Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Možná nákaza infekční žloutenkou typu B

Infekce Barritta 6.4.2019

Dobry den,
Pokud bych se pred 14 dny nakazila zloutenkou typu B, cetla jsem, ze je inkubacni doba 30-180 dni.
Je clovek infekcni ihned nebo az po tech 30 dnech?
Ma smysl se po 14 dnech od pripadne nakazy nechat testovat v laboratori na pritomnost viru?
Pokud by byl nalez negativni, je nutne se testovat napr po 3-6 mes?
Je mozna nakaza napr dcery, ktera jeste neni ockovana, kdyz jsem ji olizla lzici pri krmeni?
Pichla jsem se o injekci otce (na test glukosy), prodelal ve 25 letech zloutenku B. Nyni je mu 65 a nikde se Neleci. Takze predpokladam, ze nema chronickou nakazu. Pan doktor mi rekl, ze nakaza je mozna a jsem tedy ted velice vydesena a mam strach, jelikoz mam 2 male deti. Omlouvam se, stale doplnuji jeden dotaz. Behem 14 dnu se mi z normalnich jater testu zvysilo ALT na 1,46 a GGT na 1,21. Ale chci v tom mit jasno.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Barrito, doporučuji Vám, abyste co nejdříve vyhledala kliniku infekčního lékařství nebo hepatologii, kde se nechejte vyšetřit Vy i Váš otec. Obvykle je vyšetření na přítomnost viru průkazné kolem 4 týdne od nákazy, ale vyšetření má smysl i předtím a to co nejdříve. Zvláště když Vám stoupají jaterní testy, tak je možné, že jste se skutečně nakazila a pokud nejste očkovaná, mohla byste ještě dostat protilátky a zahájit očkování. Pokud byste byla nakažená a máte neočkované děti, měly by také dostat imunoglobulin a domluvíte se pak na infekčním nebo na hepatologii o dalším postupu stran jejich očkování, které by mělo proběhnout. Každopádně je nyní třeba, abyste dbala na zvýšená hygienická opatření, vyhnula se přenosu tělních tekutin mezi sebou a dětmi. Že byste nakazila dceru oblíznutím lžičky je málo pravděpodobné, ale nedělejte to do budoucna. Také, prosím, určitě pošlete na vyšetření Vašeho otce. Nejenom kvůli objasnění toho, zda jste se od něj mohla nakazit, ale také kvůli jeho zdraví, protože neléčená dlouhodobá žloutenka typu B může mít své následky a je třeba, aby Vás otec věděl, zda je třeba jej sledovat, léčit, zda by měl dodržovat nějaká opatření apod.. U Vás kromě rychlé návštěvy lékaře, zvýšené hygieny a preventivních opatření doporučuji vynechat látky škodlivé játrům, tedy především alkohol a léky na bolest a zánět. Vyšetření ohledně možné nákazy bude opakováno podle nynějších výsledků a dalších testů, domluvíte se s lékařem. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Vyšetření protilátek je vhodné nejdříve za 3-4 týdny a pokud jsou protilátky negativní, je vhodné vyšetření opakovat za 3 a 6 měsíců, event. v případě obtíží. Přenos hepatitidy B se děje pouze kontaktem s krví nebo při pohlavním styku. Doporučuji vyšetření otce na hepatitidu B. Dcery jsou již pravděpodobně očkovány proti hepatitidě B v rámci povinného očkovacího kalendáře.

Související dotazy

Hepatitida typu B
Dobrý večer, před rokem mi zjistili chronickou hepatitydu...
Žloutenka typu C a její přenos
Dobrý den, přitelkyně se vyléčila ze žloutenky typu...
Nákaza žloutenkou
dobrý den, asi před měsícem jsem měla styk s klukem,...
Možnost nakažení žloutenkou typu B
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Přítel pracuje v...
Hepatitida typu B
Dobrý deň, pracujem v nemecku a altenheime, asi po...
Hepatitida B
Dobrý den. Paní doktorko, nechávala jsem se testovat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možná kondylomata


Možná krátká uzdička penisu


Možná léčba


Možná mononukleóza?


Možná monoukleoza


Možná nákaza


Možná nákaza borélií?


Možná nákaza hepatitidou typu C, HIV

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat na riziko nakažení hepatitidou typu C nebo...

Možná nákaza HIV

Dobrý den, zajímalo by mě, jak vysoká je šance nákazou HIV. Než byl sex, partner...

Možná nákaza HIV

Dobry den, potrebuji pomoc a odpoved od infektologa. Bohuzel jsem se asi nakazil...

Možná nákaza klíštětem

Dobrý den, včera odpoledne mi bylo vytáhnuto z těla již nasáté klíště přímo...

Možná nákaza kvasinkovou infekcí

Dobrý den moje přítelkyně má kvasinkovou infekci a teď mám červené tečky na...

Možná nákaza na gynekologii

Vážený pane doktore, dnes jsem byla na gynekologické prohlídce a jsem ve...

Možná nákaza neštovicemi


Možná nákaza od klíštěte


Možná nákaza od prarodičů


Možná nákaza pohlavní chorobou


Možná nákaza toxoplazmózou

Dobrý den, jsem ve 13tt a omylem jsem snedla kus salamu rukou, kterou jsem předtím...

Možná nákaza vzteklinou-očkování


Možná nákaza z rozšlápnutí klíštěte


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest levého stehna

Dobrý den, již měsíc mám nesnesitelné bolesti v levém stehně cca uprostřed přední...

Nevolnost behem spanku

Dobry den, posledni dva tydny se mi tak 2x 3x do tydne dela zle od zaludku asi...

Helikobakter pylori

Chci se zeptat, jestli pomáha vyléčit helicobacter pylori tabletky chios masticha.

Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení


Vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce levé komory

Dobrý den, prosím o vysvětlení závěru kardioecho vyšetření: diastolická dysfunkce...

Trichomoniáza

dobry den, mam dotaz, da se trichomoniaza prenest analnim sexem? nebo pouze...

Glykemický šok

Ráda bych věděla,jak se projevuje a v důsledku čeho vzniká glykemický šok, zda...

Přeleželá ruka

Dobrý den, nechtěně jsem dnes v noci ležela na ruce svému rok a půl starému...

Červený flek na žaludu

Dobrý den. Asi před pěti dny se mi objevil na žaludu červený flek, který nesvědí,...

Červené fleky na obličeji a krku

Dobrý den, zhruba před třemi dny se mi na obličeji objevily takové červené vystouplé...

Natržený křížový kolenní vaz

u syna sportovce MR zjištěn natržený kříž. vaz u kolena.Koleno při běžném pohybu...

Osteochondroza ploténky C 5/6

Moje lékařka nemůže zjistit, proč se mi poslední dobou lehce snižuje tlak, že...

Špatné trávení??

Dobrý den paní doktorko,je mi 16 let a už je to skoro rok co se mi dostavily...

Bulka na lokti

Dobrý den, cca před pár měsíci se mi udělala celkem velká bulka na lokti. Je...

Zánět nosohltanu

Dobry den, jiz treti tyden mam ukrutne bolesti v krku, bez teplot, stery v krku...

Výpary z louhu

Dobrý den, dnes jsem přes odpoledne pracoval s čistícím prostředkem Fredym,...

Zánět močových cest

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla nalezena v moči bílkovina 0-1,...

THC v krvi

Dobrý den, chtěl by jsem se zeptat před týdnem jsem si dal joint trávy a za...

Bílé tečky na kůži

Dobrý den přeji ,obracím se na Vás ohledně kožního problému ... Už druhý týden...

Bolest v oblasti kyčlí


Reklama
Zavřít