Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kyselina listová v těhotenství

Gynekologie Marek 19.4.2020

Dobrý den, rád bych se zeptal na teratogenitu plodu při hypovitaminoze vitaminu B9. Manželce byla v součtu předepsána hodnota 11 mg/den, přestože se doporučuje jen 0,6mg/den. Nikde jsme se nedočetli, jaká rizika to pro vývoj plodu může mít. Pouze to, že mírný nadbytek se vyloučí močí, avšak mám pocit, že zde se již o mírný nadbytek nejedná. Přestože je to vitamin rozpustný ve vodě, není možné, že by hrozilo obdobné riziko jako u vitaminu A? Je zjištěno, co se děje v těle s takovýmto množstvím? Skutečně se vyloučí ihned, nebo se v krevním oběhu kumuluje?
Děkuji za zodpovězení mého dotazu!

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.
Chápu Vaše obavy, vitamíny řady B jsou , jak se správně píšete, rozpustné ve vodě a nadbytek se vylučuje močí.
Vitamin B9 neboli kyselina listová má v této skupině zvláštní postavení. Je naprosto nezbytný pro normální růst a vývoj plodu. Pokud má tedy manželka sníženou hladinu je doplňování naprosto nezbytné. Hladina je ovlivněna, snížena, i užíváním některých léků.
Při nedostatku se vyskytují zejména rozštěpové vady páteře a až nevyvinutí mozku - což jsou samozřejmě velmi závažné poruchy často neslučitelné se životem.
Kyselina listová se nejprve kumuluje v placentě a teprve po nasycení receptorů se uvolňuje do oběhu plodu. Ve studiích nebyl prokázán nepříznivý vliv nadměrných dávek.
Takže riziko pro vývoj plodu je naopak při nedostatku. Užívání se doporučuje často i před otěhotněním. Vitamin A se v těle kumuluje proto, že je rozpustný v tucích.
Snad Vám odpověď pomohla, přeji hezký zbytek dne a doufám, že vše dobře dopadne.
S pozdravem

Související dotazy

Kyselina listová a DHA
dobrý den, slyšela jsem, že kyselina listová se správně...
Kyselina listová
Dobrý den.Chtěla bych se zeptat na Kyselinu listovou.Byla...
Kyselina listová
Dobrý den, chci se zeptat zdali kyselina listová nějak...
Kyselina listová
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jaké vitamíny,...
Kyselina listová v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledne užívání kyseliny...
Pálení jazyka a chemoterapie
Dobrý den, prosím pěkně,léčím se na fulikulární lymfom,G1,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kyselina listová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho mohu užívat Superfolin, Chytré...

Kyselina listová

Dobrý den, chci se zeptat, po otci mám zděděnou trombofilii - heterozygotní...

Kyselina listová + Metafolin

Dobrý den, s partnerem navštěvujeme CAR a mně byla zjištěna mutace MTHRF...

Kyselina listová a DHA

dobrý den, slyšela jsem, že kyselina listová se správně nevstřebává, pokud k...

Kyselina listová a nažloutlá stolice

Dobrý den, začala jsem užívat asi před měsícem kyselinu listovou, chci...

Kyselina listová a pálení penisu

Dobrý den, Jsem v 7.týdnu těhotenství a beru 2x denně kyselinu listovou.S manželem...

Kyselina listová nebo Calibrum Baby plan

Dobrý den, plánujeme miminko a začala jsem brát calibrum baby plan. Chtěla jsem...

Kyselina listova pred otehotnenim

Dobry den! Je mi 28 let, s manželem se snažíme o miminko 2 měsíce. Všude...

Kyselina listová pro muže

Dobrý den, cca před 3 měsíci jsem začala brát kyselinu listovou, pro plánování...

Kyselina listová v těhotenství

Dobrý den. Jaká jsou, prosím, rizika hypervitaminozy B6 pro plod v děloze?...

Kyselina listová v těhotenství

Dobrý den, Chci se zeptat jak velky je průšvih kdyz jsem zapominala brat Femibion...

Kyselina mléčná

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda když se zvýší kyselina mléčná ve svalech,...

Kyselina močová

edakce uLékaře.cz > moc vám děkuji za odpověd a souhlasím s tím ale stále nevím...

Kyselina močová

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co znamená kys. močová v krvi ( hodnota asi...

Kyselina močová


Kyselina močová

Dobrý den. Prosím o informaci, zda hladina kyseliny močové 407 je vysoká a je...

Kyselina močová

Dobrý den, prosím Vás o radu, při rozboru (ortopedické problémy) mi byla zjištěna...

Kyselina močová

Dobrý den,mám dotaz,.Jsem nyní 8 týden po porodu.Porod spont.ale rizikový.Vysoký...

Kyselina močová

dobrý den,chtěla jsem se zeptat mám stále dost vysoké hodnoty kyseliny močové...

Kyselina močová

Dobrý den, trápí mě poslední dobou únava, vyčerpání. Dost málo jsem jedl poslední...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Již druhý den mám puls docela vysoký

Dobrý den, již druhý den mám puls docela vysoký.. pohybuje se dnes kolem 88...

Vyrážka a svědění kolem konečníku

Dobrý den. Mohli by jste mi prosím poradit? Už několik mesíců mě během dne svědí...

Panna a tampóny

Dobrý den, před časem jsem u Vás v poradně položila dotaz ohledně používání...

Velmari

Dobryn den, 4 roky jsem brala Hak Adele kde je 7 denni pauza. Rozhodla jsem...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Bolest žeber

Mam dotaz, vyskytla se mi ohromná bolest na pravé části žeber, proniká až do...

Úbytek na váze a únava

Dobrý den, Zhruba někdy od října/listopadu jsem zhubla něco kolem 4-5 kg....

Furunkly

Dobrý den,mého přítele (28let) trápí neustále se vracející bolestivé vředy,tvrdá...

Ostrá bolest v temeni hlavy

Poslední dobou mívám ostrou bolest v temeni hlavy (trochu nalevo), trvá to různě...

Velmari a Penbene

Dobrý den, mám velký strach, beru pravidelně HA Velmari a 6. den cyklu jsem...

Zvýšení onkomarkerů

Dobrý den, jsem diabetik na inzulínu, již 33 let. Píchám perem. U praktického...

Svědící zarudnutí kolem pihy

Dobrý den, okolo pihy se mi že sobotu na neděli vytvořili tohle a ostatní pihy...

Als


Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Bolest za okem

Dobrý den mam takovy obsáhlejší dotaz. Za poslední pul rok.. jsem prodělala...

Zvýšený počet bílých krvinek

Dobrý den, je mi 21 let a už cca půl roku mám zvýšenou hladinu bílých krvinek...

Dírka v kůži

Dobrý večer, mám nad řitním otvorem dirku v kůži (viz. foto), žádný hnis ani...

Tlak v žaludku

Dobrý den, již asi týden mám neustálé tlaky v žaludku. Netrpím žádným nechutenstvím...

Zlomený vnější kotník

Dobrý den, před 10 dni jsem si zlomila vnější kotník. Dle rentgenu je vychýlení...

Zánět jícnu

Dobrý den chci se zeptat jestli může být zánět jícnu špatně polykání uviznuti...

Reklama