Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kouření v těhotenství

Mozek a nervy Lucie 26.2.2018

Dobrý den, omlouvám se za delší dotaz, bohužel se neumím vyjádřit úsporněji. Potřebovala bych názor odborníka, nevím, jakého přesně, snad gynekologa nebo neuroonkologa, těžko říct. Nyní jsem ve 24. tt. Před otěhotněním jsem kouřila, přestala jsem, jenže pak se mi náhle nesnesitelně zhoršily příznaky obsedantně-kompulsivní poruchy, nevydržela jsem to a začala znova. Od 17. tt do 23. tt jsem kouřila smutných 10 cigaret denně. Teď už zase vůbec nekouřím. To, že jsem se zachovala trestuhodně, vím moc dobře, výčitky mě trápí minutu co minutu. Pro účely tohoto dotazu záměrně opomíjím jiné dopady, které moje kouření mohlo na plod mít. Vím o nich a můžu jen doufat. Zajímalo by mě konkrétně riziko vzniku tumorů mozku u dítěte vlivem kouření matky během těhotenství (některé studie se touto problematikou zabývají). Selským rozumem, karcinogeny z kouření působící na plod jistě mohou způsobit genotoxické poškození buněk vyvíjejícího se mozku. A z toho, co jsem četla, mi přijde, že já jsem se tím svým kouřením trefila právě do období, kdy je mozek v nejcitlivějším stádiu svého vývoje, že v oné době mezi 17. - 23. tt je to ze všech orgánů plodu právě mozek, který prochází nejzásadnějším vývojem (proliferace, diferenciace mozkových buněk, myelinizace ve 20. tt, nějaký další významný proces snad ve 22. tt ap.). Ptám se tedy, je to skutečně tak? Je to tak, že, co se rizika vzniku nádoru mozku v dětském věku týče, není moc významné, že jsem první 4 měsíce těhotenství nekouřila a že nebudu kouřit od 24. tt až do konce - a jedině těch cca 6 týdnů mezi tím, kterými jsem se já hloupá prokouřila s takovým množstvím cigaret, by z tohoto hlediska bývalo bylo významných? Zkrátka, je pravda, že pokud jde o případné budoucí onemocnění nádorem mozku u mého dítěte, jsem právě v rozhodujícím období pokazila, co se dalo? Předem velice děkuji za reakci. Přeji krásný den, SL

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Milá paní Lucie, moc děkujeme za dotaz. Prosím co je ted ze všeho nejdůležitější je, abyst...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Kouření v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych vědět, zda může kouření v raném...
Kouření
Dobrý den. Mám dotaz ohledně mého těla po kouření....
Kouření
Dobrý den, byla mi zjištěna leidenská mutace heterozigotní...
Kouření marihuany
Dobry den, chtel jsem se zeptat zda pri pasivnim koureni...
Je možné, že na někoho nepůsobí kouření marihuany?
Dobrý den, je možné, že na někoho nepůsobí kouření...
Pálení v krku při kouření
Dobrý den je mi 23 let a poslední dobou mě pálí při...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kouření na lačno

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na možný vznik žaludečních vředů (případně...

Kouření pervitinu

Dobrý den. Měl bych na Vás dotaz. Před měsícem jsem to zřejmě přepísknul s pervitinem...

Kouření po operačním zákroku v obličeji

Dobrý den , 24.7. jsem byl v nemocnici na bimaxilární korekci obou čelistí,...

Kouření po tonsilektomii

Dobrý večer, nevíte za jak dlouho po vyndání krčních mandlí se může pít a kouřit?...

Kouření po trhání mandlí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem týden po trhání mandlí může se už na...

Kouření při kojrní

Dobrý den cele těhotenství jsem kouřila před nekolika dny jsem my narodila dcera...

Kouření ráno před odběre krve

Dobrý den, jsem kuřačka (cca 10 denně) a byl mi zjištěn vysoký cholesterol (přes...

Kouření v těhotenctví

Dobrý den, jsem ve 14. týdnu těhotenctví a kouřím tak 10 cigaret denně. Chtěla...

Kouření v těhotenství

Dobrý den, nedavno jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivní. Jelikož...

Kouření v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda může kouření v raném stadiu těhotenství způsobit...

Kouření ve starším věku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak tělo potažmo plíce reagují, začne-li člověk...

Kouření, kašel aj.

Dobrý den, mám dotaz. Od pondělí marodím s angínou a mám silný kašel. A dnes...

Kouření, screening karcinomu plic

Dobrý den, jsem kuračka cca přes 30 let, denně cca minimálně 10 cigaret, někdy...

Kouření, špatné dýchaní

Dobrý den mám prosbu, už dříve jsem měl problémy s dýchaním ale nebylo to takový...

Kouření,váha

Dobrý den chci se zeptat je mi osumnáct let a jsem kuřák kouřím asi od svích...

Kouřím a piju kofeinové nápoje, ale bojím se, že zvýšený tep, který mám a tlak spodní 92 mi mohou způsobit infarkt

Dobrý den, jsem muž a je mi 25 let. Již 5 let mám úzkosti a bojím se o své zdraví....

Kousance od blech

Dobrý den, mohly by na mě kousance od blech přenést nějaké nemoci? Máme kočku,...

Kousance od komárů po návratu z Asie

Dobrý den, vrátil jsem se z Asie a mám kolem kotníků asi 8 štípanců od komárů....

Kousanec ale nevim od čeho

Dobrý den něco mě kouslou a nevim co jestli to ylo klište nebo komar ale nic...

Kousanec od hmyzu s červenou skvrnou

Dobrý den, už se mi to stalo několikrát. Vždy je to jako kousanec od hmyzu,...