Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba hypercholesterolemie

Vnitřní lékařství Michal 4.2.2009

Dobrý den,
mám dotaz ohledně hypercholesterolemie pravděpodobně polygenního typu. (Triacylglycerol trvale < než 0.8 mmol/l).
V minulosti byly hodnoty celkového cholesterolu od 5-8 mmol/l, s přímou úměrnosti poměru hodnot LDL a HDL. Při hodnotách vyšších - okolo 7,5mmol/l, činily hodnoty LDL okolo 5mmol/l a HDL 2,3 mmol/l, při nižších hodnotách okolo 5mmol/l, byly hodnoty LDL ca 3mmol/l a HDL poklesl na 1,7 mmol/l. Byl jsem nepravidelně léčen statiny (Simvor aj.). Od 2006 jsem sledován na speciálním pracovišti a léčen atovarstatiny - t.č. Atoris 20mg, dříve 10mg. V současné době poklesla hodnota cholesterolu ze 7,75 na 5,0 mmol/l, ovšem viz výše došlo k poklesu HDL z ca 2mmol/l na 1,44 mmol/l. Rovněž v poslední době i trvale zvýšené jaterní hodnoty (AST - 1,1 ukat a ALT 1,70 ukat). Kromě toho i hodnota CK byla nyní zvýšená - 8,57 ukat/l.(dříve CK okolo 1).
Ostatní hodnoty lab. vyšetření vždy v normě, vyjma glukózy, která v nedávné minulosti 2x přesáhla hodnotu 6 mmol/l. (6,47 a 6,21). Ve 2007 proveden funkční test OGTT (0min. - 5.00, 60min. - 9.60, 120min. 6.40). Závěr konzultován s odborníkem, jedná se o predispozici, nicméně diabetes neprokázán.
Jedná se o to, zda efekt snížení celkových hodnot cholesterolu, vč. složky LDL, vyváží i pokles "hodného" HDL a alteraci jaterních aminotransferáz, spolu s eventuálním vlivem na hodnoty CK? "Rizikový index cholesterolu" zůstane totiž prakticky stejný?!
Děkuji za odpověď.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, doporučuji tuto vaši vnitřní nejasnost konzultovat s pracovištěm na kterém se léčíte. Vždy je samozřejmě na rozhodnutí pacienta zda se léčit chce či nikoli. Přínos poklesu parametrů cholesterolu je ale vždy mnohem vyšší než potenciální rizika, která se dají event.ovlivnit mimo jiné i výběrem léku, což ovšem jistě necháte na ordinujícím odborníkovi a jeho uvážení. Statiny totiž mají ještě i jiné vhodné účinky - ochraňují cévní stěnu a např.mají i protisrážlivé vlivy a jiné, proto váš ošetřující lékař jistě dobře ví, proč je volí (já nemohu znát váš zdravotní stav ve všech souvislostech). Můžete se s ním jistě o tom pobavit na kontrole.
Hezký den.

Související dotazy

Hypercholesterolemie
DOBRY DEN.MAM PO IVF,DNES JIZ 6LETEHO SYNA.JE MOZNE...
Hypercholesterolémie
Dobrý den. Ráda bych se zeptal, co mohlo způsobit...
Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....
Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba hemoroidů.

Dobrý den, poslední měsíce mě trápí píchání v konečníku. Před týdnem jsem navštívil...

Léčba hepatitidy C

Dobrý den mám hept.c.chtěl jsem se zeptat před rokem jsem zkusil léčbu interf.a.ribav...

Léčba hepatitidy C v malé ambulanci

Dobrý den. V 16 letech me byla zjistena hepatitida C. (Nebyla a nejsem uživatel...

Léčba herpangíny

Dobrý den. Během 2 měsíců jsem měl Herpangínu a teď je tu zase po třetí... Je...

Léčba hluboké žilní trombozy

Dobry den, ve ctvrtek 22.11. my byla diagnostikovana tromboza. Zacala jsem hned...

Léčba hlubokého kazu + příčiny vzniku kazu pod výplněmi.

Dobrý večer, dotazů mám hned několik. Chtěl bych se zeptat na možnosti léčby...

Léčba HN

Dobrý den, mám dotaz ohedně dávkování léku na vysoký tlak. Maminka (73) se...

