Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kvasinková infekce.

Infekce Martin 9.5.2021

Candida - dobry den u praktickeho lekare diky kašli který trva už měsic mi z vyteru z krku vyšly rapidně přemnožene kvasinky. Kdyz jsem si tom precetl tak jsem zjistil ze časte priznaky jsou sucha kuze kouni problemy bily povlak na jazyku ale čeho se bojim pisou tam ze tato kvasinka muzw naoadnou lidske organy srdce a plice trosku me poboli jwdno misto na hrudniku obcas .. docela se bojim. Kolega Lekar mi napsal Mycomax 100mg protoze doktorka mi napsala endisol ktery neni na kvasinky ale jen bakterie. Jde mi o to jak poznam ze ze kvasinkami postihnu srdce atd... zacal jsem protolvasinkovou dietu omezeni cukru atd. Mam strach vsude pisou zento muze bejt celkova kandidoza coz asi mam mam takove šupinky na kuži uz mnoho let. Potrebuju radu nekoho kdo tomu fakt rozumi. To ze budu cucat clotrimazol my vyleci jen to v krku ale mozna uz to mam premnozeny v organech snad ne..

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Martine.
Po přečtení Vašich dotazů ohledně kvasinkové infekce, nevím přesně kdy Vám byl výtěr proveden. Myslím, že Entizol Vám lékařka napsala, protože se užívá při léčbě infekcí vyvolaných miktoorganismy včetně kvasinek. Důvodem mohlo být, jak uvádíte, že nemůžete brát antimykotika, protože jste měl přechodně zvýšené jaterní trasaminázy (ALT a AST). Píšete, že Vám lékař nyní napsal Mycomax 100mg, což je antimykotikum a držíte protikvasinkovou dietu s omezením cukru. Uvádíte, že máte veliké obavy z postižení vnitřních orgánů kvasinkovou infekcí. Pokud by měl Váš lékař podezření na zasažení některého z orgánů kvasinkami, určitě by doporučil další vyšetření u specialisty. Kvasinková infekce se u Vás potvrdila pouze z výtěru v krku. Myslím si, že pro Vaše obavy není důvod, přesto předávám Váš dotaz ještě specialistovi. Přeji Vám úlevu a pěkný večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Martine!
Vaše obavy nejsou na místě. Nález Candidy ve výtěru v krku je zcela běžný a nevysvětluje, proč máte měsíc trvající kašel. Candida nevyvolává infekci dýchacích cest. K zaléčení nálezu ve výtěru je postačující léčba Mycomaxem v dávce 100-150 mg na den/ max. 200 mg na den na 7-10 dní. Opodstatněné užívání antimykotik je v pořádku i přes to, že máte přechodně mírně vyšší hodnoty jaterních ukazatelů (leda, že byste měl hodnoty na d 10-11). Celková candidóza je velmi vzácné onemocnění, které nepostihuje osoby v běžné populaci, jelikož Candida není agresivní patogen a neprojevuje se šupinky na kůži (to může mít mnoho různých příčin, včetně lokální, ne celkové kožní formy candidózy, stačí pro zjištění stěr z kožního povrchu). Celková candidóza postihuje osoby výrazně oslabené jako např. osoby po transplantaci orgánů, kostní dřeně, onkologické nemocné po masivní chemoterapii, HIV pozitivní osoby ve stadiu AIDS (nejpokročilejší stav nemoci), osoby dlouhdobě léčené léky potlačující imunitu (kortikoidy, cytostatika). Pouze u těchto osob se může vyskytnout celková candidóza. Ta ovšem má svoje klinické projevy, které Vy nemáte. Je to závažný stav, který se neprojevuje bolesti na hrudníku, ale výrazným zhoršením celkového stavu, horečkou, bolestí celého těla (svalů, kloubů), nevolností, hubnutím, slabostí, malatností, někdy až poruchou vědomí. Tento stav pokud není zavčasu léčen antimykotiky do žily končí fatálně a to docela rychlé. Po měsíci potíží již byste musel být s touto diagnózou hospitalizován a to ve velmi špatném stavu. Takže nemějte obavy, celkovou candidózu jistě nemáte. Zdravím a přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Kvasinková infekce
Dobrý den, u lékaře mi byla diagnostikována kvasinková...
Kvasinková infekce
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se dá léčit kvasinková...
Kvasinková infekce pochvy
Dobrý den. Mám zhruba 5 let denně výtok který je bílý...
Kvasinková infekce
Dobrý den, je mi 17 let a poprvé se u mě a mého přítele...
Kvasinková infekce u muže
Může se kvasinková infekce u muže projevit nutkáním...
Kvasinková infekce
Dobrý den, souvisí nějak kvasinková infekce s čepy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kvasinková infekce?

