Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mohu otěhotnět po 40tce?

Gynekologie Jana 24.1.2017

Dobrý den,
ptám se pouze hypoteticky (no, tedy za svoji kamarádku), ale pokud si žena, která je stále panna seznámí s mužem, a má s ním svůj první pohlavní styk, a je ve věku, kdy jiné ženy jsou již babičkami (42 – 44 let), ale mají stálou pravidelnou, a silnou menstruaci, zda hrozí riziko, že mohou ještě otěhotnět? Nebo v tomto věku je pravděpodobnost jedna ku milionu, protože jsem slyšela, že starší ženy mají problémy s otěhotněním. Kamarádka by chtěla prožít své poprvé bez pánské ochrany, a antikoncepci odmítá, jako zásah do organizmu. No, nevím, jestli mám pravdu, ale ujišťovala jsem ji, že se nemusí bát, že by to byla hodně veliká náhoda, kdyby hned na poprvé, a v jejím věku (44 let) otěhotněla. Co se týče plodnosti, je seniorkou, aby v jejím bříšku rostl nový život, tedy miminko. Kamarádka s mým názorem plně souhlasí, ale jak to vidíte Vy? Vysvětluji to kamarádce dobře, nebo spíš, jestli ji dobře uklidňuji. Kamarádka je z rodiny, kde ženy měly děti maximálně do 24 let, a s těhotenstvím kamarádky by nikdy nesouhlasily, a jistě by ji rodina přinutila k potratu (i když možná, by si kamarádka dítě přála, protože o problému mluví se značnými rozpaky), a každý potrat nese pro ženy určitá zdravotní rizika. Děkuji za odpověď

MUDr. Petra Ondicová
Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Ondicová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Havířov

Dobrý den,
pravděpodobnost otěhotnění u žen s každým rokem klesá. Žena je nejvíce plodná do cca 25-27 let, poté možnosti oplodnění klesají. Není ale vyloučené, že by žena ve 44 letech nemohla otěhotnět po jednom a to po prvním pohlavním styku. Jistotu má opravdu jen tehdy, pokud použije některý z antikoncepčních opatření. Paní ještě není seniorka, plno žen mají po 40.roku věku miminko. Samozřejmě je větší pravděpodobnost dědičných onemocnění u dítěte i toho, že budou během těhotenství a porodu komplikace, ale žen v tomto věku je gravidních v dnešní době poměrně mnoho. Je na zvážení, zda nepoužít raději antikoncepci, než podstupovat v takovém věku možný potrat. Pěkný den.

Související dotazy

Chci otěhotnět
Zdravím, chtěla jsem se zeptat .chtěla bych s manželem...
Můžu otěhotnět, když beru antikoncepci?
Dobrý den můžu otěhotnět ikdyž beru antikoncepci (jangi)...
NEMOHU OTEHOTNET
DOBRY DEN JE NORMALNI ZE PO DVOU LETECH NEMOHU ZE STEJNYM...
Mohu otehotnet?
Dobry den,beru antikoncepci regisha a chci se zeptat...
Snaha otěhotnět a Duphaston
Dobrý den, menstruaci mam pravidelnou po 25-26 dnech,...
Mohu otěhotnět?
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu otěhotnět,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mohu navštěvovat dva gynekology?

Dobrý den, bydlím v ČB a studuji v Praze, přes celý týden jsem tam. Chtěla bych...

Mohu navštivovat solnou jeskyni?

Dobrý den, jelikož jdu na kontrolu ke své lékařce až v srpnu a vzhledem k jejímu...

Mohu nějak ovlivnit vývoj MGUS?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Byla mi diagnostikována MGUS. V tuto chvíli...

Mohu nějak vyrůst?

Dobrý den, je mi 15 let a jsem dívka, vím, že asi budu chtít hodně, ale chtěla...

Mohu oralnim sexem, kourenim memu priteli na nej herpes genitsl predat?

