Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba hemoroidu a anální fisury

Proktologie Peter 27.2.2020

Dobrý deň,

Tento dotaz píšem skôr ako prosbu o "druhý názor", keďže môjho doktora som sa nestihol spýtať všetky veci, kvôli časovej tiesni. K doktorovi som objednaný na ďalšiu kontrolu za mesiac, takže nehľadám v tento moment iného doktora.

V pondelok som bol na vyšetrení, z ktorého som sem pridal lekársku správu. Je tam drobná chyba, pred vyšetrením som bral Detralex 1-0-1, nie 2-0-2. Rovnako pri písaní správy som navrhol brať Detralex 2-2-2 do konca týždňa, to tam chýba.
Moje otázky smerujú skôr k všeobecnému režimovému opatreniu. Nikdy som nemal fisúru, a evidentne mám šťastie, že je to na č. 12, kde to rozhodne bolí menej, a počas vyprázdňovania nemám bolesti, a nepozoroval som väčšie množstvo krvi. Občas to zabolí, keď mám vetry, ale nie je to extrémne.

Chcem sa preto opýtať, aké ďalšie opatrenia môžem zaviesť, mimo mäkkej stolice, dostatku vody, a pohybu ? Snažím sa čo najmenej sedieť, ale nedá sa tomu úplne vyhnúť. Rovnako nerobím intenzívne cviky na spodnú časť tela, dokiaľ sa to nezahojí. A taktiež sa snažím nezadržiavať stolicu, aby zvierače normálne pracovali. Zvýšená hygiena za pomoci sprchy je samozrejmosť.
Od pondelka som niekoľko krát pocítil ostrú pichavú bolesť v konečníku. Môže to súvisieť s nejakým pohybom, ktorý som urobil ? Mám pocit, že sa tá konkrétna bolesť manifestovala na úplne inom mieste ako je tá fisúra či trombózka. Resp. občas mám dojem, že tá bolesť pochádza od trombózky, nie od fisúry, ale ani raz som nemal väčšie problémy s vyprázdnením, a jemný test s vlhčeným toaletným papierom neukázal žiadnu stopu krvi. Bolesť náhle vznikne, je dosť ostrá, ale zanikne behom niekoľkých sekúnd. Môže byť, že sa tá fisúra opakovane otvára nejakým pohybom nôh alebo zlým spôsobom sedenia ? A ak sa to zahojí, môžem očakávať recidívu, ak si nedám pozor ?

Posledná otázka k liekom: s doktorom som mal ústnu dohodu, že môžem do konca týždňa nasadiť Detralex 2-2-2. Bohužiaľ mi to kvôli narušenému spánkovému režimu nevyšlo, a aj dnes som bral iba 0-2-2, resp. max. 4 tablety za deň. Plus používam masť Proktis-M, a aplikujem ju do oblasti tej fisúry/trombózky.
Môžem ešte na 2-3 dni dvihnúť Detralex na 2-2-2, alebo to bude veľká záťaž, a radšej dobrať 2-0-2 do nedele, a od pondelka už držať iba 2-0-0 ? Viem, že si za nepravidelnosť môžem sám, ale chcem svojmu telu pomôcť, ale zároveň ho nepreťažiť chémiou.

Ďakujem za Váš čas, a ostávam s pozdravom,
Peter L.

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Špeldová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: SPORTMED

Dobrý den Petere.
Musím říci, že jste velmi dobře informován ohledně správné léčby a preventivních opatřeních. To, co píšete (dostatek vlákniny a tekutin ke změkčování stolice, pravidelný pohyb, snaha vyvarovat se delšímu sezení a dráždění konečníku např. jízdou na kole, nosit volné a prodyšné prádlo, co se týče hygieny je vhodná vlažná sprcha bez použití mýdel a to i po každé stolici) by mělo v tuto chvíli se zavedenou medikací vést k ústupu obtíží. Detralex obecně je možno první 4 dny užívat v dávkování 2-2-2, poté další 3 dny v dávkování 2-0-2 a dále chronicky 2-0-0. Určitě svému organismu nemůžete ublížit, budete-li brát ještě dva dny dávku 2-2-2.
Co se týče bolesti - v tuto chvíli může být bolest lokalizovaná kdekoliv konečníku, protože postižení je na dvou místech (fisura + trombotizovaný vnější hemoroid). Není třeba se tímto znepokojovat. Co se týče recidivy - ano, ke fisura může kdykoliv zase vzniknout, nebudou-li dodržována preventivní opatření.
S pozdravem a přáním pěkného dne, Klára Špeldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Majtan

Specializace: Chirurgie a proktologie, gastroskopie a koloskopie, laparoskopické operace Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

DObrý den,
dle zpráv se jedná již pouze o malou residuální fisuru, lze tedy pokračovat v konzervativní léčbě a dodržovat uvedená režimová opatření. Detralex bez obva můžete na ěnkolik dní navýšit. Pokud se fisura nevyhojí, nebo se objeví znovu, je vhodné provádět léčbu dilatátory, které u většiny pacientů pomůže.

