Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčení poruchy osobnosti

Psychiatrie Roman 3.1.2013

Naše dcera se léčí již více jak 5 měsícu na psych. klinice a nyní se přiklonili lékaři k tomu že trpí Poruchou osobnosti.
Když přišla do léčebny s nikým nemluvila a nekomunikovala ,asi po 3,5 měsících začala mluvit ale začaly ji ovládat myšlenky na to že má něco rozbít (asi 3 x již shodila v sesterně nějaké věci na zem) či něco udělat ať sobě či někomu (2 x si již pořezala zápěstí příborovým nožem). Toto se děje již asi měsíc v určitých pravidelných intervalech 3-5 dni je relativně v klidu - mluví s námi o své budoucnosti atd.pak na ni jak sama říká znenadání přijdou zlé myšlenky, které jsou silnější než aby je ovládla a něco shodí či rozbije. Za par hodin je zase v klidu.
Sama s tím pak vnitřně zápasí a hromadí se v ní napětí které pak uvolní pořezáním příbor. nožem či ulomeným plastovým víčkem.
Dá se tato porucha léčit s úspěchem natolik aby mohla v budoucnu žit normální život a netrávila většinu života po léčebnách?
Existuje kromě medikace či aktivní psychoterapie nějaká šance? Představa že dceři je 22 let a tento stav bude kolísat jako na houpačce celým jejím životem bez možnosti zlepšení či úpravy na tolik aby neubližovala sobě ani jiným je děsivá.

děkuji za váš názor
Roman

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Vážený pane Romane,
cítím s Vámi, jsem také rodičem a chápu, jak Vás nemoc Vaší dcery trápí a spolu s ní nejistoty týkající se budoucnosti.
K diagnóze, zřejmě hraniční poruše osobnosti a k tomu co dál, mohu sdělit: Jak naznačuje již název, jedná se o neuropsychiatrické pomezí a také pomezí mezi "lehčí" neurózou a "těžší" psychózou, které není přesně zmapované. V praxi pak tato diagnóza nezřídka představuje jakýsi sběrný koš. Za mého mládí se tomu říkalo hysterická psychopatie. Podstatou je zkreslené prožívání reality, strach z opuštění, pocit vnitřní prázdnoty a další nejistoty, které vedou k poruchám jednání, často impulzivního charakteru, k problematickým a nestabilním mezilidským vztahům, z nichž vyplývají konflikty, zklamání a další negativní emoce, čímž se bludný kruh, nebo spíše bludná zaškrcující spirála, roztáčí dále. Různé záchvatové projevy (viz kdysi slavné velké hysterické záchvaty končící v hysterickém oblouku, "opistotonu", kdy se postižená osoba opírala o podložku jen patami a zátylkem) včetně nejasného či pozitivního nálezu na EEG se mohou objevit a diagnózu osobnostní poruchy to nevylučuje.
Na příčiny vzniku poruchy osobnosti není dosud jednotný názor. Předpokládá se, že existuje kombinace nepříznivých biologických faktorů (poškození mozku v děloze při porodu nebo v časném dětství) a psychosociálních faktorů (deprivace, narušená připoutávací vazba – "attachment", negativní vlivy prostředí v dětství, sexuální zneužití, tělesné týrání, atd.).
Protože není známá jedna příčina a charakteristický vývoj poruchy, není ani jednotný názor na léčení, které nejčastěji spočívá v kombinaci podávání farmak tlumících impulzivitu a patologické kolísání nálad a různým způsobem orientované psychoterapie, od hlubinné hledající příčiny a pomáhající k jejich zpracování, až po metody zaměřené spíše na přecvičování nežádoucích stereotypů.
Publikací o této tématice je na trhu spousta. Poslední vyšla v Portálu přímo s názvem Hraniční porucha osobnosti (autor Röhr Heinz-Peter), asi před deseti roky zde vydali rozsáhlou publikaci Jána Praška a kol.: Poruchy osobnosti. Zajímavá je tamtéž vydaná knížka Röhr: Hysterie - strach z odmítnutí.
Příznivou zprávou je, že poslední výzkumy říkají, že psychoterapei může měnit nejen chování, ale napravit i některé vady v mozkových strukturách. Nezamlčuji, že musí být dlouhodobá a chce odborníka, který je zvyklý s lidmi s touto poruchou pracovat. Dlouhodobá je rovněž farmakologická (léková) podpora.
Informace mi sděluje, že jste z jihomoravského kraje – v Brně je řada velice kvalitních terapeutů, na které bych se já obrátil a věřil bych jim.
Držím vám všem palec. Není to snadná situace, ale realistická naděje na cestu ven tady je. Ať se vám povede najít ji brzy.

Související dotazy

Porucha osobnosti
Dobrý den. Mám poruchu osobnosti, nebo jejich kombinaci...
Porucha osobnosti, ADHD a invalidní důchod
Dobry den chtela bych se zeptat...je mi 28 mam hranicni...
Mám dg. hraniční porucha osobnosti a panickou poruchu
Dobrý den poslední dobou trápí takové jakoby navali-naběhnout...
Paranoidní porucha osobnosti
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak se dá bránit...
Hraniční porucha osobnosti, transsexualismus
Dobrý den, mám poněkud komplikovanější dotaz na nějakého...
Porucha osobnosti
Dobrý den, mám přítele který je milý, pozorný, hodný...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčení hypotyreózy

Dobrý den, byla mi zjištěna snížená funkce štítné žlázy. Zde jsou výsledky: TSH...

