Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava ze závažné choroby

Psychiatrie Matěj 26.11.2018

Vážená paní doktorko Jiříčková,

reaguji na Váš požadavek, abych Vám napsal, co přesně jím. Dá se říci, že jím prakticky cokoli (dle mé praktické dr. mi vyšly po odhalení EBV primoinfekce jaterní testy jen mírně zvýšené), akorát mi bylo doporučeno nepít alkohol a nejíst přepálené a tučné a smažené pokrmy, což dodržuji. Jinak jím vlastně vše - maso (hlavně vařené, max pečené), rýži, brambory, různé omáčky, snažím se i ovoce a zeleninu, docela často i sladké (mám to rád, ale snažím se ho jíst méně než dříve) - ale každý den si sušenku dám. Co se týče pití, nemám problém vypít i 2-2,5 l denně. Piju nejčastěji vodu, sem tam ochucené nápoje, popř. slazené nápoje (cola, sprite apod.), ale ne každý den. Opravdu z 70-80% mého pitného režimu tvoří čistá voda.
Ona je vlastně pravda, že vždycky jsem více jedl (už na ZŠ jsem neměl problém sníst ke svíčkové 10 knedlíků :-D). Ale přijde mi to divné - jestli to je např. tím, že měřím celkem dost - mám přes 190 cm, momentální váha 85 kg. Takže nadváhou ani podváhou netrpím. Ale přijde mi divné, že když tolik jím (opravdu si dávám k obědu i večeři veliké porce - třeba jsou 2x větší než normální, co dávají třeba v restauraci, když si objendáte - ty porce mají třeba i 250-300 g i možná někdy víc klidně), tak prostě nepřiberu... a co je ještě divnější, je, že jsem schopen mít po jídle za 2-3 hodiny zas stejný hlad... už to tak mám déle (naposled v květnu jsem si na Vaše doporučení udělal glykemii a vyšla 5,4 - hranice asi 5,8 byla - ale bojím se, aby se to teď nezvýšilo náhodou). Postavou jsem takový "poloastenik", pokud znáte Kretschmerovy typologie.

Takže nevím, čím je to způsobené, ale prostě nechápu, že když tolik jím a piju, tak že ta váha nejde nahoru... a nyní prostě už tak měsíc žiju s tím nepříjemným pocitem, že od počátku mononukleozy jsem asi za 2 týdny zhubl 2 kg.. pak další 2 týdny váha byla stejná, pak jsem tedy konečně 1 kg přibral (to jsem udržel tak cca 3-4 dny), pak přišel den, kdy jsem nic nejdel a nepil přes den (to bylo minulý čtvrtek), další ráno jsem se opět vážil a zas to kilo bylo dole... a od té doby jsem zas nic nenabral. Nyní jsem v Praze a úplně se až bojím jezdit domů, protože vím, že mě to bude tahat k té váze, abych se zvážil, ale já mám ohromný strach vždy z toho, že tam zas uvidím ručičku o kilogram či víc níže a zas ve mně začne kolotoč strachů, obav a zkažené nálady.... přijde mi, jako by si ze mě ten život dělal legraci. Neprožívám to sinusoidové přibírání a ubývání váhy, jak to mají ostatní lidé, prostě nyní (pokud bych to přirovnal k matematické funkci), tak moje závislost čase na hmotnosti má nerostoucí tendenci - tzn. poslední měsíc buď jsem zhubl, nebo si držím váhu na stejné úrovni (výjimku tvořilo to jedno kilo, co jsem nabral zpět, pak jsem den nejedl a pak ho zas shodil).. od té doby za nic.

Víte, pro mě je to nepohodlé, vytváří to ve mně takový subjektivní diskomfort, že nemám svoji váhu, na kterou jsem byl zvyklý. Pochopil bych, kdybych si řekl "jo, teď budu cvičit, jíst jen zdravě, budu běhat, sportovat každý den", tak bych pochopil, že váha jde dolů... ale já jak chodím do práce a do školy, tak nemám dostatek pohybové aktivity a i tak mi to šlo dolů...
Už párkrát předtím se mi tyhle situace staly, ale už nevím, jak dlouho trvalo, než jsem zas nabral zpět svoji hmotnost.. možná až několik měsíců?... ale nyní mám obavy, co když je to kvůli nějakému nádoru v těle... jsem už paranoidní, já vím, ale prostě ta představa mě děsí, už ani nemám sílu se s tím nervovat, spíš mě to otravuje, že mám takové myšlenky... vidím před sebou situaci, že mi řeknou, že to nejde léčit a já umřu... to je úplně nejhorší...

No, tak jsem se tu nějak vyzpovídal. Poprosil bych, zdali by mohla odpovědět paní dr. Jiříčková, aby se zachovala kontinuita toho, že ona se mě na něco optala a já odpovídám jí.

Mockrát děkuju a omlouvám se za mé (pro Vás už asi velmi únavné dotazy).

Mějte hezký večer, snad ho budete mít lepší jak já...