Léčba HN a arytmie

Dobrý den. Je mi 27 let a poslední dobou mám problémy s prudkým "bouchnutim"srdce....

Léčba HN u seniora

Jsem r. 1946, BMI 25, cítím se dobře a dlouho užívám Nebilet a Prestarium Neo....

Léčba hydrocefalu po operaci glioblastomu

Dobý den, otci asi před půl rokem diagnostikovali nádor na mozku. Je mu 57...

Léčba hyperprolaktinémie

Dobrý den, chci se zeptat od jakých hodnot se léčí zvýšená hladina prolaktinu....

Léčba hypertense v mladém věku

Děkuji za odpověď ještě posílám vyšetření štítné žlázy j srdce. Další štítnou...

Léčba hypertenze

Dobry den prosim dva roky se lecim s vysokym tlakem beru leky tritace 5 mg a...

Léčba hypertenze

Dobrý den, můj tatínek (62 let) se léčil na hypertenzii asi 2 roky u praktického...

Léčba hypertenze

Dobrý deň, prosím o komplexné posúdenie môjho zdravotného stavu. Dakujem

Léčba hypertenze

Mám 71 roků a před 2 lety jsem měl infarkt. Lékaři mi předepisují léky na vysoký...

Léčba hypertenze - Micardis, Presid, bolest prstů na rukou i nohou

Dobrý den, mám následujcí problém. Od jara loňského roku se léčím s vysokým...

Léčba hypertenze a nežádoucí účinky léků

Dobrý den, maminka (74 let) dlouhodobě užívala na vysoký tlak dvakrát denně...

Léčba hypertenze a prevence srdečních potíží

Je mi 63 let, při preventivní prohlídce mi doktorka naměřila tlak 155/82 a předepsala...

Léčba hypertenze v těhotenství

Dobrý den, prosím o Váš názor. Začínám být zmatená. Léčím se na vysoký krevní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vdechnutí popela z uhlíků

Dobrý den, vdechl jsem omylem trochu popela z kokosových uhlíků. Hrozí mi něco?...

Stav po operaci kyčle


Střevní infekce a krvácení při užívání HAK

Dobrý den je mi 22 let antikoncepci beru již 5let.Měla jsme střevní chřipku...

Bolest zubů

Dobrý den,před necelým týdnem mi byl pod anestezií ošetřen zub,čtyřka vlevo...

Vtíravé myšlenky a úzkost

Dobrý den paní doktorko, už jsou to asi dva roky zpět, co jsem zažila svoji...

Hnis v ráně po vytrzeném zubu

Dobrý den,ve stredu jsem byla na trhání zubu už jsem byla po 4 z důvodu rovnatek...

Bolest v krku po orálním sexu

Dobrý den, nevím co dělat, udělalo se mi něco zvláštního v krku, se svým přítelem...

Bolest varlete po ejakulaci

Dobrý den, mám problém s bolestí pravého varlete po ejakulaci. Levé varle mám...

Bolesti žaludku, na hrudi, bušení srdce

Dobrý den, už čtvrtý den mě bolí v oblasti žaludku (tlak a křeče, pocit hladu)...

Zuby

dobrý den chtěl bych ze zeptat zda má zubař více druhů umrtvovacích injekci...

Stav po odstranění žaludku a dientí opatření

Dobrý den.Rád bych se zeptal na mojí maminku(54 let,cca 3 měsíce od zákroku).Kvůli...

Jitrnice v těhotenství

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat. Může se v těhotenství...

Syn 9 let, nechodí vždy normálně po "plosce" nohou, ale často po špičkách, takovým tanečním krokem

Dobrý den, všimla jsem si, že můj syn 9 let, nechodí vždy normálně po "plosce"...

Okluze cév sítnice

Předem děkuji za názor, zda-li se jedná o jedinou možnou léčbu. Jaká jsou rizika...

Bolest varlete


Absurdní vtíravé myšlenky

Dobrý den. Už je to třetí týden, co zažívám opravdu muka. Začalo to tím, že...

Lupe, křupe a cvaká mi v hlavě. (NALÉHAVÉ)

Již dva měsíce mi tak jako cvaká při chůzi a při určitém pohybu v hlavě. Nad...

Výrůstek na bradavce


Antidepresiva a alkohol


Vyšší echogenita jater


Reklama