Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nutnost preventivního očkování imunoglobulinem v 28.tt.

Gynekologie Alena 1.3.2017

Dobrý den,
potřebuji konzultovat nutnost preventivního očkování imunoglobulinem v 28.tt.
Nyní jsem ve 25.tt (2.těhotenství). Moje krevní skupina 0-, otec dítěte A+, první dítě má krevní skupinu 0-, tudíž po prvním porodu(spontánní porod bez komplikací) jsem žádnou injekci nedostala. Protilátky na začátku tohoto těhotenství byly negativní. Nebylo by lepší nyní před podáním vakcíny imunoglobulinu (antiD) nejdříve otestovat opět protilátky a poté dle výsledku aplikovat injekci? Moje paní doktorka říká, že je v současnosti trend očkovat při RH- tuto vakcínu preventivně. Prý se protilátky v 28.tt nedoporučují testovat, až ve 30.tt, a to už je prý vakcinace zbytečná..... Sama si prý ani při jednom těhotenství tuto látku nenechala píchnout....Podotýkám, že jsem nikdy nepodstoupila potrat, mimoděložní těhotensvtí, IVF, gynekologickou operaci nebo transfuzi krve.....
Představuje v tomto mém případě nepodání vakciny nějaké riziko pro dítě? Je to problém pouze v těhotenství, nebo může i nepodání vakcínu způsobit komplikace při porodu a nutnost krevní transfuze u miminka (prý v krajním případě ano...)
Moc děkuji za odpověď, vůbec nevím jak se rozhodnout, nechci přijímat cizí látky v těhotenství, pokud to není nutné.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý de, vzhledem k negativitě antiD protilátek se podání vakcíny dle mého názoru doporučuje spíše preventivně a také s ohledem na možné další těhotenství, ale Váš dotaz odešlu k zodpovězení gynekologovi v naší konzultační ambulanci, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní
Názor vaší lékařky je správný nechat se očkovat je rozumné a by jste na něj přistoupit. Zdravotní pojišťovna totiž léčivé přípravky obsahující humánní imunoglobulin anti-D hradí, přičemž jednou z možných indikací je právě preventivní podání anti-D imunoglobulinu Rh-negativním těhotným ženám ve 28. týdnu těhotenství. Při aplikaci u ambulantního gynekologa pacientka platí pouze případný doplatek, což je v současnosti maximálně 143 Kč u 1ml dávky přípravku Rhesonativ 625 (max. cena v lékárně může být 716,48 Kč a úhrada, kterou platí pojišťovny, je 573,36 Kč).
Příjemný den

Související dotazy

Očkování
Dobrý den, mohu se informovat k očkování. V letech...
Očkování proti neštovicím
Dobrý den, pracuji 18 rokem jako pedagog na základní...
Očkování proti rakovině děložního čípku
Dobrý den,je mi 28 let. Bylo mi nabídnuto očkování...
Očkování
Dobrý den, potřebovala bych poradit s očkováním....
Očkování
Dobrý den, vloni jsem se nechal naočkovat vakcínou...
Očkování
před dvěma dny jsem byla na první vakcíně očkování...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nutnost konizace čípku

Je nutné provést dívce ve 20 letech konizaci čípku, pokud má lézi (vřídek) na...

Nutnost medikace pri diagnoze viz.nize

Dobry den, pro neurcite nepodminene 14 denni bolesti nohou, jsem byla poslana...

Nutnost močení

Dobrý den, jsem skoro rok po porodu a měsíc po doporučeném potratu. Po porodu...

Nutnost nošení brýlí při cylindické vadě oka

Dobrý den, manželka byla se synem u očního lékaře, který změřil cylindrickou...

Nutnost očkování proti klíšťové encefalitidě

Dobrý den, inu, přestože o klíšťové encefalitidě se toho člověk může dočíst...

Nutnost operace

Dobrý den, chtěla bych se poradit s následujícím problémem. V květnu jsem dostala...

Nutnost operace nosních mandlí

Dobrý den Dcera měla v necelých 3 letech odstraněnou nosní mandli. Nyní v jejích...

Nutnost operace skoliosy

Dobrý den. Syn (19 let) s kvadruparetickou formou DMO bude muset pravděpodobně...

