Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mykoza u mužů

Kožní obtíže Petr 20.8.2020

Dobrý den, prosím o radu, už delší dobu se potykám s praskající a odlupující se kůží na předkožce, je to trochu i bolestivé a ještě mám níže fleky na žaludu viz foto. Žkoušel jsem Canesten gel a moc to nepomohlo. Děkuji za odpověď .

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Petře.
Jedná se u Vás nejspíše o kvasinkovou infekci, která postihuje žalud a předkožku. Je to onemocnění způsobené patogenními houbami. Zatímco povrchové mykozy postihují kůži a viditelné sliznice, hluboké kvasinkové infekce se projevují hlavně na pohlavních orgánech. Mezi nejčastější příznaky patří otok, zarudlá kůže, červené pupínky, bílé skvrny na žaludu, pálení a svědění v intimní oblasti, což může mít velmi nepříjemný vliv na sexuální i běžný život. Původcem kvasinkové infekce jsou ve většině případů kvasinky z rodu Candida, nejčastěji jde o druh Candida albicans. Proto se toto onemocnění nazývá candidóza. U zdravých lidí se kvasinky běžně nacházejí jako součást mikrobiálního osídlení kůže a sliznic. Když se však přemnoží, vznikají pak velké problémy. S kvasinkovou infekcí se alespoň jednou za život setká 75% lidí. Velkou nevýhodou mykózy je, že pokud se objeví, má velké tendence se vracet. Mykóza u mužů se vyskytuje méně častěji než u žen, ale vnímají ji jako velmi nepříjemné a obtěžující onemocnění. A to právě proto, že z mužských genitálií kandidóza postihuje žalud a překožku stejně jako u Vás. Ačkoliv se mykóza nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, mohou jí onemocnět oba partneři. a to při pohlavním styku. A pak ji na sebe, každým pohlavním stykem, znovu a znnovu přenášejí. V poslední době statistiky ukazují, že počet těchto onemocnění neustále stoupá. Tato mykoza se léčí pomocí lokálních antimykotik v krému, kam Canesten, který jste použil patří. Další možností je použití krému Clotrimazol AL 1% krém, používá se na omyté místo 2-3 x denně, nejméně 7 dní. Pokud za 7 dní nedojde ke zlepšení je potřeba vyhledat lékaře. Jestli se potíže zlepší, je potřeba pokračovat v používání krému dlouhodobě, nejméně 2-4 týdny, k zajištění dobrého výsledku. Současně s Vámi by měla podstoupit léčbu i partnerka. K léčbě této infekce se užívají také tablety, které jsou však na lékařský předpis. Terapii můžete doplnit o koupele, nebo obklady z bylinek např. z heřmánku, grepové tinktury, nálev z řapíku, může ulevit i použití bílého jogurtu s živými kulturami. V případě, že do 10 dnů nepocítíte efekt lokální léčby, navštivte určitě dermatovenerologa, který má možnost dalšího vyšetření a nasazení cílené léčby. Vím, že jde o nepříjemný a obtěžující problem, proto Vám přeji plnou úlevu a trpělivost při léčbě.

Související dotazy

Mykoza
Dobry den, rada bych se zeptala, co moje problemy...
Mykoza
Dobrý den minuly týden jsem začla brát antibiotika...
Mykoza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když...
Vaginální mykoza v těhotenství
Dobrý den, Jsem 9+ 4 tt těhotenství a dostala jsem...
Vaginální mykoza
Dobry den, objevily se u me priznaky mykozy, nikdy...
Mykoza v těhotenství
Dobrý den, mám velké problémy s vaginální mykozou již...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mykóza pohlavního orgánu u muže

Již položený dotaz: Dobrý den, již před pár měsíci jsem dostal od partnerky...

Mykozá rukou?? Pálení předkožky a spodního okraje žaludu.

Dobrý den paní doktorko, děkuji za Vaší odpověď, psala jsem Vám dotaz ohledně...

Mykóza třísel

Dobrý den, v poslední době se mi v tříslech objevila červená vyrážka. Myslel...

Mykoza třísla

Dobrý den, mám problém s vyrážkou v pravém třísle cca 10 dní.V pondělí nebyla...

Mykóza třísla

Dobry den,v třísle se mi udelala asi pred tydnem tato vyrazka,ktera ani nesvedi.Nevite...

