Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kašel a rýma

Vnitřní lékařství Iveta 2.1.2017

Dobrý den, už asi přes měsíc mám potíže s dýcháním. Nejhorší to je například když teď v mrazu kousek jdu a zadýchám se, tak se mi šíleně stáhnou průdušky, když pak ještě jdu do tepla tak se to ještě zhorší. Někdy začnu i sípat, lapat po dechu a trochu pokašlávat. Pak to třeba za hodinu zmizí ale někdy jsem dušná i třeba 2 dny v kuse. Někdy to ale začne i doma když třeba sedím u počítače, takže to není jen při námaze. Jednou mě to probudilo i v noci. Je to opravdu pocit jak když se vám stáhnou dýchací cesty a něco vás v nich ještě lechtá a nadechujete málo, takového teplého nepříjemného vzduchu. Pocit jako když máte nějaký astmatický záchvat.
Jiné problémy nemám. Žádnou teplotu, ani žádný výrazný kašel. Akorát mi celou zimu teče z nosu vodnatá rýma a často mi také stéká hlen po vnitřní straně krku, který pak vychrchlávám. Je možné, že bych měla v sobě tak dlouho třeba nějaký vir? Byla jsem na ORL, kde mi řekli že mám chronický zánět mandle a nasadili mi Ospen, který jsem nebrala, jelikož jsem poté byla na odběrech krve a měla jsem CRP 20 tak jsem do sebe nechtěla cpát atb, když zabírají jen na bakterie. Udělali mi i výtěr krku, kde nebyla žádná bakterie. Byla jsem vyšetřena na plicním, kde mi byla udělána spirometrie (zjištěno, že mi plíce pracují na 69%, ale to je prý kvůli tomu, že jsem po operaci páteře), oxymetrie 100% a vše v pořádku. Dále echo srdce, EKG, EKG holter, RTG S+P, odběry krve (TSH,fT4, TnT, d-dimery, KO, minerály, jaterní, ledvinový soubor) vše v normě a v pořádku, akorát to CRP mám 20. Alergologické vyšetření v pořádku. Už nevím co s tím, je to velmi nepříjemné když se vám takhle stahují dýchací cesty a máte pocit, že se udusíte.
Obvodní lékařka to uzavřela tím, že to mám od mé operavané páteře (v roce 2009). Nemyslím si, že by to bylo od páteře, jelikož se to nijak neváže na hluboký nádech a tohle je opravdu spíš stažení průdušek a sípání než nějaká bolest při dýchání.
Napadá mě jen, že bych si to nějak vsugerovávala, proto jsem navštívila i psychologa, ale ten mi řekl, že nevidí důvod, abych měla takovéhle stavy, že jsem po psychické stránce úplně v pořádku a že mám pátrat dál. Nemám žádný stres ani úzkosti a začnu být dušná i když se bavím s kamarády, dívám se na televizi, nakupuji nebo jdu na procházku. Rozhodně neležím doma a nemyslím na to. Napadla mě nějaká panická porucha, ale ta by přeci nikdy netrvala i dva dny nebo se nevracela ob den. Je možné abych si takovéto sípání a dušnost vsugerovala a nějak sama přivolávala? Už se i bojím, kdy se mi zase průdušky stáhnou, takže někdy i svůj dech pozoruji a začnu trochu hyperventilovat.
Z léků beru jen Betaloc 25mg ráno, na tachykardii. Moc děkuji za Vaší radu!!!

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, doporučuji znovu kontaktovat pneumologa, že obtíže přetrvávají; lze zkusit užívat bronchodilatační léky, dovyšetřit a zaléčit možné alergie. Antibiotika předepsaná na ORL z důvodu zánětlivého nálezu na mandli nebyla od věci a doporučuji Vám přehodnotit jejich užívání. I když CRP 20 jako takové nesvědčí pro systémovou bakteriální infekci, ložiskový nález na mandli a přetrvávající rýma mohou potíže s dýcháním způsobovat nebo přiživovat, navíc ložiskové bakteriální infekce horních cest dýchacích nemusí vést k významnému zvýšení CRP a negativní výtěr nevylučuje infekci (může být falešně negativní, důležitý je klinický nález). Zmiňovanou rýmu je v každém případě potřeba léčit, aby se zmírnila, resp. zastavila sekrece z nosu, která dráždí ostatní dýchací cesty a podněcuje kašel (vykašlávání steklého hlenu a hlenu vytvořeného v dýchacích cestách drážděním sliznice zánětem a sekretem z nosu).

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dlouhotrvající rýma
Dobrý den začátkem dubna jsem jezdila na rehabilitaci...
Bolesti v krku, kašel, rýma a nově i bolesti ucha
Dobrý den, Nejprve mě bolelo asi 5 dní silně v krku,...
Chronická rýma
Dobry den,potrebovala bych poradit. Mala (3,5 roku)...
Rýma
Dobrý den uz asi měsíc mám problem měl sem rýmu rýma...
Chronická rýma
Dobrý den, trápí mě neustálá rýma, ve dne i v noci...
Rýma
Dobrý den. Dceři je šest let a od tří let celou zimu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kašel a chrapot

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jak mám to astma a i k tomu chraptim. Myslíte...

