Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Neuroborrelióza nebo psychika?

Mozek a nervy Tomáš 24.9.2019

Dobrý den, jedná se o pokračování https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/ bolest-zad-ustniho-koutku-310250. Dopadlo to tak, že jsem s obrnou lícního nervu skončil na doxybene (tělesné bolesti a problémy celkem rychle ustoupily) a následně zejména kvůli neustupující únavě a pomalému návratu symptomů přeléčen ceftriaxonem (k výraznějšímu zlepšení došlo asi dva týdny po skončení léčby). Uzavřeno jako neuroborelióza s obrnou lícního nervu.
Poté mi asi 4 měsíce bylo relativně dobře. V červenci měla žena asi tři dny vysoké horečky, a chvíli poté jsem já měl dva dny bolesti hlavy (možná nějaké oslabení?). A následně se mi začaly vracet v podstatě shodné potíže, jako předtím - různé bolesti, únava, slabost nohou, bolesti svalů na krku, atd., většina příznaků hodně proměnlivých. Šel jsem s tím za doktorem, udělal stěry, zjistil stafylokoka a haem. parainfl. a léčil augmentinem. Kontrolní stěry vyšly dobře, ale na mé potíže to nemělo žádný vliv. Po zhodnocení dalších příznaků říkal snad něco o meningeálních příznacích? A objednal mě do boreliového centra - čekací doba dva měsíce. Poprosil jsem jej o doxybene jako dočasné řešení na úlevu - stejně jako posledně, na tělesné příznaky zabralo, na únavu a nesoustředěnost ne, ale pár týdnů po skončení se příznaky začaly vracet.
V boreliovém centru v Ostravě mě doktorka odmítla přijmout s tím, že neuroboreliózu jsem beztak ani neměl, že jsem byl adekvátně přeléčen (očividně ne), že jsem prolitý antibiotiky (s tím, bohužel, souhlasím), a že kdyby to byla neuroborelióza, tak by to zabralo (jiní doktoři předtím říkali přesný opak - prý "tak 80% lidí, co se léčí na neuroboreliózu, ji nemá... ale vy ji máte prokázanou" - a pak komu věřit - pro jistotu likvor IgG poz, IgM hranič, antibody index 1.9, PCR neg) a že kdo ví co jsem si přečetl na internetu (připouštím, ano, přečetl, ale ze všech sil se snažím věřit "oficiální" medicíně - jen někdy je to poněkud obtížné). Bez nabídnutí jakékoliv alternativy. Nervy mi tu beznaděj neustály, takže jsem ještě dostal do krátké nic neříkající zprávy dodatek "emočně nestabilní" (což aktuálně trochu jsem) a doporučila mi psychiatra (není ve zprávě) a nakonec na naléhání neurologa.
Na toho teďka budu čekat měsíc. Nevím, co bude dál, čekací lhůty jsou strašně dlouhé, a obávám se, že si mě budou pinkat sem a tam. Vůbec bych se nedivil, kdyby se tam objevilo i MRI, čekačka tak čtvrt roku...
Někdy znovu začínám pochybovat o svém psychickém zdraví, možná to je na psychiatra, a antibiotika fungují jako placebo? Všude je to psáno, ale nikdy předtím jsem na placebo nijak silně nereagoval. Ani žádná hyeprventilace, zkrátka nic specifického pro hysterii. Nebo skleróza? Ale proč pak zabírají antibiotika?
Mám pocit, že mi docházejí možnosti, že se mi zametá cesta na psychiatrii, že se všechno strašně táhne. Dělám, co můžu, ale nikam se nic nehne, a pokud ano, tak špatným směrem. Zkouším nějaké byliny a houby, zatím jen pár dní, ale zatím nepociťuji žádný účinek - myslím, že to bude zbytečné.
Jediné, co mi pomáhá, je rybí olej, a snad trochu magnésium. Výrazně mi symptomy zhoršuje Selzink.
Nepotřebuji empatickou odpověď, ale funkční radu. Představa, že budu další měsíce v práci předstírat práci, doma ležet unavený na sedačce a spát deset hodin denně, a mezitím se zhoršovat (do jaké míry ireverzibilně?), mi na pozitivním přístupu nepřidává.
Děkuji.

