Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kvasinkové infekce

Uši, nos, krk Adam 20.2.2020

Dobrý den,
mám podezření na tonzilitidu. Měl jsem alergickou reakci na MRI kontrastní látku. Od té doby jsem byl léčen Solumedrolem + 3 dny 20mg prednisone, 3 dny pauza a včera mi byl podán i.v. Solumedrol 40mg a mám užívat 9 dní prednisone 20mg (po třech dnes snižovat o polovinu). Zhruba 4. den mi zapáchá z úst a mám povklak na zubech a horním patře, při polknutí pocit cizího tělesa v krku, při mluvení chraptím, svědí mě a pálí průdušky.

Může se jednat o tonzilitidu nebo něco jiného?
Je bezpečné užívat prednisone když tlumí imunitu?
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den Adame,

děkujeme moc za Váš dotaz. Podle dodaných obrázků jsou mandle minimálně nateklé, ale nic dramatického. Zápach a polykání s úst může souviset u užíváním kortokosteroidů. Komplikace uživání kortikosteroidů jsou kvasinkové infekce. Jsou způsobeny kmenem rodu kandida - jedná se o jednobuněčné houby, které se běžně v lidském organismu vyskytují. Avšak při snížení imunity organismu (např. pacienti po transplantaci, během onkologické léčby, užívající kortikosteroidy; vlivem stresu) může dojít k jejich přemnožení na sliznici dutiny ústní a rozšířením infekce až do oblasti krku. Často jsou tato onemocnění provázena bolestí. Doporučuji vyhledání praktického doktora, eventuelně provedení stěru. Dotaz bude předán specialistovi, který Vám odpoví v separátní zprávě.

S pozdravem

Michal Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Adame, pokud jste měl alergickou reakci na kontrastní látku, tak je podávání kortikoidů nutné, protože to zabraňuje vážným komplikacím jako dušení, rozvoji anafylaktického šoku (vážná alergická reakce celého těla, která je řivotu nebezpečná) a dalším nebezpečím. Pokračujte v léčbě Prednisonem podle doporučení. Potíže, které máte nyní, mohou být dané vedlejším účinkem kortikoidů, ale také můžete mít od kortikoidů podrážděný žaludek a jícen, nebo kvasinkovou infekci. Mohlo by se samozřejmě jednat o virový zánět horních dýchacích cest, čemuž by odpovídaly příznaky na průduškách. Nepíšete, jakého druhu byla Vaše rekace na kontrastní látku, takže je možné, že jde o důsldek této reakce, při které někdy oteče krk i průdušky a toto může být doznívání. Jděte tedy k Vašemu praktickému lékaři a to hned dnes. Váš lékař Vás vyšetří, udělá odběr krve a stěr z krku a bude Vás léčit podle příčiny. Mezitím doporučuji kloktat slanou vlažnou vodu 3x denně, můžete cucat šalvějové pastilky a pít průduškový čaj. Zvyšte přísun ovoce a zeleniny, dbejte na důsledné čištění zubů. Můžete také zkusit užívat na 14 dní Helicid 20 mg ráno na lačno, který by zklidnil podrážděný jícne a žaludek. Z přírodních prostředků na zklidnění krku jsou ještě k dispozici Vincentka, kterou můžete popíjet, homeopatika Homeovox, různé bylinné sirupy. Poradíte se v lékarně a předně s Vaším lékařem, který Vám doporučí přesně podle toho, nač přijde. Kdyby se Vaše příznaky horšily, objevila se dušnost, otok obličeje nebo krku, volejte ihned záchranku. Vyšetření u Vašeho lékaře prosím neodkládejte. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Kvasinkové Infekce
Prosim o radu na koho se mam obratit pri kvasinkove...
Nechráněný sex po kvasinkové infekci
Dobrý den, ráda bych se zeptala po jaké době je možné...
Kvasinková infekce
Zdravím, chtěl bych se zeptat zda-li se dá doma dělat...
Kvasinkové infekce
Dobrý večer Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Kvasinková...
Kvasinková infekce
Dobrý den, Prosím Vás potřeboval bych poradit, ale...
Vliv euthyroxu na kvasinkové infekce pochvy
Dobrý den, četla jsem složení léku euthyrox a chtěla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kvasinková infekce?

Dobrý den chci se zeptat je mi 11 let a ještě jsem nedostala menstruaci ale...

Kvasinková infekce?

Dobrý den, jsem rok po porodu a celý tento rok mne provázejí problémy, které...

Kvasinková infekce?

Dobrý den,je mi 14 a mám nejspíš kvasinkovou infekcí uz rok a půl..nejdřív mi...

Kvasinková infekce? ...

