Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jiný problém

Jiný problém Barbora 4.4.2018

Dobrý den,
měla bych dotaz na můj zdravotní stav. V prosinci minulého roku mě začalo bolet levé a následně i pravé oko při mikroskopování, od toho potom i celá hlava, bolest přetrvala do druhého dne a pak zmizela. Znovu se objevila až př další práci s mikroskopem, takhle asi 3x během 2 týdnů. Stačilo jen půl hodiny koukat do mikroskopu, což potřebuji ve škole a oči se ozvaly bolestí jako kdyby za okem. Když jsem odstranila příčinu a přestala pracovat s mikroskopem, znovu se bolesti nevrátily. V té době jsem byla zároveň pod větším stresem než normálně a začalo mi na několik dní tikat oko.
Předminulý pátek mě ale během dne, kdy jsem byla v klidu přepadlo lehké motání hlavy a necítila jsem prsty na levé ruce. Po asi 5 hodinách to celé z ničeho nic přešlo, jakmile jsem musela do práce. Další dva dny jsem měla šílenou žízeň a ve neděli večer jsem se vystresovala kvuli škole a začala mě brnět levá ruka. Zaspala jsem to, jenže brnění se ozvalo znovu asi hodinu po probuzení v pondělí. To ráno jsem cestovala a během cesty se brnění přesunolo i do levé nohy a nasledně i na malou chvilku i na levý spánek. Znovu to odeznělo náhle jak jsem vystoupila z autobusu. Zašla jsem na neurologii a tam mi udělali CT mozku(v pořádku) a rozbory krve, kde zjistili slabou hemolýzu. Poslali mě na dalších 5 vyšetření a pohrozili mi roztroušenou sklerozou. Jakmile jsem došla domu, začlo brnění znovu i v pravé ruce. V uterý jsem měla pocit slabosti v noze a večer odkrvení rukou. V středu mě pak ráno brněli už všechny končetiny a odpoledne se mi motala hlava. Ve čtvrtek mě znovu brnělo všechno, ale intervaly se začali zkracovat na minuty, celý den jsem ale měla nervozní nohy, nemohla jsem být v klidu i křeče se objevily. V pátek a o víkendu to samé, bylo to čím dál lepší ale přidal se třes rukou jako ve velkém stresu. Se stresem se to zhoršovalo. Během pondělí jsem také bojovala s nechutenstvím. Nikdy nemám 2 příznaky najednou nebo ve dvou místech, spíš to tak skáče a to pouze když jsem v klidu, jakmile začnu být aktivní, je mi uplně dobře, na kardiotreninku ve středu jsem se nijak nešetřila a bylo mi skvěle, dokud jsem zase nedošla domů a nesedla si. Taky to nikdy nevydrží dále než 4-5 hodin, pak se to prostě na několik hodin ztratí.
Všechny vyšetření na sklerozu budou až za 2 měsíce a u doktora se o tom se mnou nikdo nebaví, proto by mě zajímalo, jestli je toto onemocnění podle příznaků pravděpodobné. Hodně se toho obávám, celé pondělí, uterý a středu jsem probrečela, protože vím co je to za nemoc a vím, že když by i ji ve 21 letech diagnostikovali, nebudu mít normální život jako ostatní lidé, rodinu, partnera nebo karieru už vůbec ne, takže mě to děsí. Tím se dostávám ještě do většího stresu a je to horší.
Stejné příznaky (tiky, brnění, necitlivost, motání hlavy...) jsem mívala už dříve, téměř každý měsíc, ale nikdy ne na déle jak půl hodiny a pak samy odezněly.
Můj dotaz tedy je, jaké šance jsou, že je to opravdu ta skleroza? A můžou být tyto příznaky jen ze stresu? Protože za poslední 3 roky jsem neměla ani jednou od stresu volno, jsem student VŠ, mám 2 práce, z nichž jedna je velmi stresující, několik dobrovolnických projektů a navíc žiji sama a na všechno jsem sama.
Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, z Vašeho dotazu vyplývá, že Vaše potíže brnění souvisí především se stresem. Další příčinou bývá (je se stresem také spojena) porucha dýchání. Hodně lidí neumí správně dýchat a při stresu či napětí se dýchání ještě zhoršuje (buď je dýchání mělké nebo naopak je hyperventilace). Doporučovala bych Vám obrátit se na lékaře či psychologa, který se zabývá psychosomatikou, a začít řešit své obtíže touto cestou. Naučit se odpočívat či relaxovat v rovnováze s pohybem, správně dýchat, jíst zdravě, pít dostatečně čisté tekutiny a mít veselou a klidnou mysl. To je recept na zdraví. I když je nepravděpodobné, že máte RS, dlouhodobé působení stresu je pro tělo škodlivé a může po nějaké době dojít ke vzniku nějakého onemocnění. Pokud nezvolníte, nestanovíte si priority, nezačnete žít, pak RS nemusí být to nejhorší, co může přijít. Máte svůj život a své zdraví plně ve svých rukou a záleží jen na Vás, jak s tím budete nakládat. Zkuste být na sebe hodná.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Jiný problém
Dobrý den, jsme trošku vážnější případ - manžel měl...
Jiný problém
Dobrý den, mám problém týkající se mého penisu,...
Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...
Jiný problém
Dobrý den, léčím se na psychiatrii s depresemi. Můj...
Jiný problém
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, už pár měsíců spím...
Jiný problém
Dobrý den, ještě dodatek k předchozímu dotazu. Před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobry den. Mohla bych Vas poprosit a blizsi informace ke krevnim testum. Uz...

