Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Lék na revma ARAVA

Léky Barbora . 24.3.2012 redakce uLékaře

Dobrý den, můj partner trpí revmatoidní artritidou a mimo jiné bere i lék ARAVA, nyní se chceme pokusit o dítě a já jsem se dočetla že pokud tento lék bere muž tak způsobuje u nenarozených dětí vrozené vady, také jsem se dočetla že v tomto případě se mají první udětĺat testy z krevní plasmy jestli je už ARAVA z těla vyloučena. Chci se zeptat kde se u nás(nejlépe v Ostravě) dělají tyto testy, případně jak dlouho většinou trvá než je ARAVA z těla vyloučena. Za odpověd vám budu moc vděčná, protože od partnerovy lékařky jsme se nic nedozvěděli, prý takový případ ještě neměla

Odpovídá:

MUDr. Jan Vachek


Arava se z těla může eliminovat až dva roky. Existuje možnost tuto vyplavovací periodu zkrátit na cca dva týdny užíváním cholestyraminu, léku na zvýšený cholesterol a žlučové cesty. Situace je bohužel o něco složitější tím, že jediný preparát s touto účinnou látku (Vasosan) je v České republice dostupný jen na mimořádný dovoz a jen pro některé indikace. To by asi šlo vyřešit tak, že by Vám ho lékař předepsal na plnou úhradu Vámi, což ale není zas tolik - dle číselníku lékárny ve Všeobecné fakultní nemocnici cca 700 Kč za kúru. Cholestyramin je jinak zcela neškodná pryskyřice, lze ho užívat i v těhotenství. Poté je nutno stanovit 2x s negativním nálezem hladinu metabolitu A771726, pak je těhotenství možné bez obav z poškození plodu Aravou. Předpokládám, že hladina A771726 se stanovuje na oddělení klinické farmakologie, běžná laboratoř ji jiste vyšetřovat nebude. Nejblíže Vám by zřejmě mohl být olomoucký Ústav klinické farmakologie - doc. Urbánek (kontakt zde: http://www.fnol.cz/ustav-farmakologie-zakladni-informace-sekce_323.html ) , pokud neuspějete tam, zkuste se obrátit na Revmatologický ústav v Praze - doc. Bečvář (www.revma.cz) - tam s řešením těchto situací zkušenosti nepochybně mít musí. Pokud Vaše lékařka nebude ochotná k preskripci cholestyraminu nebo vyšetření v Olomouci nebude schůdné, určitě se obraťte na Revmatologický ústav. Pokud budete mít zájem nebo doplňující dotaz, klidně mi ještě napište, pokusím se Vám ev. zjistit v případě problémů více.

Související dotazy

Revma?
Dobrý den, může se dle přílohy jednat o revma? Viz.příloha. Děkuji.:-)...
Revma?
Dobrý den paní Leskovská,od dětství mám problém s kolenem,...
Revma
Dobrý den,lekař mi diagnostikoval revmatoidní artritidu,je...
Revma v rozboru krve
Musí se vždy projevit revma v rozboru krve?
Lék na alergii v těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu vzít Cezera...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lék na hemoroidy hrazený pojišťovnou

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaký lék na hemoroidy (ať už...

Lék na mykozu

Dobrý den, dnes mi doktor sdělil, že mám mykozu a ať si na to koupím něco v...

Lék na neplodnost

Dostala jsem lek protože nám nejde otěhotnět,jak se užívá? Děkuji

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Lék na padání vlasů

Dobrý den, začala jsem lokálně uživat Belohair 2%, může tenhle přípravek snižovat...

Lék na posílení imunity

V létě jsem prodělala operaci slepého střeva, od té doby jsem náchylná na nachlazení,...

Lék na prokrvení úžinového syndromu

Dobrý den. Rád bych se zeptal ohledně léku Adipex retard. Kdysi mi ho lékařka...

Lék na průjem

Dobrý den, paní doktorka. Za necelý měsíc vyrážíme s rodinou do Egypta. Moje...

Lék na předčasnou ejakulaci

Prosim Vás a jaké léky by mi pomohli stydím se a fakt se mi nechce to říkat...

Lék na předpis který je zároveň volně prodejný

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je možné že na kožním mi doktorka předepsala...

Lék na ředění krve

Dobrý den, moje maminka má 86 let a trpí na srdeční aritmii,doposud 3x během...

Lék na snížení cukru u diabetes 2.typu

Dobrý den, jsem paraplegik, 20 let na vozíku a nedávno mi byla nalezena zvýšena...

Lék na spaní

dobrý den,mám ještě jeden dotaz ,užívám warfarin 3mg,jestli můžu užívat čaj...

Lék na spaní

chtěla bych se zeptat,zda existuje lék podobného složení jako Dormicun? Také...

Lek na spani

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně užíváni léku tritticca na spaní..užívám teprve...

Lék na štípnutí a sport

Dobrý den, štípl mě nějaký brouk, ruka hodně otekla, otok poté opadl, ale zůstal...

Lék na tlak Hypotylin

Dobrý den, mám dotaz ohledně léku Hypotylin. Již několik let se léčím s vysokým...

Lek na tlak.

Dobry den.Nechal jsem si na vasi radu predepsat lek telmisartan.Beru ho teprve...

Lék na uklidnění

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda jsou nejake uklidneni nervove soustavy bez...

Lék na vysoký tlak

Dobrý den, když mi v padesáti letech začal přechod, jednou mi praktická lékařka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přenos HIV


Bolestivé šlachy dolních končetin

Mám problém začalo mě včera tahat na zadních částích dolních končetin v ohybu...

MUDr. Marcela Houštecká

Alergologická a imunologická ordinace

Nechutenství, nevolnost, strach z jídla, nutkání sledovat jídelníček


Šestý den cítím bolest na hrudníku


Pálení při močení

Dobrý den, mám takový problém, že mám jakoby pocit pálení, při močení někdy...

MUDr. Lidia Pauleová

Stomatologická ordinace

Erytrasma

Dobry den. Asi pred pul rokem se mi objevil v trisle cerveny flek, ktery me...

MUDr. Miroslav Šťovíček

Ordinace PL pro dospělé

Potřebují miminka očkování proti pneumokokům?

Když se u miminka započne s očkováním, je na rodičích, aby rozhodli, zda kromě...

Plicní embolie


Pupinky na předkožce

Dobrý den, mám puppínky na předkožce nebolí nesvědí. moch bych poprosit o inforfaci...

Poranění víčka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohlo dojít k poranění oka? Dnes jsem omylem...

Praskání v uších


Bolest pod kolenem


MUDr. Hana Vašátová

Odborný pneumolog

Zápach těla


Prasklý meniskus a přetržený přední křížový vaz


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×