Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba HPV infekce preparátem Aldara a nežádoucí reakce

Pohlavní nemoci Lukáš 6.5.2021

Dobrý den, od začátku dubna užívám krém Aldara na léčbu genitalních bradavic způsobených virem HPV. Během prvních 4 týdnů (1. balení přípravku) jsem nezaznamenal žádné významné vedlejší účinky. Před nasazením druhého balení jsem 2 týdny nic neužíval. Po opětovném nasazení léčby se u mě již po prvním týdnu objevily projevy zarudnutí, bolesti při dotyku či močení a tvorby bílého povlaku. Tyto projevy se stupňují a jsou čím dál výraznější, viz přiložené fotografie. Jsou vedlejší účinky v této míře běžné, nebo by měla být aldara vysazena? Přítelkyně se před dvěma měsíci léčila na kvasinkovou infekci, (podle lékaře úspěšně) mohly by takto extrémní projevy souviset i s touto infekcí? Předem děkuji za odpověď a rady. Objednávací lhůta k urologům se pohybuje okolo několika týdnů a na akutní příjem mě tehdy s potvrzeným HPV nepřijali, proto se ozývám zde.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, pane Lukáši, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Při užívání preparátu Almara jsou popisovány časté nežádoucí kožní reakce u mužů - při užívání tohoto přípravku je nutná dostatečná hygiena genitálu a předkožky, v případě nedodržování jsou popisovány nežádoucí reakce v oblasti předkožky, včetně tvorby vředů, začervenání, otoku. Obecně jsou při této léčbě často popisovány kožní reakce ve smyslu zarudnutí, otoku, šupinatění, tvorba stroupků , vřídků, puchýřků... V případě výskytu těchto nežádoucích účinků je nutné léčbu ukončit. Jako praktická lékařka nemám zkušenosti s touto léčbou, vzhledem k tomu, že potíže máte významné, doporučuji léčbu ihned ukončit (případě zbytky krému z genitálu omýt), konzultovat Váš stav s lékařem, který léčbu Aldarou indikoval. Nežli vyšetření urologem bych doporučila návštěvu kožního lékaře/venerologa - v rámci nemocnice existuje určitě akutní ambulance, kde Vás vezmou bez objednání. Pokud by jste měl potíže s močením, pak navštivte urologa (také akutně v rámci urologie v nemocnici). Váš dotaz ještě předám k zodpovězení dermatovenerologovi, vyčkejte na jeho samostatnou odpověď.

S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Dobešová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Nemocnice Šternberk

Milý Lukáši, Aldara účinkuje tak, že vyvolá narušení povrchu kůže či sliznice a následně se po určité době odloučí projev, který chceme tímto krémerm z kůže či sliznice odstranit. Je otázkou, zda jste byl lékařem poučen o správném způsobu ošetřování. Způsob ošetřování je velmi důležitý!
Krém se nanáší po omytí a osušení v tenké vrstvě do oblasti kondylomat a vtírá se do
kůže, dokud se zcela nevstřebá. Krém se aplikuje pouze na postiženou oblast a nesmí dojít ke kontaktu krému s nepostiženou kůží. Vhodná je aplikace na noc a nechat krém působit cca 6 až 10 hodin, hodin a ošetření provádět 3x týdně. Ráno resp po 6-10 hodinách je zásadně nutné krém odstranit omytím vodou s použitím jemného mýdla. Nanášení nadměrného množství krému či jeho ponechání na kůži déle než 10 hodin může vést k závažným reakcím v místě aplikace. Otevřený sáček s krémem se nesmí použít opakovaně. A nyní k Vašemu současnému problému. Doporučila bych Vám t.č. vysadit Aldaru, aplikovat obklady kupř. z dubové kůry a určitě Vám doporučuji konzultaci na dermatologické ambulanci. Dermatolog zkontroluje, zda se kondylomata odstranila nebo zda tam zůstaly zbytky kondylomat. Pravděpodobnější než nežádoucí účinek léku je nevhodný způsob ošetřování.

Související dotazy

HPV a riziko přenosu
Dobrý den, Předem děkuji za Vaši odpověď, před třemi...
HPV infekce
Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce....
HPV
Dobrý den, přítelkyni byl nalezen vir HPV a minulý...
Infekce HPV
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem...
HPV u mužů
Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho...
HPV infekce
Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba hemoroidu a anální fisury

Dobrý deň, Tento dotaz píšem skôr ako prosbu o "druhý názor", keďže môjho...

Léčba hemoroidů.

Dobrý den, poslední měsíce mě trápí píchání v konečníku. Před týdnem jsem navštívil...

Léčba hepatitidy C

Dobrý den mám hept.c.chtěl jsem se zeptat před rokem jsem zkusil léčbu interf.a.ribav...

