Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Myslím si, že se jedná o komplexní problém.

Lucie 2.6.2018 redakce uLékaře

Dobrý den,

již delší dobu pozoruji zhoršený zdravotní stav. Začalo to v lednu 2017, kdy jsem byla na ročním pobytu v Číně. Začaly mi ve velké míře padat vlasy, což ještě nepřestalo a s tímto problémem stále bojuji. V Číně jsem byla zpočátku neustále nemocná - časté průjmy, zvracení, což připisuji změně prostředí a nekvalitní stravě. Prodělala jsem tam také chřipková onemocnění, ale lékaře jsem bohužel kvůli místním podmínkám nenavštívila (byla jsem v chudé oblasti, kde hygiena je opravdu špatná.) Takže si nemohu být jistá, zda jsem neprodělala nějaké závažnější onemocnění, ale po celý rok jsem byla neustále unavená, často jsem usínala i během dne a měla jsem po ránu problémy s otoky obličeje.

V ČR jsem po návratu v červenci 2017 navštívila svou obvodní lékařku, která mi nechala udělat krevní rozbory a bohužel se na nic nepřišlo, kromě sníženého množství hořčíku, což mi paní doktorka uvedla jako možnou příčinu únavy. Začala jsem tedy brát tabletky, ale nezpozorovala jsem žádnou změnu zdravotního stavu.

Přestože jsem hned po návratu začala jíst znovu zdravě a snažila jsem se dodržovat pravidelný režim, dostatek spánku atd., tak se nic nezlepšilo. Vlasy mi pořád padaly, i když jsem brala i různé potravinové doplňky a navštívila jsem kožního lékaře, který mi předepsal vodičku s estradiolem. Na gynekologii mi však řekli, že mé padání vlasů nemůže mít hormonální příčinu, protože mám pravidelnou mensturaci, takže testy na rozbor hormonů mi nebyly provedeny.

Nyní je situace taková, že od ledna 2017 mi vlasy opravdu velmi prořídly a stále padají, navíc jsem zpozorovala vypadávání i krátkých vlasů, které teprve vyrůstaly. Také jsem si všimla, že mi prořídlo obočí a nehty mi dorůstají pomaleji než dříve. Celkově pozoruji jakési "zpomalení organismu". V květnu 2018 jsem se rozhodla podstoupit vyšetření trichogramem a zjistilo se, že se mi vlasová pokožka příliš mastí a vytvářejí se mi mastné lupy, které pravděpodobně ucpávají vlasové folikuly, takže vlasy nemohou dorůstat a proto vypadávají. Začala jsem tedy používat speciální kosmetiku předepsanou trichologem a doufám, že dojde konečně k nějaké změně. Chtěla bych se tedy zeptat, co může mít vliv na nadměrnou produkci mazu? Čím bych to mohla regulovat?

Vypadávání vlasů je ale pouze jeden z problémů, se kterým se potýkám od pobytu v zahraničí. Stále trpím velkými únavami a vypozorovala jsem, že po konzumaci jídla začínám usínat a často si i musím jít lehnout, protože mám úplně mrákotné stavy. Začala jsem proto tedy své tělo více pozorovat, jak reaguje na to co s ním a zjistila jsem, že tento stav únavy nastává při konzumací sacharidových jídel. Také jsem měla už od ledna 2017 problémy s nadýmáním a kyselými šťávami po konzumaci jídla. Připisovala jsem to však špatné stravě v Číně, ale tento problém také nepřestával ani po návratu do ČR. Začala jsem se tedy více zajímat o vlivu stravy na lidský organismus a zjistila jsem, že podobné stavy únavy po jídle mohou nastat, když má člověk v těle přemnožené kvasinky. Nasadila jsem tedy kvasinkovou dietu - stravovala jsem se výhradně několik dní pouze zeleninou a mohu říci, že se tyto stavy opravdu zlepšily, takže mám podezření na kvasinky. Tato dieta je však dlouhodobě velmi náročná, takže bych si ráda nejprve opravdu ověřila, zda se jedná o přemnožení kvasinek. Za kým bych měla jít, aby mi bylo provedeno vyšetření, které by pomohlo tento problém odhalit?

Osobně si myslím, že jsem si při pobytu v Číně naprosto rozvrátila střevní mikrofloru (první 3 měsíce pobytu jsem měla každý den průjem), takže by to mohl být důvod všech mých problémů, protože jsem se dočetla, že přemnožené kvasinky mohou ovlivňovat celý organismus a mohou způsobovat i právě vypadávání vlasů.

