Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Laboratorní nález, obtíže, léčba HIV

Urologie Miroslav 15.6.2018

Dobrý den, rád bych požádal o radu kolem výsledků z rozboru moči a krve. Docházím na jedno speciální oddělení v nemocnici a doktor, ke kterému chodím nijak neřeší výsledky, které jsem od něj dostal a poslal mě domů. Nemyslím si, že je to v pořádku a tak se chci zeptat o co by mohlo jít. Mám samozřejmě i svou praktickou lékařku,ale ta přestala ordinovat a moji kartu předali k jinému doktorovi, který je teď nedostupný. 3x jsem prodělal zánět močové trubice,močového měchýře, který byl přeléčen antibiotiky,ale který se mi každý rok vracel až sem dostal zánět varlat. Musel jsem na pohotovost, kde jsem dostal nějaká chemoterapeutika a něco na bolest. Po nějaké době jsem byl na kontrole na urologickém oddělení a bylo mi řečeno, že jsem v pořádku, jen, že mi zůstane " vodní sraženina" na pravém varleti. Je to už několik let a od té doby jsem tyto potíže už neměl. Také jsem měl předminulý rok v létě velký kašel s teplotama i kolem 39°C. Dostal jsem dvoje antibiotika a ta nezabrala a tak jsem dostal nějakou suspenzi na plíce, myslím, že sumamed. Byl jsem poslán na rentgen a plíce byli ůplně v pořádku, nicméně kašel pokračoval dál a tak jsem si pomohl vlastní cestou. Necítím se nijak zle, jen jsem měl letos menší kašel bez teplot cca týden zpátky a také mě lehce pobolíval nosohltan ( mám bohužel vyndané krční mandle). Mám velice náročnou práci na po fyzické tak psychické stránce a poslední 2 měsíce pracuji velice intenzivně a přes 10h v průměru každou směnu a cítím se pouze velmi unavený. Zřejmě i to má vliv na výsledky? Také jsem v roce 2003 ležel v nemocnici se záněty v trávicím traktu s výsledkem, že mám ulcerózní kolitidu. V květnu tohoto roku jsem dostal výsledky z moči a krve, kde mi našli bílkovinu ++ a krev +, KO normochromní normocytární anemie s Hb 123, Leu 11,8, tro 119-126. Několikrát jsem také dostal od své praktické lékařky prášky se železem, protože ho mívám málo. Víc už nevím jak bych popsal problémy, které jsem prodělal, snad Vám to nějak pomůže se zorientovat a poradit mi jestli mám tyto výsledky nějak řešit. Jak jsem psal mám velmi náročnou práci a necítím se, že bych měl mít nějaké potíže, pouze menší kašel a ten krk už také ustupuje. Předem děkuji za jakoukoli odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne M.Š.
P.S. V příloze zasílám fotku poslední lékařské zprávy.
Doplnění informací: Odpověď jste směřovala na HIV, ale na to se neptám. Nejsem na ARV léčbě z důvodu odmítnutí, protože toto nepovažuji za správnou cestu na což mám právo a tudíž se léčím jinou cestou se skvělými výsledky. To mi chcete tedy říct, že vše co se se mnou teď děje je následek HIV? Nezlobte se,ale to je není pravda. Mohu prodělávat úplně jiné onemocnění, např. zánět močového měchýře což už se mi stalo jak jsem psal a šlo o onemocnění bakteriální a podobně a to je jiné onemocnění než virové pokud se tedy nepletu a proto je třeba ho léčit rozhodně jinak než chemoterapií typu ARV terapie. Ptal jsem se Vás, co mohou tyto výsledky znamenat, né jak se mám chovat. Protože jsem za dotaz zaplatil, tak bych velmi rád dostal odpověď na to na co se ptám a tedy co tyto výsledky mohou znamenat. Aby to pro Vás bylo jednoduší berte mě jako bych HIV nebyl aby jste na to nevztahovala vše. Děkuji za odpověď,

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ve Vašem případě je nutné začít zejména užívat léčbu na HIV infekci. Laboratorní vysledky a obtíže, které máte jsou na vrub tohoto onemocnění. Pokud se nebudete řádně léčit, stav se bude nadále zhoršovat.
Čili máte to ve svých rukách. Nejde řešit odděleně hodnotu krvinek či destiček, nebo močový nález, pokud nebudete léčit základní příčinu.
Nebojte se léčby, je zde pro Vás, aby Vás udržela co nejdéle a co nejvíce v dobré kondici. Pokud léčbu odmítáte, nález dál nijak řešit není nutné.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

MUDr. Ivo Minárik Ph.D. FEBU
Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Minárik Ph.D. FEBU

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická ambulance, Klinika JL s.r.o.

