Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Myxoidní liposarkom

Onkologická chirurgie Marek 20.4.2020

Dobrý den,
Jmenuji se Marek a dovolil jsem si Vás oslovit v následující věci na začátku roku 2020, mi pomocí zobrazovacích vyšetřovacích metod ( NMR) a následné biopsie diagnostikován myxoidní liposarkom v přední linii nešlo diagnostikovat zda jde o low grade, nebo high grade ( jsem vystudovaný zdravotnický záchranář na VOŠ a poté na VŠ), poté 12. února 2020 mi byla provedena ve VFN a 1.LF UK HILP a dát touto unikátní metodou šanci zasažené končetině bez ztráty funkčnosti na základě down stagingu, kdy ten útvar dosahuje 30 x 7 x 8 cm (cca).

Musím konstatovat, že k tomu to optimálnímu scénáři úplně nedošlo, pořád ložisko tam je o samé velikosti před HILP, ale onkolog říká, že nekróza v tumoru byla 20 %- tudíž vyjmutí n. peroneus communis mě nemine a bude to pro tu končetinu – dost extrémní chirurgický zákrok se domnívám ( takže bohužel o intenzivní medicíně kterou vykonávám, jak v nemocniční a přednemocniční péči nemůže být už ani řeč a další omezení).

Nicméně jsem v péči v podobě onkologické, ale tam je zapotřebí chirurgická revize /exstirpace a měl bych být zdravý – všech erudovaných lékařů si velice vážím, pár slov nedokáže vyjádřit mé pocity vděčnosti vůči Vám, nicméně bych chtěl znát Váš odborný náhled na věc a 2. posouzení.
Na závěr si dovoluji poslat všechny mé výsledky a výpisy z jednotlivých vyšetření za pomocí služby uschovna.cz

https://www.uschovna.cz/zasilka/XHFEMHS4C9ENDNCF-7F5/

Na úplný závěr toto je směřováno pro lékaře MUDr. Tomáše Šebka o pomoc, nebo spíše prosba ohledně mé kazuistiky na toto onemocnění.
Já s paní docentkou Lidmilou Hamplovou- nyní prorektorkou na Vysoké škole zdravotnické v Duškově, Praha 5, kdy jsem na této škole skládal Státní závěrečnou zkoušku v programu Specializace ve zdravotnictví, obor zdravotnický záchranář a její osoba mi zaštiťovala mou kvalifikační ( bakalářskou) práci – jsme se rozhodli o mně napsat kazuistiku a pokud by to bylo možné, chtěl bych Vás tam mít uvedeného, jako bezpochyby erudovanou osobu.
Tato kazuistika bude prezentována na VŠZ Duškova, Praha 5 a právě paní docentka mi dala tento směr, a navrhla aby bylo dobré kontaktovat odborníky s touto problematikou a pokud se té kazuistiky zhostí – bude na velice vysoké úrovni.
Velmi mnoho děkuji za zpětnou vazbu a přeji Vám hezký den a ještě jednou mnohokráte děkuji za vše.
Mějte se krásně, Marek

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Marku, sarkomy měkkých tkání představují zhoubné nádory, které mohou vznikat se svalové, tukové tkáně, dále z chrupavek či vaziva a mohou se vyskytovat prakticky kdekoliv na těle. Vyskytují se poměrně vzácně, udává se, že se za posledních několik let sarkomů měkkých tkání vyskytlo v ČR kolem 400. Pokud jde o Vaši terapii, nejsem kompetentní Vám z pozice praktického lékaře adekvátně odpovědět, avšak přeposílám dotaz specialistům v onkologické chirurgii, kteří Vám sdělí názor ze svého odborného hlediska. Vyčkejte prosím na odpověď.
S pozdravem
Dr. Fričová

