Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Latentní hypothyreoza a neplodnost

Jitka 20.6.2018

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledky hormonálního profilu a hodnoty mám TSH 5,62 mU/l, fT4 12,97 pmol/l a anti-TPO 96 klU/l. Co prosím ty vysledky znamenají? Dle gynekoložky se mám objednat na endokrinologii, ale nabízí mi termín až v říjnu. Není to problém, že až tak dlouho? Snažíme se s manželem o dítě, ale nedaří se nám. Po jak dlouhé době léčby dochází ke zlepšení stavu?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Jitko, máte zřejmě mírně zvýšenou hodnotu TSH - štítnou žlázu stimulujícího hormonu (hormon vylučovaný podvěskem mozkovým, kde je jakési centrum pro řízení veškerých žláz z vnitřních sekrecí - čili krom štítnice, též vaječníky, nadeledviny, varlata, apod.).
fT4 (což je volný tyroxin, jinak přímo hormon vylučovaný štítnou žlázou) máte na spodní hranici normy. Funguje je to takto - tělo, mozek je mazané, má pocit, že je Vaše štítná žláza tak trochu lenošivá a tak jí zpětně přes zvýšené vylučování hormonu TSH řídí a pobízí k vyšší činnosti - situaci se říká latentní (skrytá) hypothyreoza (snížená funkce štítné žlázy). To proto, že pokud je štítnice nadále lenošivá, tak se mozek snaží tak trochu zbytečně a dojde opravdu i ke sníženému vylučování fT4 štítnicí. Anti-TPO jsou protilátky proti peroxidáze štítnice - zde máte zřejmě mírně zvýšenou hodnotu (můj komentář berte s rezervou, protože každá laboratoř má trošku jiné normální - referenční rozmezí hodnot). Zvýšená hodnota znamená, že Vašemu tělu se z nějakého důvodu Vaše štítnice nelíbí a způsobuje v ní autoimunitní zánět a výše uvedenou lenošivost :).
Váš stav je velmi lehká, řekl bych hraniční. Vůbec nemusí mít vliv na Vaši plodnost, ale samozřejmě vyloučit to nelze. Není-li známa jiná příčina dosavadních neúspěchu, pak je určitě možné zkusit štítnici pomoci. Tzn. nasadit malou dávku thyroxinu - vyráběného uměle - lék Euthyrox či Letrox pravděpodobně 50ug 1/2tbl. To může udělat po domluvě klidně i Váš gynekolog případně praktický lékař. Protože onemocnění a zvláště takovýchto lehčích forem je v populaci strašně moc, je čekací doba na endokrinologa takto neúměrně dlouhá. Mnoho zdaru a v brzké době krásného a zdravého potomka! S pozdravem MUDr. Tomandl.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Hypothyreóza
Dobrý den! Mohu brát substituční terapii v případě,...
Řešení neplodnosti
Dobrý den, s manželem se pokoušíme o miminko gynekolog...
Latentní tetanie
Dobrý deň chcem sa opýtať ohľadom tetanie a,nedavnp...
Neplodnost a IVF
Dobrý den, uz je to rok co mi byla zjištěna neplodnost...
Neštovice a neplodnost u muže
Dobrý den. Přítel před cca 5ti lety měl neštovice,...
Neplodnost
Dobrý den preji,s manželem jsme postupili v Kostelci...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Laserové odstránenie znamienka a fyzická aktivita

Dobrý deň, boli mi laserom odstránené znamienka, jedno na paži, druhé na chrbte...

Laserové ošetření děložního čípku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co obnáší laserové ošetření vřídku na děložním...

Laserové ošetření rozšířené kapiláry

Dobrý den, doplňující dotaz, zůstanou po laseru jizvy? Paní má ty skvrny opticky...

Laserový epilátor

Krásný dobrý den. Mám v plánu objednat si laserový epilátor na odstranění chloupků...

Laserový zákrok

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně laserového zákroku. Mám krátkozrakost,...

Laserový zákrok na očích

Dobrý den, Měl bych dotaz ohledně laserového refrakčního zákroku (femtosekundovým...