Mykóza u dítěte

Syn 6 let, má tlusté, žluté, zkroucené, tvrdé nehty na noze. Četla jsem, že...

Mykóza u muže

Zdravím, už delší dobu na penisu, na žaludu, pozoruji jakési podráždění. Žalud...

Mykóza u muže

Dobry den , priatelka trpi na mykozy . U mna sa prejavilo poslednou dobou...

Mykoza u muže

Dobry den , jsem gay a podle obrazku jsem usoudil ze asi mam mykozu penisu...

Mykóza u muže

Dobry den udelali se mi skvrny na zaludu palito svedi to zena to same neni to...

Mykoza u roční holčičky

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně vaginální mykozy. Trpěla sem...

MYKOZA u ženy

Dobrý den,je možné aby žena dostala mykozu jinak než pohlavním stykem?

Mykóza v meziprstí

Dobrý den, zbavil jsme se mykozy ale na jedné noze zůstává již rok mezi druhým,...

Mykóza v oblasti třísel

Dobrý den, po mykóze v meziprstí na pravé noze, kdy zasažená oblast hodně svěděla...

Mykoza v těhotenství

Dobrý den. Chci se zeptat jsem ve 32tt. těhotenství a od začátku trpím na mykozy...

Mykóza v těhotenství

Dobrý den, měla bych dotaz ???? jsem v 28 tt a opět se objevily kvasinky. Doktor...

Mykoza v těhotenství

Dobrý den, mám velké problémy s vaginální mykozou již při druhém těhotenství....

Mykóza v těhotenství

Moje dcera je ve 22 týdnu těhotenství má plísňové onemocnění kůže. Kožní lékař...

Mykoza v těhotenství

Dobrý den, potřebuji poradit, jakou mast lze užívat na mykozu volně prodejnou...

Mykóza v těhotenství

Dobrý den, jsem v 16 tt. Při sexu s partnerem to ihned začalo šíleně pálit,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

RTG krční páteře

Prosim o vysvetleni rtg osa přímá,lordosa přiměřená.Osteochondrosa C 4,def.spondylosa...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobrý den, je mi 25 let a před dvěma dny jsem měla první pohlavní styk, hodně...

Bolest v oblasti lícní kosti

Dobrý den. Již 3 den me při doteku, nebo jiném mechanickém tlaku bolí v oblasti...

Antikoncepce u 14 dívky

Ahoj chci se zeptat jestli bude vadit když si půjdu zažádat o antikoncepci ve...

Tmavé pysky

Dobrý den, často se mi zdá že moje konce stydkých pysků jsou modré až černé......

Brnění kůže stehna


Koupání při konci menstruace

Dobrý den, můžu se koupat (v bazénu) bez tamponu když už mám jen špinění a...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Bolest přední části chodidla

Dobrý den pane doktore, již 14 dní mě bolí celá přední část pravého chodidla....

Povšechné obtíže


Předčasná menstruace vyvolaná stresem či léky

Dobrý den pane doktore, byla jsem teď hospitalizovaná v nemocnici a dostala...

Bušení srdce hormonálního původu

Dobry den.Pred dvema lety se u me objevilo buseni srdce v klidu.Nejvice kdyz...

Nepravidelná menstruace při stresu.

Vážená poradno, jen bych to potřebovala vysvětlit, jak je možné, že stres dokáže...

Růžový a žlutý výtok

Dobry den, začala jsem brat pred 15 dny ha Yoseffine a po zhruba tydnu se u...

Bradavice samoléčba

Dobrý den, na noze mám obrovskou bradavici. Strašně mě svědí a chození je dost...

Horke a cervene ucho

Dobry den,prosim mam dotaz. Posledni dobou mam docela casto horke a cervene...

Jednorázová vakcína proti covid-19

Dobry den. Mam dceru 27let a s manzelem 35let se chteji nechat ockovat jednorazovou...

Bolesti v krku po zvracení

Dobrý den, včera jsem se vzbudila po akci a šla zvracet, kdy jsem během zracení...

Loupání kůže na chodidlech

Dobrý den, obracím se na Vás s loupáním kůže na chodidlech. Již minimálně...

Polymorfní stesky

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Jsem už opravdu nešťastná. Cca ořed 6ti týdny jsem...

Reklama