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Kašpar

Specializace: Onkologická chirurgie Pracoviště: Nemocnice Znojmo

Dobrý den Marku,

nevím jestli Vás já a moje odpověď uspokojí. Nicméně Váš dotaz mi jako onkochirurgovi byl naší poradnou přeposlán a já si dovolím se k němu vyjádřit.
O liposarkomu jste ve své kazuistice sám již mnohé napsal.
Já jen zopakuji že se jedná o vzácný nádor, který vyžaduje mnohdy multidisciplinární léčbu v zařízení, které se na léčení takových nádorů specializuje a kde jsou podobní pacienti koncentrování. To je základní předpoklad nejvyšší možné léčby. To ve Vašem případě je splněno.
Hlavním cílem léčby je chirurgické odstranění nádoru ,tak aby se s minimálním agresivitou, ale dostatečnou onkologickou chirurgickou radikalitou, zachovala co možná nejlepší funkce končetiny, minimalizovalo se riziko recidivy a byla zajištěna co nejlepší prognoza pro pacienta. Pokud jsou pochyby, že by například končetinu, z důvodu pokročilosti onemocnění nebylo možné při chirurgickém zákroku zachovat, doplňují se respektive předřazují se k léčbě různé nechirurgické modality. Což ve Vašem případě byla právě zmíněná metoda HILP. Cíl této metody a postupu u Vás byl zřejmý, a to zvýšit pravděpodobnost záchrany končetiny s minimalizovat nezbytný rozsah operačního výkonu.To že účinek léčby nemusí být okamžitě zřejmý a výrazný, může být dáno i typem nádoru, který je k takové léčbě méně citlivý. Nicméně rozsah nekrozy svědčí o efektu, z kterého jistě budete mít benefit při chirurgickém výkonu, kdy změny minimální na zobrazovacích vyšetření (MR,PET/CT) mohou být z patologického hlediska při vyšetření preparátu již prognosticky významné.
Ztráta končetinového nervu z mého pohledu je minimální daní při podobném nádorovém onemocnění, pakliže bude možné zachránit končetinu a i případnou následnou léčbou minimalizovat riziko recidivy.
Přeji nekomplikované zotavení po operaci, "štěstí" na histologii a úspěšné dny při plném zdraví. S pozdravem Martin Kašpar

Související dotazy

Poděkování, liposarkom
Vážený pane doktore dobrý den, Vzhledem k tomu, že...
Menisky
Prosím o vysvětlení zda může dojít k úplnému zahojení...
Bolest kolena
dobrý den mám dg.parcální ruptuře MCL s rozšířením...
Strach z liposarkomu
Dobrý den, již několik let mám na bedrech (v kříži)...
Problém s dýcháním
Dobrý den, cca před 3 týdny jsem podle mého lékaře...
Meniskus a artoskopie
Dobrý den prosím o přeložení nálezu St.p.parcialní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Myšlenky

A ještě dotaz. Je normální když dojde k erekci při představě na sex dvou chlapů?

Myšlenky na sebevraždu

Dobrý den, již 7 let beru léky proti depresi. Začínala jsem u Velaxinu a teď...

Myšlenky na sebevraždu

Dobrý den, vím že Vám to bude připadat jako banalita, ale ve svých 41 letech...

Myšlenky o sám sobě

dobry den, Mam jeden dotaz.Uz asi od brezna trpim takovym divnym myslenim kdy...

Myti bez kosmetiky

Dobry den pani doktorko, mam na Vas dotaz ohledne myti pohlavnich organu a...

Mytí hlavy

Dobry den chtel bych se zeptat jestli si muzu umit hlavu kdyz tam mam par stehu.....

Mytí konečníku intimním gelem

Dobry den mel bych dotaz ohledne nadmerne hygieny lehce uvnitr konecniku(sprchove...

Mytí vlasů mýdlem

Dobrý den, poslední dobou se mi velmi mastily vlasy. Tchyně mi doporučila umývání...

Mýtus o zlomenině

Dobrý den. Měl bych na vás prosím vás dotaz, co je pravdy na tomto mýtu, že...

