Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obava ze závažného onemocnění

Psychika M. 1.11.2018

Dobrý den,

1.
psal jsem sem už dříve ohledně problémů s uzlinami. Nahmatal jsem si 3 drobné uzliny podél kývače na pravé straně krku (ta největší má cca 1 cm, jsou nebolestivé, ta největší je i docela tvrdá). VÍM O NICH JIŽ NĚKOLIK MĚSÍCŮ, ZA TU DOBU NEZMĚNILY SVOJI VELIKOST.

2.
Pak ještě na té samé straně níže (ne ale v nadklíčku, ještě na krku) jsem si nahmatal takový podlouhlý úzký útvar (má to tvar cévy), který je celkem dlouhý, ale celkem úzký (má tak cca 2 cm x 0,4 cm). Divné je, že si přesně nenahmatám, kde přesně začíná a kde končí. Není kulatý, ani oválný, spíše válcovitý, tenký, ale podlouhlý...

3.
Mám strach, aby se nejednalo o lymfom. V pátek jsem byl na krevních testech - KO + diferenciál - negativní (vyšlo v pořádku), jen mírně zvýšené CRP, které má asi díky tomu, že jsem byl dnes u ORL a bylo vyřknuto podezření na angínu (mám na mandli čepy, těsně pod ní bolestivě zduřelé uzliny - ty jsou na druhé straně krku než ty, které popisuji v bodu 1) a prý i trochu povlak. STREP test vyšel na místě negativní, tak musím počkat na výsledky výtěru, které ukáží, co to vlastně je.

4.
Odběry jsem absolvoval v pátek, potíže s bolestí v krku a otokem mandli plus bolestivými zvětšenými uzlinami (ne těmi podel kývače, ale na druhé straně) z neděle na pondělí. Mohlo být už v pátek (tedy 2 dny před vypuknutím připznaků) už CRP zvýšeno kvůli té angíně? Nebo se zvyšuje až po vypuknutí příznaků?

5.
Další (a v mém případě mě neustále chvílemi pronásledovaný problém) je, že se celkem pravidelně vážím. VÁŽÍM SE VŽDY RÁNO, KDYŽ SE VYMOČÍM, NE JINDY BĚHEM DNE, ABY BYLA OPRAVDU VIDĚT PŘÍPADNÁ ZMĚNA HMOTNOSTI. Opravdu vím, že během dne se váha mění, ale proto se vážím VE STEJNÝ ČAS (TEDY VŽDY RÁNO PO VYMOČENÍ). V neděli jsem měl mých klasických 87 kg (dlouhé měsíce mám konstantní váhu - na výšku 193 cm). Avšak dnes jsem se zase RÁNO zvážil a měl jsem pouhých 86 kg.. tzn. že jsem od neděle zhubl 1 kg, aniž bych pro to cokoliv udělal... Nyní mám nehorázné obavy, že to hubnutí souvisí s těmi uzlinami podél kývače a toho podlouhlého útvaru... že se jedná o pokročilé stádium lymfomu... Jím stejně, nejím méně, jen pořád myslím a nedokážu vyhnat z hlavy ten lymfom, tak nevím, jestli to hubnutí s tím souvisí...

6.
Chci se zeptat, když mi v pátek vyšly krevní testy (KO + diferenciál) v pořádku, poznal by se z toho lymfom, pokud bychom teoreticky uvažovali, že to hubnutí s lymfomem souvisí? Je pravda, že hubnutí je až v pokročilejších stádiích onemocnění, takže pokročilé onemocnění už by se v krvi projevilo? Nebo ne?

Na ORL mi řekli, že ty uzliny by musely být velké např jako švestka. Ale prostě já nevím, jestli ten podlouhlý útvar je nebo není uzlina (má cca 2 x 0,4 cm). Myslel jsem, že uzliny jsou kulaté nebo mírně oválné, ale ne tak úzké a dlouhé...

Chci se zeptat, když mi v pátek vyšly krevní testy (KO + diferenciál) v pořádku, poznal by se z toho lymfom, pokud bychom uvažovali, že to hudnutí s lymfomem souvisí? Je pravda, že hubnutí je až v pokročilejších stádiích onemocnění, takže to už by se v krvi projevilo? Nebo ne?

Prosím Vás o odpověď na moje problémy. Děkuji moc. Snažně Vás prosím o vyjádření ke KAŽDÉMU BODU, už o tom píšu naposledy, tak prosím...
Hezký večer a děkuju.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý večer milý Matěji, díky za dotaz. Odpovím k jednotlivým bodům: 1 : uzlinky budou zvětšeny k viroze nebo k angině, kterou ted proděláváte, 2 : nejspíš je to skutečně céva, přesnou odpověd lze zjistit jen ultrazvukem. 3 : o lymfom se nejedná, při lymfomu jsou změny v krevním obraze - málo červených krvinek, málo krevních destiček, divné bílé krvinky, vy máte toto vše - schováno pod názvem KO plus diff. v pořádku - bez špatného nálezu - proto Matěji lymfom nemáte !!!!!, 4. ano, CRP se může zvýšit ještě před vypuknutím klinických příznaků, 5 : úbytek 1 kg nic neznamená, záleží kolik jste toho snědl den před tím, zda jste byl na stolici... tím se vůbec netrapte, to je skutečně v pořádku, 6 : abyste měl lymfom, musel byste zhubnout minimálně 10 kg!!!! přesně, uzliny by musely být velké jako švestka či hruška, Vy máte malé uzliny, v krvi by se lymfom už projevil, měl byste další příznaky, noční pocení, musel byste se převléknout z pyžama, jak byste ho měl mokré, měl byste stále zvýšenou teplotu.
Matěji, věřte nám, jsme tým zkušených lékařů a kdyby měl někdo z nás pochybnost, že je s Vámi něco v nepořádku, začneme to hned řešit, ale já jsem si nyní skutečně jistá, že Lymfom nemáte.
Mějte se hezky a budte rád, že jste zdráv ! S pozdravem, KJ.