Další problém, se kterým jsem se od prosince 2017 do dubna 2018 potýkala byl zánět zubu - vpravo nahoře č. 17 tuším, který se rozjel v zánět čelistní dutiny, na který jsem brala antibiotika. Také jsem v průběhu této doby měla bolesti v krku, zjistilo se, že mám v něm streptokoka a dostala jsem antibiotika i na tento problém. V dubnu se k tomu ještě nebalily gynekologické potíže, zjistilo se že mám streptokoka i ve vagíně, který se mi dostal i do močové trubice a měla jsem zánět močových cest, takže další antibiotika. Obávám se, že tím jsem si ještě více narušila střevní mikrofloru, přestože jsem se snažila brát probiotika a stravuji se zdravě.

Problém, se kterým se od zánětu zubu potýkám je, že mám pocity ztuhnutí pravé tváře až k uchu a občas i za uchem pravé části krku. Také mám pocit jako bych měla neustále něco v uchu a cítím pnutí koutku úst směrem ke krku. Celkově bych to popsala jako nepříjemné pocity v pravé části obličeje jakoby pnutí. Také mám občas otoky pravé tváře, nejčastěji po ránu. Vypozorovala jsem také, že toto pnutí se zhoršuje při konzumaci sacharidových jídel a ještě více při požití alkoholu, takže se mu vyhýbám. Při vyšetření ucha mi lékař řekl, že v něm nic nemám, ale není možné, že bych v něm měla například nějakou bakterii, která by tyto problémy způsobovala? Také mám často ucpanou pouze pravou nosní dírku, takže tyto problémy mám opravdu jen v pravé části obličeje. Napadlo mě, jestli nemohu mít i ve sliznicích ucha a nosu přemnožené kvasinky? Vůbec nevím za kým bych se měla s tímto problémem obrátit a obávám se, abych neměla nějakou obrnu nebo zánět nervů, který se mohl rozjet tím zánětem zubu.

Mými problémy v současné době jsou tedy vypadávání vlasů, velká únava, špatné trávení a pnutí pravé části obličeje a krku. Myslím si, že se jedná o komplexní problém, který má jednu příčinu a pravděpodobně po zkušenosti s protikvasinkovou dietou si myslím, že by mohl být zakopaný pes právě v tom. Chtěla bych však znát názor lékaře a ráda bych uvítala doporučení, na kterého specialistu bych se měla obrátit.

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nelze říct, zdali Váše problémy jsou jednotného původu a stojí za ním zrovna přemnožené kvasinky. Ty se u nás v těle běžně vyskytují na sliznicích, jsou prospěšné pro řadu pochodů, jsou součástí normální mikroflóry. Pobyt v Číně, ještě v oblasti s nízkým hygienickým standardem, po stravování se v těchto podmínkách a na to navazující potíže by si dle mého vyžádali v první řadě vyšetření na ambulanci/klinice cestovní medicíny či na infekční ambulanci/klinice, se zaměřením se na netypické patogeny. Zejména tedy parazitologické vyšetření stolice s ohledem na pobyt v cizině (3 vzorky stolice obden), sérologické testy na tropické hemoragické horečky, zejména tedy horečku Dengue a podle výsledků pak dále. K zlepšení kvality vlasů Methionin 1 tbl. denně, Neocapil roztok do kštice. Na trávení nadále dietní režim, zejména pokud Vám dělá dobře, k tomu probiotika, doporučuji Enterol 2-0-2. Na pnutí obličeje zkuste Magne B 6 či B komplex Forte 1-0-0, Aescin 2-2-2. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Fakultní nemocnice Brno

Dobrý den, kromě toho, co odpověděla Dr. Horáková, tak bych určitě doporučila zkontrolovat parametry štítné žlázy, dále vyloučit celiakii a intoleranci laktozy či alergii na bílkovinu kravského mléka (provede či poradí Váš praktický lékař). Potíže by mohli být třeba spojeny i s nějakým infekčním onemocněním prodělaným v cizině (vhodné provést vyšetření na infekční klinice, napadá mě, jestli jste např. neprodělala boreliozu, ta by mohla kromě únavy způsobit i neurologické potíže - pnutí pravé tváře). Pokud by se nic nepotvrdilo, tak můžete zkusit cílené neurologické vyšetření a gastroenterologa. Zdravá strava s dostatkem zeleniny, které vám dělá dobře, probiotika, hojnost pohybu, pobytu na sluníčku (mezi 11-15 hod opalovací krém), vyvarovat se stresu, pravidelný spánkový režim. S pozdravem Dr. Králová

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Komplexní problém
Dobrý den, nikdy jsem se o psychologii nezajímal a...
Jedná se o aritmii?
Dobrý den, mám dotaz při měření krvního tlaku tlakoměrem,...
Myslím si že jsem v tom
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři...
Problém s močením
Dobrý den, Mám problém s močením. Mám ho ve svých...
Myslím si že jsem v tom
Ahoj chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři měsíce...
Komplexní lázeňská léčba
Dobrý den, mám diagnostikováno aneurisma síňového septa....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Myotonická dystrofie 2, gravidita a projevy v časnějším věku

Dobrý den, u babičky z matčiny strany byla diagnostikována myotonická dystrofie...

