Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba hluboké žilní trombozy

Vnitřní lékařství Monika 3.12.2018

Dobry den, ve ctvrtek 22.11. my byla diagnostikovana tromboza. Zacala jsem hned lecbu heparinem a nasadili mi Eliquis 2x denne. Bohuzel jsem v pondeli, teda asi na 3ti den uzivani eliquisu dostala zvlastni alergickou reakci spojenom s otokem krku, byla jsem prevezena do nemocnice kde se moje potize po par hodinach vytratili. Reakce se opakovala dalsi den rano s tim, ze mi u meho praktickeho lekare opuchla prava strana krku. Znova jsem byla odvezena do nemocnice, kde mne vysetrili. Vsechny testy a usg jsem mela v poradku. Pojala jsem podezreni na alergii z leku eliquis, ktery jsem dosud nebrala. V nemocnici mne na 2 dny nasadili znova heparin a presla jsem na dalsi lek na redeni krve Xarelto. V nemocnici se zdalo, ze to pomohlo a odchazela jsem bez alergicke reakce. Za dva dny uzivani xarelta se mi rano znova zacinali projevy ktere predchazeli minulym reakcim. Motani hlavy, viditelne zilky v oku, buseni srdce a jemny otok tvari. Hned jsem si dala zyrtek, ktery mi davali i v nemocnici a potize ustoupili. Dalsi den jsem uz s ranni davkou xarelta dala preventivne i zyrtek. Pocitovala jsem jenom zvyseny tlak na spancich. Jinak pres den potize ustoupili. Mam pocit,ze kdyz je hladina rediciho leku v mem tele nejvyssi, vyvolava to u mne reakci. Pri nizsi hladine vypada ze to problem neni. Aspon doufam. Moje otazka je ,jestli muzu takto fungovat celou dobu lecby trombozy, teda brat xarelto soucasne se zyrtekem. Doba lecby je predpoklad 3 mesice. Muzou se projevy reakce zhorsit? Nebo si moje telo navykne na lek. Dekuji za radu. Monika

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer Moniko, díky za zajímavý dotaz. Potíže nejsou typické, ze zprávy jsem pochopila, že jste dostala ještě Venoruton, lékaři také zvažovali možnou reakci na tento lék, je jisté, že se jedná o lék na ředění krve, nebo je možné, že to je také tento lék? Resp. berete nyní také Venoruton? Pokud je jisté, že se jedná o reakci na lék na ředění krve, tento postup, tedy užívání léku na ředění krve a k tomu ještě Zyrtec bych já rozhodně nedoporučovala, jelikož nevíme, zda by např. alergie neprogredovala a zda by nedošlo k k otoku hrtanu, který může být fatální, tedy životu nebezpečný. Zkusila bych Vám nasadit warfarin, jak byste na něj reagovala, ten je také možný pro léčbu žilní trombozy. Přeji Vám, at potíže brzy ustoupí a jste zase v pořádku, s pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, léková alergie je velice složitá problematika. Bohužel nelze dopředu vyšetřit ani odhadnout, zdali bude na lék pacient reagovat. Ani pomocí laboratorních metod nelze předpovědět, zdali reakce na lék bude nebo zdali se bude opakovat. Poléková reakce nemusí mít alergickou příčinu. Mohou být způsobeny i jiným neimunologickým či jiným imunologickým mechanismem než je alergická reakce. Někdy může vadit kombinace léků, kombinace s potravinovými doplňky opravdu možností je mnoho.
Ideální by bylo nalézt antikoagulační preparát , který budete tolerovat bez nutnosti užívání Zyrtecu. Samozřejmě pokud by jiná cesta nebyla, je lépe preventivně po dobu užívání rizikového léku antihistaminikum užívat.

S pozdravem MUDr.M. Vorlíčková

Související dotazy

Hluboká žilní trombóza a plicní embolie
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak velké je riziko...
Obava z trombózy horních končetin
Ve čtvrtek jsem byla na odběru krve kvůli kontrole...
Žilní trombóza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli pomáhá užívání...
Hemeroidy a léčba trombózy
Dobrý den,od těhotenství (asi 3roky) mám hemeroidy....
Bolest lýtka
Dobrý den, už jsem sem jednou k Vám psala ohledne bolestivosti...
Antikoncepce a žilní tromboza
Dobrý den, byla mi předepsána antikoncepce dienelle,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba hemoroidů

Dobrý den, chtěl bych vědět jaký je Váš názor na soukromé kliniky např. ON...

Léčba hemoroidů

Dobrý den, postupně se mi během loňského roku rozvinuly hemoroidy. Při návštěvě...

Léčba hemoroidů

Dobrý den, při mytí jsem si v oblasti řitního otvoru nahmatal bulku cca o velikosti...