Dobrý den, pokud část Vašeho dotazu směřuje na urologii, která se týká přítomnosti bílkoviny a krve v moči, pak mohu říct, že tento výsledek může mít rúzné příčiny: jednak může jít o špatně provedený odběr moče, proto by se měl odběr opakovat po řádném poučení, jak se má odběr moče provést. Pokud byl proveden správně, pak se bílkovina nebo krev může objevit v moči poruchou na kterékoli úrovně moč.cest od ledvin až po vyústění močové trubice. Může jít o zánět, nádor, kameny, chronické užívání některých léků, které mohou poškodit ledviny, také trauma. Myslím, že Vám nejlépe poradí specialisté, kteří pečují o osoby se stejnou infekcí, kterou máte, protože se s podobnými problémy setkávají častěji a i když si to možná neuvědomujete, bývá průběh nemocí jiný než u osob zcela zdravých.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Specializace: Psychiatrie, Sexuologie Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

Několik promile HIV pozitivních pacientů patří mezi tzv. non-progresory, tedy osoby, u nichž dlouhodobě HIV podstatně nehorší jejich imunitu a zdravotní stav. Bohužel podle výsledků od dr. Veselého se nezdá pravděpodobné, že mezi ně patříte (přitom není jasné, ze kterého data nález je). Tím trochu musím oponovat těm údajně skvělým výsledkům. A u ostatních pacientů víme, že bez nasazení protivirové léčby má HIV infekce jednoznačný výsledek. Přitom platí, že čím později se léčba nasadí, tím je méně úspěšná.
Vaše výsledky svědčí pro opakované nebo chronické záněty (zvýšené leukocyty, urologické potíže, potíže horních cest dýchacích). Pokud je nechcete řešit se svým HIV specialistou, můžete je samozřejmě řešit s jiným lékařem. Po internetu ale Váš zdravotní stav, kde jednoznačně není jediný zdravotní problém, už nemůže vyřešit nikdo.
Ve Vašem zdravotním stavu podle mne není vhodné, abyste pracoval běžnou pracovní dobu, natož více hodin. Dochází pak k dalšímu zhoršování Vaší již tak narušené imunity (to nesouvisí jen s HIV, ale i prodělávanými záněty a jejich léčbou). To je pak ta únava. Zhoršená imunita se může projevit i zhoršením psychiky (nálada), což zase dále únavu a obranyschopnost zhoršuje, HIV je samozřejmě virus, ale při oslabení imunity, můžete snadno onemocnět infekcemi virovými, bakteriálními, mykózami, prvoky atd. Alespoň dočasně by mohlo pomoci vedle intenzivní léčby Vašich potíží i vystavení pracovní neschopnosti nebo hospitalizace. Je možné, že do budoucna se Váš zdravotní stav bude spíše zhoršovat a Vaše schopnost pracovat bude tedy zřejmě dlouhodobě nižší.
Při hledání specialisty vidím dva problémy. Například urolog bude muset brát v úvahu i ostatní patologické nálezy z odvětví, které nejsou jeho doménou (gastroenterolog, ORL), čili bude třeba koordinace více specialistů. Pokud není specialista (nebo takový, s nímž byste byl spokojen) v místě bydliště, musíte hledat jinde (což může narážet na naplněnou kapacitu těchto odborníků).
Druhý problém je ten, že lékaři mimo HIV centrum nemají dostatek zkušeností s klinickými projevy HIV infekce. Proto se někdy vyhýbají řešení těchto potíží, ať již s HIV infekcí souvisí nebo nesouvisí (což nejsou schopni jednoznačně rozhodnout). Připouštím, že dokonce se může stát, že někdy mají tendenci všechny zdravotní potíže takového pacienta svalovat na jednu příčinu (HIV), i když s HIV přímo souviset nemusí.

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den jsem gay po 41dnech se od vzájemného honění...
HIV?
Chtěl bych se vás zeptat , měl jsem nechráněný styk.Na...
HIV
Dobry den, tyden po rizikovem nechranenem sexu (I oralnimu)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Laboratorní hodnoty krve

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, chodím pravidelně na odběry krve a stále...

Laboratorní hodnoty TSH, fT4

Dobrý den, v gynekologické ordinaci by byla odebrána krev na hormony štítné...

Laboratorní hodnoty u štítné žlázy

Dobrý den, mohli byste mi vysvětlit výsledky na štítnou žlázu, co znamenají: TSH...

Laboratorní hodnoty vyšetření

Prosím o vysvětlení zvýšených hodnot krevních testů a co můžou značit, děkuji.

Laboratorní hodnoty, únava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem často unavená, mám motání hlavy a občas...