Doplňující dotaz: Psychiatr je pro mě poslední možnost, ne něco, co bych si měl střihnout v mezičase. Radou o pravidelném pohybu šlápla úplně vedle, protože rád sportuji, ale teď kvůli návalům morbidní únavy stěží zvládám běžné činnosti a energii musím šetřit, aby to bylo alespoň trochu k žití - což mi v podstatě zrušilo sport přes celé léto a co dál?

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Tomáši, každý lék a doplněk stravy může působit jako placebo pokud pacient věří tomu, že mu pomáhá. Nález stafylokoka a hemofila byly pravděpodobně vedlejší nálezy, které se přeléčily antibiotiky, ale vzhledem k tomu, že Vám subjektivně nepomohly, tak pravděpodobně nebyly pravou příčinu Vašich obtíží. Ohledně borreliózy- IgG protilátky, které jsou pozitivní znamenají, že jste onemocnění prodělal v minulosti a tyto protilátky přetrvávají doživotně. Pokud je IgM hraniční a máme podezření z klinických projevů, že je onemocnění aktivní, pak se dodělává tzv. Western blot a dle jeho výsledků hodnotíme zda je onemocnění přítomno, či nikoliv. Výsledek tohoto vyšetření zde postrádám. Nicméně i pokud byste borreliózu měl, tak s užíváním Doxybene na 10-14 dní toto onemocnění lze považovat za vyléčené a kontrolní krevní odběry se neprovádějí. Nové vyšetření u neurologa určitě podstupte, nicméně s ohledem na veškeré skutečnosti se skutečně může jednat o psychosomatickou záležitost a návštěvu psychiatra v mezičase bych rovněž doporučila. Kromě toho doporučuji pravidelný pohyb i ve formě procházek, či jiného sportu, např. plavání, kolo atd.
S přáním brzkého ústupu obtíží

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Akupunktura, Dětská neurologie, Neurologie Pracoviště: Neurologická ambulance Uherský Brod

Dobrý den, dle Vašich údajů - důležité je neurologické vyšetření a MR mozku, bez toho nelze vyloučit organické postižení. Dále bude vhodné revmatologické vyšetření. Zvýšená únava a další Vámi uváděné potíže jistě mohou mít psychický podtext, ale označit potíže za psychické je možné až po vyloučení organické příčiny, což podle Vámi uvedených dat zatím nebylo.
PS: neuvádíte, nakolik byl vyšetřen mozkomíšní mok - byla prokázána intrathekální syntéza?, byly přítomny oligoklonální pásy ? S pozdravem Magdaléna Hlavačková

Související dotazy

Psychika
Dobrý den, jednou se mi stalo ze se mi začalo špatně...
Psychika
Dobrý den,měl bych dotaz související nejspíše s mou...
Psychika
Dobry den.uz dlho ma trapi bolest na lavej strane hrudnika..je...
Psychika
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující -...
Nemoc nebo psychika
Dobrý den, už asi měsíc mám problémy se zadýcháváním,...
Psychika
Dobrý den, od 18ti let jsem denně užívala Olanzapin...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Neuroborelioza

Dobry den pani doktorko, pred mesicem mi byla diagnostikovana neuroborelioza...

Neuroborelioza

Dobrý den, před 8 lety jsem měla boreliozu. Klouby, svaly a krční páteř mne...

Neuroborelioza

Dobrý den. Je mi 48 let, podnikatelka. Aktivní, pracovně vytížená, občasný pacient...

Neuroborelioza

dobrý den rad bych věděl jesli po dobrání ceftriaxonu na 21 dní mohou přetrvávat...

Neuroborelioza

Dobrý den. Mám neuroboreliozu. Dnes 14. dávka Ceftriaxonu. Je mi 18 let a jsem...

Neuroborelioza

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda tlaky na hrudi na straně srdce, bušení...

Neuroborelioza

Dobry den, po odberu mozkomisniho moku mi byla diagnostikovana neuroborelioza...

