Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Myslite si, ze ty nemocne jsou zpusobeny psychickeho puvodu?

Psychika Lenka 9.11.2017

Dobry den, chci se zeptat . Jsem astmatik, tenhle roce jsem mela zanet mocovecho a zanet pochvy. Ted sem porad uzkosti , brecim i kdyz mi clovek vynada ,ale mysli to. Dobre. Malo spim. Dotoho mI byolo zjisteno zvetsena leva komora srdecni plus vysokyI tlak,. Myslite si ,ze ty nemocne jsou zpusobeny psychickeho puvodu?. Beru I antideprisiva jak to mam resit dal abych nebyla furt nemocna ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko jenom z Vašeho stručného popisu posoudím, jestli Vaše zdravotní potíže mají původ spíše psychický či organický. Zvětšena srdeční komora bývá podmíněná právě vyšším tlakem krve, svalovina se více namáhá a proto roste. Antihypertenzní léčbou se tlak normalizuje a srdíčko se dále nebude zhoršovat. Co je ale příčinou vysokého tlaku nevím, obvykle se jedná o esenciální hypertenzi, kde příčina jasná není, ale vzhledem k Vašemu věku by jsem pátrala po sekundární příčině, obezita, endokrinologické či ledvinní onemocnění, všechno by mělo být vyloučeno. Samozřejmě lze zvažovat i psychogenní faktor, ale je potřeba vyloučit nejdřív ty organické příčiny. Antidepresíva užíváte, nepíšete jaké a ani jako dobu, zde by jsem doporučila, vzhledem k tomu, že úzkostní symptomatologie neustupuje, nelepší se, aby jste konzultovala ošetřujícího psychiatra, je vhodné buď navýšit dávku léku, či přidat nějaký jiný lék do kombinace, aby se efekt posílil, na místě je tak vhodně volená psychoterapie. Astma je onemocnění chronické, zde především režimová opatření, dostatečná inhalační léčba a prevence nachlazení (očkování proti chřipce, pneumokokům) by mělo být samozřejmostí. S pozdravem, Dr. Horáková

Mgr. Diana Valečková
Odpovídá lékař:

Mgr. Diana Valečková

Specializace: Hypnoterapie, Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

Dobrý den Lenko, z toho co píšete nelze posoudit, co je příčinou čeho. Většina nemocí je psychosomatická, tzn. že se v dané nemoci vzájemně posilují organické a psychické vlivy navzájem (často tyto vlivy vznikají v generacích před námi a právě my a naše nemoc je až tím výsledným produktem vzájemně se ovlivňujících psychických traumat a somatických deficitů). Je tedy pravděpodobné, že vedle somatických onemocnění máte i úzkostné osobnostní rysy a obojí se vzájemně negativně ovlivňuje. Navíc stres, který v důsledku toho prožíváte může Váš celkový stav zhoršit. Je tedy vhodné řešit jak organická onemocnění se specialistou, tak úzkosti a poruchy spánku s psychiatrem a případně psychologem na psychoterapii. Dobrá nálada, optimismus a víra v sebe jsou ale samozřejmě to nejdůležitější pro celkovou léčbu. Nenechte se odradit a hledejte možnosti, jak si udělat v životě radost.

Související dotazy

Potíže jsou psychického původu?
Dobrý den, chci Vás požádat o radu ohledně mých...
Epilepsie psychického původu
Ano jednalo se o to zda nárok na invalidní důchod mám.....
Potíže s erekcí (psychického původu)
Dobrý den, již téměř rok mám problém se vzrušit a tak...
Zažívací problémy psychického původu
Dobrý den. Od listopadu mě trápí trávící obtíže, v...
Nemocne srdce
Dobry vecer,mam nemocne srdce,5vlasecnic mam vystuzene,ale...
Nemocné srdce
Dobry vecer,prosim,muzete mi poradit.Sestre zjistily,ze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Myslím si, že mám úzkostnou poruchu

Dobrý den, u psychiatra jsem zatím nebyla, ale myslím si, že mám úzkostnou poruchu....

Myslím si, že můj problém je v rovině dýchání (dýchacích cest).

Dobrý den, přikládám komunikaci s "vámi" viz. níže. Zeptal bych se zjednodušeně...

Myslím si, že se jedná o komplexní problém.