Dobrý den, trpím na genitální opary na pochve. Ted jsem dlouho nemela. Mohu...

Mohu otěhotnět

Dobrý den vysadila jsem antikoncepci z důvodu léčení v nemocnici zatím jsem...

Mohu otěhotnět ?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Beru antikoncepci už 2 roky a 11.5. mi skončila...

Mohu otěhotnět 21 dní po medikamentoznim potratu?

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli mohu otěhotnět 21 dní po medikamentoznim...

Mohu otěhotnět bez vejcovodů?

Dobry den, bude mi odebran druhy vejcovod, jeden uz mi byl odebran kvuli mimodeloznimu...

Mohu otehotnet den po menstruaci?

Dobry den, mam otazku. 8.brezna jsem vysadila antikoncepci Artizia. Menstruace...

Mohu otěhotnět při 2. platíčku antikoncepce v ovulačních dnech?

Dobrý den, ze začátku bych chtěla říct, že začínám brát teprve druhé platíčko...

Mohu otěhotnět při menstruaci

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli je možné otěhotnit 6 den menstruace?...

Mohu otěhotnět v neplodných dnech

Paní doktorko, když nebudu brát antikoncepci, mohu otěhotnět v neplodných dnech?...

Mohu otěhotnět z " kapek touhy " ?

Je mi 15, a s přitelem jsme měli nechráněný pohlavní styk. Byl ve mě jen s...

Mohu otehotnet?

Dobry den,chtela bych se zeptat zda mohu otěhotnet,kdyz pouzivam antikoncepci...

Mohu otěhotnět?

Dobrý den, poprvé jsem spala se svým přítelem a měli jsme nechráněný pohlavní...

Mohu otehotnet?

Dobry den,beru antikoncepci regisha a chci se zeptat jestli mohu otehotnet pri...

Mohu otěhotnět?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, včera jsem si vzala první pilulku antikoncepce...

Mohu otěhotnět?

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu otěhotnět, když beru pravidelně...

Mohu otěhotnět?

Dobrý den, před 2 měcísí jsem začala užívat antikoncepci YAZ..Pak jsem měla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Může neštovice přenášet osoba, která už je měla?


Zvětšená uzlina/žíla v třísle

Zdravím, zhruba před 10 - 14 dny jsem si začal všímat zvětšené uzliny/žíly v...

Začervenání pod očima

Dobrý den, Už delší dobu mě trápí zarudlá kůže pod očima. Na levé straně...

Červené tečky na těle


Bolest a ztuhlost kolenního kloubu


Skříplý nerv ??

Dobry den, rada bych se zeptala, zdali existuje nejaka zobrazovaci metoda,...

Může otěhotnět?


Chronicka bolest pritahovace stehna

Dobrý den, mám 20 let a hraju fotbal na poloprofesionální úrovni, což znamená...

Svědění kolem konečníku bývá nejčastěji kožní plíseň

Dobrý den, před dvěma dny mě začala svedit oblast kolem konečníku, mazala jsem...

Neštovice

Dobrý den, chtěla bych vědět kolik dnů po propuknutí pupínků u neštovic je tato...

Zalehlé ucho po koupání

Dobrý den, po koupání se vnoučky v bazénu mi asi zůstala v uších nějaká voda....

Hyperaktivní močový měchýř


Svalové záškuby

Dobrý den, je mi 35 let,poslední dobou na sobě pozorují nepravidelně záškuby...

Bolest hlavy,břicha,únava,studené ruce,třes rukou,nevolnost

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již delší dobu mě trápí bolest hlavy, břicha,...

Menstruace dvakrát do měsíce




Teplota při otoku a bolesti tváře.

Na konci letošních horkých dnů (konec dubna-začátek května) mi otekla pravá...

Citlivá bulka na dásni

Dobrý den, nedávno se mi udělala bulka na dásni, ne však u zubu ale uplně nad...

Petechie


Může podrážděná slinivka vyvolat celiakii ?


Reklama