Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba srdečního onemocnění

Vnitřní lékařství Vladimír 3.11.2018

Dobrý den, prosím revizi- posouzení vhodosti medikace mojí matky ročník 1931, resp. zda současné užívání není nevhodné, zda léky spolu nekolidují :
ráno : 1 tab.Controloc 20 mg, 1/2 Kinito 50 mg, 1/2 Furon 40 mg, 1 tab. Bisoprolol 5 mg, 1 tab. Eliguis 2,5 mg.
v poledne : 1 tab.Kinito 50mg, 1 tab.Kalium Chloratum 500mg, 1/2 tab.Furon 40mg.
večer : 1 tab.Agen 5 mg, 1 tab. Ramipril Atavis 5 mg, 1 tab. Eliguis 2,5 mg.
Mám obavy ze současného užívání Bisoprololu, Agenu, Ramiprilu a Kalia.
Matka měla 2 x CMP- ucpání cévy, naposledy se ztrátou vidění na jedno oko, občas mívala arytmii, nyní nemá, nyní ale měla otok celé nohy, to ustoupilo, ale cítí se velmi slabá, přestala chodit, točí se jí hlava.
Mám obavy, že kombinace těchto léků způsobuje její celkovou slabost a točení hlavy. Prosím o názor kardiologa.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Poradna je vedena tak, že váš dotaz nejdříve vždy odpoví praktický lékař a teprve poté, dotaz doplní lékař odborný. Pokud kardiolog odpověď rozšíří, obdržíte další e-mail. Vaše maminka má léky zcela správně. Není důvod obávat se kombinace Bisoprolol a Agen. Bisoprolol je tzv. beta blokátor, lék, který jednak snižuje tepovou frekvenci, ulevuje srdci a snižuje tlak. Agen je blokátor kalciových kanálů, snižuje tlak jiným mechanismem než Bisoprolol a ulevuje srdci. Preparáty jsou naprosto jiného chemického složení a působí jiným mechanismem. Kalium se podává v případě, že draslík v těle chybí, ten se ztrácí při odvodňování, tj. při užívání Furonu. Hladinu draslíku v krvi je možné v určitých časových intervalech kontrolovat a lék tak snižovat nebo zvyšovat. Vaše maminka užívá 1 tabletu Kalia při denní dávce Furonu 0,5 a 0,5 tablety. Je to zcela běžné dávkování. Controloc a Kinito jsou léky na trávení, které jsou opět zcela běžné při užívání ostatních preparátů, vaše maminka užívá Eliquis, proto Controloc je zařazený lékařem zcela oprávněně. Léčba je tudíž opravdu správná. Otázkou je, jaký má vaše maminka krevní tlak a jak moc jsou poškozeny cévy a srdíčko. Je možné, že při této léčbě má tlak až moc nízký, tím je unavena a bylo by možné dát třeba Agen nebo Ramipril na půlku. Pokud ovšem měla CMP, tak přirozeně je možné, že její tělo bylo celý život zvyklé na vyšší tlak a nyní, když má tlak normální, to pociťuje jako nízký a je unavena. V tomto případě je lepší mít dobrý tlak a být unaven, než mít tlak vysoký a být ohrožen. Přeji hodně zdraví. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Angiologie, Cévní chirurgie, Dětská kardiologie, Dětská nefrologie, Hepatologie‎, Kardiochirurgie, Kardiologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den
Jak již píše MUDr. Janoušková obecně je kombinace léků, které užívá Vaše maminka v pořádku. Jistě je vhodné občas skontrolovat hladinu draslíku. Lehce nezvyklé je podávání dvou relativně silných léků na tlak(Agen, Ramipril) na večer. Obecně se podávají spíše ráno, ale neznám úplné detaily a vyloučeno to jistě není. Stran tlaku bych doporučil doplnit 24záznam tlaku krve a podle výsledku ev. upravit dávkování léků. Je potřeba najít kompromis ohledně výše tlaku. Jako prevence opakovaní CMP by měl být spíše pod 140/90, ev. při slabosti lze tolerovat i tlak lehce vyšší. Je ale nutné potvrdit korelaci slabosti s výškou tlaku krve
s pozdravem

Související dotazy

Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...
Léčba parazitárního onemocnění
Dobry den, jiz druhym rokem navstevuji jednu kliniku...
Zánět srdečního svalu
dobrý den,přechodil jsem virovou nemoc, jaké krevní...
Herpetické onemocnění?
náš lékař MUDr. Hana Šulcová MBA odpověděl/a na Váš...
Onemocnění konečníku
Dobrý den, už asi podruhé či potřetí s přibližně ročním...
Jaterní onemocnění
Dobrý den,je mi 38let,výška 178,váha 89, nekurak,alkohol...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba s vrabu - nežádoucí účinky

Dobrý den, již 5. den léčíme svrab a dnes se mi můj 10měs.syn osypal na tvářičkách...nevím...