Dobrý den, již delší dobu pozoruji zhoršený zdravotní stav. Začalo to v lednu...

Myslím si, že to mám z análneho styku s mojím partnerom

Dobrý deň, rád by som sa informoval u dermatovenorológa ohľadom môjho problému....

Myslím že mám krátkou uzdičku

Dobrý den při sexu se objevila krev pak jsem zjistil že se mi jen malinko navrhla...

Myslím že mám zrátu pigmentu

Dobrý den, mám takový problém je mi 14 nedávno se mi udělali bíle skvrny na...

Myslím, že mám ADHD

Zdravím, je mi 20 let a jsem si v podstatě jistý, že mám ADHD. K závěru jsem...

Myslím, že mám melanom

Dobrý den, mohl bych se zeptat jestli se jedná o melanom ?

Myslím, že se jedná o zánět pod zubem

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi podělit o můj problém, ačkoliv si myslím, že...

Myslím, že to už prerástlo do OCD

Dobrý den, som v 18tt,nemám protilátky proti CMV vírusu,takze od začiatku sa...

Myslíte si, že by mohlo jít o NÁDOR V HRUDNÍKU, KOSTI, PRŮDUŠEK NEBO NĚCO TAKOVÉHO?


Myslíte si, že dávkování Euthyroxu je v pořádku?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor – je mi 39 let, už mnoho let mám...

Myslíte si, že je cesta návštěva psychiatra?

Dobrý den, v roce 2017 mi začali subjektivní problémy - přeskakování srdce...

Myslíte si, že je nutná operace?


Myslíte si, že je to vážné? Matěj 20 let

Dobrý den, ještě k mým dotazům níže připojuji otázku. Jak jsem psal, že jsem...

Myslíte si, že se jedná o homosexuální OCD?

Dobrý den. Všechno začalo tím, že jsem při jednom opileckém sexu selhal s erekcí....

Myslite si, že to fajn?

Dobrý deň, pred dvoma tYzdnami som bola na operácii bartoliniho cysty, celé...

Myslíte že můj penis doroste




Myslíte že vůbec projdu lékařskou prohlídkou?

Dobrý den, nastupují do nové práce a ve výpisu karty jsem zjistila v krevním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nízký tlak, vysoký tep.

Dobrý den, je mi 41 let a již delší dobu mi není dobře. Měřím si doma tlak a...

Bolest v podkolenní jamce


Hlen v krku

Dobrý den, mam již několik měsíců problém s tvořením hlenů v krku. Jsou bezbarvé,...

Anémie z nedostatku železa

Dobrý den, moc prosím o odpověď. Už delší dobu jsem se cítila moc unavená a...

Opožděná menstruace

Dobrý den, od 18 let jsem brala antikoncepci a teď jsem se jí rozhodla vysadit,...

Bolest na hrudi pod pravým prsem

Dobry den, dnes jsem mela nocni a asi ve 2 rano mi zacalo pichaz jakoby pod...

Nádor prsu

Dobry den, mam babicku,ktera si nasla pod prsem bulku.Ta bulka se ji pry zvetsila,tak...

Úzkost po Klacidu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat dlouhodobě beru antidepresiva Asentra 100 1tbl...

Křupání ramene v ramenním kloubu

Dobrý den,od malička sportuji,a ted aktivně už posiluji jen ve fitness centru.Začlo...

Slabý tlukot srdce

Dobrý den, netrpím žádnou nemocí. Ale občas se mi stane, že když si položím...



Slabá ejakulace

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli je normální ze ze mě sperma jen vyteče...

Trpnutie hlavy

dobry den pani doktorka, neviem ci svoj dotaz pisem na spravne miesto,ak nie...

Neurologický deficit

Dobrý den, před několika lety jsem zničeho nic neviděla část zorného pole a...

Zahlenění a večerní zvracení


Tiky

Dobrý den, obracím se na tuto poradnu již po druhé, kdy se můj problém trochu...

Bolest na levé straně žeber


Norethisteron až v průběhu menstruace

Dobrý den, chci se zeptat na lék norethisteron, dostala jsem ho od gynekologa...

Prosulpin a řízení vozidla

Dobrý den, mohu řídit auto když beru prosulpin50 mg 3x denně 1/2 tabletky...

Práce v podřepu v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, zda v těhotenství vadí (aktuálně 18. Týden) práce...

Reklama