Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lehká srdeční vada, dušnost, častější močení

Vnitřní lékařství Marta 7.2.2018

Na kardiologii mi byla zjištěna lehká kombinovaná aortální vada, lehká mitrální insuficience,porucha relaxace LK, EFLK 65%, dilatace LS. Mám RA, jsem na léčbě Humirou,již 8 let.Kromě toho ICHDK, beru stacyl,rosuvalstatin,trental. Tezeo 40 na tlak večer. Měla bych mít nějakou medikaci na srdce?
Hůře se mi dýchá, mám větší potřebu malé strany.
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Marto, lékař by měl určit, čím jsou způsobeny Vaše obtíže s dýcháním a častější mikcí. Uvedený echokardiografický nález u řady pacientů nemusí být důvodem pro nasazení žádné medikace. Při Vašem dotazu se nabízí možnost lehčího srdečního selhávání (byť echokardiografický nález máte jen lehký). V tomto případě byste mohla ještě profitovat z malé dávky diuretika. Blíže se nedá k Vašemu dotazu vyjádřit, k tomu je potřeba znát další anamnézu a samozřejmě Vaše aktuální klinické vyšetření. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Marto, výsledky Vaše ultrazvuku srdce nejsou příliš závažné, ale bude třeba srdce sledovat a časem vyšetření zopakovat, na kardiologii Vám řeknou kdy a zda budete případně potřebovat nějaká dovyšetření například při zátěži. Užíváte lék Tezeo, který snižuje krevní tlak a Vaše srdce také chrání. Zda byste potřebovala ještě nějaký další lék na srdce (například diuretika na odvodnění), závisí na tom, jaký je vývoj nálezu na ultrazvuku (pokud jste již měla v minulosti ECHO), jestli máte nějaké další obtíže, jaký míváte tlak, puls, zda trpíváte na otoky nohou, jestli máte výpotek na rentgenu plic a další. Ohledně horšího dýchání i častějšího močení bude třeba, abyste se poradila s praktickým lékařem, který s Vámi Vaše obtíže probere a navrhne další vyšetření. Možná bude třeba zjistit, jestli není dušnost daná nějakým plicním onemocněním, alergií. Nevím, co přesně znamená, že se Vám chce častěji na malou stranu (jestli například ve srovnání s minulostí, nebo s někým jiným). Může to souviset s močovou infekcí, povolenými svaly v malé pánvi a dalšími stavy. Podle výsledků povídání a testů pak bude možné rozhodnout, jaká by měla být Vaše další léčba. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Častější močení
Dobrý den, v poslední době jsem zpozoroval častější...
Častější močení
Dobrý den, moje paní doktorka mě chce poslat na vyšetření...
Dušnost
Dobrý den. Před rokem jsem měla zánět průdušek, těsně...
Dušnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně dýchacích...
Dušnost
Dobrý den, už tři týdny se mi špatně dýchá. Dušnost...
Pooperační dušnost
Dobrý den, měla být dotaz týkající se dušnosti po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lehká malátnost několik dní po požití alkoholu

Dobrý den, v sobotu 21.3. jsem dopoledne vypil během 40 minut 400 ml 40% vodky....

Lehká mentální retardace, ADHD

Dobrý den ráda bych se zeptala mám 7 letého chlapce s lehkou mentální retardací...

Lehká mozková dysfunkce

Dobrý den, s naším synem chodí do 1 třídy kluk, u kterého byla diagnostikována...

Lehká mozková příhoda

Dobrý den, prosím, můžete mi sdělit, zda po lehké mozkové příhodě (červenec...

Lehká obezita

Chtěl bych se zeptat, jak mám snížit svoji hmotnost. Vážím 83 kilogramů a měřím...

Lehká otrava CO

Dobrý den, pokud mám podezření na lehkou otravu oxidem uhelnatým - CO (bolest...

Lehká otrava jídlem nebo virová infekce?

Dobrý den, já a muj otec jsme byli u znamych na morave, kde jsme meli jedine...

Lehká pankreatitida

Dobrý den,začalo mi tlačit v leve části břicho,opačná strana žlučníku.Ten mám...

Lehka rupa bolest pod ohryzkem.

Dobrý den. Mám na vás dotaz. Dnes jsem měl k večeři lososa a byly v něm kosti....

Lehká skoliosa a bolest bod lopatkami


Lehka tachykardie

Dobry den, chtela jsem se zeptat, jsem v 37tt+5,dneska jsem byla na kontrole...

Lehka tupá bolest pod ohryzkem

Dobrý den. Mám na vás dotaz. Dnes jsem měl k večeři lososa a byly v něm kosti....

Lehke bodani v oblasti srdce a precitlivelost kuze na dolnich koncetinach

Dobry den , chtela bych se vas zeptat jestli tyto dva priznaky jak jsem uvedla...

Lehké krvácení

Dobrý den, včera jsem měla pohlavní styk a na konci si všimla,že lehce krvácím....

Lehke krvaceni mimo cyklus

Dobry den Mam zrovna 15-cty den od prvniho dne mensruace,coz je chvilku po...

Lehké krvácení po antikoncepci

Vážená paní doktorko, má ošetřující lékařka mi z nevyhovujících důvodů změnila...

Lehké krvácení po užití ATB Sumamed

Vážená pí doktorko, spolu s mým partnerem jsme byli přeléčeni ATB Sumamed, neboť...

Lehké krvácení při sexu

Dobrý den pane doktore, asi před dvěma roky se mi při sexu začalo objevovat...

Lehké krvácení při sexu

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat...prodělala jsem infekci močových cest, měla...

Lehké krvácení z nosu

Dobrý den, několik dnů mi lehce teče krev z levé nosní dírky a uvnitř se mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Artróza ramenního kloubu

Dobry den,mam prave rameno po artroskopii a nasledne otevrena plastika pro vykloubeni...

Píchání v oblasti prsu

Dobrý den chtěla bych se že jestli mám jít k doktorovi když mě píchá levé prso...

Cysta nebo myom

Prosím o vysvětlení rozdílu mezi cystou a myomem. Léčí se stejným způsobem?...

Gastroenteritida


Bolest zad pod levou lopatkou

Dobrý den, již 3 týdny mám tupé bolesti pod levou lopatkou, které zesilují hlavně...

Jídlo po extrakci zubu, čistění zubů, stehy


NORETHISTERON či Orgametril

Dobrý den. Chtěla bych oddálit menstruaci kvůli dovolené u moře. Chtěla jsem...

Amyláza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat pomalu vzrůstající hladina...

Hučení v uších

Dobrý den, poslední cca týden mi vždy večír hučí v uších. Myslím si, že přes...

Infekce vaginální

Dobrý den, byla jsem na gynekologickém vyšetření. Byla mi nalezena gardnerrela...

Zánět dutin

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila s dotazem. Můj přítel trpí na chronický...

Bolest hlavy


Pálení ústí močové trubice


Drobné krvácení z konečníku


Uro-vaxom jako náhrada antibiotik?


Fleky pod prsy


Pití kávy a motání hlavy

Pekny den chcem sa spitat na jednu otasku ...do teras som pil kafe a nic mi...

Chronický kašel

dobrý den, trápí mne kašel a vykašlávání hnědého sputa již několik měsíců...

Bolesti svalů celého těla


Suchý dráždivý kašel

Dobrý den, je mi 24let a mám problém se suchým kašlem(někdy je dávicí, nekdo...

Reklama
Zavřít