Dobrý den. Je mi 14 let. asi 4 dny mě trápí svědění a pálení pochvy a bílý až...

Kvasinková infekce.

Rád bych se zeptal jestli se přesně jedna o kvasinkovou infekci je mi 14 let...

Kvasinkova infekcia

Dobry den, zistil som ze mma pravdepodobne kvasinkovu infekciu, mal som suchy...

Kvasinková infkece pyje

Dobrý den chtěl bych se zeptat o co se jedna děkuji

Kvasinková infkece v okolí genitálu

Dobrý den chtěla bych se zeptat o co by mohlo jít je to červený kruh v oblastí...

Kvasinková inmfekce, nechráněný styk

Zdravím, chtěl bych se zeptat před 5 měsíci jsem měl nechraneny pohlavní styk...

Kvasinková komplikace nejspíše

Dobry den, jiz pul roku mam stale paleni genitalii. Mela jsem velky problem...

Kvasinkové infekce

Dobrý den, již delší dobu se léčim kvasinkovou infekcí. Má gynekoložka mi už...

Kvasinkové infekce

Dobrý den, trápí mě kvasinkové výtoky, které se parkrát do roka vrátí. Vždy...

Kvasinkové infekce

Dobrý den cca před 1 1/2 rokem jsem začal trpět zarudnutím a svěděním žaludu....

Kvasinkové Infekce

Prosim o radu na koho se mam obratit pri kvasinkove infekci. Trapi me roky jak...

Kvasinkové infekce

Dobrý večer Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Kvasinková infekce se mi opakovaně...

Kvasinkové infekce - 5 let non stop ...

Vážená paní doktorko, cca před 5 lety se mi vinou léčby neustále se opakujících...

Kvasinkové onemocnění

Uz tyden mam teploty a na jazyku tohle. Nemohu nic jist protoze kazdy pohyb...

Kvasinkové onemocnění

Dobrý den, pred par mesici jsem tu hkedal radu ohledně povlaku na jazyku a stale...

Kvasinkové onemocnění

Dobrý den, odmala trpím na (nejspíš) ekzém mezi prsty, který se občas objevil....

Kvasinkové onemocnění

Dobrý den, prosím o radu či odbornou pomoc. Je to asi 14 dni co jsem zacal pociťovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zapomenutá pilulka


Bolest v oblasti levé ledviny

Dobrý den. Již pár měsíců mě trápí bolest zad v oblasti levé ledviny. Bolest...

Karcinoid apendixu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně karcinoidu apendixu. V roce 1999 ve svých...

Syfilis

Dobrý den, rád bych věděl zda se v tomto případě jedná o syfilis, tahle vyrážka...

Kožní obtíže


Bolest a motání hlavy, pocit na omdlení, nevolnost

Dobrý den, již několik dní (celkem již 5) mě bolí hlava, motá se mi (pocit na...

Citlivý mrtvý zub

Dobrý den, mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní...

Kožní nález na zádech

Dobrý den zhruba před 4 hodinami se mi udělal pupen na zádech v pravé oblasti...

Sucho v krku

Dobrý den. Už asi 3 dny mám velmi sucho v krku, napiju se a po minutě zase...

Rozškrábaná kůže vnějšího ucha

Dobrý den, měla jsem nejspíš ekzém v uchu, který mě svěděl a tak jsem si kůži...

Sono břicha nález

Dobrý den byla jsem v rámci preventivní prohlídky na Sonu břicha a chtěla bych...

Koronavirus a biologická léčba

Dobrý den. Jsem bilogicky pacient,každý měsíc si píchám 2 injekce cosentyxu....

Bolest Achilovy šlachy při běhu

Dobrý den, jsem 25 letý sportovec (186cm, cca 90kg). Občas si jdu zaběhat...

Krvácení po piercingu

Před 5 lety sem si nechala ve studiu píchnout jazyk.Píchali ho oranžovou kanylou,aplikovali...

Špinění v těhotenství

Dobrý den mam jednu velkou otázku, byla sem dvakrát mimo děložně, a tet sem...

Nadměrné slinění

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat co by mi mohlo být. Od včerejška mám pocit...

Obrizka-Pojistovna

Dobrý den. Mám otázku ohledně obřízky, chtěl bych se zeptat, jak je to s pojišťovnou?...

Dlouhodobé škrábání v krku

Dobrý den, již přes měsíc mě neustále škrábe v krku. Byla jsem na ORL, kde...

Bolest v oblasti křížové kosti

Dobrý den, již asi cca rok mně začalo bolet v oblasti křížové kosti.Nejvíce...

Namožené koleno

Dobrý den, asi před týdnem a půl jsem maloval strop v bytě. Při této práci jsem...

Reklama