Láska - deprese, úzkosti

Dobrý den Pardon že obtěžuji s tímto "banálním" dotazem, ale od doby co se...

Latelarizace čéšky

Dobrý den, byla mi u levého kolena diagnostikována latelarizace čéšky(tak je...

Latentná hypotyreoza u dieťaťa

Dobrý deň, mojej 2,5 ročnej dcére diagnostikovala endokrinologička pred mesiacom...

Latentní fáze syfilisu

Paní doktorko když člověk v latentní fázi syfilisu půjde na sérologický protilátkový...

Latentní mastoitida

Dobrý den, prosím o doporučení vhodné literatury týkající se latentní mastoitidy....

Latentní tetania a panicka ataka

Dobrý den, pred rokem lekari potvrdili u me sestry latentni tetanii,ale jeji...

Latentní tetanie

Dobrý den, Byla mi dignostikována latentní tetanie co prosím toto onemocnění...

Latentní tetanie

Dobrý den,prosím mám dotaz byla mi diagnostikována latentní tetanie a mám potíže...

Latentní tetanie

Dobrý den, je mi 19 let, dva roky mám diagnostikovanou latentní tetanii na...

Latentní tetanie

Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, od léta trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem...

Latentní tétanie

Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, od léta trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem...

Latentní tetanie

Dobrý den, před cca 3 lety mi byla diagnostikována latentní tetanie. Trpím...

Latentní tetanie

Dobrý den, mému příteli (46) byla diagnostikována latentní tetanie. Bere cca...

Latentní tetánie

Dobrý den paní doktorko.Obracím se k Vám s problémem hyperventilační tetánie.Trpím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest krční páteře

Dobry den, je mi 17 let a mám problém s bolestí krční páteře. Po jedné pondělní...

Chlamydie

Dobrý den, Co znamenají při testech na plicní chlamydie IgG ,IgM IgA ? V...

Vyrážka a HIV infekce

8.2 sem mela nechraneny styk ...prvni testy odhalili chlamydie a gonorrhoeu...

Knedlík v krku

Dobrý den.Jiz několik měsíců mne trápí tlak v oblasti hrtanu.Jako by knedlík...

Hypoglykemický šok

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda hypoglykemický šok musí nutně souviset...

Citlivý žalud a nepřetažitelná předkožka

Dobrý den. Mám takový problém.Nejde mi přetáhnout předkožka přes žalud když...

Rosacea

Dobrý den, ráda bych si ujasnila fakta o kožní chorobě rosacea. Není o ní příliš...

Pravděpodobná nákaza HIV

Dobrý den, měl bych takový neobvyklý složitý dotaz, je to bohužel skoro měsíc...

Výpadky paměti deprese noční můry

Dobrý den, ASi pět měsícu pozoruji na sobě časté výpadky paměti a asi dva roky...

Nateklý čípek v krku


Napadení tasemnicí

Dobrý den, dnes jsem byl na ,,velké,, a tohle jsem si vytáhl z řitního otvoru. Žádná...

Výsledek histologie - konizace děložního čípku

Dobrý den, před 2 týdny jsem byla na konizaci děložního čípku (el.kličkou)....

Vysoký cholesterol

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu s mým problémem. Mám vysoký cholesterol,...

Prudké bušení srdce

Dobrý den, již pár dní po sobě se mi zničehonic silně rozbuší srdce, bušení...

Akné

Dobry den, prosim o radu. Uz dva mes. bojuji s temito podkoznimi bolaky. zacalo...

Píchnutí na hrudi v oblasti prsa

Dobrý den. Občas mě zabolí (píchne) na pravém prsu někdy je to i víckrát za...

Píchání u srdce při nádechu


Pupínky na penisu

Už delší dobu mám problém s pupínky na kůži penisu. Jsou tělové barvy, nesvědí...

Plicní vyšetření

Dobrý den,Včera jsem byla na plicním vyšetření po cca 3 letech.V rámci vyšetření...

Zavřít reklamu