Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohu mít ještě děti?

Gynekologie Veronika 24.2.2020

Dobrý den, mám za sebou od roku 2005-2019 čtyři porody tři itp a jeden samovolný bezbolestný potrat a mírně zakloněnou dělohu v té době jsem užívala lanzul na žaludek . Nejmladší syn má pět let, mám manžela se kterým jsem od narození syna a snažíme se o společné dítě, ale co jsem minulý rok potratila tak se bojím že už nemůžu mít děti, doktor sice řekl že je vše v pořádku ale už moc nevěřím tomu že bych byla schopná donosit dítě a chci se zeptat jestli jsou nějaké léky na podporu zpevnění pánevního dna nebo nějaké léky které by mi pomohly udržet plod?

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, děti určitě mít ještě můžete, jste mladá. Jak by probíhalo případné další těhotenství nelze předvídat - vše může být v pořádku a můžete donosit zdravé dítě. Na zpevnění pánevního dna existují cviky (může Vás zaučit fyzioterapeut). Případné léky na udržení plodu - to vše je v rukou lékařů dle aktuálního nálezu. Léky ale existují, pokud hrozí potrat, je žena hospitalizována a podávají se jí léky v nemocnici (nelze napsat konkrétní léky, vše záleží na nálezu a také týdnu těhotenství).
Váš dotaz předám ještě i gynekologovi. S pozdravem BS.

MUDr. Lucie Králíčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Králíčková


Dobrý den Veroniko, z Vašeho sdělení nejsem moc moudrá, píšete, že máte za sebou 4 porody a zřejmě 3 interupce? A jeden samovolný potrat... v jakém časovém horizontu? Ty interupce byly až po porodech nebo ještě před či mezi porody? To je dost podstatné. Jestliže byly interupce provedeny mezi porody či před, pak jste normálně několikrát otěhotněla a miminka donosila, tak to, že jste loni prodělala samovolný potrat není vůbec známka toho, že byste neměla už další dítě donosit. Potrat v I. trimestru je poměrně častá záležitost, jen si to běžně ženy tolik neuvědomují. I. trimestr je prostě nejrizikovější období z celého těhotenství co se týče samovolného potratu. Samozřejmě opakované výkony na děloze v podobě interupcí ( odsátí obsahu dutiny děložní a následně kyretáž) přináší jisté riziko např. v podobě Ashermanova syndromu, kdy se vytvoří v děloze srůsty a žena pak může mít problémy s početím. I ten lze ale řešit a srůsty v děloze rozrušit při hysteroskopickém zákroku. Pokud Vám gynekolog na základě vyšetření sdělil, že je vše v pořádku, pak si myslím, že je pouze otázka času, než znovu otěhotníte. Pokud se to nebude dařit, můžete se svěřit do péče některého z IVF center.
Léky na zpevnění pánevního dna neznám žádné, můžete zkusit posilovat svaly pánevního dna. Ke snížení rizika potratu či předčasného porodu se užívají preparáty s obsahem progesteronu ( např.: Utrogestan, Duphaston), které můžete užívat od začátku gravidity. Tyto léky nemusíte užívat pouze za hospitalizace, ale i doma a preventivně, jak jsem již psala od počátku těhotenství.
Přeji Vám hezký večer, s pozdravem L. Králíčková

Související dotazy

Budu moct někdy mít děti?
Dobrý den, je mi 17 let a ve 3 letech se mi stala nepříjemná...
Infrasauna u dětí
Infrasauna v MŠ. Prosím, jak dlouho můžeme saunovat...
Tří denní antibiotika pro děti
Dobrý den,mé děti 4 a 7 let mají streptokoka v krku,ale...
Růst dětí
Dobry den paní doktorko,,,jak dlouho dětí rostou? Mám...
Koupel dětí v termální vodě
Prosím o radu. Synové 2 roky a necelých 5 let se mým...
Moluska u dětí
Dobry den, ctyrlete dceri najednou naskakaly bile...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohu kombinovat nizoral proti kvasinkám a tabletku forcan?

Dobrý den, kvůli opakujícím se kvasinkovým infekcím mi gynekolog předepsal tablety...

Mohu léky v průběhu operace(před a po) nadále užívat?

Dobrý den, moje doktorka mi nezvedá dlouhodoběji telefon a já mám jeden důležitý...