Související dotazy

Bolesti po operaci anální fisury
Dobrý den, jsem po operaci anální fisury. Už to je...
Anální styk
Dobrý den, jsem po operačním odstranění anální fisury...
Hemoroidy
Zdravím, mám velmi choulostivý problém.. Jde o vnější...
Hemoroidy?
Dobrý den, mám starost o svého partnera. Přibližně...
Hemoroidy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, zda-li se jedná o...
Hemoroidy
Dobrý den, mám poměrně intimní problém. Necelý rok...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lečba Helikobacter P. a kojeni

Dobrý den, mam delsi dobu nevolnost spojenou s jidlem, byl mi diagnostikovan...

Léčba hematomu

Dobrý den, od počátku těhotenství mám v děloze malý hematom. Nyní jsem v 8.týdnu...

Léčba hemeroidu

Dobrý den Jelikož se mi nikde nedostává odpověd na muj problém,rozhodla jsem...

Léčba hemofila, streptokoka

Dobrý den, prosím o radu. Výtěr krku mi potvrdil, že mám hemofila a současně...

Léčba hemorhoidů

Dobry den, uz nekolik mesicu me trapi problemy v oblasti konecniku, kde dle...

Léčba hemoroidů

Dobrý den. Předpokládám, že toto jsou hemeroidy. Jiná léčba než chirurgická...

Léčba hemoroidů

Dobrý den, chtěl bych vědět jaký je Váš názor na soukromé kliniky např. ON...

Léčba hemoroidů

Dobrý den, postupně se mi během loňského roku rozvinuly hemoroidy. Při návštěvě...

Léčba hemoroidů

Asi před 5 dny se mi udělal hemoroid velkosti asi nehtu na malíčku, je to velmi...

Léčba hemoroidů

Zdravim je mi 19 let a bohuzel trpim hemeroidy.. Netusim v jakem jsou stadiu...

Léčba hepatitidy C

Dobrý den mám hept.c.chtěl jsem se zeptat před rokem jsem zkusil léčbu interf.a.ribav...

Léčba hepatitidy C v malé ambulanci

Dobrý den. V 16 letech me byla zjistena hepatitida C. (Nebyla a nejsem uživatel...

Léčba herpangíny

Dobrý den. Během 2 měsíců jsem měl Herpangínu a teď je tu zase po třetí... Je...

Léčba hluboké žilní trombozy

Dobry den, ve ctvrtek 22.11. my byla diagnostikovana tromboza. Zacala jsem hned...

Léčba hlubokého kazu + příčiny vzniku kazu pod výplněmi.

Dobrý večer, dotazů mám hned několik. Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby...

Léčba HN

Dobrý den, mám dotaz ohedně dávkování léku na vysoký tlak. Maminka (73) se...

Léčba HN a arytmie

Dobrý den. Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy s prudkým "bouchnutim"srdce....

Léčba HN u seniora

Jsem r. 1946, BMI 25, cítím se dobře a dlouho užívám Nebilet a Prestarium Neo....

Léčba hydrocefalu po operaci glioblastomu

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57...

Léčba hypercholesterolemie

Dobrý den, mám dotaz ohledně hypercholesterolemie pravděpodobně polygenního...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst zubů

Dobrý den, od včera mě strašně bolí prořezávání zubu moudrosti nevím co na bolest...

Kožní vyrážka

Dobrý den, mám na rtech kožní vyrážku, vypadá jako bílá krupice, která nesvědí,...

Bolest v podbřišku i po menstruaci

Dobrý den, nikdy jsem nějak zvlášť netrpěla na menstruační bolesti. Občas mě...

Zlomenina obratle L 3

Před 6ti týdny jsem si zlomila po pádu z kola BEDERNÍ OBRATEL L 3. Ošetřující...

Tlkot srdca v uchu

Dobrý deň, asi mesiac si počujem tlkot srdca v ľavom uchu. Cez deň si to v...

Pozitivni antigen HLA-B27


Nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na pravé straně

Dobrý den, nedávno jsem objevil na svém těle zvětšenou uzlinu v tříslech na...

Problém s přetažením předkožky

Dobrý den, je mi 14 a nejde mi přes žalud přetáhnout předkozka. Alespoň ne úplně,...

Insula compacta

Dobrý den už mam 4 mesíce na pánvi insula compacta a mám furt nucení čurat muže...

Nádor prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mezi ženami koluje zda...

Sex

Mě i mému příteli je 16, zasebou máme masturbaci i orální sex. Chtěli jsme se...

Bušení srdce

Dobrý den, je mi 40 let a chtěl bych se zeptat na problém s bušením sdce a bolestí...

Bulka na paži

Dobrý den, na paži mám již asi 3 roky malou bulku velikosti 0,5 cm. Nejprve...

Bolest konečníku

Dobrý den vážený pane doktore, ráda bych se zeptala, zda se vnitřní hemoroidy...

Panna

Ahoj, pozná muž že žena je ještě panna pokud se s ní seznámí. Myslím jako z...

Silné bolesti hlavy trvající měsíc

dobrý den ,muž má asi měsíc silné bolesti hlavy ...co to muže být ??pozorujizhoršení...

Tlak v pravém boku

Dobrý den, pár dní se potýkám s trochu obtěžujícím tlakem v pravém podžebří/boku...

Bílé pupínky na penisu

Dobrý den, už dlouhou dobu mám na penisu a na předkožce bílé pupínky. Nijak...

Hojení výronu kotníku

Dobry den, při cestě ze školy jsem špatně došlápla k doktorovi jsem šla až po...

Hrb na krku

Dobrý den, už přes 2 roky mám na krku menší hrbol. Pravděpodobně se mi způsobil...

Reklama