Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Latentní TBC

Plíce, dýchání Vojta 14.10.2021

Dobré ráno,
mám dotaz týkající se léčby latentní tuberkulózy v ČR.
Jsem v Japonsku na Working Holiday visech, s výjezdovým úrazovým pojištěním. V ČR již ca 5 let pojištění nemám (cestuji po světě). Při krevním testu mi zde byla diagnostikována latentní forma tuberkulózy (TB-IFNγT-SPOT). S největší pravděpodobností několik let starý pozůstatek pobytu v Ekvádoru.
Mám dotaz(y) ohledně pravidel a podmínek případné léčby v ČR. Předem děkuji za zodpovězení!
Když se při návratu do ČR přihlásím zpět ke zdravotnímu pojištění, bude léčbu krýt a v jakém rozsahu? Budu muset hradit tisíce či víc nad rámec pojištění?
V kterých městech jsou pro náležitou léčbu specializované nemocnice?
V průběhu léčby; budu muset být v izolaci? Jak často bych měl docházet na kontrolu? Lze v jejím průběhu cestovat?
Jsou v platnosti nějaká další pravidla či omezení v tomto případě?
Vycházím z online informací udávajících ca 9 měsíců pravidelného braní léků.
Snad není můj dotaz příliš rozsáhlý. Mnohokrát děkuji za případné odpovědi a Váš čas.


1. doplňující informace 14.10.2021:
Dobré odpoledne,

reaguji na odpověď paní MUDr. Vogelové. Udává, že detaily léčby závisí na konkrétním rozboru krve a skenu plic. Pokud je to možné, lze je ještě přiložit k následné konzultaci s odborníkem?
Jsou v Japonštině, ale snad pomůžou.

Každopádně děkuji za rychlou a informativní odpověď!
Snad bych si ještě dovolil návazný dotaz; paní doktorka zmiňuje, že léčba má za cíl snížit šance přechodu nemoci z latentního do aktivního stavu. Znamená to, že se jí není možné zbavit nadobro?

Mnohokrát děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den.
Lidé s latentní formou tuberkulózy mají bakterie v těle, ale nemají známky onemocnění, protože bakterie nejsou aktivní. Tito lidé nemají příznaky TBC onemocnění a nemohou šířit bakterie na ostatní. Asi u 5-10% osob může infekce přejít do aktivní formy onemocnění.
Diagnóza a následný léčebný postup se opírá nejen o krevní test, ale také o anamnézu (příznaky) a rentgenový snímek plic ve dvou projekcích.
Léčba latentní tuberkulózy probíhá šest měsíců (u jedinců před transplantací 9 měsíců), existují ale i možnosti kratší léčby (3-4 měsíce) - záleží na zvoleném léku či jejich kombinaci. Kontroly jsou v měsíčních intervalech, sledují se i možné nežádoucí účinky léčby (monitorace krevního obrazu, jaterních testů).
Léčbou se zabývají kliniky pro léčbu tuberkulózy - např. VFN v Praze.
Cílem léčby je snížit pravděpodobnost rozvoje aktivní tuberkulózy, která by mohla vést k závažným důsledkům a komplikacím.
Stran úhrady péče je vhodné směřovat dotaz přímo na konkrétní pojišťovnu.
Pro podrobnější informace dotaz předávám specialistovi.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Alergologie‎, Pneumologie‎

Dobrŷ den Vojto,
Dekuji za Váš dotaz ohlednê latent í tuberkulozy.
Quantiferon Test je diagnosticky test, kterŷ pomáhá detekovat infekci vyvolanou tuberkuloznim bacilem. Paklize nemáte žádne potíže jako teplota, kašel, nechutenství a nález na snímku plic (anebo CT plic), je pouze pozitivni Quantiferon test, pak se s nejvetší pravdepodobností jedná o latentní formu TB, kdy se bacil usídlŷ v tele ale neonemocníte, pouze he máte v organizmu, ale hrozí možnost prechodu do aktivního onemocnêní, co múže ale nemusí nastat. Abychom tomu zabránili, doporučujeme preventivní léčbu antituberkulotiky, nejlépe v 2- kombinaci INH 300 mg/den(5mg/kg/den) + Rifampicin 600 mg (10mg/kg/den) po dobu 3 mêsícú.
Máte li pojištêní ve svête, kde se zrovna nacházíte, nemêl by vzniknout žádnŷ problem v nasazeni preventivní léčby, je to závazné doporučení WHO platné pro všechny zemê.
V prúbêhu léčby není potrebná žádná izolace. Laboratorní kontroly jaterních testu a je vhodne bŷt v klidu, bez vyrazne velke fyzické námahy vzhledem k lékúm.
Bylo by vhodné zahájit léčbu co nejdrív.
S pozdravem Dr. Čápová Gertruda

Související dotazy

Nakažlivost TBC
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ná následující: Bechtěrevik,...
Tbc
Dobrý den, manžel během hospitalizace v prosinci...
Očkování TBC
Dobrý den, v září jsem byla přeočkována proti Tbc,...
TBC a riziko nákazy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na následující: Běchtěrevik,...
TBC nákaza
Možná TBC
Dobrý den, chci se zeptat kamaráda manželka byla na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Laserový zákrok

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně laserového zákroku. Mám krátkozrakost,...