Dobrý den, mám dotaz ohledně kvasinkové infekce. Již přes rok mám problémy...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, skoro měsíc se potýkám u syna ( 2r.8 měs.) s kožní vyrážkou. Když...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí zarudlý žalud s občasným svěděním nebo...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, na penisu se mi objevila vyrážka, či vřídek, viz. přiloha. Sex jsem...

Kvasinková infekce?

Dobrý den chci se zeptat je mi 11 let a ještě jsem nedostala menstruaci ale...

Kvasinková infekce?

Dobrý den chci se zeptat je mi 11 let a ještě jsem nedostala menstruaci ale...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, jsem rok po porodu a celý tento rok mne provázejí problémy, které...

Kvasinková infekce?

Dobrý den,je mi 14 a mám nejspíš kvasinkovou infekcí uz rok a půl..nejdřív mi...

Kvasinková infekce? ...

Dobrý den. Je mi 14 let. asi 4 dny mě trápí svědění a pálení pochvy a bílý až...

Kvasinková infekce.

Rád bych se zeptal jestli se přesně jedna o kvasinkovou infekci je mi 14 let...

Kvasinkova infekcia

Dobry den, zistil som ze mma pravdepodobne kvasinkovu infekciu, mal som suchy...

Kvasinková infkece pyje

Dobrý den chtěl bych se zeptat o co se jedna děkuji

Kvasinková infkece v okolí genitálu

Dobrý den chtěla bych se zeptat o co by mohlo jít je to červený kruh v oblastí...

Kvasinková inmfekce, nechráněný styk

Zdravím, chtěl bych se zeptat před 5 měsíci jsem měl nechraneny pohlavní styk...

Kvasinková komplikace nejspíše

Dobry den, jiz pul roku mam stale paleni genitalii. Mela jsem velky problem...

Kvasinkové infekce

Dobrý den, gynekoložkou mi byly diagnostikovány opakované kvasinkové infekce....

Kvasinkové infekce

Dobrý den, mám podezření na tonzilitidu. Měl jsem alergickou reakci na MRI...

Kvasinkové infekce

Dobrý den, již delší dobu se léčim kvasinkovou infekcí. Má gynekoložka mi už...

Kvasinkové infekce

Dobrý den, trápí mě kvasinkové výtoky, které se parkrát do roka vrátí. Vždy...

Kvasinkové infekce

Dobrý den cca před 1 1/2 rokem jsem začal trpět zarudnutím a svěděním žaludu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohyb po operaci bederní páteře

Nález-G552 Těžká degenerativní diskopatie L5/S1 M4796 Spondylóza NS,bederní...

Zúžení močové trubice

Dobrý den. Před měsícem jsem byla přeléčena na infekci močového měchýře - přemnožený...

Nález z gynekologie

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tento nález z gynekologie?...

Vystouplý hrbol/boule na holenní kosti

Dobrý den, před třemi dny jsem si nahmatala vystouplý hrbol/bouli na holenní...

Hnis v pupíku


Lehce hyperechogenní ložisko v játrech

Dobry den, Prodelala jsem zanet mocoveho mechyre, byla mne nasazena antibiotika...

Točení hlavy vleže


Zánět močových cest


Podávání pamyconu 7 týdennímu miminku

dobrý den pane doktore. Mám doma 7 mi týdení holčičku. Chytla slabou rýmu. Doktorka...

Zmena barvy a konzistence stolice po koloskopii

Dobrý den, včera jsem podstoupil kolonoskopické vyšetření. Trpím perianálním...

Léze na penisu

Dobrý den již měsíc mě trápí tento podivný jev na penisu přesněji na žalud a...

Motání hlavy

Dobrý den, když jsou příznaky, že když si lehnu, začne se se mnou všechno...

Kašel v těhotenství


Závrať, bolest hlavy, pískání v uších

Dobry den, uz tyden pocituji lehke motani hlavy, do toho se pridava taky bolest...

Gynekologický nález

Dobry den, dnes mi gynekolog vystavil zadanku k operacnimu zakroku. Mam velke...

C páteř

Dobrý den, pane doktore mám po vyšetření CT mám o 4-5mm vychýlené plotýnky a...

Tupá bolest za okem a půlky hlavy

Dobrý den, paní doktorko/pane doktore, mého přítele již několik let trápí silná...

Musí se vždy vyjmout celý žlučník a proč?

Dobrý den, mám jít na operaci žlučníku s kameny a zajímá mě,jestli se musí...

Pri kojeni se nesmi jist ryba sled

Dobry den,dnes jsem se docetla,ze pri kojeni se nesmi jist ryba sled...a ja...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.