Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Rossova operace, srdeční vada

Srdce a cévy František 29.1.2017

Dobrý den, je mi 15 let a mám vrozenou srdeční vadu - aortální insuficience (nedomykavost) a stenóza (zúžení) - a pravděpodobně tento rok půjdu na operaci. Musím si vybrat, zda plastickou opravu (což je kvůli stenóze náročné a nevydrží to na dlouho (třeba jen 5 let)) nebo náhradu. Biochlopeň primář automaticky vyloučil, tudíž přemýšlím, zda mechanickou chlopeň, nebo Rossovu operaci. Četl jsem na internetu mnoho článků a momentálně jsem skoro rozhodnutý pro Rossovu op. (u mechanické chlopně vidím spoustu negativ, např. doživotní braní Warfarinu (je mi teprve 15 a nechci si hned zničit játra léky, zároveň má dost nežádoucích účinku, nemluvě o omezení konzumace spousty potravin, alkoholu atd.), tromboembolické komplikace a krvácivé komplikace, lékařské kontroly atd. Za to Rossova operace má mínusů jen pár - náročnost operace, riziko selhání jedné chlopně a nutnost reoperace v budoucnu, zato ale budu mít o dost kvalitnější, klidnější a jednodušší život. Stále nejsem na 100% rozhodnut, proto se tu ptám.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, pane Františku. Ptáte se na velmi specifickou věc a předesílám, že nejsem expert - jste v péči specializovaného pracoviště a je vhodné, aby takto závažné rozhodnutí bylo provedeno při osobním jednání s ošetřujícím lékařem. Konečná volba bude ale na Vás - o rizicích Rossovy operace jste četl, uvedu tedy to, co je podle mého názoru potřeba vzít ještě v úvahu, pokud byste se přiklonil k mech. náhradě: dlouhodobé užívání warfarinu nijak "neničí játra", ani jiné orgány (rizikem je krvácení související s účinkem léku, ne toxicita), opatření týkající se stravy nejsou zas tak omezující (prakticky jde o to vyvarovat se nárazovým excesům v příjmu jídel, která jsou zvláště bohatá na vitamin K, jinak lze jíst cokoliv) a hlavně - byl bych optimistický a předpokládal, že se brzy dožijeme nějakého jiného léku na ředění krve, který bude mít menší riziko krvácení a bude bez nutnosti častých kontrol atd. - tyto léky vlastně již jsou, jen se zatím ne zcela osvědčily v případě použití u srdečních chlopní, výzkum ale probíhá dál... Přeji Vám pevné nervy a jasnou hlavu při rozhodování.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Srdečni vada
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdyz v naši rodině...
Srdeční vady
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak velké riziko...
Sport a srdeční vada
Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s posilováním...
Vrozená vada srdce
Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu - transpozice...
Srdeční vada
V 7 letech jsem byla operována na vrozenou srdeční...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Rosacea?

Dobrý den,již dva roky mám červený obličej(čelo,brada,tváře) na první pohled...

Rosacea?

Dobrý den. Již je to asi rok a něco co navštěvuju všelijaké dermatology. Byl...

Rosalgin

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda může nějak Rosalgin poškodit kondom. Dělala...

Rosalgin a přemnožené laktobacily

Dobrý den, trápí mě nažloutlý nezapáchající výtok. Můj gynekolog mi po prohlídce...

Rosalgin jako lék na výtoky?

Dobrý den, je mi 20 let, užívám HA Regulon a mám stálého přítele....To, co...

Rosalgin v těhotenství

Dobrý den, jsem teprve ve 3. týdnu těhotenství (potvrzeno krevním testem, ale...

Rosol

Dobrý den, vytvořily se mi čtyři bouličky na holeni. Když je zmáčknu jsou měkké,...

Rosol na kloubech nohy

Dobrý den, již před dvěma roky se mi udělal na kloubku na prstu vedle palce...

Rosol ve stolici

Dobrý den, dnes jsem objevila ve stolici větší množství žlutého rosolu. Dost...

Rosolovitý útvar na oční bulvě

Dobrý den, chci se zeptat jak se dá odstranit z oční bulvy průhledný rosolovitý...

Roste mi na zádech zub

Dobrý den, Chtěl bych se Vás zeptat, zda-li je normální, když mi na zádech...

Roste mi zub moudrosti #2?

Pane doktore, děkuji za Vám za předchozí odpověď. Ještě bych se rád zeptal,...

Roste mi zub moudrosti?

Dobrý den, o zubech moudrosti jsem toho četl spoustu a většina lidí s ní má...

Rostliny Jiaogulan a Gotu-kola

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na Váš názor čo sa týka rastliny Jiaogulan...

Rostou mi vousy a nemam měsíčky

Dobrý den, potřebovala bych pomoci. Je mi 17 let a rostou mi vousy, hodne jako...

Rostoucí břicho

Dobrý den, mám takový zvláštní dotaz. Je mi 31 let a jsem 6 let po operaci akutního...

Rostoucí břicho

Dobrý den, nejspíš se na vás obracím s neobvyklým dotazem. Měřím 165 cm, vážím...

Rostouci hrbolek na tvari

Dobry den, asi pred mesicem se mi utvoril jakysi utvar na tvari, prijde mi,...

Rostoucí lipom v Axile

Dobrý den, cca 1,5 měsíce sleduji v pravé axile rostoucí lipom.Podle vyšetření...

Rostouci tsh i pri léčbě

Prosím o radu měsíc od měsíce mám vyšší hodnoty tsh jinak hormony v normě vzdy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Anecha v ledvinách

Dobrý den,jak si mám vysvětlit tento nález? Ledviny obvykle uložené, lehce...

Lehce hyperechogenní ložisko v játrech

Dobry den, Prodelala jsem zanet mocoveho mechyre, byla mne nasazena antibiotika...

Leishmanioza

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je mozny prenos leishmaniozy z nakazeneho...

Nosičství zlatého stafylokoka

Zlatý stafylokok Dobrý deň, v lete 2016 mi bol zistený zlatý stafyokok v hrdle...

Pásový opar

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu, co se týče nakažlivosti oparů, a...

Léky

Dobrý den pane (í) doktore (ko), léčím se na neurologi asi tři roky-Pragiola...

Svědivá vyrážka a boláky na penisu

hezký den, zhruba před měsícem se mě a mému příteli objevila svědivá vyrážka...

Trombóza


Kauda pankreatu


Leishmanióza

Jak se pozná, že má někdo leishmaniózu? Známí byli v cizině a mají fleky na...

Chlamidie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,z krevních výsledků mi zjistili v krvi chlamidie,z...

Odstranění žlučníku

Dobrý den, pane doktore. Před šesti dny mi byl laparoskopicky odstraněn žlučník....

Fraktura spiny iliaca anterior inferior

Dobrý den.Už tři měsíce jsem doma a moc velká změna není.Na magneticke rezonanci...

Stafylokok

Dobrý den, moje babička je po operaci plic. Bohužel ji momentalně diagnistikovali...

Překlad pitevní zprávy

Dobrý den, před několika lety mi zemřela maminka. Nedávno jsem si vyžádal...

Tlak na hrudi od hrudní páteře


Bolesti kolenou při menses

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžou při menzesu bolet kolena ve větší...

Syndrom karpálního tunelu

Dobrý den, mam fyzicky náročnou práci. Hlavně na ruce. Uz asi měsíc me budu...

Trombóza


Paralen Grip v těhotenství

Dobry den,jsem v 18tt mela jsem teploty 38,5 a omylem jsem si vzala paralen...

Zavřít reklamu