Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Možnost osteonekrózy po léčbě Bonvivou

Zuby Jana 31.5.2017

Pane doktore,
v únoru 2016 mi bylo ukončeno asi 4-leté podávání injekcí Bonviva. Předtím asi rok Fosamax Nyní zhoršení na bederní páteři - BMD 2,6 a 22. 5. 2017 jsem dostala podkožní injekci Prolia. Než jsem šla na injekci, byla jsem na zubním pro bolest dásní. Trpím na záněty dásní. Prý vše v pořádku. Bohužel bolest se horší a na snímku se ukázalo, že mám krátkou korunku, takže zub pod ní může mít kaz. Zubní lékařka nemá s Prolií zkušenosti a řekla mi, že i sundání korunky může zasáhnout kost. Na osteologickém centru mi paní doktorka na můj dotaž sdělila, že i vrtání až na nerv a trhání nervu může být problém a že pokud to půjde, mám to vydržet, protože je to od injekce teprve týden. Mám ale strach z osteonekrózy zubů a nevím, jestli odkládání problému je vhodné a naopak to nemůže všechno zhoršit.
Proto se chci zeptat, jestli tyto zubní zákroky mohou způsobit osteonekrózu, obzvášť když jsem byla léčena v minulosti Fosamaxem a Bonvivou,což prý pravděpodobnost osteonekrózy zvyšuje a je to tak krátce po podání Prolie. Je nutné třeba podávat antibiotika, jak při trhání zubů?
Prosím, neexistuje nějaká metoda, která by zjistila stav zubu pod korunkou?
Děkuji moc za odpověď

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Jano, s touto problematikou nemám jako praktická lékařka žádné zkušenosti, Váš dotaz zodpoví specialista zubař. Vyčkejte, prosím, na odpověď. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Sabina Moravcová

Specializace: Stomatologie‎ Pracoviště: All Dente s.r.o, Klapkova 83 18100 Praha 8 - Kobylisy

dobrý den,z Vašeho dotazu vyznívá, že Vám doposud nikdo nestanovil diagnozu a neurčil příčinu bolesti, Je nutné provést důkladné všestranné vyšetření v zubní ordinaci a následně odstranit zdroj bolesti.
Pokud se rozvine zánět v zubu, má zpravidla velmi jasný průběh a v ten moment je nutné ošetřit kořenový systém v zubu. Pokud bolest souvisí se zánětem v oblasti dásní, je nutné ošetření u dentální hygienistky popřípadě parodontologa.

Související dotazy

Plané neštovice a možnost přenosu na dospělého
Dobrý den. Mám na Vás dotaz ohledně neštovic. Včera...
Možnost otěhotnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je možnost otěhotnění...
Možnost otěhotnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možnost...
FOsavance v léčbě osteoporozy
Dobrý den.Užívala jsem 6 let Fosavanci jednou týdně...
Možnost otěhotnění
Dobrý den. Před necelým týdnem jsem měla pohlavní styk,...
Je možnost, že jsem těhotná?
Dobrý den chtěla bych se zeptat. Menstruace přišla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možnost nakažení ze zaschlé stolice zdravých lidí


Možnost nakažení žloutenkou typu B


Možnost návratu syfilis


Možnost obnovení zranění


Možnost očkování u revmatoidní artritidy

Dobrý den, chtěl bych se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě. V odborných...

Možnost odstrnění pachu není to pot.


Možnost onemocnění


Možnost operace pupeční kýly v lokalní anestezii

Dobrý den. Již druhý rok mne trápí menší pupeční kýla a velice rád bych se jí...

Možnost opětovné nákazy COVID-19

Dobrý den, ráda bych se zeptal, zda je možné že jsem se po 45 dnech znovu nakazila...

Možnost oplodnění


Možnost otěhotění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali mohu otěhotnět jestli že jsem včera měla...

Možnost otěhotění po vysazení antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Deset let jsem užívala HA Minisiston...

Možnost otěhotnění


Možnost otěhotnění


Možnost otěhotnění


Možnost otěhotnění

Dobrý den. Přítelkyně má strach, že by mohla být těhotná. S přítelkyní jsem...

Možnost otěhotnění


Možnost otěhotnění


Možnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné přirozené početí a donošení...

Možnost otěhotnění


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žilní nedostatečnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně křečových žil a prosvítajících žil (viz. foto)....

Dve boule pod uchem

Pod uchem se mě udělala boule a pak se mě udělala asi 1 cm pod ní další ale...

Poruchy polykání

Dobrý den. V únoru jsem navštívil praktického lékaře s polykacími problémy-pocit...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Perforace bubínku

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, za jak dlouho se 9ti měsíčnímu miminku zahojí...

Refluxní xhoroba jícnu a Helicid

dobry den mam nekolik let reflux jicnu jednou za 2 roky mam kontroly na gastru...

Antibiotika a alkohol


Parézu nervus peroneus

Dobrý den , popíši vám to podle zprávy od lékaře , měla jsem LDK pod sedačkou,poplit.jamku...

Červené tečky (výstupky) na jazyku

Dobrý den. Zhruba od 4 ledna mám problém s jazykem. Někdy okolo 29 prosince...

Gastroskopie u dítěte

Dobrý den. Dcera 13 let má nevolnosti po jídle, pocity tlaku a tíhy v žaludku,...

Silná menstruace, stav po kyretáži, ale silná menstruace trvá

47 let. Jsem 5 měsíců po kyretáži, kterou jsem podstoupila, kvůli silné a časté...

Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


BPTR

dobry den co znamena diagnoza BPTR na ekg? este nieco bolo pred tym napisane...

Refluxní esophagitis I-II st.

Dobrý den, na esofagogastroduodenoskopii mi našli Esophagitis term.jícnu I.st....

Stolice 10 měsíčního dítěte

Dobrý den, mám dceru 10 měsíců starou a posledních 10 dní má řidší stolici tak...

Hnědé fleky na kůži

Vážená paní doktorko, cca před dvěma měsíci se mi udělal na zádech hnědý,...

Výrůstek u konečníku


Naraženina nebo zlomenina?

Dobrý den, při fotbale mi kamarád nešťastně nastřelil palec u pravé ruky, okamžitě...

Bolesti na hrudi, lopatky a levé ruky

Dobrý den je mi 31 let. Minulý týden jsem záchvat svíralo mě na hrudi zvracel...

Nespavost

na nespavost jsen používaia zolpiderm delší dobu, Nyní mi nezabízá .JSEM Z TOHO...

Reklama