Související dotazy

Obavy z HIV infekce
Dobry den, mam obavu o nakazeni virem hiv. Par dni...
Růže - bakteriální onemocnění kůže a podkoží
Dobrý den, moje babička má růži na noze, asi 3 týdny...
Herpetické onemocnění?
náš lékař MUDr. Hana Šulcová MBA odpověděl/a na Váš...
Onemocnění konečníku
Dobrý den, už asi podruhé či potřetí s přibližně ročním...
Jaterní onemocnění
Dobrý den,je mi 38let,výška 178,váha 89, nekurak,alkohol...
Refluxní onemocnění
Dobrý den, dcera má již dva roky prokázaný Reflux...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava ze vztekliny

Dobrý den, mám dotaz týkající se nebezpečí nákazy vzteklinou. Věnuji se myslivosti...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem píši znovu ohledně mých...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková, v mém předešlém dotazu jsem...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika otázkách v závislosti...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Dobrý den, ještě poslední věc. Poprosil bych vás o vyjádření na tu uzlinu...

Obava ze závažné choroby

Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek, abych Vám napsal,...

Obava ze závažné choroby

Paní doktorko Jiřícková, Prosím co bych mel dělat, abych mel pokoj a jistotu,...

Obávám se ALS (bulbární forma), nebo Kenedyho chodoby


Obávám se, zda-li jsem nemohla chytit listérii

Dobrý den, pane doktore nezlobte se, že obtěžuji, ale trápí mě jedna věc: Chtěla...

Obávám se, že jde o svrab, prosím vyvraťte


Obávané těhotenství


Obávané těhotenství


Obávané těhotenství

Dobry mám takový problém už 13 dní sem nedostala mensez mám taký divný pocity...

Obavy

dobrý den.. mohu se zeptat asi před půl rokem jsem měla děláno ekg bylo v pořádku..znamenáto...

Obavy

Dobrý den potřebovala bych velmi nutně vědět, jestli se může gynekolog spléci...

Obavy

dobrý den znamená to tedy, že když mi nic nenašli neni tedy důvod mě posílat...

Obavy

mám tomu tedy rozumět tak, že oni ví co dělaj? tudíž když nic nenašli tak to...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění ruky

Dobrý den! Pozoruji to již asi týden, ze me převážně v noci probudí silné brnění...

Záblesky před očima

Dobrý den, je mi 16 let a už přes 2 roky se potýkám s problémem, že mívám záblesky...

Campylobacter

Dobrý den, již 3,5 měsíce mám problémy se žaludkem - pocity na zvracení,...

Při menstruaci odešel velký kus sliznice

Dobrý den,je mi 45 let a momentálně mám nějaké gynekologické potíže.Asi před...

Zvracení při hormonální antikoncepci

Dobrý den, v příbalovém létaku u HA Lindynette 20 jsem se dočetla, že při zvracení...

Pocení na zadku


Zlomenina předloktí bez hematomu a silné bolesti ?

Dobrý den. Před pár dny jsem upadla na ruku. Protože ruka lehce otekla a taky...

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, 14dni beru antibiotika Klacid 500, po 12ti hodinách. Zároveň beru...

Mykóza a opožděná menstruace

Dobrý den, je mi téměř 19 let, rok jsem brala hormonální antikoncepsi od ledna...

Systolická hypertenze

Dobrý den. Mám dotaz na přílohu kterou přikládám.Jde o moji maminku. Datum narození...

Bolesti ramene

Dobrý večer, měl bych dotaz ohledně bolesti v levém rameni. Při většině pohybů...

Poškozené vazy v rameni

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak se dají léčit poškozené vazy v rameni, bolest...

Polypy na žlučníku

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, co znamenají polypy (7x5 mm) na žlučníku. Manželovi...

Točení hlavy, hučení v uších, brnění rukou, pocit na omdlení

Dobrý den, Je mi 18 let a už od listopadu mám problém s motáním hlavy a hučením...

Návaly horka, omdlévání, průjmy, žena 52 let

Dobry den, rada bych se zeptala, co se muze dit s nasi babickou - je ji 52let...

Erektilní dysfunkce

Dobrý den, mám 41 let, léčený vysoký krevní tlak (prestarium neo combi 10mg/2,5mg)...

Clostilbegyt u muže

Dobrý den, partner má velice špatný spermiogram (počet spermií 1 mil,100% špatná...

Tepání v levém uchu


Vysoký tlak krevní

Dobrý den. Prosím o odbornou radu. Mé potíže začly minulý rok touhle dobou....

KAšel
