Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nízkomolekulární heparin

Léky Veronika 27.2.2012

Dobrý den,

je mi 25 let, jsem bezdětná. Začátkem roku mi byla zjištěna Leidenská mutace (heterozygot) - díky trombóze u příbuzné. Nekouřím, 168 cm/69 kg, kombinovanou HA jsem před měsícem vysadila a nyní užívám minipilulku Azalia.

Za 3 týdny se chystám na hory, jedeme autobusem, cesta potrvá cca 12 hodin (tam i zpět se jede přes noc).

Tehdy poprvé na hematologii mi bylo řečeno, že v těchto situacích se podává preventivně heparin (nízkomolekulární). Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné podávat ho injekčně, nebo stačí v podobě prášků? Jsem smířená s tím, že jednou si injekce budu muset aplikovat (např. v těhotenství), ale teď zrovna se na to moc necítím (obzvlášť kvůli horám).

Ještě bych se chtěla zeptat, jak ty injekce vypadají, zda je to přímo jehla, nebo takový ten "bodák", co používají diabetici? Je v těhotenství pravidlem, že se podávají heparinové injekce, nebo se to odvíjí od aktuálních krevních testů těhotné? Je pravdou, že při darování krve se u dárce zvýší riziko trombózy? A může v důsledku podání vyšší dávky léků dojít k přeředění krve a jak se to projevuje?

Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Heparin nelze podávat v tabletách, neúčinkoval by. Injekční aplikace nízkomolekulárního heparinu, který Vám lékař předepíše, je prakticky bezbolestná a nezatěžující, lze ji provést zcela diskrétně, je otázkou několika vteřin. Jde o malé předplněné injekční stříkačky s velmi tenkou jehlou, není zapotřebí složité manipulace, podkožní aplikaci zvládne každý. Heparin se v těhotenství nepodává paušálně, vždy dle zvážení ošetřujícího gynekologa a hematologa. Neudává se, že by dárcovství krve zvyšovalo riziko trombózy. Při předávkování heparinem hrozí krvácení, ale také riziko je také velmi malé.
Z dalších opatření lze doporučit elastickou bandáž dolních končetin- stlačí se tak povrchové žíly a usnadní odtok hlubokým žilním systémem, následně se sníží riziko trombózy. Dále doporučuji dostatečný přívod tekutin, pokud možno potom vybírat jiné dopravní prostředky než autobus, kde je prostor pro nohy stístěný, nelze zastavit dle Vaší potřeby, většina lidí před cestou autobusem pije málo, aby nemuseli na wc. Ideální z hlediska prevence trombózy je vlak. Pokud už autobusem jedete, snažte se během cesty cvičit s nohami a povzbudit v nich tak oběh.

Více o aplikaci heparinu naleznete i v následující příručce:
http://www.tymprozdravi.cz/View_Document.aspx?IdDocument=4013

Související dotazy

Heparin v těhotenství
Dobrý den,chci se zeptat,mam po dvou zamlklých potratech,první...
Antikoncepce a nízkomolekulární heparin
Dobry den, chtela bych se zeptat, uzivam novou antikoncepci...
Heparin
Dobrý den, minulý týden jsem se u Vás informovala na...
Wobenzym
Dobrý den, Jsem po operaci kolene, kvuli zamezeni trombozy...
Heparin al gel
Dobrý den!! Od prakticé lékařky jsem dostala heparin...
Heparin
Dobrý večer, rád bych se zeptal, jaká jsou rizika...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nízko uložená placenta

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, u mého prvního těhotenství před 3 lety jsem...

Nízko uložená placenta

Dobrý den pane doktore/paní doktorko.Jsem 23 týdnů těhotenství a dnes mi Doktor...

Nízko uložená placenta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého tehotenstvi. Byla jsem kvůli...

Nízko uložená placenta

Dobrý den, jsem těhotná 18tt +3. Při kontrole mi lékař sdělil, že mám nízko...

Nízko uložená placenta ve 14 týdnu

Dobrý den.Dnes mi lékař na prohlídce(14+2) řekl, že mám nízko uloženou placentu,...