Kašel a klimatizace?

Dobrý den, prosím o radu - od června letošního ruku mam kašel. Kašlu od té doby,...

Kašel a knedlík v krku

Dobré ,krásné odpoledne :-) Chtěla jsem se zeptat,již delši dobu mě trapi kašel,mam...

Kašel a léky na odhlenění

Mám na snímku prokázanou pneumonii a od pátku beru Betaklav po 12h. Na odkašlávání...

Kašel a nález na rentgenu

Dobry den mam prosbu mela jsem dva mesice kasel na navsteve u obvodni lekarky...

Kašel a nevolnost

Dobrý den, již asi 3-4. týdnem mě trápí nevolnost a nepříjemný kašel, který...

Kašel a opakované užívání antibiotik

Dobrý den,mám 3,5 letá dvojčata a neustále marodí s kašlem.Naposledy jedna dostala...

Kašel a pálení nohou

Dobrý den, druhý den beru antibiotika megamox 1g, a kapky ditustat, mám silný...

Kašel a potíže s polykáním

Dobrý den, prosím o Váš názor. V lednu mě něco nutilo pořád odkašlávat, celý...

Kašel a prednison

Dobrý den. Paní doktorka Anna Svatová Bodnárová chtěla vědět můj stav chtěla...

Kašel a rýma

Dobrý den,trápí mě můj 3 měsíční syn,syn občas pokašlává (např.2 krát za noc)...

Kašel a rýma

Dobrý den , chtěla bych se zeptat už půl roku mám kašel a rýmu . Mám přiměřený...

Kašel a silné zadýchávání se

Dobrý den paní doktorko, silně kašlu,až k dávení se a po pár rychlejších pohybech...

Kašel a sípání

Dobrý den, již asi dva měsíce mě trápí kašel, doprovázeny se sypanim a nemožnosti...

Kašel a sputum

Dobrý den. Je mi 36let, jsem nekuřačka. Asi před necelými dvěma měsíci jsem...

Kašel a svědění pokožky

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o názor na můj zdravotní problém. Od...

Kašel a tekoucí voda z nosu

Dobrý den paní doktorko, mám dvouletého syna a jeho problémem je již 2 měsíce...

Kašel a teplota v bytě

Dobrý den, mám takový dotaz. Máme doma normální pokojovou teplotu 21 stupňů....

Kašel a teploty, bolesti na plicích

Dobrý den, mého přítele (25) trápí dráždivý dunivý kašel a teploty, občas si...

Kašel a voda z nosu

Dobrý den paní doktorko, mám dvouletého syna a jeho problémem je již 2 měsíce...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Léčba jizvy na čele a nosu

Dobrý den, před týdnem se mně stal úraz-tržná rána na čele cca 2cm a na kořeni...

Naplněný močový měchýř před ultrazvukem

Po delší době, dobrý den. Můj hlavní problém byla vždy první návštěva gynekologie....

Pooperační stav

Dobrý den, jsem druhým dnem od laparoskopické operace (gynekologického charakteru...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Měření mediátorů v mozku

Dobrý den, dá se nějak u nás v ČR na žádost pacienta, příp. nějaké doporučení...

Dobrý den,čeká mě operace...

Dobrý den,čeká mě operace,a při ní mě mají do penisu zavést cévku,mám penic...

Hemolýza a hodnota hcg

Dobrý den, 5.měsíc beru Utrogestan 16.-25.DC 1-0-1 a v posledním cyklu, MS...

Bolest zubů, oteklé dásně..


Piercing v jazyku,bílý výstupek kolem vpichu, infekce nebo hnis ?

Dobrý den, mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat...

Otěhotnění

dobrý den, měla bych otázku. Má vliv na početí dlouhodobé užívání kapek do nosu...

Hyperinflace plic

Dobrý den. Mám po úraze hyperinflaci plic. Je to reverzibilní? předem děkuji...

Příčiny revmatismu...


Antikoncepce Asumate

Dobrý den, měsíc používám antikoncepci Asumate. Prášky jsem začala brát v den...

Hnis v pupíku


Zamlklé těhotenství

Dobry den prosim radu. Pri navsteve gynekologa mi bylo oznameno tehotenstvi...

Stafylokok v uchu

Dobrý den, již cca. 3 měsíce mám stafylokoka v uchu dle posledních stěrů (streptokok...

Problémy s usínáním

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že již delší dobu mám obtíže s usínáním....

Užití Norethisteronu

Děkuji za odpověď.A myslíte,že v kombinaci s norethisteronem by mohla být prodleva...

Možnost nákazy v těhotenství

Dobry vecer, mam na vas dotaz. Vcera jsem snedla kousek kanciho masa a následně...

Zavřít reklamu