Léčba hepatitidy C v malé ambulanci

Dobrý den. V 16 letech me byla zjistena hepatitida C. (Nebyla a nejsem uživatel...

Léčba herpangíny

Dobrý den. Během 2 měsíců jsem měl Herpangínu a teď je tu zase po třetí... Je...

Léčba hluboké žilní trombozy

Dobry den, ve ctvrtek 22.11. my byla diagnostikovana tromboza. Zacala jsem hned...

Léčba hlubokého kazu + příčiny vzniku kazu pod výplněmi.

Dobrý večer, dotazů mám hned několik. Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby...

Léčba HN

Dobrý den, mám dotaz ohedně dávkování léku na vysoký tlak. Maminka (73) se...

Léčba HN a arytmie

Dobrý den. Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy s prudkým "bouchnutim"srdce....

Léčba HN u seniora

Jsem r. 1946, BMI 25, cítím se dobře a dlouho užívám Nebilet a Prestarium Neo....

Léčba hydrocefalu po operaci glioblastomu

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57...

Léčba hypercholesterolemie

Dobrý den, mám dotaz ohledně hypercholesterolemie pravděpodobně polygenního...

Léčba hyperprolaktinémie

Dobrý den, chci se zeptat od jakých hodnot se léčí zvýšená hladina prolaktinu....

Léčba hypertense v mladém věku

Děkuji za odpověď ještě posílám vyšetření štítné žlázy j srdce. Další štítnou...

Léčba hypertenze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a poradit. Moje mamka má tři týdny problém...

Léčba hypertenze

Dobry den prosim dva roky se lecim s vysokym tlakem beru leky tritace 5 mg a...

Léčba hypertenze

Dobrý den, můj tatínek (62 let) se léčil na hypertenzii asi 2 roky u praktického...

Léčba hypertenze

Dobrý deň, prosím o komplexné posúdenie môjho zdravotného stavu. Dakujem

Léčba hypertenze

Mám 71 roků a před 2 lety jsem měl infarkt. Lékaři mi předepisují léky na vysoký...

Léčba hypertenze - Micardis, Presid, bolest prstů na rukou i nohou

Dobrý den, mám následujcí problém. Od jara loňského roku se léčím s vysokým...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Červený flek na penisu

Dobrý den, Před skoro třemi měsíci jsem měl chráněný orální sex s dívkou.(...

Otok víčka po odstranění prodloužených řas

Dobrý den, před dvěma dny jsem si sama odstranila zbytky prodloužených řas...

Očkování proti tetanu

DOBRÝ DEN , Je mi 7O let. Před 10 lety sem byla přeočkovaná proti tetanu v...

Menstruace před změnou antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat už tři měsíce beru antikoncepci pro kojici v kuse,...

Ložisko v oblasti jater nejasného původu

Dobrý den,prosim vás o názor na nález co mám na játrech.Bojim se,aby to nebyl...

Bolest hlavy v oblasti spánků

Měla bych dotaz pro paní/pana doktorku/doktora ORL, ohledně dlouhotrvající bolesti...

Zvětšená děloha

Dobrý den, na prohlídce 25.2. mi lékařka zjistila na ultrazvuku zvětšenou dělohu...

Autoimunitní onemocnění a léky

Dobrý den, můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu...

Naraženina nebo zlomenina?

Dobrý den, při fotbale mi kamarád nešťastně nastřelil palec u pravé ruky, okamžitě...

Velikost penisu ve 12 letech

Vím že se to ještě změní, ale je mi 12 a velikost meho stoporeneho penisu je...

Přídatná slezina

Dobry den, mel bych dotaz. V lete mi na ultrazvuku bricha bylo receno, ze mam...

Slzení z pravého oka

Dobrý den, asi 2 měsíce mám problém s pravým okem :-( neustále mi slzí. Jen...

Kombinace antidepresiv a paracetamolu.

Dobrý den. Paní doktorko moc vás prosím o radu. Dlouhodobě užívám antidepresivum...

Byl mi diagnostikován zlatý stafylokok v koleni.

Dobrý den, byl mi diagnostikován zlatý stafilococ v koleni, byla mi provedena...

Drobné vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Dobrý den, již delší dobu mám kožní problém, s kterým si nevím rady. Nezávisle...

Tepová frekvence v noci


Kostěný výrůstek

Dobrý den, uz delsi dobu mam na vnejsi strane dasne "bouli". Je to v oblasti...

Bolest kolene

Dobrý den, jsem po ASK pravého kolene od 8.1.2017. Přetržené meniskusy a křížové...

Bradavkovitá ježatost penisu

Dobrý den, myslím že už pár let mám tyto úkazy na penisu. Momentálně je mi 17...

Bulka pod bradou


Reklama