Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Steatóza jater a redukce váhy

Vnitřní lékařství Vladislava 16.1.2022

Zdravím.Prosím chci se zeptat.Mám steatozu jater.Je toto závážné onemocnění a lze vyléčit nebo zmírnit?Mám pocit ,že si ještě ubližuji neustálými dietami,které na mě vůbec nefungují a je mi vytýkáno ,že jsem obézní.Jenže nikdo mi neřekne jak a co mám jíst když mám intoleranci na mléčné výrobky a další potraviny. Okamžiě se nafouknu jak balon.Můj otec měl rakovinu žaludku a jater a proto chodím na půlroční kontroly.Tuto steatozu lékařka zjistila v roce2010 když jsem šla na operaci rakoviny prsa.Na plicním po CT mi bylo zděleno ,že mám také na játrech kýlu.Tady je poslední zpráva z 6,12,2021. UZ jater-- játra nezvětšena,vyšší echogenity,mapovité struktury,bez patologických ložisek při horší přehlednosti.Stp.CHCE, bez dilatace žlučových cest,HCHD do 8mm.Ale v pravém podžebří mám takové tupé bolesti,které jsou neustálé v sedě i při pohybu.Mohu požádat lékaře o CT jater nebo jiné vyšetení.Pozn. je mi sice už 70let,ale do penálu se mi ještě nechce.SMAJLÍK

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní, steatoza jater je většinou civilizační onemocnění, doprovázející právě obezitu. U některých vnímavých lidí je steatoza jater doprovázena zánětem jater s následným rozvojem cirhozy se všemi důsledky. Pokud nestrádáte, je pokročilá cirhoza jater málo pravděpodobná a pokud nejsou v játrech fibrotické přestavby, je pravděpodobné, že Vás cirhoza neohrožuje. Nicméně pokud bychom toto chtěli říci s jistotou, pak by bylo na místě vyšetření pomocí Fibroscanu, tedy specializované ultrzvukové vyšetření. CT sice také cirhozu jater ukáže, ale není v této indikaci metodou volby. Ostatně předpokládám, že CT jste absolvovala v souvislosti s onkologickou léčbou. Každopádně steatoza jater je nepřímou známkou kardiovaskulárních rizik a souvisí i s rozvojem poruch glukosové tolerance. Jinými slovy, pokud má osoba steatotická játra, pak má větší pravděpodobnost, že bude mít i vysoký krevní tlak, cukrovku, oneocnění srdce a cév, vysoký cholesterol. Kauzálním řešením této situace je u obézních opravdu redukce váhy. Samozřejmě že i pro lidi, kteří prostě nehubnou, máme léčbu, která jim kardiovaskulární rizika dokáže snížit, avšak je to logicky cesta méně ideální.
Ohledně redukce váhy - neexistuje obecně fungující přístup. Na začátku vždy říkám, že si má pacient zapisovat, co a kdy sní. Většina lidí, kteří se na svůj jídelníček podívají z této perspektivy, dokáže problémy ve stravování identifikovat sám. Dále si obecně lidé málo uvědomují obrovský význam konzumace zeleniny - doporučení WHO je alespoň 400g zeleniny denně. To sníte? Dále doporučuje 2x týdně ryby (ideálně mořské) a 2x týdně luštěninové jídlo. To sníte? Pokud ne, pokuste se o to. V každém jídle by měly být proteiny a zelenina. Celozrnné pečivo nejen že je zdravější, ale i více zasytí, což může ve výsledku kompenzovat jeho cenu. Jídla by měl být dostatek, neměla byste v žádném případě hladovět. Ideální je toto vše konzultovat s nutričním specialistou. Samozřejmě byste se měla přiměřeně hýbat, nikdo neočkává, že začnete sportovat, ale každodenní pohyb venku by měl být samozřejmostí.
Lékař Vám může pomoci ohlídat zmíněná kardiovaskulární rizika - pravidelně kontrolovat krevní tlak, metabolismus cukrů, lipidogram, v případě potřeby nasadit léky. Pro cukrovkáře s obezitou jsou dnes k dispozici léky, které mohou pomoci snížit váhu. Také by se Váš praktický lékař měl být schopen vyjádřit k bolestem v pravém podžebří - předně by se dotáza, zda souvisí s jídlem, zda se mění s pohybem. Pokud s jídlem nesouvisí, tak od jater/žlučníku nebudou. Obecně steatoza jater je klinicky němá. V souvislosti s jídlem se objevují v této lokalizaci obtíže od žlučníku/žlučových cest, i u lidí po CHCE. Bolesti v této lokalizaci mohou být i při zácpě, nakonec mohou být muskuloskeletální (od zad). Nakonec k nálezu kýly na CT - pravděpodobně máte na mysli brániční kýlu, tedy průnik části žaludku otvorem v bránici směrem do hrudníku. To je situace, která může způsobovat refluxní obtíže (pálení žáhy, kašel atd.), pokud jste však gastroskopicky sledována, tak další vyšetření nejsou třeba.
Tedy na závěr poradím, abyste důvěřovala svým lékařům a spolupracovala s nimi - dbala pravidelných prohlídek a doporučení v léčbě, s cílem především kardiovaskulární prevence; + zvyklé dispenzarizace na onkologii. Dietu se pokuste upravit podle poznatků, které jsem uvedla, pokud by to bylo ve vašich možnostech, navštivte nutričního terapeuta, který by s Vámi hledal konkrétní řešení na míru pro Vás. Nemějte nereálné cíle, vězte, že i malé snížení váhy může mít velký vliv na Vaše zdraví. Vyšetření Fibroscanem, pokud by bylo dostupné, můžete absolvovat, ale myslím, že výsledek neovlivní doporučení lékařů, proto ho většina lidí se steatozou jater neabsolvuje a nepovažuji ho za nutné ani u Vás.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Steatoza jater
Dobrý den, byl jsem na vyšetření u hepatoložky se...
Steatóza jater
Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení...
Steatoza jater
Dobrý den jsem rok po operaci žlučníku, nyní mi už...
Steatóza jater
Steatoza a hladovění. Dobrý den, byla mi diagnostikována...
Steatoza jater
Dobrý den, mám steatózu a chci se zeptat jaké tuky...
Steatoza jater a bolesti hrudníku
Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Steatoza jater

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, trpím vysokým krevním tlakem 160/100...

