Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Názor na pokračování v antikoncepci při nadcházejícím přechodu

Michaela 25.10.2018

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je v mém případě dobré pokračovat s antikoncepčními pilulkami.
Je mi 47 let, beru je 10 let, v rodinné anamnéze nemám vůbec nic, nekouřím, neberu žádné léky, myslím, že jsme úplně zdravá.
Antikoncepci vlastně nepotřebuji, beru je kvůli hormonální rovnováze. Před užíváním jsem měla nepravidelnou menstruaci, spíše horší pleť a ochlupení na břiše, na tvářích, na nohách. Během užívání se všechno toto upravilo, to když jsem měla Yadine.
Nyní mám rok rakouské tablety Selina Mite (0,02 mg Ethinylestradiol und 0,1 mg Levonorgestrel). Narostly mi prsa a přibrala jsem 6 kilo. Což jsem ani jedno nechtěla. Další důvod, proč zvažuji ukončit užívání je, že mám velmi málo pohybu, což myslím vzhledem nebezpečí trombózy také není ideální.
Ráda bych se zeptala na toto:
Má smysl jíst antikoncepci kvůli nadcházejícímu přechodu?
To, že mi před tím rostlo to ochlupení a měla jsem špatnou pleť - neznamená to, že moje tělo antikoncepci potřebuje?
Myslíte, že by pomohlo místo užívání antikoncepce užívat přípravek pro zlepšení pleti, například Imedeen (https://www.lekarna.cz/imedeen-prime-renewal-120-tablet/) ?

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, doporučila bych konzultovat preparáty s gynekologem. Můžete užívat preparáty ze skupiny HRT (hormon replacement therapy, tj. česky hormonální substituční léčba). Jedná se o podávání ženských pohlavních hormonů v období, kdy klesá nebo zcela vymizí jejich přirozená tvorba. Hlavní důvod k nasazení hormonální substituční léčby je klimakterický syndrom (odstranění subjektivních potíží žen v klimakteriu), dále se pak nasazuje v případě nedostatku ženských pohlavních hormonů (např. jako prevence osteoporózy). Podávají se buď preparáty jen s estrogeny nebo preparáty kombinované (estrogen + gestagen). Preparátů je velké množství, proto jsem doporučila konzultovat vše s gynekologem- aby pro Vás našel nejvhodnější preparát.
To, že Vám rostlo více ochlupení a měla jste horší pleť je dáno hormonální nerovnováhou - a to větším poměrem testosteronu (i ženy mají fyziologicky v těle testosteron, jen mnohem méně než muži). Někdy jsou ale i při těchto potížích hladiny hormonů v normě...a přesto se potíže vyskytují.
Váš dotaz předám ještě i specialistovi- gynekologovi - aby informace doplnil. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, ve Vašem případě užívání antikoncepce jednozběčně převyšuje benefity. Antikoncepce žádnou rovnováhu nenastolí.Na to jsou jiné hormony. /řírůstek na váze je zřejmě zpúsoben sníženým pohybem v kombinaci s antikoncepcí. S Imedeenem nemám zkušenosti. S pozdravem PL

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, antikoncepce, žádnou Vaši hormonální rovnováhu neřeší a nevyřeší. Jedině zablokuje vaječníky a místo toho Vás zásobuje syntetickými estrogeny s typickým rizikem trombozy až embolie. Nepotřebujete-li ji pro její zásadní účinek- tedy zabránění početí, není benefit žádný a rizika vzhledem k věku značná. Dopporučuji jednoznačně ji vysadit a vyčkat, jak si s tím poradí organismus. Budou-li problémy, je tun HRT, tedy hormony doplňující léčba, na bazi přirozených estrogenů. Růst a citlivost prsů může být přechodně spojeno i sní, ale přibývání na váze je spíše generační problém, jsem podobného věku, jíme stále stejně, máme stravovací návyky, ale fyzicky nestíháme to co ve 20 letech, u YAdine toto nebylo tak markantní, protože redukuje přírůstek 1-2 kg odvodňujíícím účinkem jednéze složek. S Imedeenem nemám zkušenost, ale jistě za zkoušku stojí. S pozdravem PL

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Antikoncepce v 52 letech
Dobrý den, gynekolog mi doporučil, abych vysadila...
Antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli má antikoncepce...
Antikoncepce
Dobrý den, dnes mi byla vyndáno nitroděložní tělísko...
Antikoncepce
Dobrý den. Už deset let mi moje doktorka aplikuje injekční...
Antikoncepce a změna času
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se změnou času...
Antikoncepce a kojeni
dobry den prosim vas mohla by jste mi poradit ohledne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Názor a možná léčba na nález MR

Dobrý den,mám prosím dotaz zda mi můžete říci Váš názor a možnou léčbu na nález...

Názor lékaře

Dobrý den,v roce 1996 jsem měla úraz kolene-zlomenina hlavice tibie.V roce 2002...

