Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcenofobie, nosofobie

Uši, nos, krk M. 7.4.2019

Dobrý den,

ke svému předešlému dotazu připojuji ještě jednu otázku a to, jestli se Vám nezdá jedna mandle větší než ta druhá? Na i ternetu jsem četl, že by se mohlo jednat o nádor mandle, a prý se hrozně špatně pozná... všiml jsem si toho až teď, hledám kvuli problémům níže fakt každé detaily, abych něco nezanedbal. Tak prosím o zodpovězení, mám strch, aby se nejednalo o nádor v mandli, hrozně moc se bojím, že tam někde nádor je. Na ORL jdu až ve středu na kontrolu.

PŘEDCHOZÍ DOTAZ:

ještě jednou sem píši, jelikož jsem se ještě zapomněl zeptat na jednu věc. Nejdříve stručně nastíním, co se mi stalo:

Zhruba před 2 týdny u mě začaly rýma a kašel, byl jsem zahleněný, kašlal jsem hleny., měl jsem hleny i v nose. Zhruba po týdnu už se to začalo zlepšovat, přeci jen jsem si ale zašel na ORL, kde mi řekli, že mám prosáklé sliznice v nose a dali mi k užívání Clarinase a Tinkair sprej (s kortikoidy). Zároveň v tu dobu se přidaly zalehlé OBĚ uši a navíc jsem začal vnímat chuť jídla hůře. Nyní už rýma a kašel KOMPLETNĚ přešly, ale stále mám zalehlé obě uši a nevnímám na 100% chuť jídla. Nechutenstvím netrpím, pouze tu chuť vnímám celkem špatně.

Co se mi ale stalo dnes, tak jsem objevil, že na obou mandlích mám místy bílé povláčky, které nechápu, jak to, že tam mám... nic mi není - nemám teploty, horečky, nepotím se, nebolí mě VŮBEC v krku, nepolyká se mi VŮBEC špatně, cítím se naprosto OK. Jen mám stále zalehlé uši a vnímám málo chuť jakéhokoli jídla.

Prosím, chtěl bych se Vás zeptat, co by to, moc prosím, mohlo být??? MNě přijde hrozně divné, že nejdříve jsem měl rýmu, kašel, k otmu se přidaly zalehlé uši a špatné vnímání hcuti, které přetrvávají i PO tom, co skončila rýma a kašel. A nyní, když už mi nic není, se ještě objevily na mandlích ty povlaky (viz foto) - ty tam mám nově, v pondělí na ORL se mi koukali do krku a nic tam nebylo.

Moc Vás prosím o zodpovězení těchto otázek:
1) Jak je možné, že po tom, co skončí rýma a kašel se najednou objeví povlaky na mandlích, i když nepociťuji jiné příznaky?? Žádné teploty/horečky, žádné nechutenství, žádné otoky, bolesti v krku nebo při polykání, jsem úplně v pohodě. Jen stále ty zalehlé uši a špatné vnímání chuti. Prosím NEMŮŽE TO BÝT RAKOVINA MANDLÍ NEBO NOSOHLTANU?, KDYŽ NEMÁM ŽÁDNÉ JINÉ PŘÍZNAKY, JEN ZALEHLÉ UŠI A ŠPATNÉ VNÍMÁNÍ CHUTI.

2) stále ještě "HUHŇÁM" a to i přesto, že rýma a kašel odezňely. Je to signál, že by to huhňání mohl způsobovat nádor v oblasti nosohltanu? Já nevím, jak si to sakra, jinak vysvětlit, nedokážu to prostě. Prostě je to celkem logické - nemám jiné příznaky, jen zalehlé uši, huhňání a špatné vnímání chuti - TO VŠECHNO BY MOHL TEN NÁDOR ZPŮSOBOVAT, což je strašně děsivé.

3) Jak si prosím vysvětlit ty povlaky na mandlích? Není přeci možné, aby zmizela rýma a hned nastoupila nějaká angína... nebo může to být reakce na ty spreje, které mi předepsali na ORL? Nemůže se jednat o nádor na mandlích, když tam nejsou jiné příznaky typu bolest v krku, špatné polykání apod.?