Léčba hemoroidů

Asi před 5 dny se mi udělal hemoroid velkosti asi nehtu na malíčku, je to velmi...

Léčba hemoroidů

Zdravim je mi 19 let a bohuzel trpim hemeroidy.. Netusim v jakem jsou stadiu...

Léčba hemoroidu a anální fisury

Dobrý deň, Tento dotaz píšem skôr ako prosbu o "druhý názor", keďže môjho...

Léčba hemoroidů.

Dobrý den, poslední měsíce mě trápí píchání v konečníku. Před týdnem jsem navštívil...

Léčba hepatitidy C

Dobrý den mám hept.c.chtěl jsem se zeptat před rokem jsem zkusil léčbu interf.a.ribav...

Léčba hepatitidy C v malé ambulanci

Dobrý den. V 16 letech me byla zjistena hepatitida C. (Nebyla a nejsem uživatel...

Léčba herpangíny

Dobrý den. Během 2 měsíců jsem měl Herpangínu a teď je tu zase po třetí... Je...

Léčba hlubokého kazu + příčiny vzniku kazu pod výplněmi.

Dobrý večer, dotazů mám hned několik. Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby...

Léčba HN

Dobrý den, mám dotaz ohedně dávkování léku na vysoký tlak. Maminka (73) se...

Léčba HN a arytmie

Dobrý den. Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy s prudkým "bouchnutim"srdce....

Léčba HN u seniora

Jsem r. 1946, BMI 25, cítím se dobře a dlouho užívám Nebilet a Prestarium Neo....

Léčba hydrocefalu po operaci glioblastomu

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57...

Léčba hypercholesterolemie

Dobrý den, mám dotaz ohledně hypercholesterolemie pravděpodobně polygenního...

Léčba hyperprolaktinémie

Dobrý den, chci se zeptat od jakých hodnot se léčí zvýšená hladina prolaktinu....

Léčba hypertense v mladém věku

Děkuji za odpověď ještě posílám vyšetření štítné žlázy j srdce. Další štítnou...

Léčba hypertenze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poradit. Moje mamka má tři týdny problém...

Léčba hypertenze

Dobry den prosim dva roky se lecim s vysokym tlakem beru leky tritace 5 mg a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křupání/ loupání v pravém koleni

Dobrý den, mám problém s křupáním v právém koleni při každém větším či prudším,...

Onkomarkery a záněty

Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat. Našla mi p.doktorka loni cystu na levém...

Úraz ruky

dobrý den, kamarád mě omylem shodil na zem a já spadnul na zápěstí mám to velmi...

Péče o jizvu po císařském řezu

Dobrý den, 12.5.2017 jsem porodila císařským řezem syna a chci se zeptat, jak...

Nitroděložní tělísko pro ženy, které ještě nemají děti

Vážený pane doktore, je mi 24 let a už 9 let beru HA. Už několik let (po začátku...

Hlen ve stolici

dobrý den, mám čtyř letého syna a trápí mě pravidelný hlen ve stolici. i jenom...

Doba hojení kosti po vytržení zubu

Dobrý den. Před 3 dny mi byla vytržena sedmička dole, byl tam i zánět, byl mi...

Obtíže po covidu-19

Dobrý den, od 24.10. mám příznaky Covidu a 16.11. jsem byla na PCR testu s pozitivním...

Krvácení z penisu při souloži

Dobrý den mám problém s krvácením z penisu pri souloži,s přítelkyní s kterou...

Kombinace antidepresiv

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně užívání antidepresiv. Zhruba před rokem...

Bolesti zad

bolest v zádech pod levou lopatkou, mezi žebry, při otočení doleva a při pohybu...

Na pár místech mi přestali růst vousy


Reflux

Dobrý den, chtěla bych poprosit gastroenterologa o vysvětlení. V prosinci 2020...

Loupání kůže v oblasti stydkých pysků, svědění

Dobrý den, je mi 18, skoro 19let a chtěla bych se zeptat. Už asi před dvěma...

Bolest hlavy

Dobrý den mám už nějaký pátek bolesti hlavy ale není to klasická bolest jako...

Nadvarle

Dobrý den. U pravého nadvarlete se mi obejvila bulka velikosti hrášku a občas...

Krvácení z penisu


Kloubní obtíže a infekce streptokokem

Dobrý den, v devíti letech (asi březen 2016) se u syna projevil otok kolenního...

Střevní obtíže

Dobrý den, je mi 56 let a už druhý týden mám problémy zřejmě se střevem nebo...

Problém s krční páteří a oči.

Dobrý den, mám problém s krční páteří už dlouho dobou, navštívil jsem neurologa,...

Reklama