Jiný problém

Dobrý den, chtěl bych se poradit mám přítelkyni, která momentálně pracuje v...

Jiný problém

Dobry den, jsem ve 31tt a minuly tyden jsem byla pritomna u postriku proti...

Jiný problém

Dobrý den ráda bych se zeptala, včera jsem si všimla že na horním patře se mi...

Jiný problém

Dobrý den, včera jsem po jednom nasem štangastovy (bezdomovec) uklízela zvratky....

Jiný problém

Dobrý den asi tak rok a půl se léčim na vysoký krevní tlak. Asi tak před půl...

Jiný problém

Dobrý den co vše způsobí zvýšenou hodnotu serotoninu v krvy? Může to být i stres?

Jiný problém

Byl jsem od neděle v nemocnici mám růži do pátku jsem dostával antibiotika žilne...

Jiný problém

Dobrý den, již 5 měsíců mám nějaké neurologické problémy,které se opakují.Byl...

Jiný problém

Dobrý den , chtěla bych se zeptat . Cca na začátku března jsem užila tabletku...

Jiný problém

Dobry den, nahodou jsem si pred cca pul rokem nad varletem a sourkem (jakoby...

Jiný problém

Dobrý den, 4. měsíc jsem nespal ani jednu noc v kuse. Trápí mě bolesti zad...

Jiný problém

Dobrý den. Prosím o sdělení, zda mi něco dokáže vrátit rovnováhu. Je mi 57 let,...

Jiný problém

ávratu jsem normálně fungovala sama doma, přítel v práci. V únoru po třech měsících...

Jiný problém

Dobry den mam DM I. a celiakii. V létě me začaly bolet nohy mela jsem pocit...

Jiný problém


Jiný problém

Dobry den, před měsícem jsem začala brát antikoncepci a ted dobiram 2 platicko,...

Jiný problém

Dobrý den, včera jsem měl nechráněný styk s partnerkou, po sexu jsem si ničeho...

Jiný problém

Dobrý den, Chci se zeptat zda je takováhle žilní kresba na penisu normální,...

Jiný problém

Dobrý den. Omylem jsem si vzala ráno v jeden den dvakrát tabletku HA, další...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní obtíže

Dobrý den, pisal som pred týždňom kvôli vyrážke na zadku, zhruba päť centimetrov...

Bolest hlavy je nejčastěji z průvanu

Dobrý den, dnes ráno jsem se probudila a zjistila jsem, že mám bolesti na...

Ucpané dutiny 1 rok po FESS operaci

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz. Je to přesně rok, co jsem trpěl ucpanými...

Orgasmus

Zistila jsem, že po fyzicky náročné práci lépe usnu, pokud se sama sebe uspokojím....

Skřípnutý mezižeberní nerv


Aldara krém

Dobrý den, Je mi 23 let ,poprvé jsem byl na urologii s cca 4 pupínkama na předkožce....

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Ženský orgasmus

Zdravím, chtěla jsem se Vás zeptat: "Je důležité v životě ženy aby zažila při...

Bolest zápestí


Preejakulát a otěhotnění


Krční páteř - závratě, bolesti ramenou a horních končetin

Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledku magnetické rezonance krční páteře: "Kanál...

Léky při kojení: Brufen a Imodium

Mám skoro 4. měsíčního zdravého chlapečka, kterého plně kojím. Vzala sem si...

Bolest pokožky hlavy

Dobrý den, mám problém s pokožkou hlavy. Asi na dvou místech mě jednou za čas...

Podkožní útvary na stydkých pyscích

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Je to již několik let co se mi u klitorisu...

Jistá Homosexuální či Bisexuální orientace v 15 letech?

Dobrý den, je mi 15 let, a můj problém je v tom, že mám pocit že nejspíše budu...

Tíseň na hrudi

Dobrý den, je mi 18 let a už půl roku mne trápí tíseň na hrudi spojena s tlakem...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Preference homosexuální pornografie

Dobrý den, vzrušuje mě jenom lesbická a gay pornografie (více gay). Je to náznak...

Ofouknutí hlavy a krku

Dobry den. I kdyz jsem byl uz u mnoha lekaru, porad mi to neda. Minuly tyden...

Orgazmus u ženy

Ahoj, pro mě je orgasmus stále záhadou, a nepochopím stále jeho mechanizmus,...

Reklama
Zavřít