Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inkompatibilita Rh systému

Gynekologie Richard 1.2.2017

Dobrý den, partnerka je v 10tt a má krev B-, já jako otec mám 0+. Jestli to dobře chápu, je potřeba zjistit jaký RH faktor má plod, pokud má Rh+ je to špatné, tělo matky a plodu bude bojovat? Jaký je nyní adekvátní postup?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, Hemolytická nemoc plodu a novorozence neboli fetální erytroblastóza je nitroděložní poškození plodu mateřskými protilátkami. Je nejčastější příčinou patologické nekonjugované hyperbilirubinemie. Nejčastěji je způsobena inkompatibilitou Rh systému. Jedná se tedy o situaci, kdy Rh-negativní matka má s Rh-pozitivním partnerem Rh-pozitivní dítě. Za normálních okolností nedochází k mísení krve matky a plodu. K průniku krve plodu do oběhu matky dochází při porodu, potratu, mimoděložním těhotenství, předčasném odlučování placenty, amniocentéze a dalších situacích. Jakmile se matčin organismus setká s Rh-pozitivními erytrocyty plodu (tj. nejčastěji při porodu), vytvoří si tzv. anti-D-protilátky, které pak při dalším těhotenství snadno pronikají přes placentu do oběhu plodu, vážou se na erytrocyty plodu a způsobují jejich zrychlené vychytávání a zánik ve slezině (hemolýzu), která se projeví jako novorozenecká žloutenka. Plod je ohrožen již během druhé poloviny těhotenství. Při těžkém průběhu Rh-inkompatibility může vzniknout hydrops congenitus universalis. Inkompatibilita v AB0 systému se může projevit již v prvním těhotenství, ale plod obvykle není ohrožen. Díky rutinnímu vyšetřování krevní skupiny těhotných žen a profylaktickému podávání anti-D imunoglobulinů Rh-negativním ženám, klesla incidence hemolytické nemoci novorozence v důsledku Rh izoimunizace.
Proto se provádí Anti-D-profylaxe: do 72 hodin poté, co Rh-neg. matka porodí Rh-pozit. dítě, dostane matka imunoglobuliny s vysokým obsahem anti-Rh-protilátek, aby zničily Rh-pozit. erytrocyty v jejím oběhu dříve, než si proti nim matka stihne vytvořit protilátky (anti-D).
K Rh imunizaci matky však nemusí dojít až po prvním porodu, ale při každé situaci, kdy do krevního oběhu Rh- matky pronikly Rh+ erytrocyty, proti kterým si matka následně vytvořila protilátky (anti-D Ig). K tomu může dojít po podání Rh+ krevní transfúze nebo po potratu Rh+ plodu. Informace, že se jedná o první těhotenství je z hlediska rizika fetální erytroblastózy krajně nespolehlivá. Proto je třeba všechny Rh- těhotné opakovaně vyšetřit na přítomnost anti-D protilátek.
S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

RH inkompatibilita
Dobrý den, jsem v 11 týdnu druhého těhotenství a byla...
Rh inkompatibilita
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trochu složitější...
Potrat, Rh inkompatibilita
Dobrý den, minulý týden jsem prodělala zamkly potrat,...
Rh inkompatibilita
Dobry den, mam dotaz ohledne krevni skupiny. Mam B-...
Rh faktor
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné aby...
Rh faktor
Dobrý den, jsme s manželem dárci krve, takže známe...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Injekce, poranění nervu

Dobrý den, na přelomu říjnu a listopadu r. 2016 jsem byla na operaci s cystou...

Injekcia

Dobry den. Len pre zaujimavost, je to biele miesto kde sa aplikuje anestezia...

Injekcia suplasyn


Injekční antikoncepce

Dobrý večer! Jaké jsou prosím výhody a nevýhody injekční antikoncepce, co se...

Injekční antikoncepce

Dobrý den, měla bych takový zvláštní dotaz. Mám antikoncepci Sayana aplikovanou...

Injekční antikoncepce Sayana

Dobrý den, v noci z pondělí na úterý jsem dostala pravidelnou menstruaci a v...