Myotonické poruchy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mám nárok na invalidní důchod při Myotonické...

Myotonie

dobrý den.Zjistily my MYOTONII.chodím k neurologovi,ale mám pocit,že léčení...

Myringoplastika

Dobrý den, 12. srpna mám nástup do nemocnice na operaci ucha - myringoplastiku....

Myringoplastika

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 23let, v dětství jsem trpěla...

Myslim si ze dcera ma lehkou mentalni retardaci

dcera se hodne vzteka nejde ji skola jsem obednana u pani doktorky grimove u...

Myslím si že jsem v tom

Dobrý den chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři měsíce co jsem se vyspala...

Myslím si že jsem v tom

Ahoj chtěla jsem se zeptat, je to zhruba už tři měsíce co jsem se vyspala s...

Myslím si, že mám úzkostnou poruchu

Dobrý den, u psychiatra jsem zatím nebyla, ale myslím si, že mám úzkostnou poruchu....

Myslím si, že můj problém je v rovině dýchání (dýchacích cest).

Dobrý den, přikládám komunikaci s "vámi" viz. níže. Zeptal bych se zjednodušeně...

Myslím si, že to mám z análneho styku s mojím partnerom

Dobrý deň, rád by som sa informoval u dermatovenorológa ohľadom môjho problému....

Myslím že mám krátkou uzdičku

Dobrý den při sexu se objevila krev pak jsem zjistil že se mi jen malinko navrhla...

Myslím že mám zrátu pigmentu

Dobrý den, mám takový problém je mi 14 nedávno se mi udělali bíle skvrny na...

Myslím, že mám melanom

Dobrý den, mohl bych se zeptat jestli se jedná o melanom ?

Myslite si, ze ty nemocne jsou zpusobeny psychickeho puvodu?

Dobry den, chci se zeptat . Jsem astmatik, tenhle roce jsem mela zanet mocovecho...

Myslíte si, že je nutná operace?


Myslíte ze ještě porostu?


Myslíte že můj penis doroste




Myslíte, ze by bylo lepší přejít na předepsaný lék?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Střevní parazit ?

Dobrá Den. Asi před půl rokem až rokem sem krátce trpěla hemeroidy, které...

Schmorlův uzel

Dobrý den. Na CT LSp mám nález na L4/5 Schmorlův uzel L4 prům. 8mm se sklerot....

Červené fleky na obličeji - pouze po požití alkoholu


PH metrie jícnu, bez průkazu patologického refluxu

Dobrý den,kdyz vyšetření ph metrie vysla bez průkazu patologickeho refluxu,je...

Radiační synovektomie

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak často po sobě se může aplikovat radiační...

Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Srůsty


Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, Chtěla bych poprosit o radu. Každý rok (asi poslední 3-4 roky)...

Provera a vedlejší účinky

Dobrý den, po vysazení antikoncepce nedostávám menstruaci. Přijde až po injekci...

Nález v moči v 35. týdnu těhotenství

Je mi 28 let a právě jsem ve 35. týdnu těhotenství, zatím bez žádných problémů...

Pastilky na krk

Omlouvám sjmenu smim je v 5 měsíci na škrábání v krkuoměla sem napsat jak se...

Mohou se při bezezbytkové dietě jist kaše Nominal?


Subkonjunktivální hematom

Dobrý den. Včera mi nejspíše praskla Žilka v oku (viz. příloha) Mám to nějak...

Dlouhodobé zahlenění v krku

Dobrý den, víc než měsíc mám něco v krku (lehce mě škrábe, nebolí), odkašlávám...

V ejakulátu mám krev

Je mi 74 let ,v ejakulátu mám krev do hnědá někdy hodně jindy méně,ale již...

Metastázy v kostech

dobrý den zajímalo by mě zda jsou zjistit metastázy v kostech z rentg. snímku a...

Těhotenství po samovolném potratu

Dobrý den,před týdnem jsem prodělala samovolný neuplný potrat komplikovaný nadměrným...

Antibiotika OSPEN, délka užívání a nežádoucí účinky


Rekonvalescence po odstranění ledviny pro nádor

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na rekonvalescenci po odstranění ledviny. V...

Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus Dobrý den, ráda bych se zeptala na staphylokoka,...

Inzerce
×