Nízko uložené těhotenství a špinění

Dobrý večer, před 14 dny jsem měla vynechanou menstruaci a pozitivní těhotenský...

Nízkohormonální antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká HA by byla pro mě nejvhodnější? V rodině...

Nízkohormonální antikoncepce a menstruace

Dobrý den, začla jsem poprvé brát HA, jde o nizkohormonální antikoncepci Rhonya....

Nizkohormonální antikoncepce sunya - účinnost

Dobrý den pane doktore, Je mi 17 let, právě jsem začla brát anikoncepci SUNYA....

Nizkohormonální antikoncepce sunya - účinnost

Dobrý den pane doktore, Je mi 17 let, právě jsem začla brát anikoncepci SUNYA....

Nízkooxalátová dieta

Dobrý den, hledela jsem na internetu pojem nízkooxalátová dieta, protože byla...

Nízkosachardivoá dieta

Dobrý den pane doktore, obezitu máme v rodině a i já s ní bojuji. Je mi 48....

Nízkosacharidová dieta

Dobrý den, je mi 24 let a jsem asi 4 dny jsem držela přísnou nizkosacharidovou...

Nizky cukr a nemocne srdce

Dobry den,prosim,chtela bych vedet.kdyz manzel ma nemocna srdce a ted ma cukr...

Nízký diastolický krevní tlak

Dobrý den, je mi necelých 30 let a chci se zeptat, zda je v pořádku, abych měl...

Nizky diastolicky krevni tlak

Dobry den,posledni mesic mam skoro denne mzitky pred ocima a motani hlavy,byl...

Nizký HDL cholesterol

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat na nízký hdl cholesterol. mám...

Nízký hematokrit

Dobrý den, se synem (1,5 let) chodíme každé dva měsíce na odběr krve z prstu...

Nízký hemoglobin

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout...

Nizky hemoglobin

Dobry den. Som 31tt a mam nizky hemoglobin uz dlhodobo. Zelezo mam v poriadku....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komplikače po operaci apendixu

Dobrý den, chtěla jsme se zeptat jsem 12 dni po laparoskopicke operaci slepeho...

Ložisko v prsu

Dobrý den..... sono levého prsu mi prokázalo ložisko hypoechogenní formace...

Bodavá bolest ve vagině

Dobrý den, je mi 13 let a už asi 5 dní mě bolí ve vagíně jakoby takové píchání,...

Bílá tečka v pize

Dobrý den, před 14 dny jsem si všimla, že se mi udělala bílá tečka velikosti...

Nažloutlá stolice, často průjmovitá, změna čichu a potu

Dobrý den, Již několik měsíců mám následující různorodé potíže: nažloutlá stolice,...

Otok prstů

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně opuchlých a velmi bolestivých...

Natržené vazy v koleni

Zdravím, při běhu jsem cítil silné prasknutí v koleni , následovala silná bolest...

Zvětšená uzlina po očkování

Dobry den, muj 20mesicni syn ma vzdu na krku zvetsenou uzlinu, kdyz otoci...

Kondylomata v DÚ

Dobrý den, měl bych dotaz, jak poznám, že mám kondylomata v krku či na jazyku?...

Bolest srdce a křeče v rukách

Dobrý den, je mi 23 let, muž, už delší dobu mám zdravotní problémy asi před...

Bolesti pod pravým žebrem


Cysta vaječníku

Dobrý den :) .. Chtěl bych se zeptat, během 4 měsíců se mi objevila cysta na...

Prvence trombozy pokud je noha v sádře

Dobrý den, před pár dni jsem si vyvrkl kotník, chůze nebyla prakticky bolestivá,...

Nespavost a svědění celého těla

Dobrý den, poslední měsíc mám problémy s usínáním a probouzením se v noci. Některé...

Rozšířené zorničky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už pár let pozoruji že mám rozšířené zorničky...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Preventivní vyšetření na slinivku břišní

Dobrý den, mám malou prosbu. Jaké je možné preventivní vyšetřeni slinivky břišní....

Rozdílná velikost zornic

Dobry den , vsimla jsem si, ze leva zornicka se mi zvetsuje vice nez prava je...

Bolest v oblasti kyčlí


Antibiotika


Reklama