Laserový zákrok na očích

Dobrý den, Měl bych dotaz ohledně laserového refrakčního zákroku (femtosekundovým...

Lasité křupání čelistního kloubu u syna.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na velmi hlasité křupání čelistního kloubu u...

Láska - deprese, úzkosti

Dobrý den Pardon že obtěžuji s tímto "banálním" dotazem, ale od doby co se...

Latence vlny P na VEP

Dobrý den, byla jsem u neurologa s dlouholetými potížemi (záblesky před očima,...

Latentná hypotyreoza u dieťaťa

Dobrý deň, mojej 2,5 ročnej dcére diagnostikovala endokrinologička pred mesiacom...

Latentní fáze syfilisu

Paní doktorko když člověk v latentní fázi syfilisu půjde na sérologický protilátkový...

Latentní hypothyreoza

Dotaz pro lékaře endokrinologa. Dobrý den, již několik let mám sníženou funkci...

Latentní hypothyreoza a neplodnost

Dobrý den, dnes jsem dostala výsledky hormonálního profilu a hodnoty mám TSH...

Latentní mastoitida

Dobrý den, prosím o doporučení vhodné literatury týkající se latentní mastoitidy....

Latentní tetania a panicka ataka

Dobrý den, pred rokem lekari potvrdili u me sestry latentni tetanii,ale jeji...

Latentní tetanie

Dobrý den, Byla mi dignostikována latentní tetanie co prosím toto onemocnění...

Latentní tetánie

Dobrý den. Mívám stavy kdy nemohu polknout, svíra se mi hrdlo, špatně se mi...

Latentní tetanie

Dobrý den,prosím mám dotaz byla mi diagnostikována latentní tetanie a mám potíže...

Latentní tetanie

Dobrý den, v červnu mě začaly trápit slabosti končetin, fascikulace. Neurologické...

Latentní tetanie

Dobrý den, je mi 19 let, dva roky mám diagnostikovanou latentní tetanii na...

Latentní tetanie

Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, od léta trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem...

Latentní tétanie

Dobrý den,ráda bych slyšela váš názor, od léta trpím jakoby svíráním na hrudníku,tlakem...

Latentní tetanie

Dobrý deň, chcem sa ujasniť v diagnóze, ktorú mám stanovenú hyperventilacna...

Latentní tetanie

Dobrý den, před cca 3 lety mi byla diagnostikována latentní tetanie. Trpím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti L ruky, zápěstí, palce

Dobrý den, již delší dobu mám problém s levou rukou.Občas mě bolí zápěstí,někdy...

Měla jsem nechráněný pohlavní styk (vč. anální)

Dobrý den, Měla jsem nechráněný pohlavní styk (vč. anální) a po zhruba měsíci,...

Vyrážka po antibiotikách na žaludu

Dobrý den, mám poněkud choulostivý dotaz. Nedávno jsem dobral ATB - Ospamox...

Tmavé hleny

Dobrý den, už včera jsem se zde ptal. Mám problém s hleny. Nejvíce mě to trápí...

Přetrvávající tvorba hlenů po rýmě

Dobrý den, dcera (4r.) měla silnou nepřestávající rýmu, Mudr. jí zjistila v...

Tmavé modré fleky na nohou u prstů

Dobrý den, Dnes jsem si Všimla rano co jsem se probudila, tmave modre fleky...

Opakované angíny

Dobrý den chci se zeptat mam anginy 5 krát do roka, vyter s krku ukazal pouze...

Brnění u srdce

Dobrý den, prosím o radu. V posledních dnech zaznamenávám v oblasti srdce jakoby...

Žlutý jazyk


Xorimax a HAK

Dobry den, ovlivnuje Xorimax 500mg ucinost antikoncepce Katya? Antibiotika jsem...

Bílý hrudkovitý výtok a svědění

Dobrý den, je mi 21 a asi 4 roky bojuji s mykozou. Několikrát léčena čípky,...

Kvasinky na trupu

Dobrý den. Trápí mě hnědé, zvětšující se fleky na zádech, mezi prsy a na hrudníku,...

Poraněná krční páteř - Dimexol

Dobrý den. Podařilo se mi velmi silně uhodit do hlavy o železo. Při rentgenu...

Otok prstu po úrazu


Modic I

Dobrý den, mám problém s bolestmi zad, od ledna je řeším s lékaři, v květnu...

Zátěž po operaci šedého zákalu a astigmatismu

Jsem 2 mesice po operaci astigmatismu a sedeho zakalu,ZA 14 dní-14 března-...

Chronický zánět štítné žlázy

Dobrý den, chci se zeptat. Mám podle UZ zjištěný chronický zánět štítné žlázy....

Zápal plic


Nateklý čípek v krku


Axonální polyneuropatie

Dobrý den .Mám dotaz zjistili my senzomotorickou prevazne axonalni polyneuropatii...

Reklama