Mohu mít alergii na saponáty ?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jestli je možné že mám alergii na saponáty....

Mohu mít ALS ?

dobrý den, od loňského roku trpím svalovými záškuby, poté se přidala velká...

Mohu mít angínu pokud nemám křční mandle?


Mohu mít boreliozu?

Dobrý den. Je mi 33 let. Již více jak 5 let mám problémy s křížokyčelními klouby....

Mohu mít embolii i přes negativní D-Dimery?

Dobrý den. Včera jsem vám poslala dotaz ohledně trombozy a dusnoti. Nedalo mi...

Mohu mít epilepsii?

Dobrý den paní doktorko. Bude mi 39 let. Už 2x v rozmezí asi 2-3 měsíců se mi...

Mohu mít HIV?

Dobrý den, po dvou týdnech se u mě po nechráneném sexu objevila vysoká teplota,...

Mohu mít CHOPN?

Dobrý den, mám dotaz před 4lety mě nevědomky na alergu diagnostikovali chopn...

Mohu mít ještě dítě?

Dobrý den měla bych šanci mít jěště dítě?Mám 2 syny 26 a 22 let.Jsem rozvedená...

Mohu mít krvácení do mozku?

Vážený pane doktore, prosím o odpověď na můj dotaz. Minulý týden jsem se velmi...

Mohu mít kýlu?

Hezký den, již několik měsíců pociťuji (nejčastěji při sehnutí, protažení trupu...

Mohu mít menopauzu?

DObrý den, je mi 20 let, a mám potíže s nepravidelnou MS. Tu jsem měla nepravidelnou...

Mohu mít mykozu, když jsem pana?

Dobrý den, jsem ještě pana a chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že mám...

Mohu mít nějaký problém se srdcem

dobrý den, tlak mám v normě, ekg taky, léčím se s vyšším cholesterolem, poslední...

Mohu mít počínající angínu?

Dobrý den, prosím pěkně o radu, zda nemohu mít počínající angínu? Nechci zbytečně...

Mohu mít příznaky HIV?

Před čtyřmi měsíci jsem měla nechráněný pohlavní styk s kamarádem, který tvrdí,...

Mohu mít retrofaryngeální absces?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by se na gastroskopii dal poznat retrofaryngeální...

Mohu mít RS?

Dobry den,prosim o radu. Jiz cca pul roku me brni prava ruka ,3 prsty a hrbet...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při norethisteronu

Dobrý den paní mudr., mohla bych se zeptat.Začala jsem krvácet. mimo cyklus.Už...

Časté říhání a nevolnost

Dobrý den, od ledna tohoto roku trpím skoro po každém jídle i někdy nalačno...

Brnění končetin po očkování

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, poradit. Normálně bych to neřešila, ale jsem...

Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Bolest břicha a zad

Dobrý den, už měsíc mě trápí bolesti zad v bedrech a bolesti břicha a z té bolesti...

Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Orální sex, herpes na rtu, možnost přenosu

Dobrý den, před třemi dny mi partner udělal orál. V tu chvíli měl opar na rtu...

Opakovaná trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, mám opakovanou trombózu v lýtku ve...

Pálení chodidel

Asi rok mám necitlivá chodidla.Nejdříve jen brněly prsty,teď mě chodidla vyloženě...

Drobné krvácení z konečníku


Čekací doba na operaci kyčle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je u vás čekací doba na operaci kyčle. Manžel...

Snížená citlivost na penisu

Dobrý den, v posledních dvou týdnech jsem si všiml, že mám na pravé straně...

Bolest kolene z vnitřní strany


Streptokok-bolest kloubů

Dobrý den,měla jsem 4 měsíce neléčeného streptokoka,nepatřící do skupiny A ani...

Ventrolistéza, cirkulární protruze až hernie s přesahem 9 mm

Dobrý den pane doktore, mám nález z magnetické rezonance hernie disku L4-L5...

Konzistence stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - asi 3 týdny mám řidší stolici a světlejší....

Endoprotéza kotníku

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po totální endoprotéze hlezna. Vše je vpořádku, noha...

Bolest zad, píchání u srdce


Skvrny na nártu

Dobry den, rad bych se vas zeptal na Vas nazor. Uz mesice mam na prave noze...

Bolest v oblasti pravého vaječníku

Zdravím, před pár dny, při pohlavním styku, mě začalo bolet v oblasti pravého...

Reklama