Steatóza jater

Dobrý den včera jsem se ve vaší poradně ptala ohledně steatofibrosy, že se...

Steatóza jater

Dobrý den, byl jsem na UZ jater závěr zprávy zní: Zvětšení jater s výraznou...

Steatóza jater - existuje souvislost s imunodeficitem a hypersplenismem?

Dobrý den, je mně 45 let. Při náhodném vyšetření jater kvůli imunodeficitu...

Steatoza jater - lékařka mne nikam dále neposílá

Chodím pravidelně na SONO břicha jako "vyléčený" onko pacient (Ca 502, 5 let...

Steatoza jater a bolesti hrudníku

Dobrý den, jsem po cholecystektomii 2010, již delší dobu steatoza jater. O...

Steatóza jater a doplňky stravy

Dobrý den, chci se zeptat, zda na ztučnělá játra pomůže Lagosa nebo Essentiale,...

Steatoza jater a doplňky stravy

Dobrý den tučná játra mám už skoro 20 let.Jsem vegetarián a teť mám diabetes...

Steatóza jater a ložiško

Přeji hezký den,mám dotaz ohledně nálezu ze sonografického vyšetření.Můj obvodní...

Steatoza jater a psoriáza

Krásný den Vám přeji. Mám ztučnělá játra a lupenku, může to spolu nějak souviset?...

Steatoza jater a sport

Dobrý den, před pár dny mi byla zjištěna steatoza jater. Můj lékař na interně...

Steatóza jater a strava

Dobrý den pred týdnem mi byl na sonu objevena steatoza jater mam nadvahu ale...

Steatoza jater nebolí

Dobrý deň chcem sa spýtať mám diagnózu staetoza jater dělám v práci dost trošku...

Steatóza jater, kardiovaskulární rizika a doplňky stravy

Na sonografickém vyšetření vnitřních orgánů mi bylo sděleno, že mám trochu ztučnělá...

Steatoza jater, zažívací potíže

Dobrý den, mám k Vám prosbu, můžete mi poradit? Asi před půl rokem mi zjistily...

Steatóza pankreatu

Dobry den pane doktore, Mel bych na Vas zdvorily dotaz, který se tyka me...

Steatóza slinivky

Dobry den, mohu se zeptat, zda se casem upravi ztucnena slinivka ( pokud clovek...

Steatoza slinivky

Dobrý den, minulý týden je absolvoval vyšetření na CT, na které jsem byl odeslán...

Steh

Dobrý den před rokem jsem podstoupila operaci slepého střeva laparoskopicky...

Steh

Dobrý den měla bych dotaz jestliže mam u pupika zarostly steh už rok mohly by...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mačkání pupínků

Dobrý den, mám akné a už jsem byl u kožní, kde mi poradili různé mastě na akné...

Bolest kostrče

Dobrý den, chci se zeptat z čeho mužu mít bolesti kostrče. Už je to týden co...

Antikoncepce

Dobrý den, vím, že asi pokládám stejnou otázku jako spousta dalších dívek a...

Bolesti,křeče,průjem,zvracení,nechutenství

Dobrý den, asi tak týden má křeče na levé straně břicha k tomu průjem, nechutenství...

Zmatenost u onemocnění covid-19

Dobrý den. Mamka 63 let je covid pozitivní, a týden po testu. Nyní cca 3 dny...

Bolesti rukou, nohou ve svalech v noci

Moc vás zdravím.Chci se zeptat proč mám vždy v noci velké bolesti v rukách a...

Točení hlavy po alkoholu

Dobrý den, Už 5 dní se mi točí hlava. Před cca 8mi dny jsme byli na akci v...

Nafukování břicha a následné tvrdnutí

Dobrý den pane doktore, moje přítelkyně má problém, že se ji v posledních 7...

Zlomenina spodiny očnice

Hezký den ,před měsícem a půl jsme prodělala rekonstrukci spodiny očnice ... Stále...

Cca. už od 14 let mám malý podbříšek

Dobrý den, cca už od 14 let mám malý podříšek. Myslela jsem si, že je to tuk,...

Operace dělohy

dobrý den, v lednu nastupuji n odstranění dělohy s ponecháním vaječníků, mám...

Mirena

Dobrý den uvažuji o mireně,ale bojím se,že budu přibírat na váze,budou mi otékat...

Acne conglobata - léčba

Dobrý den, Rád bych se zeptal na léčbu diagnózy acne conglobata. Již po...

Cysta na játrech a vaječníku


Skrze ústa, někdy i nos vylučuji z těla zápach podobný výkalům.

Potřebuji pomoc.Trpím tím rok, mozna dele. Skrze usta, nekdy i nos vylučuji...

Tep v uchu

Vážený pane doktore, asi 2 roky mně hučí v až duní v uchu, nyní slyším asi 3...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Panická ataka jako následek požití alkoholu


Modřiny a afty

Dobrý den, dnes jsem si našel na holeni malou modřinu (takovou spíše dožluta,...

Boule krku

Dobrý den, přítel (18) se ráno probudil s tím že ho bolí levá strana krku, myslela...

Reklama