Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám dlouhodobé potíže.

Vnitřní lékařství Miroslav 21.2.2018

Dobrý den, mám dlouhodobé potíže (již půl roku): bolest na prsou,ataky dušnosti,bolest při poklepu na hrudní kost,bolest hlavy,únava a vyčerpaní, každodenní teplota k veceru 37.2-37.5, v noci mě budí brnění prstů, mám zarudlý krk, zvětšené mandle s čepy, povlak na jazyku.Byl jsem přeléčen na probíhající Mycoplasma pneu/viz nález/ Klacid+Tamiflu na 3 tydny. Léky jsem dobral před téměř třemi měsíci. Od té doby se stav zlepšil tak o 15-20%. Ale stále se necítím dobře. Kontrolní odběry po dobrání atb ani rtg plic mi lékařka neudělala, prý mycoplasma je záléčená, protože 3 týdny na atb nemohla "přežít". Potíže s krkem jsem řešil na ORL, výsledky posledního výtěru, cca 3 měsíce zpět, mi pouze sestra řekla do telefonu, že je tam nějaký zlatý ..kok a že by to neřešila, že to má dnes spousta lidí a zavěsila tel. Zprávu s výsledkem nemám. Byl jsem přeléčen i na reflux, který mi způsobila atb. Od jícnu dolů jsem v pořádku. Přesto, že lékařce opakově říkám, jak se cítím, nepodívala se mi vůbec do krku, prý to není třeba, že moje potíže jsou spojeny s nervy. Léčím se momentálně na neurologii, kde mi lékařka poté, co jsem sdělil moje potíže řekla, že jde o panickou ataku a nasadila antidepresiva. Dle ní ale ten zarudlý krk a teploty od nervů nejsou, bude to ještě něco k tomu, dle obvodní lékařky teploty a krk jsou od nervů. Udělali mi eeg, kde mám viditelný únavový syndrom, přestože jsem na vyšetření šel ráno po vyspání. Zkoušel jsem vyhledat i jiného praktika, nevzal mě z toho důvodu, že mi nemocenská trvá již dlouho a není vhodné ho měnit. Ještě podotknu, že na mou žádost mi lékařka udělala odběr na boreliozu (Elisa), který vyšel negativní. Šel bych znovu na plicní nebo orl, případně na infekční, ale nikde mě bez žádanky nevezmou. Lékařka mi jí nedá, tak jsem v zoufalé situaci. Jsem sportovec, 46 let, nekuřák. Už nevím, co dělat. Prosím poraďte mi, na koho se obrátit v Plzni nebo okolí. Už jsem uvažoval i o tom, že si nechám odběry na plicní mycoplasma, chlamydie a udělat na vlastní náklady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Vaše potíže jsou poměrně nesourodé, pokud by jsem měla hodnotit každý příznak zvlášť, bylo by to na dlouho. Bolest na prsou, kterou horší poklep na hrudní kost, často doprovázená dušností bývá obvykle původu z hrudního koše, při blokádě žeber při jejích napojení na hrudní kost či páteře, obvykle je zde potřeba rehabilitace, šikovný fyzioterapeut žebra odblokuje a naučí Vás cviky k prevenci opakování. Vzhledem k přiloženým odběrům, by jsem určitě neřekla, že jste měl v úvodu akutní mycoplasmovou infekci, IgM protilátky negativní, IgA nemusí znamenat akutní infekci, často jsou zvýšené nespecificky. Další sérologické odběry, které zvažujete na vlastní náklady dle mého nebudou nijak přínosné. Bolesti hlavy, únava, subfebrilie mohou doprovázet různá onemocnění, ale věřím, že Vaše PL provedla základní odběry, aby toto vyloučila (zánětlivé parametry, krevní obraz, biochemie atd.) K bolestí a zarudnutí v krku, ve výtěru vyšel zlatý stafylokok, který ano, je běžným komenzálem, osídlením mandlí, ale na druhou stranu, pokud dělá potíže je a místě zvážit jeho léčbu. Podíle gastroezofageálního refluxu je určitě nezanedbatelný, ATB jako taková nejsou jediný provokující moment a přetrvávání refluxu může stát za řadou Vaších potíží. Doporučila by jsem režimová opatření, redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu; menší porce; nejíst před ulehnutím), z léků inhibitory protonové pumpy ( Omeprazol 20mg 1-0-1), SOS antacida, např. Rennie. Co se týče změny praktického lékaře, pokud máte dlouhodobou DPN skutečně to není vhodné, i když ne zcela vyloučené, jiný PL Vás do péče převzít může. Co se týče ORL, již jste tam v péči, prováděly stěry, léčbu, k další péči určitě žádanku nepotřebujete. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Miroslave, paní doktorka přede mnou Vám poskytla velmi pěkný shrnující popis toho, co by Vám mohlo být a jak postupovat. Osobně se podle šíře odběrů a Vašeho popisu nedomnívám, že by se u Vás něco zásadního zanedbalo, ale je možné, že se něco mohlo přehlédnout.