Nutnost operace u chronické fisury konečníku

Dobrý den,mám dotaz na operaci Fissura ani chronica.Závěr vyšetření je :relativní...

Nutnost počítat věci, činnosti

Dobrý den, Měl bych zvláštní dotaz. Je mi 15 let. Na úvod jenom uvedu že mám...

Nutnost psychiatrického vyšetření?

Odebrán řidičák, nadýchala 0,65 alkoholu.rozhodnutí magistrátu - odebrání řidičáku...

Nutnost sádry

Dobrý den, před týdnem jsem nešikovně upadl při sportovní činnosti. Při pádu...

Nutnost scintigrafie ledvin u 2,5 letého dítětě

Dobrý den, mám dceru 2,5 roku narodila se s vvv solitární ledvina. Avšak v...

Nutnost se pošrábat

Dobrý den, můj problém se týká nutnosti se poškrábat. Začalo to v těhotenství,...

Nutnost tlaceni pri moceni

Dobrý den, už skoro rok řeším neustálé problémy s močením. Začalo to zánětem,...

Nutnost užívat antikoncepci po operaci hypofýzy

v roce 2004 jsem podstoupila operaci hypofýzy, poté ještě ozáření leaserem pravidelně...

Nutnost vyšetření na CT

Dobrý den, asi půl roku pociťuji jemnou bodavou bolest v pravé zadní části hlavy....

Nutnost zajít ke gynekologovy

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli když mám nějaké potíže a potřebovala...

Nutriční poradenství

Dobrý den, doporučte mi nutriční specialistu z Prahy 11,15,22, prosím Vás? Děkuju...

Nutridrink proti zvýšené únavě

Dobrý den je možné podpořit energii Nutridrinkem u RS?Je mě 57 let a obrovská...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Extrasystoly


Zimnice a nadměrné studené pocení v noci se zápachem octu

Dobrý den, poslední dobou mě velmi často trápí noční nadměrné pocení se zimnicí....

Hashimotova tyreoditida a snižování dodávaného tyroxinu

Dobrý den, mám diagnostikovánu hashimotovu tyreoditidu, avšak snažím se postupně...

Obstrukční ikterus - světlá stolice, tmavá moč, žluté zbarvení kůže

Prosím o radu ...Už dlho mám podozrenie na poškodenie pečene.V poslednom pol...

Pocit cizího tělesa v krku

Dobrý deň, mám 28 rokov, nerodička, beriem dlhodobo antikoncepciu, v rodine...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, je mi 47 let . V roce 2016 jsem byla na kyretáži z důvodu vysoké...

Bolest po vyplnění kanálků a uzavření

Dobrý den, asi před měsícem jsem na dovolené měl akutní bolest zubu, kde mi...

Vynechání menstruace


Krvácení z penisu po styku

Dobrý den,prosim o radu.Přítel po styku krvácí z penisu.Je to jen par kapek,k...

Těhotenství

Dobrý den. Moc ráda bych se Vás zeptala na otázku ohledně menstruace. Před třemi...

Citalec nezabírá


Kručení v břiše při změně polohy těla

Dobrý den, mám problém, který by možná jiní nazvali hloupostí, ale mě to hodně...

Kručení v břiše při ležení

dobrý den kdykoliv si lehnu začne mi bublat nebo kručet v břiše je jedno co...

Rybomunil versus Hashimotova struma

Chtěla bych poprosit o radu. Opakovaně mívám virózy, po virózách zánětlivé projevy...

Antidepresiva - escitalopram teva

Dobrý den, poprosil bych Vás o radu. Praktická lékařka mi předepsala na celkové...

Pocit horka v nohou

Dobrý den, nevím jestli tento dotaz patří do praktického lékařství... Poslední...

Podrážděná slinivka břišní


Rakovina děložního čípku, HPV

Dobrý den, bude mi letos 48 let. V r. 2013 mi lékařka při preventivní prohlídce...

Motání hlavy po vstávání

Dobrý den, zhruba 5 let zpátky mi byl propíchnut ušní bubínek. Nevím, jestli...

Zvětšení penisu


Reklama