Léčba seboroické dermatitidy a alopecie

Prosím o názor na léčbu seboroické dermatitidy a alopecie pomocí lasseru na...

Léčba sexuálně přenosných infekcí

Dobrý den, byl mi predepsan Doxyhexal na ureoplasmu. Prvni tri tablety po 12h...

Léčba silné bolesti

Dobrý den . V dubnu jsem prodělala pásový opar s virem neštovic v obličeji/levá...

Léčba skoliózy

Dobrý den, mám asi poměrně specifický dotaz. V srpnu tohoto roku mi naměřili...

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobry den, chtela bych se zeptat, byl mi zjisten zanet stitne zlazy a hypofunkce....

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobrý den, V lednu z rozboru krve TSH 123,216 FT 4 5,2 ATPO 433,97 ATG...

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobrý den, můj dotaz se týká štítné žlázy. Beru euthyrox 50 5x týdně 1tbl, ale...

Léčba spojivek přes měsíc

Dobry den,už měsíc léčím "zanět spojivek"od lékeře jsem dostal a aplikoval:Maxitrol,po...

Léčba srdeční arytmie

Dobrý den. Donedávna jsem se léčila na vysoký krevní tlak.Pak se u mne začaly...

Léčba statinem

Dobrý den,před čtyřmi lety mi byl zjištěn vysoký cholesterol a obvodní lékařka...

Léčba statiny

Dobrý deň, som dispenzarizovaná v ambulancii diabetológa pre DM II. a pri poslednej...

Léčba STD

Dobry den, pritelkyni byly zjisteny chlamydie (ani jeden z nas nema zadne priznaky)...

Léčba streptokoka

Dobrý den, asi 2 týdny zpět jsem se léčila s angínou a brala léky Ospen. Po...

Léčba Streptokoku

Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně mých problémů se streptokokem. Začalo to...

Léčba strženého nehtu

Dobrý den, minulý týden mi byl po 3 měsíčních komplikacích stržen nehet na palci...

Léčba Sudeckova syndromu v hyberbarické komoře

Dobrý den, pane doktore. Byl mi zjištěn Sudeckův syndrom, je vhodná léčba přetlakem...

Léčba svrabu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Byla jsem u kožní lékařky a ta mi potvrdila...

Léčba svrabu

Dobry den prajem. Bolo nám asi pred mesiacom diagnostikovane podozrenie na svrab....

Léčba syfilis

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak probíhá léčba na syfilis. Bohužel to...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravo pod žebry

Vážený pane doktore, už asi rok mě trápí občasná bolest vpravo pod žebry. Nahmatám...

Ztuhlost pravé strany obličeje

Dobrý den, mám pocit jakoby mi ztuhla pravá část obličeje, když se chci usmát...

Vyrazka

Dobry den,objevila se mi tato vyrazka v obliceji,na krku, v dekoltu,take na...

Uzel na štítné žláze

Dobrý den, při ultrazvuku uzlin mi byl zjištěn uzel (velikost 2,9 cm) na štítné...

Boule po akné

Dobrý den, předem bych chtěl říci, že netrpím žádnou závažnou formou akné. Nějaký...

Náplasti EVRA

Dobrý den,užívám náplasti EVRA a při poslední výměně náplasti jsem se při jejím...

Lokren - změna léku

Někdy před osmi roky mi byl zjištěn vysoký kr. tlak byl mi nasazen Lokren 20...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Tinnitus a jeho léčba

Dobry den, jiz 10 dni mam tinnitus prevazne na leve strane ucha a prenasi...

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance

Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické rezonance?

Operace kolene

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit, zda by jste mi nepřeložili diagnózu a...

Divný pocit u srdce


Hustý průsvitný hlen v těhotenství

Dobrý den, ve čtvrtek 18.7.jsem začala 18 týden těhotenství.17.7. jsem ráno...

Brnění v oblasti levé lopatky

Dobry den, už asi týden mě brní záda u levé lopatky. Brnění se objevuje při...

Ztuhlost tváře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. O víkendu jsem byla na běžkách, dost tam foukalo...

Pupínky penisu


Bolest v krku


Zánět čelistního kloubu?


Bolest zápěstí bez úrazu

Dobrý den, asi od listopadu mě bolí levé zápěstí, žadný úraz jsem neměla. Pravděpodobně...

Bolest břicha a průjem po užívání antibiotik

Dobrý den, budu ráda jestli mi poradíte. Brala jsem antibiotika Amoksiklav kvůli...

Reklama