Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Krevní testy, vysvětlení hodnot

Praktické lékařství Broňa 21.11.2012

Dobrý den, byla jsem na testech - krevních. Chci se zeptat na pár hodnot, které mě trochu znepokojily. ALT S mám 0,8 (0,1-0,78 je mez), Cholesterol S 5,6 (2,6-5), Epit. dlaždicovité U 19 (0-0), Erytr.křivka (RDW)B 13 (0-1), Epitelie dlaždicové kval 1 (0-0). Všechny ostatní normy jsou krásně v mezích. Můžete mi prosím říct co ty údaje vlastně znamenají? Co si pod tím mám přestavit? Změnu životosprávy či tak? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

Dobrý den,
jediné, čím byste se měla do budoucna trochu znepokojovat, je vyšší cholesterol....
Jinak jsou hodnoty hraniční a některé laboratoře mají intervaly posunuty tak, že byste se vlezla do normy - znepokojující by byly hodnoty zvýšeně cca 5x a více...
ALT je hodnota enzymu, který se vyskytuje v buňkách, hlavně se hodnotí v rámci jaterních testů (jak fungují játra)
cholesterol souvisí většinou se zvýšeným příjmem tuků ve stravě, ale může být zvýšený i dědičně, spojuje se s vyššími riziky vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale teď existují studie toto vyvracející...
Epitelie v moči se vyskytují při nesprávném odběru moči, většinou nic neznamenají, pokud není v moči dále krev a leukocyty
Takže ve výsledku: zkuste se zamyslet co jíte, zařaďte více ovoce a zeleniny, omezte tuky a sportujte.
Jinak jste dle biochemie naprosto zdravá

Související dotazy

Darování plasmy a test na HIV
Dobrý den, mám dvě otázky. 1) Je možné při dlouhodobém...
Pozitivní těhotenský test u netěhotné
Dobrý den, 2 dny po menstruaci mě vyšel pozitivní těhotenský...
Marihuana a krevní testy
Dobrý den. Pul roku kourim marihuanu.A za 2 tydny...
Pozitivní těhotenský test a ultrazvuk
Dobrý den prosím o vysvětlení těhotenský test ukázal...
Krevní testy na pohlavní choroby
Dobrý den, měl jsem nechráněný pohlavní styk s partnerkou...
Krevní testy a marihuana
j dnes mi brala doktorka krev..a zkoumaji na co mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Krevní testy na štítnou žlázu

Hezký den, prosím o vysvětlení výsledků krevního rozboru - viz. příloha. Co...

Krevní testy na zánět

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může lék Ibalgin ovlivnit krevní testy...

Krevní testy po kousnutí klíštěte, dají se zjistit drogy?

V neděli se mi zakouslo klíště a hned další den bylo vytaženo, ale jelikož nejsem...

Krevní testy při zhoubném uzlu štítnice

dobrý den mám otázku,pokud je podezření na zhoubný uzel na štítné žláze,dá se...

Krevní testy v 8tt

dobrý den, ve výsledcích krevních testů v 8tt jsem měla nějaké hodnoty označeny...

Krevni testy v tehotenstvi

dory den,chtela jsem se zeptat v cem jsou lepsi placene testy nez ty co dela...

Krevní testy v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala i Váš názor. Dnes jsem byla na prvních...

Krevní testy, antibiotika

Dobrý den, mám takový problém, bolí mě klouby, svaly a kosti, krk, hlava, ale...

Krevní testy, FSH

Dobrý den, již 20 měsíců se s manželem pokoušíme o druhé dítě, je mi 27 let...

Krevní testy, vysledek

Dobrý den pani doktorko, mam 30 rokov a cakala som svoje prve dieta. Vsetko...

Krevní tla

Je mi 69 let, mám srdeční arytmie asi 12 let, nikterak mne ale neomezují. Amiodaron...

Krevní tlak

Hezký den,léčím se již spoustu let s vysokým krevním tlakem.Stalo se,že vyběhl...

Krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krevní tlak. Nikdy jsem žádné problémy neměla,...

Krevní tlak

Chtěla bych vás požádat o konzultaci s případem své matky. V sobotu ráno se...

Krevní tlak

Dobrý den,mám takový problém,už po dvakrát v rozmezí asi 1 týdne mě v noci probudilo...

Krevni tlak

Dobrý den, dcera mi dnes volala ze školy, ať si pro ní přijdu, že se "cítí...

Krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co ovlivňuje hodnotu diastolického krev. tlaku....

Krevní tlak

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byl naměřen krevní tlak 130/90. Je...

Krevní tlak

Dobrý den. Celý život jsem měla nízký krevní tlak, někdy dokonce i 90/50. Teď...

Krevní tlak

Pri beznych cinnostiach mam pulzny tlak 10-20 tep 85, no stava sa, ze pulzny...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podvrtnuti a natazeni kotníku

Dobrý den, v neděli 16.8. Jsem si podvrtla kotník dle rentgenu žádnou zlomeninu...

Bolest kolene při běhu

Dobrý den , mám problém s bolestí kolene z vnější strany při běhu. Asi po 10...

Podvrtnuti a natazeni vaz kolena

Dobry den,pred tydnem jsem upadla na sjezdovce,citila jsem trochu loupnuti a...

Bolest kolene při běhu

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně bolesti L kolene při běhání. Už tak rok...

Zalehlé ucho po proplachu lékařem

dobrý den,na orl mi byl proveden výplach ucha. potíže zmizely,ale od okamžiku...

Bolest kolene při běhaní

Dobry den, mam problem s kolenem pri behani. Kdyz jezdim na kole, bruslach,...

Bolest kolene pod Čéškou

Dobrý den, minulý týden mě po lehkém bouchnutí do kolene začalo koleno bolet...

Zalehlé ucho po perforaci

Dobrý den, mám na Vás dotaz pane doktore. Přítelkyně prodělala asi před 2 lety...

Zalehlé ucho po nastřelení náušnice

Dobrý večer. Před týdnem v pondělí jsem si nechala nastřelit 3. náušnici do...

Bolest kolene po urazu a artroskopie

Dobrý den. Před 14dny jsem spadla na lyžích a od té doby mě trápí koleno z...

Zalehlé ucho po nachlazení

Dobrý deň pan/i doktor/ka. Chcem sa opýtať pred 3 týzdnami som bol chory nejaka...

Bolest kolene po zátěži

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, mám rok po operaci zadního zkříženého...

Zalehlé ucho po koupání

V Patek jsem se koupala v bazene a hnedka druhy den jsem mela zalehle ucho mamka...

Bolest kolene po urazu

Dobry den, chtel jsem se zeptat. Mel jsem pracovni uraz, najel na me chlap autem...

Stydké pysky

Dobrý den, můj problém se poprvé objevil v lednu tohoto roku,měla jsem podrážděné...

Bolest kolene po úrazu

Dobry den , zacatkem lonskeho roku jsem uraz s kolem ktere mne od te doby boli...

Bolest kolene po úraze

Dobrý den, cca před 10 lety jsem měla vodu v koleně. Po vytáhnutí vody z kolena...

Zalehlé ucho po čištění

Dobrý den, včera jsem si čistil uši obyčejnou vatovou tyčinkou jako obvykle,...

Zalehlé ucho po chřipce

Dobrý den, před pár dny mě začalo pálit v krku, přidala se i horečka (38,4)...

Zalehlé ucho od rýmy.

Dobrý den, chtěla bych se vám optat o nejakou radu na zalehlé ucho od rýmy....