Mywy a ospen 1000

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ... Přítelkyně bere pravidelně antikoncepci...

Mzitky před očima po bouracce

Dobrý den měla jsem 15.2. Bouracku kde sem měla otřes mozku a zlomenou kost...

Mžiky po námaze

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat čím to je,že když jdu třeba běhat do lesa tak...

Mžiky před očima, závratě

Dobrý den je mi 17 let. Asi před 4 měsící se mi kde koliv venku i někdy doma...

Mžitka v oku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kam se obrátit se svým problémem. Byla jsem...

Mžitky

Dobrý den, chci se zeptat co by to mohlo být.. Od cca 15 let jsem trpěla na...

Mžitky

Dobrý den, Dost často se mi stává, že vidím lítající žluté mžitky okolo hlavy,...

Mžitky

Dobrý den. Už nějaký čas mívám nepravidelně mžitky před očima. Někdy pár sekund,...

Mžitky před očima

Dobrý den Asi před třemi týdny se mi stalo, že se mi před pravým okem poprvé...

Mžitky před očima

Posledních čtrnáct dní mám mžitky před očima, červené, modré, fialové fleky,...

Mžitky před očima

Dobrý den, už asi rok pozoruji, že se mi 1 až 2 hodiny po tréninku (vzpírání,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Píchání pod levým žebrem

Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Píchá mě na levé straně, hned jak...

Fraktura klíční kosti

Dobry den Mam jit na operace se zlomeninou klicni kosti. Rentgen viz příloha....

Epilepsie

Dobrý den, moje mamka prodělala nyní v 53 letech poprvé záchvat, proběhl v noci...

Kladívkový prst

Dobrý den, 19. 8. jsem při běhu v lese zakopla o kořeny a blbě upadla. Výsledek...

Mám zlomeninu kotníku a stále není srostlá

Dobrý den. Mám zlomeninu kotníku od 29.1.2017. Dosud kost není srostlá. Mám...

Bolest v krku a po stranách jazyka

Dobrý den. Už tři měsíce mě trápí občasná bolest v oblasti kořene jazyka. Obě...

Kořenová iritace

Dobrý den,prosím o vysvětlení:V.s.kořen iritace C8 vlevo

Tina stehen a

Dobrý den přeji. Mám problém s jasně červenou vyrážkou na tříslech na levé straně...

Coxarthrosis I.dx, gr. II.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vážná je níže uvedená zpráva či jaký bude...

Krvácení po styku a bolest v podbřišku

Dobrý den, letos 9.září jsem byla na operaci slepého střeva-laparo, vše v pořádku....

Bolest pravé nohy po celé její délce

Bolest pravé nohy po celé její délce (již asi 1,5 měsíce a čím dál horší) ,...

Záda, páteř

Dobrý den, prosím o vysvětlení. Děkuji Plynulá bederní lordoza, lehká dextroskolioza...

Panarícium

Dobrý den, před 6 dny se mi zanítilo nehtové lůžko na palci u ruky, vymačkala...

Zlomenina baze V.metatarzu

Dobry den. Po pade zo schodov mi bola urcena diagnoza zlomenina bazy V.metatarzu-...

Novikov

Dobrý den, mám dotaz ohledně zeleného tekutého obvazu. Byl mi dan na ránu...

Užívání hormnální antikoncepce a antibiotik


Rivotril

Dobry den chtel bych se zeptat bral jsem rivotril 0.5mg kazdy den vecer pred...

Bolest zad, mravenčení v zádech

Dobry vecer, poprosim o pomoc Asi pred mesicem a pul Jsem lezel na gauci a...

Krátká předkožka

Je mi 15 let, můj penis není přetáhly když je bez erekce ani s erekci, je možné,...

Spolknutí střípku

Dobrý den pane doktore, dnes, při velikonočním úklidu se mi stala násl. věc....

Reklama