4) Od čeho může být to vnímání chuti tak špatné? Pochopil bych, kdyby to bylo z rýmy, tu ale už nemám cca od pondělí, když jsem byl na ORL, tak proč nevnímám chuť jídla normálně?

Já Vás snažně MOC prosím, o vyjádření ke všem čtyřem bodům, neboť tohleto dle mého není normální, že by se mi dělo... Mám úplnou hrůzu, že se jedná o nádor v oblasti nosohltanu, neboť ORL mi vyšetřial jen uši a nosní dírky, zrcátkem se do nosohltanu z vnitřní strany krku vůbec nedívala....

Na kontrolu půjdu až ve středu, tak se zatím snažím uklidnit touto cestou, ale jsem s nervy v kýblu, nemám na nic náladu dělat, protože na to stále myslím, nevím, co s tím. Měl bych se učit, neboť se mi blíží testové období, ale já to prostě nedokážu, protože zase jen mně se dějí takovéhle problémy... každému zalehnou uši na chvíli, jen u mě se to táhne už přes týden, každý má blbou angínu, kna kterou hned skoro zaberou prášky, jen mně nic na ty zalehlé uši a špatnou chuť a huhňáňí nepomáhá....

Moc Vás prosím o odpověď na výše uvedené body. Fakt moc prosím.

Děkuji a přeji alespoň Vám hezký večer.

MUDr. Tomáš Musil
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Musil

Specializace: Akupunktura, Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic Pelhřimov

Dobrý den, M., je možné, že jedna mandle může být větší, svědčí to pro prodělaný zánět postihující více jednu mandli, nikoliv nekontrolovaný růst mandle. Nemusíte mít tak velké obavy, neboť nic nenasvědčuje závažnému onemocnění. Rakovina se projevuje jinak a rozhodně by se nejednalo o několika týdenní záležitost. Tak rychlý průběh není. To, že huhňáte je příznakem otoku nosohltanu. Není třeba se snažit chápat svou nemoc tak podrobně jako lékař, neboť akorát z toho budete zmatený. Možná Vás právě vystrašilo to, že jste si toho moc přečetl na internetu. Vědět příliš je někdy na škodu, když ke znalostem nemáte klinickou praxi. Pak si totiž můžete myslet, že máte všechny závažné a vzácné nemoci, přestože k tomu vůbec ve vašem případě nejsou žádná fakta pro takové diagnózy. Studenti medicíny přemýšlí o sobě podobně. Přílišná informovanost je jednoznačně na škodu, způsobila masové šílenství, které se jmenuje nozofobie a karcenofobie. U některý osob to dosahuje takové závažnosti, že nejsou schopny již běžně fungovat a vyžadují psychiatrickou léčbu, případně ústavní léčbu. Počet lidí s touto diagnozou ve světě s internetem a dalšími sdělovacími prostředky strmě narůstá. Jste součástí tohoto trendu. Prosím nevěnujte tolik pozornosti internetu a televizi. Jenom Vás straší. Lepší je mluvit s moudrými lidmi, kteří jsou naprosto vyrovnaní a klidní.
Povlaky na mandlích se mohou objevit a zmizet. Jsou to kolonie bakterií či zbytky hlenu, které nemusí dělat ani potíže. V těle žije nespočet takových bakterií. Vnímání chuti se mění i prostou přítomností rýmy. Dejte tomu prosím čas a vše se upraví. Není žádný důvod k panice. Do kontroly ve středu odpočívejte v teple a šetřete sil. Vaše tělo již samo vyřeší vše potřebné. Pěkný den přeje Dr. Musil

Související dotazy

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karanténa u coronaviru u kojící matky

Dobry den, chtela bych se zeptat, jak by se resilo onemocneni rodicu, nebo jen...

Karanténa u koronaviru

Pokud člověk v karanténě po návratu z Itálie byl otestován na koronavirus a...

Karanténa u partnera

Dobrý den, pokud partneři mají zůstat v karanténě a cítí se nemocně, musí...

Karbohydrátdeficientní transferin

Dobrý den, v rámci Zdraví národa jsem si nechala vyšetřit játra a vyšlo mi CDT...

Karbunkl

Dobry den v oblasti hyzdi se mi udelala takovadle bulka nevim jestli mam jit...