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer milý Matěji, díky za odpověd na moje otázky a děkuji, že jste to tak pěkně napsal, Vaše dotazy určitě nejsou otravné, víte, moc ráda bych Vám pomohla, jen jsem zatím nenašla tu správnou cestu jak na to.
Matěji, mám pro Vás ale výbornou zprávu, protože jíte velmi dobře, ale převážně zdravé potraviny, maso, zeleninu, přílohu, občas sušenku, po tom nepřiberete. Sledovala jsem jednou pokus lékařky na BBC, která byla velká sportovkyně a byla ve výborné kondici, ale chtěla zjistit, co udělá s jejím tělem to, když záměrně přibere 10 kg. Původně myslela, že to bude snadné, ale nebylo to jednoduché vůbec, stále chodila do rychlého občerstvení na hamburgery, jedla třeba 4 koblihy najednou, sladké čokoládové tyčinky a přibrat prostě bylo problém. Víte, takže abyste přibral, musel byste jíst tyto nezdravé potraviny ve větším množství, čokolády, koblihy, tučné, smažené atd. A to ted ani jindy nedělejte, jelikož ted nemůžete stran diety a jindy to nedělejte, protože by Vám pak bylo špatně. Metabolismus Vám funguje perfektně, jste mladý zdravý muž, jen ted díky té Mononukleoze má tělo, jak s ní bojuje, větší spotřebu energie, tak se Vám skutečně může zdát, že to množství potravy, které by Vám normálně stačilo, nyní nestačí a potřebujete více. Matěji snad jsem Vám trochu pomohla.. Budete a jste v pořádku, opravdu, nebojte se!

Související dotazy

Obava ze závažné choroby
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy ze závažné choroby
Dobrý den, psal jsem sem dnes večer ohledně mého...
Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obava z pohlavně přenosných chorob
Dobrý den,zjistil jsem,že má bývalá partnerka byla...
Obava ze závažné choroby
Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková, v...
Obava ze závažné choroby
Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava ze vztekliny

Dobrý den, mám dotaz týkající se nebezpečí nákazy vzteklinou. Věnuji se myslivosti...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem píši znovu ohledně mých...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková, v mém předešlém dotazu jsem...

Obava ze závažné choroby

Dobry den, cca pred 3 tydny jsem byla na gynekologicke prevenci. Pani doktorka...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika otázkách v závislosti...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Dobrý den, ještě poslední věc. Poprosil bych vás o vyjádření na tu uzlinu...

Obava ze závažné choroby

Paní doktorko Jiřícková, Prosím co bych mel dělat, abych mel pokoj a jistotu,...

Obava ze závažného onemocnění

Dobrý den, 1. psal jsem sem už dříve ohledně problémů s uzlinami. Nahmatal...

Obávám se ALS (bulbární forma), nebo Kenedyho chodoby


Obávám se, zda-li jsem nemohla chytit listérii

Dobrý den, pane doktore nezlobte se, že obtěžuji, ale trápí mě jedna věc: Chtěla...

Obávám se, že jde o svrab, prosím vyvraťte


Obávané těhotenství


Obávané těhotenství


Obávané těhotenství

Dobry mám takový problém už 13 dní sem nedostala mensez mám taký divný pocity...

Obavy

dobrý den.. mohu se zeptat asi před půl rokem jsem měla děláno ekg bylo v pořádku..znamenáto...

Obavy

Dobrý den potřebovala bych velmi nutně vědět, jestli se může gynekolog spléci...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bodání v pravém boku


Bolest břicha po sexu před MS

DObrý den, už mě to trápí nějaký ten pátek. CCA týden před MS mě po sexu bolí...

Nekróza

Dobrý den, po odstranění pigmentového névu v třísle, se mi dle paní doktorky...

Necitlivé tříslo

Dobrý den, ráno jsem si přejela přes stehno a zjistila jsem, že necítím maso...

Tlukot srdce

Dobrý den, mám problémy s pravidelným tlukotem srdce. Když se dívám na televizi...

Pálení na hrudi při běhu

Dobry den mam dotaz pri behu nebo jizde na kole se zadycham to by nevadilo ale...

Nadvarle

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s problémy bolestí varlat. Nebo teda podle...

Píchání v pupíku

Dobrý den, jsem kluk a je mi 14 a mám někdy takové jakoby píchání v pupíku......

Nachlazení a krvácení z nosu


Biseptol a kyselé


Distorze krční páteře po autonehodě

Dobrý den, manželka měla v pátek 23.2 2018 autonehodu,kde stála s autem při...

Myom

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Před měsícem a půl jsem začala brát svou...

Bolest palce u nohy

Dobrý den, už den mě bolí palec u nohy v oblasti vedle nehtu. Plus k tomu mam...

Slyším hlasitý tlukot srdce

Dobrý den, v posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže...

Boule na čele

Dobrý den, před dvěma dny se mi udělala boule na čele. Cítím pnutí, ale jinak...

Biosil

Dobrý den, už dlouho dobu jsem přemýšlela o užívání biosilu plus. Po dlouhém...

Zánět štítné žlázy, příznaky

Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi nefunguje tak jak má a...

Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Střevní chřipka?


Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Reklama