Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Krevní testy, vysledek

Gynekologie Lenka 26.7.2013 redakce uLékaře

Dobrý den pani doktorko,
mam 30 rokov a cakala som svoje prve dieta.
Vsetko prebiehalo uplne v poriadku, vsetky testy ok, nemala som žiadne těhotenské nevolnosti, problemy….
V 20 tt som sla na velky ultrazvuk do Motola, ale vlastne som uz bola skoro 21tt a vtedy zistili ze miminko uz nezije tak od 18tt.
Ja som sa ale citila uplne v poriadku, žvadne krvacanie, žiadne problemy, žiadna choroba…
len uz od detstva trvím na opary na ústach, počas tehu som ich mala tak cca 5, jeden dokonce prvy krat pod nosom, doteraz tam mam jazvu. Ale bola som s tým i na kožním a povedali že to je herpes.

Na histologii zistili:
Plod eutroficky, se znamkami macerace, v hodnoceni limitovaném autolýzou bez prukazu vrozených vyvojochých vad. Placenta s výraznými znamkami ischemizace, s iniciální hnisavou choroamnitidou.

Robili mi par dni, i týždnov potom vracej vyšetřeni a zistili, že som nemala žiadnu infekciu.
Ale nasli toto:
1. a HHv6 -human herpes virus 6 IF slabé pozitivní Vraj o nic nejde???, ak budem opat tehotná budeme tento vírus opat testovat....
2. Leidenska mutace, F5, v heterozygotním stavu, MTHFR C677T v heterozygotním stavu .

Moj gynekolog hovori ,že to bol leiden, mudr. v motole povedal ,že pričina neznama /vedel o leidenovi/, a tretia mudr. my povedala že to bola presne neurčena infekce….
Takže co doktor to nazor.

S manželom sme podstúpili testy na imunologii, mudr. povedala ze vse ok, ale mne sa to nezda. Zasielam svoje i manželove výsledky v prílohe. Prosím o vaše vyjadrenie k zvýseným a zníženým hodnotám. A pretože je ich tam dost, prosím o podrobnesie rozobratie problému a nie len par viet. Dakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě dnes přesunut.
Chápu, že Vás věc velmi trápí, ale jak již zde v předchozích odpovědích psala kolegyně, přesná příčina potratu se velmi často nezjistí. Není pravděpodobné, že by z nějakých vyšetření nebo krevním testů někdo zpětně na 100% určil, co bylo příčinou a zjistil něco, co by vedlo k nutnosti nějakých speciálních opatření pro úspěch dalšího těhotenství. Proto také není obvyklé, jde-li o první a nikoliv opakované selhání těhotenství, podrobněji po příčině pátrat. Dosavadní nápadnější výsledky (Leiden, MTHFR...) mohly, ale také nemusely s potratem souviset, výsledek HHV-6 považuji za spíše vedlejší, proběhlý prostý opar mohl mít negativní vliv na plod, ale jde-li u Vás o opakovaný problém již od dětství, také to není pravděpodobné (v krvi Vám koluje dostatek "dlouhodobých" protilátek, které přecházejí placentou do plodu). Zánět v oblasti placenty mohl být vyvolán řadou jiných (běžně netestovaných) virových infekcí, které se u Vás ani nemusely nijak jinak projevit. Proto ty rozdílné názory, se kterými jste se dosud setkala. K Vašim a manželovým krevním výsledkům - obsahují jen drobné nevýznamné odchylky v počtu některých typů bílých krvinek, protilátek a dalších krevních bílkovin podílejících se na imunitních reakcích, v oblasti testovaných infekcí (herpesviry, EBV, toxoplasma...), prokazují u Vás i manžela pouze "dlouhodobé" protilátky ukazující na kontakt s infekcí v minulosti - tedy výsledek očekávatelný u většiny zdravých osob Vašeho věku. V celkovém zhodnocení výsledků bych tedy souhlasil s imunologem (a poznamenávám - pokud se Vám "něco nezdálo", bylo potřeba to především říci vyšetřujícími imunologovi, jistě by Vám věc vysvětlil podrobněji). Ačkoliv je to tedy pro Vás asi obtížné, podle mého názoru není na místě pátrat dál po příčině potratu, ale hlavně se domluvit s ošetřujícím gynekologem na vhodném postupu při plánu dalšího těhotenství (vitamíny, kyselina listová, otázka významu trombofilní mutace pro průběh gravidity aj.). Přeji úspěšné zotavení z proběhlé události a hodně štěstí do budoucna!