Injekční karboxylipolýza

Dobrý den, ráda bych podstoupila injekční karboxylipolýzu. Jde o ruční otevření...

Injekční lipolýza

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně injekční lipolýzy, moha bych Vás požádat...

Injekční pero pro aplikaci růstového hormonu.

Dobrý den Můžete nám poradit ,kde seženeme pero na růstový hormon ? Předem...

Inkarcerace omenta

Dobrý den! Jsem 10 dní po laparoskopickém odstranění žlučníku. Těsně nad pupkem...

Inkompetence kardie

Dobrý den,zjištěna inkompetence kardie bez zánětu.Nasazena léčba osemeprazol...

Inkompetence kardie

Dobrý den, Dříve mě více pálila žáha, ale nebylo to tak strašné. Posléze jsem...

Inkompetence kardie

Dobrý den, byla mi diagnostikována inkompetence kardie. Užívám dvakrát denně...

Inkompetence kardie

dobrý den mám dotaz ohledně mého zdr stavu. po novém roce sem začal mýt problémy...

Inkompetence kardie a opakovaná gastroskopie

Dobrý den, škodí častá gastroskopie? Nález mám stále stejný inkompetence kardie....

Inkompetentni kardie

Dobry den, Jiz nekolik mesicu me trapi paleni zahy, zapach z ust, povlak na...

Inkompetentní kardie

Dobrý den, od konce srpna 2017 se léčím s mononukleozou s těžším průběhem (ALT...

Inkompletní bitemporální hemianopsie

Dobrý den, byla mi diagnostikována inkompletní bitemporální hemianopsie. Na...

Inkompletní blok nervu ulnáris

chci se zeptat co znamená,že mám inkomplentní blok n.ulnáris vpravo-G56.0 a...

Inkontinece

Dobrý den,měla bych dotaz co se týče nahlé potřeby moční bez varováni a možnosti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fleky na kůži

Dobry den, pred nekolika tydny se mi na kuzi udelaly nevzhledne fleky (viz....

Azitromycin a alkohol


Azitromycin mylan

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné kombinovat Azitromycin Mylan 500...

Očkování proti menigokokovi

Dobrý den , zvažuji zda očkovat či ne. Synovi je 18.měsíců , má všechny základní...

Azitromycin 250mg


Azitromycin

Dobrý den, z krve mi byla zjištěna lymská borelioza I. stadium a vzhledem k...

Sraženina krve po sklerotizaci

Dobrý den, jsem již 3 měsíce po sklerotizaci žil a již někdy první měsíc po...

Plastika močové trubice

Dobrý den, je mi 25 let, od 18ti se léčím se záněty močového ústrojí. 2krát...

Atopický ekzém a ztráta pigmentu

Dobrý den. Mam kožní problém,cca rok .. nejdříve červené ,uporne svedive(zaparene...

Azithromycin Sandoz 500mg a alkohol

Dobrý deň, rád by som vás požiadal o radu. 5.4. som doužíval antibiotiká Azithromycin...

Zvýšený estradiol

Dobrý den, 7měsíců lítám po doktorech ohledně otýkání a bolesti nohou. Přišli...

Azithromycin Actavis 500 mg

Dobrý den, začala jsem brát antibiotika Azithromycin Actavis, na příbal. letáku...

Azibiot 500mg - začít dávkovat ráno nebo večer

Dobrý den, mohu tyto antibiotika začít brát např. večer v 19:00 nebo je lepší...

Azibiot a slunce

Dobry den, dostala jsem tridenni antibiotika azibiot 500. Chtela bych se zeptat,...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Pocit na zvracení, bolest žaludku


Azitromycin a alkohol

Dobrý den, chtěla bych se zeptat užívám Azitromycin SANDOZ 500 MG 6 tabletek...

Azitromycin Sandoz 500mg - alkohol


Poškození mozku?

dobrý den,kvůli poškození sluchu jsem byl na MR a závěr zní:ložisko gliosy v...

Azibiot 500, Mucosolvan long effekt tbl., orofar pastilky

Dobrý den, chtěla bych se optat, týden od 18.-24.6 mě trápil suchý dráždivý-štěkavý,...

Zavřít reklamu