Při pohledu na Váš jazyk a krk si myslím, že byste měl znovu navštívit ORL lékaře, ke kterému opravdu není třeba mít žádanku. Nechte si udělat nové stěry a pokud vyjdou v krku bakterie, přelečte je, protože máte obtíže. Čepy na mandlích mohou být průvodním jevem akutního, ale také chronického zánětu mandlí, to Vám ale řekne lékař na ORL. Jazyk máte do žluta povleklý, což je buď důsledkem toho, co jste před fotkou jedl, nebo toho, že kouříte (což zřejmě neděláte), nebo také důsledek zánětu v ústech či jinde. Takže rozhodně dbejte na dobrou ústní hygienu, nechte si zkontrolovat stav chrupu.
Objednejte se gastroenterologii, kde Vám udělají gastroskopické vyšetření jícnu a žaludku a posoudí, jestli máte reflux a jestli nemáte infekci Helicobacterem pylori. Nadále berte Omeprazol 20 mg 1-0-1 nalačno 30 minut před jídlem. Reflux může způsobovat záněty v krku, zarudnutí i povlaky jazyka, pálení za hrudní kostí, také ale chronický kašel a dušnot. Vzhledem k dušnosti je možné nechat se vyšetřit plicním lékařem, který posoudí stav Vašich plic a jejich funkci.
Ohledně zvýšené teploty, únavy a dalších nespecifických příznaků je třeba mít vyšetřené ukazatele zánětu a komplexní laboratorní testy, což věřím, že již máte provedené. Až bude pořešený nález v krku a gastroskopie a budete správně léčený, pak je možné, že některé Vaše obtíže začnou mizet. Osobně se také nedomnívám, že zvýšené teploty jsou "od nervů", ale co je způsobuje, bude možné říci až po důkladném vyšetření. Některé z Vašich příznaků jsou možná způsobené psychikou, nejlépe by se k tomu mohl vyjádřit psycholog či psychiatr, který by Vám mohl navrhnout nějakou léčbu. Ta zabírá cca po jednou měsící užívání.
Ke specialistům nepotřebujete žádanky proto, aby Vás vzali, na to máte právo. Lékař Vás může odmítnout jen při překročené kapacitě. Proto jsou lepší nějaká větší zařízení například při nemocnici. Žádanky jsou potřeba zejména proto, aby specialista měl k ruce výsledky testů a nedělal Vám něco dvakrát a zbytečně, což je pro Vás i zdravotní systém vyčerpávající. Proto kdybyste šel ke specialistovi bez žádanky, vezměte s sebou výsledky, které můžete. Každý lékař Vám musí vystavit lékařskou zprávu a navíc Vy si můžete pořídit kopii výsledků na vlastní náklady.
Zatím dodržujte dietní a režimová opatření jak Vám popsala paní doktorka Horáková, zkuste přírodní přípravky na zlepšení imunity jako čaje, Echinaceu, užívejte probiotika, vitamin C, vitaminy skupiny B, volně prodejné doplňky jako ImunoGlukan , Preventan, dle Vašich možností a dostupnosti ve Vaší lékárně. Dost pijte a také odpočívejte.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Půl roku mám potíže s dýcháním
Dobrý den, už tak půl roku mám potíže s dýcháním. Stává...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Potíže s chůzí
Dobrý den, můj problém trvá už od puberty. Je mi 35...
Dlouhodobě potíže s achillovkami a reflux
Dobrý den, mám dlouhodobě potíže s achillovkami = jedná...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...
Potíže s močením
Dobrý den, Chtela bych se zeptat ohledně svého...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie

Dobrý den. Mám diag. paranoidní schizofrenie, deprese a hebefrenní schizofrenie......

Mam diagnostikovanou sociální fobii

Dobrý den, mám otázku. Mam diagnostikovanou sociální fobii. Beru es-citalopram...

Mám diagnostikovanou trombofilní mutaci

Zdravím. Mám diagnostikovanou Trombofilní mutaci krve po obou rodičích. Na...

Mám diagnostikovanou varikokélu

Ahoj, chtěl jsem se zeptat mám diagnosyikovanou varikokélu a vypadá to že to...

Mám diagnostikovaný chronický zánět štítné žlázy.

Prosím o vyjádření ENDOKRINOLOGA Mám diagnostikovaný chronický zánět štítné...

Mám difuzní netoxickou strumu

Dobrý den, navštívila jsem ORL ohledně asi 14 dnů trvajícího chrapotu, zahlenění,...

Mám divné čichové vjemy

Dobrý den, mám tyto problémy, bohužel moje mudr už mě řadí do skupiny, měla...

Mám divné sny a halucinace

Dobrý den,už cca.4 měsíce mám divné sny,sny tak živé že si je pletu s realitou...

Mám dlohodobé problémy s páchnoucí svědivou mokvavou virážkou mezi stehny a na tříslech

Dobrý den, mám dlohodobé problémy s páchnoucí svědivou mokvavou virážkou mezi...

Mám dlouhodobě podivnou pachuť v ústech

Dobrý den, prosím o radu s tímto problémem: mám dlouhodobě podivnou pachuť v...

Mám dlouhodobé problémy s kolenem.


Mám dlouhodobě problémy s řídkou stolicí

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám dlouhodobě problémy s řídkou stolicí....

Mam dlouhou menstruaci.

Dobrý večer,chtela jsem se zeptat: nedávno jsem byla na gynekologii na prohlídce...

Mám docela obavy, aby později nezačala prsa ochabovat a lehat si.

Dobrý den, před rokem jsem ještě vypadala, jako když v břiše tahám nádor o velikosti...

Mám docela strach, aby nešlo o lupus

Dobry deb. Jeste jeden dotaz mam. Ve stredu bych mela jit na kozni, ale mam...

Mam dojem jako by jsem cítila jakýsi tlak od kolene k prstům.

Dobry den, potrebuji se poradit ohledně bolesti levné nohy. Mam dojem jakobych...

Mám doporučenou operaci, ale ráda bych se ji vyhnula

Dobry den , před půl rokem mi začaly problémy z páteří , dostala jsem jednou...

Mám dost silné bolesti nártu

Dobrý den.Mám dost silné bolesti nártu hlavně při chůzi.Kdysi mi spadlo těžké...

Mám dotas

Dobé dopoledne přeji ch ci se zeptat mně je 27 let mám opustraní roštep pusi...

Mám dotaz

Dobrý večer. Mám jeden problém. Pohlavní styk jsem ještě neměla, ale přítel...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět mandlí


Bušení srdce

Dobrý den, je mi 20 let a už skoro 14 dní mám takový divný pocit u srdce. Začalo...

Co na ospalky?

Dobrý den , mám stálý problém s ospalky který jsem zatim nějak neřešil nyní...

Otlak na palci u nohy

Dobrý den, dceři se udělala tato modřina na palci u nohy. Po koupání měla palec...

Pravděpodobnost otěhotnění během menstruace

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Mela jsem nechráněný sex 5den menstruace.Je...

Bolest nártu

Dobrý den přeji. Před asi týdnej jsem se rozhodl, že budu se začnu hýbat a něco...

Bolest po operaci apendixu

Dobrý den. Byla jsem operována laparoskopicky kvůli zánětu apendixu. Po operaci...

Artroza a Condrosulf

Před pěti lety jsem začala mít priblémy s levým kolenem. Byla jsem ulekaře a...

Bolest kotníku

Z niceho nic,bez urazu me zacal bolet pravy kotnik z vnejsi strany. Prvne jsem...

Výrustky na pochvě


Zvětšené lymfatické uzliny


Bolest v podbřišku a pocit na zvracení po sexu

Mela sem pohlavní styk s přítelem víckrát nez jednou bez ochrany ale beru prášky....

Křupání ramene v ramenním kloubu

Dobrý den,od malička sportuji,a ted aktivně už posiluji jen ve fitness centru.Začlo...

Štítná žláza - padání vlasů

Dobrý den, minulý rok v dubnu mi byl po biopsii (Bethesda IV) odstraněn levý...

Bolest v krku

Dobrý den,mám opakované bolesti v krku asi 10x do roka s provázejícími bolestmi...

Brnění prstů, bušení srdce

Dobry vecer,chtela jsem se zeptat na par veci. Zacnu tou prvni. Poslednich par...

Bolest jazyka


Bolest v pravém boku

Dobrý den, již přes měsíc mě trápí bolest v pravém boku (od žeber až po kosterní...

Žlučníkové potíže, jaterní testy, slinivka


Bolest v koleni do dřepu,při chůzi v klidu

Dobry den,mam na Vas dotaz.Mam jiz od cervna, 2014 bolest v levem koleni.Zasla...

Reklama
Zavřít