Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba statinem

Vnitřní lékařství Renáta 17.3.2019

Dobrý den,před čtyřmi lety mi byl zjištěn vysoký cholesterol a obvodní lékařka mi napsala léky a doporučila vhodnou dietu. Při další kontrole jsem již měla výsledky v normě a léky jsem brala dál. Po odchodu lékařky do důchodu převzala obvod nová paní doktorka,která mi na žádost o recept léků,které jsem dlouhodobě užívala sdělila,že není potřeba je užívat,jelokož mám cholesterol v pořádku a recept mi odmítla vystavit. Po čase jsem kvůli zdravotním problémům byla opět na odběru krve a výsledky cholesterol 7,62 a Tryacylglyceroly 3,37. Požádala jsem paní doktorku,jestli by mi nenapsala opět Rosucard,který jsem brávala v minulosti,jelikož životosprávu dodržuji vzorně včetně pravidelného pohybu a hodnoty mám opět přesto vyšší.Byla jsem v šoku,když se mi dostalo odpovědi,že se nevejdu do tabulky,a že kdyby přišla kontrola,že by z toho měla problém,jelikož mé hodnoty nejsou takové,aby mi mohla napsat léky. Vzhledem k tomu,že jsem léky už v minulosti předepisované měla bez problému a v informačním létaků je napsáno,že není vhodné léky vysazovat ani v případě,že se hodnoty cholesterolu vrátí do normálu,nevím co si mám o celé situaci myslet a žádám o radu,zda je jednání lékařky správné,nebo mám-li na léky nárok. Je mi 50 let,měřím 160cm,vážím 64kg,jsem drobné postavy a břicho mám jak před porodem,V pase 100cm a to jsem během užívání Rosucardu neměla. Obracím se na Vás,jelikož mám obavy o své zdraví.Děkuji za odpovědˇ
S pozdravem

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, předpis léku je skutečně vázán "tabulkou", tedy nařízením, při jakých hodnotách je možné lék předepsat, vám zde ovšem chybí hodnoty HDL a LDL cholesterolu a také záleží na dalších okolnostech zdravotního stavu, což určuje, komu má být lék předepsán, můžete se o tom informovat na vaší pojišťovně, případně na sukl.cz nebo vyhledat lékaře internistu atd., obávám se ovšem že růst vašeho břicha, resp. ukládání tuku zde Rosucard nevyřeší, takové zázračné vlastnosti tento lék ani žádný jiný bohužel nemá, děkuji za dotaz.

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Angiologie, Cévní chirurgie, Dětská kardiologie, Dětská nefrologie, Hepatologie‎, Kardiochirurgie, Kardiologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den
užívaní Rosucardu rozhodně obezitu neřeší. Máte pravdu, že normální hodnoty při léčbě nejsou důvodem na vysazení léků na cholesterol. Tabulky které počítají jenom s hodnotou cholesterolu jsou pro lidi, který se s ničím neléčí. U Vás je potřeba posoudit celkové riziko vzniku komplikací. Tedy máte vysoký tlak, nebo cukrovku, kouříte? To jsou faktory, které riziko navyšují nad tabulkové hodnoty a lék předepisovat lze. Na zvážení je ev. jěště vyšetření tepen na krku ultrazvukem. Když se objeví usazeniny cholesterolu ve stěne tepny tak rozhodně léky předepisovat lze
s pozdravem

Související dotazy

Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....
Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám odoperovám...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...
Astma dle spirometrie a léčba
Prosím o zhodnocení výsledku spirometrie a je-li nutná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba sexuálně přenosných infekcí

Dobrý den, byl mi predepsan Doxyhexal na ureoplasmu. Prvni tri tablety po 12h...

Léčba silné bolesti

Dobrý den . V dubnu jsem prodělala pásový opar s virem neštovic v obličeji/levá...

Léčba skoliózy

Dobrý den, mám asi poměrně specifický dotaz. V srpnu tohoto roku mi naměřili...

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobry den, chtela bych se zeptat, byl mi zjisten zanet stitne zlazy a hypofunkce....