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Darování plasmy a test na HIV
Dobrý den, mám dvě otázky. 1) Je možné při dlouhodobém...
Krevní testy na pohlavní choroby
Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk s partnerkou...
Pozitivní těhotenský test u netěhotné
Dobrý den, 2 dny po menstruaci mě vyšel pozitivní těhotenský...
Marihuana a krevní testy
Dobrý den. Pul roku kourim marihuanu.A za 2 tydny...
Krevní test
Dobrý den, prosím o info, zda případnou nákazu hiv...
Krevní testy a marihuana
j dnes mi brala doktorka krev..a zkoumaji na co mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Krevní testy na pohlavní choroby

Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk s partnerkou u které si nejsem...

Krevní testy na štítnou žlázu

Hezký den, prosím o vysvětlení výsledků krevního rozboru - viz. příloha. Co...

Krevní testy na zánět

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může lék Ibalgin ovlivnit krevní testy...

Krevní testy po kousnutí klíštěte, dají se zjistit drogy?

V neděli se mi zakouslo klíště a hned další den bylo vytaženo, ale jelikož nejsem...

Krevní testy při zhoubném uzlu štítnice

dobrý den mám otázku,pokud je podezření na zhoubný uzel na štítné žláze,dá se...

Krevní testy v 8tt

dobrý den, ve výsledcích krevních testů v 8tt jsem měla nějaké hodnoty označeny...

Krevní testy v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala i Váš názor. Dnes jsem byla na prvních...

Krevni testy v tehotenstvi

dory den,chtela jsem se zeptat v cem jsou lepsi placene testy nez ty co dela...

Krevní testy, antibiotika

Dobrý den, mám takový problém, bolí mě klouby, svaly a kosti, krk, hlava, ale...

Krevní testy, FSH

Dobrý den, již 20 měsíců se s manželem pokoušíme o druhé dítě, je mi 27 let...

Krevní testy, vysvětlení hodnot

Dobrý den, byla jsem na testech - krevních. Chci se zeptat na pár hodnot, které...

Krevní tla

Je mi 69 let, mám srdeční arytmie asi 12 let, nikterak mne ale neomezují. Amiodaron...

Krevní tlak

Hezký den,léčím se již spoustu let s vysokým krevním tlakem.Stalo se,že vyběhl...

Krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krevní tlak. Nikdy jsem žádné problémy neměla,...

Krevní tlak

Chtěla bych vás požádat o konzultaci s případem své matky. V sobotu ráno se...

Krevní tlak

Dobrý den,mám takový problém,už po dvakrát v rozmezí asi 1 týdne mě v noci probudilo...

Krevni tlak

Dobrý den, dcera mi dnes volala ze školy, ať si pro ní přijdu, že se "cítí...

Krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co ovlivňuje hodnotu diastolického krev. tlaku....

Krevní tlak

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl naměřen krevní tlak 130/90. Je...

Krevní tlak

Dobrý den. Celý život jsem měla nízký krevní tlak, někdy dokonce i 90/50. Teď...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bílá tečka na dolní dásni

Dobrý den, asi před dvěma dny se mi udělala bílá tečka na dolní hraně dásně....

Zánět loktu

dnes ráno jsem se vzbudila a bolel mě zničeho nic loket....postupně mi lehce...

Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi

Dobry den. Asi pred tydnem se mi zvetsila uzlina v levem podpazi,neni nijak...

Bulka v ústech


Nemocná srdeční chlopeň

Dobry den.Meho pritele ceka do tri dnu operace chlopne.Jiz je asi tyden v nemocnici...

Pupínek na penisu a klíště

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda-li na přiložených obrázcích je klíště nebo...

Na pravé bradavce (skoro na špičce, ne dvorci) mám bily pupínek

Dobry den, jiz nekolik tydnu, mozna dva tri mesice, jsem mela na prave bradavce...

Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí bolest lýtka. Někdy je slabší, při chůzi velmi...

Znaménko


Lze příznaky PP zaměnit s vážnější nemocí?

Dobrý den, od srpna loňského roku trpím problémem, který všemi příznaky odpovídá...

Bolesti v konečníku

Dobrý den, je mi 28 let a již 3 týdny cítím střídavě tlak a neurčitou bolest...

Bolest dlaně v dolní časti

Dobrý den pane doktore, přes rok mám problémy s pravou rukou. Při nevhodné...

Azbest, skelná vlákna a jiné hrůzy :)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat- předesílám, že jsem hypochondr a asi se...

Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Tlak v tříslech, varleti, pálení v podbříšku

Dobrý den, již 3 měsíce i když nepravidelně mě trápí tento problém. Začalo...

Poškození menisku


Spánek tříletého dítěte

Dobrý den, potřebovala bych radu od nějakého odborníka. Mám syna, kterému je...

Bolest žeber a hrudní kosti


Bolest a otok kotníku

Dobrý den před 3 týdny mě začal bolet kotník,myslel jsem si že to mám z bot...

Depo provera


Inzerce
×