Karbunkl

Dobrý den asi před 14 dny se mi na penisu objevil puchýř myslel sem že to je...

Karbunkl

Přibližně jeden měsíc mám na levém prsu červený pupen, který svědí. Můžete mi,...

Karbunkl u ucha

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. U ušního boltce se mi udělala...

Karbunkly

Dobrý den.Asi tak od roku 2012 jsem začal přibírat na váze a nějak v té době...

Karbunkly a furunkly

Dobrý den. Mám velice složitou otázku ohledně onemocnění mé ženy. Jedná se o...

Karcimatóza peritonea - prognóza

Vážená paní doktorko, dá se odhadem říct, jaká je obvykle prognóza při difúzním...

Karcinofobie

Dobrý den, už v předchozích dotazech jsem se zmiňoval o mých obavách z lymfomu...

Karcinofobie

Dobrý den, včera sem psala dotaz který sem zkopíruji na konec nového dotazů. Jde...

Karcinofobie z nedostatku poznání

Dobrý den. Prosím o váš názor. Uvádím závěr z lek.vyšetření ultrazvukem na gynekologii,...

Karcinofobie, celková disharmonie a bolesti těla

Dobrý den,prosim o radu a názor.Me potíže začali v listopadu a od té doby mám...

Karcinofobie?

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. 4 roky se léčím se...

Karcinoid

Dobrý den, v srpnu tohoto roku mě odvezla RZP s akutním zánětem slepého střeva...

Karcinoid

Chci se zeptat zda se může objevit podezření na karcinoid z preventivních odběru...

Karcinoid apendixu

Dobry den,pred mesicem jsem byla na operaci se zanetem apendixu. Je mi 27 let.Minuly...

Karcinoid apendixu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně karcinoidu apendixu. V roce 1999 ve svých...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boulička u pochvy

Dobrý den, nedávno se mi u pochvy udělala taková boulička. Vůbec mě nebolí,...

Pravděpodobnost HIV infekce

Dobrý den, je to 2 dny, co jsem mel nechraneni oralni styk se zenou. Delka trvani...

Obezitologické pracoviště

Dobrý den, V mé zprávě z CT páteře je kromě jiného napsáno Ateromatóza břišní...

Bolest hrudní páteře a nafouklé břicho

Dobry vecer prosim o radu uz to trva asi 3 roky jednou za mesic nebo za dva...

Fleky pod prsy


Hořkost na rtech

Dobry den, po dobu zhruba 2 mesicu vnimam nekdy hořkost na rtech. Muze to byt...

Klacid, užívání alkoholu po dobrání antibiotik

Dobrý den, dnes ráno jsem dobral poslední tabletu atb Klacid 500. S manželkou...

Zastavení laktace

Dobrý den,rozumím tomu tedy dobře,že i při užití léku Dostinex 0,5mg (pro zastavení...

Pálení v ústech

Dobrý den, cca týden mám velmi nepříjemný pocit v ústech. Prakticky po všem...

Může Lamictal předepsat psychiatr?

Chci se zeptat jestli lék Lamictal může předepsat psychiatr?A jestli Lamictal...

Léky na artrózu

Dobrý den,mám už coxarthrosis kyčlí 1.utr.gr. 3-4 a kolen 3 dle dlouhodobého...

Otok penisu

Dobrý den,po sexu s přítelkyní jsem zjistil,že se mi při sexu předkožka shrnula...

Bolest zad, koncentrovaná moč

Dobrý den, už od soboty mě trápí mírná tupá bolest vlevo v oblasti beder. Do...

Alkohol a Klacid

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, v pátek 21.4. jsem začal brát antibiotika Klacid...

Píchání v pravém boku

Dobrý den, už asi měsíc me jednou za čas začne pichat v pravém boku těsně pod...

Odchlipující se dáseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mi začala paradentóza,...

Možné příznaky těhotenství


Obava z koronaviru

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně rekonvalescence z mononukleozy a vliv...

Tvrdá boule na koleni

Dobrý den, na koleni se mi udělala tvrdá boule. Když na ni zmáčknu nebo na ni...

Užívání prednisonu

Dobrý den, Začínám brát Prednison zhruba na jeden rok. Mohu si souběžně občas...

Reklama