Neuroborelioza pred otehotnenim

Dobrý den, byla mi zjištěna neuroborelioza. Příští týden nastupuji na 14 na...

Neuroborelioza, mohu mít RS?

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat,již rok se léčím s prý neléčenou neuroboreliozou,...

Neuroborrelioza

Dobrý den rád bych se vyhnul spekulacím a tak se obracím s dotazem na odborníky...

Neurocirkulacni astenie + gastrokardialni reflex

Dobrý den, prosím o vysvětlení jedné věci. Navštívil jsem nedávno kardiologii...

Neurocirkulační asténie

Dobrý den, doktor mi diagnostikoval NCA je mi 14 let za chvilku jsem vyrostl...

Neurocirkulační astenie

dobrý den, mám následující obtíže: 1) objektivní nález kardio (kompl. vyšetření...

Neurocirkulační asténie

Dobry den, už delší dobu mě trápí horší dýchání a jakoby tlak v krku, prakticky...

Neurocirkulační asthenie

Dobrý den, pěkně prosím o radu. Je mi 23let a již asi tři roky pociťuji nepříjemné...

Neurocytom

Dobrý den Je mi 29 let a jsem měsíc po operaci mozku a za měsíc jdu na další....

Neurodermitis a bulky

Vazeny pane doktore, mam na Vas dotaz ohledne me dcerky. Dcerce je 2,5 roku...

Neuroendokrinní karcinom

Dobrý den, mé babičce, které bude v listopadu 83, byl diagnostikován neuroendokrinní...

Neurofibrom

Dobrý den mám syna od narození mí pigmontevi nevus na pravé straně obličeje...

Neurofibrom

Dobry den, Pred tremi lety jsem si nasla bulku v pravek lytkovem svalu, ktera...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žlutobílý hlenitý výtok po revizi dělohy

Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat. Jsem 20 dní po revizi dělohy...

Točení hlavy

Dobrý den, trápí mě už asi dva měsíce točení hlavy (například po dlouhém sezení...

Anální sex

S partnerem jsme zkoušeli anální sex, ale již při přípravě, kdy se mě snažil...

Následky po odstranění varlete

Dobrý den. Léčím se z rakoviny varlete, kdy mě odoperovali levé varle, kde byl...

10 týdnů po operaci menisku stále píchá v koleni

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám 10 týdnů po artroskopii kolene, bylo mi...

Zánět pochvy

Dobry den, od vcerejsiho vecera pozoruji rybi zapach z pochvy. Vytok ani svedeni...

Opuchlý ret

Hezký večer paní doktorko. Mému synovi najednou opuchla polovina spodního rtu.(puchýř-podlité...

Zánět oka a bolest krku

Dobrý den, ve Středu ráno jsem se probudil s krvavým hnisajícím okem, vzal jsem...

Podvrtnutý nárt

Dobrý den, 9.5. jsem byla u lékaře s podvrtnutym nartem. Odchazela jsem se...

Záděrky

Dobrý den. Mé dceři ( 15.let) se dělají neustále záděry na prstech a nejvíce...

Změna HAK a krvácení mimo přepokládáný termín

Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco ohledně HA. Antikoncepci používám...

Necitlivost penisu při rozštěpu páteře

Dobrý den, Je mi 21, mám diagnostikovaný rozštěp páteře. Navíc ještě inkontinenci....

Mravenčení palce u nohy


Kašel, škrábání v krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už pátým dnem mě vždy v noci probudí škrábání...

Stékání nosního hlenu do krku

Dobrý den, cca 3 týdny mě začly hrozně bolet krční mandle. Nemohla jsem polykat,...

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, loni v květnu mi při zvedání břemene prasklo v zádech. Můj stav...

Bolesti kolene

Dobry den.Přez dva měsice mně v noci bolí koleno a přecházíto až do páleni holení...

Bolest po sexu (velký penis)

Dobrý den, Mám problém v posteli s mojí přítelkyní. Jsem vlastníkem velkého...

Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Štítná žláza a točení hlavy

Dobrý den, před půl rokem mi alergoložka přišla, kromě různých alergií a astmatu,...

Reklama