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobrý den, V lednu z rozboru krve TSH 123,216 FT 4 5,2 ATPO 433,97 ATG...

Léčba snížené funkce štítné žlázy

Dobrý den, můj dotaz se týká štítné žlázy. Beru euthyrox 50 5x týdně 1tbl, ale...

Léčba spálení od slunce

co delat pri teto spalenine ? zatim. natiram pantenolem spalenina ze slunicka...

Léčba spojivek přes měsíc

Dobry den,už měsíc léčím "zanět spojivek"od lékeře jsem dostal a aplikoval:Maxitrol,po...

Léčba srdeční arytmie

Dobrý den. Donedávna jsem se léčila na vysoký krevní tlak.Pak se u mne začaly...

Léčba srdečního onemocnění

Dobrý den, prosím revizi- posouzení vhodosti medikace mojí matky ročník 1931,...

Léčba statiny

Dobrý deň, som dispenzarizovaná v ambulancii diabetológa pre DM II. a pri poslednej...

Léčba STD

Dobry den, pritelkyni byly zjisteny chlamydie (ani jeden z nas nema zadne priznaky)...

Léčba Streptokoku

Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně mých problémů se streptokokem. Začalo to...

Léčba strženého nehtu

Dobrý den, minulý týden mi byl po 3 měsíčních komplikacích stržen nehet na palci...

Léčba Sudeckova syndromu v hyberbarické komoře

Dobrý den, pane doktore. Byl mi zjištěn Sudeckův syndrom, je vhodná léčba přetlakem...

Léčba svrabu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Byla jsem u kožní lékařky a ta mi potvrdila...

Léčba svrabu

Dobry den prajem. Bolo nám asi pred mesiacom diagnostikovane podozrenie na svrab....

Léčba syfilis

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak probíhá léčba na syfilis. Bohužel to...

Léčba syfilis

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se v dnešní době léčí syfilitida. Lze ambulatně,...

Léčba syfilis ambulantně

Chtěla bych se zeptat, jestli je nutná v latentním stádiu (určitě nejspíše déle...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vodnaté boláky

Dobrý den, můj problém se projevuje nejdřív jako zanícený vlasový kořínek, ale...

Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Uzkost,panika slabost a třes rukou,zmatenost

Dobrý den, dlouho už mě trápí slabost rukou, bolest na hrudi, pocit zmatenosti....

Kondylomata na uzdičce

Dobrý den, byl jsem na urologii a jako nejlepší způsob odstranění z důvodu...

Bouličky na stydkém pysku


Otok ruky po úraze

Dobrý den, už od neděle mám nateklé klouby na ruce a půlku ruky k tomu. Stalo...

Bolesti zad a břicha


Vřídek


Kondylomata a veregen

Dobry den, pred tydnem jsem dostala k lecbe kondylomat mast veregen 10%. Nejprve...

Zvětšené bradavky u chlapce

Dobrý den, je mi 14let jsem kluk a mám trochu problém... Asi před 5-6 měsícema...

Vodnaté puchyřky na dlaních a na nohách

Dobrý den, na rukou i nohou se mi teď přes léto cca 2měsíce dělají vodnaté puchýřky...

Oteklý poševní vchod

Dobrý den, chtěla bych se ujistit, jestli se svým problémem nemám pro jistotu...

Bolest břicha opakované zadání


Hustá krev, začínající trombóza

Dobrý den, už delší dobu mám problém s dýcháním (s hypertenzí podobné úzkosti),...

Kondylomata a sperma

Dobrý den, můj partner má kondylomata, mazilili jsme se až do vyvrcholení, já...

Bolestivé boule - problém ve svalech, pateř nebo uzliny?

Dobrý den, netuším, kam mé potíže zařadit, a tak jsem si vybrala vás, i když...

Mykoplasmata v pochvě

Přeji pěkný den, chtěla jsem se zeptat jaké jsou příznaky u mykoplazmat v pochvě....

Chlamýdie a syfilis, za jak dlouho je lze zjistit z krve?


Neustálé škrundání v břiše

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Už asi rok mi pořád škrundá v břiše. A...

Reklama