Léčení chronické neuropatie

Dobrý večer, existují prosím léky na chronickou neuropatii-užívám Neurontin...

Lečení chřipky

Vnučka mela vysoké teploty-chripka,39,hned šli k lekaři,ktery predepsal leky...

Léčení kolene krevní plazmou

Dobrý den, před pár dny jsem Vám položil tento dotaz a Vy jste mi doporučil...

Léčení kondylomat

Dobrý den, zjistil jsem si před týdnem, že mám kolem řitního otvoru nějaké...

Léčení kvasinek tetraborickými globulkami

Dobrý den, začla jsem si léčit kvasinkový zánět tetraborickými globulkami (Globulus...

Léčení na kvasinkovou infekci

Dobrý den, po léčení na kvasinkovou infekci mě stále trápí problémy při pohlavním...

Léčení ostruh

Přeji pěkný den a prosím odpovědět na můj dotaz.Již půl roku si léčím ostruhy.Po...

Léčení po operaci břišní kýly

Dobrý den, proběhla operace pupeční a tříselné kýly, pacient byl po 24h puštěn...

Léčení po operaci-odstranění dělohy s vaječníky

Dobrý den, paní doktorko měla jsem dermoidní cystu na vaječníku11x7x6 cm a...

Léčení růže (Erisipel)

hospitalizace:otok a zarudnutí PDK zimnice,třasavka.po vyšetření léčba PNC do...

Léčení syndromu suchého oka

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kapek na léčení syndromu suchého oka. Mám...

Léčení štítné žlázy

Dobrý den,chtěla bych zeptat ohledně léčení štítné žlázy.Byla mě zjistěná hyper...

Léčený sifilis

Dobrý den, rád bych se optal : před několika týdny byl u mě zjištěn sifilis....

Lečený vysoký krevní tlak

Dobrý den, v roce 2008 proběhla nefrektomie afunkční ledviny z důvodu AV malformace....

Léčila jsem se s akutní bolestí bederní páteře

Dobrý den Léčila jsem se s akutní bolestí zad bederní páteře za nedlouho po...

Léčím se 10 let s depresí a úzkostí

Dobrý den, léčím se 10 let s depresí a uzkostí. Vystřídala jsem několik AD,...

Léčím se antidepresivy,léky na epilepsii,karpální tunely...Epilepsie je dlouho bez křečí.Tíseň,deprese na prsou se i pře

Je mi pořád zle.Už několikrát jsem hledala východisko v sebevraždě.Jsem packal!Vždy...

Léčím se na psychiatrii z kancerofobie. Nyní mám velký strach z rakoviny jícnu,hltanu atd.

Dobrý den, předem bych měla podotknout,že se léčím na psychiatrii z kancerofobie.Nyní...

Léčím se s autoimunitní hemolitickou anemií

Dobrý den. Již 7 let se léčím s autoimunitní hemolitickou anemií, imunosupresiva,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cukání při usínání

Dobrý den, potřebovala bych radu... Není to každodenní problém, ale čím dál...

Sertralin a přibírání na váze

Dobrý den, zajímalo by mne, co je způsobeno tím, že se po léku Sertralin přibírá...

Vysvětlení nálezu na krční páteři

CB syndrom radialní epikondylopatie ,MRI-C5/C6 a C6/7 chondroza a prostruze...

Svědění konečníku


Množství moči za 24h

Dobrý den, byl mi zjištěn zvýšený kortizol v krvi, proto jsem měla sbírat...

Peritonsilární absces

Dobrý den. Od června jsem měla asi 3 angíny za sebou poté jsem prodělala chřipku...

Zánět v rameni

Dobry den pane doktore.JIz 2 mesice trpim bolestmi leveho ramene, ted uz i lopatky...

Bolest při zavádění tamponu

Jsem ještě panna a nedávno jsem si poprvé zkoušela zavést tampon. Použila jsem...

Odpanění

Dobrý den,mam takový problém,snažím se zjistit kdo mě odpanil...Jestli je to...

Nucení na stolici

Dobry den chci se zeptat covznamena kdyz chodim nekolikrat na velkou a po kazde...

Krev ve slinách


Vyšetření střev pomocí CT

Je možné provést vyšetření střev pomocí CT? Slyšel jsem ,že toto vyšetření provádí...

Bolestivá bulka v okolí pochvy a na klitorisu


Záněty v moči


Naražená holeň + boule


Warfarin a dieta

Dobrý den. Při lékařské kontrole byly u mne zjištěny srdeční arytmie /fibrilace...

Odpanění - bolest / krvácení

Dobrý den, zajímalo by mě, zda při protržení panenské blány přetrvává bolest...

Bolesti břicha vpravo od pupku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat bolest pravé strany břicha...

Sertralin a spánek

Dobrý den, léčím se s úzkostnou poruchou a depresí. Beru Sertralin Actavis teď...

Bolesti břicha po revizi dělohy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem podstoupila revizi dělohy po zamlklém těhotenství...

Reklama