Laboratorní hodnoty.

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně syna - 5 let. Chodíme pravidelně na alergologii,...

Laboratorní nález

Dobry den, prodelala jsem konizaci a asi pred rokem chlamydie. Pritele jsem...

Laboratorní nález

Dobrý den, při laboratorním vyšetření mi byly zjištěny rostoucí hodnoty anti-CCP,...

Laboratorní nález

Dobrý den, ještě jsem k předchozímu dotazu pro moji matku 56 let (dlouhodbě...

Laboratorní nález u Crohn choraby

Dobrý den, léčím se s Crohnovou chorobou, občas se mi nyní stává, že nacházím...

Laboratorní nálezy

Dobrý den. Můžete mi prosím vysvětlit černý zvýrazněné čísla z rozboru krve?...

Laboratorní nálezy

Dobry den, Moji mamince zjistili před rokem helikobaktera. Dr. Ji léčil antibitikama,...

Laboratorní nálezy - co mi je?

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit ty zvýrazněny čísla? Vím že to asi nebude...

Laboratorní nálezy u těhotných

Dobry den, rada bych se zeptala na vysledky krve odebrane v den porodu me dcery....

Laboratorní odběry

Dobrý den, byla jsem na odberech krve, ale výsledkům moc nerozumím. Prosím o...

Laboratorní odběry

Zdravím, prosím o zhodnoceni mych krevnich testu.Pred rokem jsem kvuli zaludku,relfux...

Laboratorní rozbor

Dobrý den paní doktorko.V pondělí jdu na operaci kolena a moje praktická doktorka...

Laboratorní rozbor

Dobrý večer paní doktorko, mnohokrát děkuji za Vaši odpověď ohledně lab. rozboru....

Laboratorní rozbor

HbsAg - reaktivní HBV:Anti-HBc IgM - negativní HBV: Anti-Hbc total - reaktivní Pravděpodnobně...

Laboratorní testy

Prosím, co znamenají zvýrazněné hodnoty z laboratorních testů: buffer-base-vyp.-37,6mmol/l...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 15 let už půl roku a mám menší penis, mám pouze...

Pocit únavy, špatné vidění, bolest celého těla

Dobrý den mám 2 měsíce po porodu v poslední době mám pocit únavy špatné vidění...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Cvičení a svaly

Dobrý den.Mám takový problém.Nějakou dobu posiluji a cvičím břicho.Teď , když...

Mi někdy začnou otékat bříška prstů i dlaně, bolí a pak se udělá podlitina

Při uchopení těžšího předmětu nebo zmáčknutí nějaké hrany, zdvihnutí kbelíku...

Tupá bolest v paži

Dobrý den, paní doktorko, a děkuji předem za Vaši radu. Už skoro rok mě trápí...

Bolest hlavy od krční páteře

Dobrý den, zlobí mi krční páteř, což je asi v mém věku normální. Hlavně nyní,...

Bolest třísel

Dobrý den , je mi 22 , v únoru mi diagnostikovali zánět močových cest , ten...

Krvácení mimo menstruaci s kusy sliznice

Dobrý večer, je mi 22 let můj gynekolog je momentálně na dovolené, tak se...

Nateklá a podrážděná předkožka

Dobrý den, před dvěma dny po pohlavním styku mi přišlo, že je předkožka popraskaná...

Na palec nohy mi spadla 150kg tyč

Dobry den, dnes v praci mi na palec u nohy spadla 150kg tezka zelezna tyc.palec...

Bulka v žebrech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně boule ( uzliny? ) v žebrech. 26.6....

Očkování a tetování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat byla jsem očkována proti tenanusu a černému...

Růst penisu

Dobrý den, hledal jsem všude možně, ale nenašel jsem. Můžete mě odkázat na...

Arachnoidální cysta, Chiariho syndrom, nespavost

Dobrý den, asi 4 měsíce mám problémy s tlakovými bolesti hlavy, nevolností,...

Bodnutí hmyzem - puchýř

Dobrý den. V sobotu 26.7. mě bodla včela. Ránu jsem ošetřila fenistilem, ale...

Duomox 1000 a alkohol

Dobrý den, před několika týdny mi zjistili z krve hraniční borelii. Nejprve...

Bolesti břicha po salmoneloze

Dobrý den, před 10 dny mi byla zjištěna salmonela (průjmy, zvracení, pocení,...

Pocit horkosti pri polykani

Ai mesic mam pri polykani jidla pocit horkosti v krku. Myslela jsem, ze mam...

Zvětšené uzliny krku

Dobrý den, chtěla jsem se poradit. Na krku mám asi 15 let 2 uzliny velikosti...

Reklama