 kg). Léčí se s rozedmou plic, užívá na inhalování seebri breezhaler. Srdce v pořádku, rozbor krve neukázal ani zvýšený cholesterol. Občas si stěžuje na problémy s očima - dvojité vidění (obraz jako by nad sebou), nebo rozmazaný. Vyšetření u očního nic špatného neobjevilo. Neurolog po vyšetření ct a magnetickou rezonancí objevil silnou atrofii mozkových buněk způsobenou hlavně alkoholem. A tady začíná můj dotaz: když má tatínek problémy s očima tvrdí, že mu na to zabírá pouze rum, obyčejný rum. Dřív si občas dal borovičku, ale ta mu na zdravotní problémy prý nepomáhá. Jenomže při jeho samoléčbě rumem nezná hranici - sice se mu vidění možná na chvíli srovná, ale je potom opilý a podle mě stejně vidí dvojitě. K opilosti měl sklony i dříve, teď se to však se smrtí maminky vystupňovalo. Můj dotaz zní: je opravdu v rumu NĚCO co by mu mohlo takhle zabírat? Nedalo by se to NĚCO nahradit nějakými léky? Případně jaké další vyšetření doporučujete? Tatínkův alkoholismus zatím řešíme v rodinném kruhu, do protialkoholní léčebny nechce. Velice pěkně děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nemyslím si, že zrovna v Rumu bude něco, co zázračně zabírá na tatínkové dvojité vidění. Pokud by se jednalo o alkohol obecně, pak třeba může indukovat vazodilataci, rozšíření cév a tím zlepší prokrvení mozku a případně může být vidění ostřejší, ale když už, bylo by to po každém alkoholu a efekt spíše přechodný, než trvalý. Takže prostě mu Rum jenom chutná nejvíce ze všech kořalek a ničím, žádným lékem ho nahradit nelze. Další vyšetření co by bylo vhodné bude asi psychiatrické, zde ale sám musí být svolný k protialkoholní léčbě s všemi důsledky, či už za hospitalizace, či ambulantně. Za větším příjmem alkoholu může být skrytá deprese, zejména u takto starého člověka, po ztrátě manželky, při sociální izolaci, ztrátě uplatnění, proto vhodně volená psychiatrická léčba by pro něj mohla být přínosem. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Jak může být moje miminko ohroženo a jak mu včas pomoci.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám devítiměsíční miminko,...
Kdy začne zabírat antikoncepce
Chci se zeptat za jak dlouho začnou zabírat antikocepce....
Mohla by mu pomoci marihuana?
Dobry den ,synovec ma hranicni poruchu osobnosti ,prasky...
Neco v moči
Dobrý den. Když se vymočím do sklenice, tak mi něco...
Udělala se mu boule na krku
Dobrý den , mam 3 týdenní miminko a udělala se mu boule...
Prosim vas nemohla som mu poskodit brusne organy?
Dobry den, moj 6t syncek mava boelsti bruska. Tlaci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Je nutný při léčbě syfilis pobyt v nemocnici?


Je obecně létání v 1. trimestru těhotným doporučované?


Je odbarvování chlupů bezpečné?


Je opar nakažlivý i v době bez příznaků?


Je opravdu nejaký spusob kterým se dají zvětšit prsa?


Je opravdu nutná obřízka?

Dobrý den, je mi 25 let a už nějakou dobu mě trápí zúžení predkožky. Na okraji...

Je opravdu nutná operace?


Je opravdu nutné brát antikoncepci?


Je opravdu po 45. roce nutná hysterektomie?


Je opravdu vše v pořádku?

JIžněkolik roků užívám 1/2 tablety Furonu na odvodnění. V poslední době se mě...

Je ovšem svéprávná, tudíž operační tým musel uposlechnout

Dobrý den,opět se na Vás obracím s dotazem.Jak jsem psal,maminka čekala na operaci...

Je penis v pořádku?


Je postup mého gynekologa správný??


Je postup podle Vás správný?

Dobrý den, jsem nyní v 18+2 týdnu mého prvního těhotenství a mám Leidenskou...

Je potřeba dělat odběry ??

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření mého 2-letého syna. Cca před půl rokem...

Je potřeba použít Postinor?


Je potřeba se tímto ojedinělým výskytem petechie zabývat?

Dobrý den, jsem nyní v 20.tt těhotenství. Od začátku těhotenství beru Fraxiparine...

Je poukaz v pořádku?

Dobry den, chcem sa spytat, ci predpis v prilohe je v poriadku. Dal som si zhotovit...

Je poukaz v pořádku?

Dobry den, chcem sa spytat, ci predpis v prilohe je v poriadku. Dal som si zhotovit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Neuroborelióza

Dobrý den, mám neuroboreliézu, jsem v nemocnici na kapačkách s antibiotiky....

Radioterapie mozku

Dobry den pani Doktorka. Môj priatel českymluvici 22 lety bulhar ktory žije...

Únava, nechuť k jakékoliv činnosti

Dobrý den, zhruba 1 za 2 měsíce se u mě dostaví silná únava a bolesti kloubů...

Bolest lýtek při chůzi

Dobrý den, nevím do jaký kategorie zařadit můj problém... při chůzi venku...

HIV/AIDS nakažení

Zdravím, již pár let uvažuji o tom, jak se může aids vůbec "chytit"? Hledal...

Podpora chuti k jídlu u seniorů

Dobrý den, mám ležícího otce ,kterému je 95 let a nemá chutˇ na jídlo ,takže...

Vysvětlení hodnot protilátek VZV

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní plánuji druhé těhotenství a nebyla jistota,...

Pálení v pochvě přivýronu semene

Přítelkyně používá při pohlavním styku několik let lubrikační gel, žádné potíže...

Riziko předávkování léky na alergii


Trittico

Dobrý den, prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na...

Svědivá vyrážka


Bílé skvrny na rukou

Dobrý den, přítel má na rukách na zadní straně rukou bílé flíčky. Nijak ho neomezují,...

Bolest tváře

Dobrý den prosím vás o radu trpím neskutečnou bolesti tváře už několik dnů a...

Bolesti kolenního kloubu


Plicní parenchym

Dobrý den. S pomocí CT vyšetření mi byl diagnostikován plicní parenchym bez...

Faktor Rh

Dobry den, je mozne, aby moji dva synove meli kazdy jiny rh faktor? Jeden ma...

Bolest žaludu na dotyk

Dobrý den,už delší dobu,když se dotknu žaludu tak mi to je nepříjemné.Žalud...

Bolest žaludu při doteku

Dobrý den je my 16 let a už od mala mě trápí jeden problém. Při odhrnutí předkožky...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, již delší dobu mám potíže s únavou až omdléváním, krevní tlak v klidu...

Předkožka je na konci bíla

Mam už as 10let obřízku z duvodu toho že manželka měla časte zaněty a mě zbělala...

Reklama