Názor lékaře - těhotenství

Dobrý den, mám dotaz: PM byla 4.6.2015, 7.7. hCG 198, 16.7. hCG 1512, 21.6....

Názor lékaře na zdravotní židle

Dobrý den, chtěl bych znát názor lékaře z oboru na zdravotní židle. Nechci jmenovat...

Názor na léčbu- poranění nártu

Dobrý den prosím o stanovisko a názor na léčbu: 2017-si neteř poranila L.nárt. RTG-Abrupce...

Nazor na lekare

Dobry den,nekolik let jsem chodila k vybornemu gynekologovi i presto,ze jsem...

Názor na lékaře

Dobry den,nekolik let jsem chodila k vybornemu gynekologovi i presto,ze jsem...

Názor na liečbu

Dobry den prosim vas chcel by som sa spýtať v pondelok mam ist na 17 r vyšetrenie...

Nazor na muj nalez na CT

Prosim o vysvetleni meho nalezu na CT. Jiz nekolik let mam problem s bederni...

Názor na můj zdravotní stav kolene

Dobrý den. Jelikož mi nikdo nedokáže poradit, rozhodla jsem se napsat o radu...

Názor na psychický stav,možná diagnostika

Dobrý den pane doktore,žádám vás o radu co dělat v mém případě.Mé psychické...

Nazor na RTG snimek panve

Dobry den pane doktore, dotaz se tyka mého pritele. Mel problémy s bederni...

Názor na sprej Nasodren

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na tento tento sprej http://www.nasodren.cz/ Děkuji...

Názor na vibrační plošinu na cvičení

Dobry den. Chtěla bych se zeptat na Váš názor na vibrační plošiny powerplate....

Názor odborníka

Dobrý den! Dlouhodobě mám problémy s L kolenem, absolvoval jsem ATS.Závěr:...

Názor odborníka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš odborný názor k zázračnýmu a geniálnímu...

Názor odborníka na případnou operaci

Dobrý den.Chtel bych slyšet váš názor,zda jít či nejít na opraci.Před 6 tydny...

Nazržená uzdička

Dobrý den, včera večer při sexu s partnerkou jsem si natrhl uzdičku. Nedokážu...

Nažádoucí účinky ATB na antikoncepci

Dobrý den, byly mi předepsány antibiotika FROMILID uno 5200mg a užívám antikoncepci...

Nažloutlá oční víčka

Dobrý den, Nevím, kam svůj problém zařadit, pravděpodobně se nejedná o kožní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přetrvávající tvorba hlenů po rýmě

Dobrý den, dcera (4r.) měla silnou nepřestávající rýmu, Mudr. jí zjistila v...

"Blikání před očima", úzkost, rolandická epilepsie, malátnost a obavy.

Dobrý den, pane Vachek. Je mi 15 let. Na začátku května roku 2012 jsem prodělal...

Kde najít zubaře?

Dobrý den, chtěla bych poradit, už víc jak 4 roky nemohu sehnat zubaře, pokaždé,...

Náhlá nevolnost,divný tlak

Dobrý den,mám náročné povolání,pracuji až 10,hodin denne a stalo se mi při ceste...

Bulka na palci u nohy

Dobry den asi pred 3mesisci jsemi udelala na leve noze na prave strane u kloubu...

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky podobné akné

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky...

Panické ataky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co jsou to panické ataky a jak se dají léčit...

Zlomeny bedrovy stavec L1

Dobry den prajem. Pred 4 tyzdnami som utrpel zlomeninu bedroveho stavca L1. Diagnoza...

Malý tep

Zdravím zajímá mě jestli je špatné,že mám v klidu tep kolem 45.Chodim cvičit...

Bolest kyčle

Dobry den, pane doktore. Mam jiz nekolik let bolesti kolem leveho kycelniho...

Krvácení mimo menstruaci při užívání antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, dostat měsíční krvácení...

Leze v jatrech - moznost malignity

Dobry den, po biopsii prostaty mi byl diagnostikovan karcinom a byl jsem lekarkou...

Prášky po pohlavním styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat s partnerem jsme měli pohlavní styk a on se...

Prasklá křečová žíla následek pádu

Dobrý den,mohu se sváma poradit,včera jsem upadla a uhodila se do křečové žíly...

Užívání HA 3 platíčka v kuse,následně nedostavená menstruace

Dobrý den, užívám HA Marvelon. Potřebovala jsem si kvůli dovolené posunout...

Bílý povlak jazyka


Užívání HAC

Dobrý den chtěla bych se zeptat když si vezmu poslední prášek např. V pátek...

Úzkostná panická porucha


Užívání HA

dobrý den, mám dotaz ohledně HA Sunya. Omylem jsem začala užívat Ant. jakoby...

Náhrada Detralexu

Beru Detralex na chronickou žilní nedostatečnost. Jsem po operaci křečových...

Zavřít reklamu