Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava ze závažné choroby

Psychiatrie Matěj 13.11.2018

Dobrý den,

momentálně prodělávám mononukleozu, avšak všiml jsem si několika hmatných uzlin na JEDNÉ straně krku - byl jsem na sono, avšak pan sonografista to pěkně “odflákl”... nejdříve mi prohlížet pouze přední část krku (štítnou žlázu) a už chtěl končit. No a pak jsem ho upozornil, kde ty uzliny mám a teprve pak to prohlédl, ale dojel tak do 3/4 krku a stop. Přestal. Ani to nedodělal...
Napsal mi zprávu (viz příloha) a poslal na ORL. Tam mě poslali k praktické dr. dovyšetřit krev - odebrat beta-2-mikroglobulin a ASLO + další jako CRP, KO + dif. apod. Hned poté jsem tedy absolvoval odběry.
Dočetl jsem se, že ten beta-2-mikroglobulin však je především nádorový marker, avšak prý může být zvýšený i při zánětech či v mém případě i mononukleoze.
Navíc jsem si pouze v PRAVÉM podpaží nahmatal nebolestivou uzlinu, cca do 1.5 cm velikou. Tu mi sonografista ale neprohlédl.
Neustale mám tendenci si to spojovat s lymfomem. Navíc jsem zhubl 2 kg za cca 2 týdny, aniž bych pro to cokoliv udělal. Teď ale jestli vyjde ten beta-2-mikroglobulin zvýšený, nebudu vědět, jestli je to kvůli mononukleoze nebo kvůli lymfomu či jinému hematoonkologickému onemocnění....
A jsem zase zacyklený, zase problémy a starosti... potřebuji se soustředit na školu, ale nejde to. K psychiatrovi jsem objednaný.
Prosím, jak můj problém vyřešit? Bojím se, že hlavně nyní ta uzlina v podpaží je kvůli lymfomu, protože je jednostranně zvětšená, na druhé straně nic nehmatám...

Navíc mi byl dělán RTG hrudníku a plic, který vyšel negativní. Takže mohu mít klid, že hrudní uzliny zvětšené nemám? Byly by tam aspoň hrubé odchylky jinak?

A poslední dotaz: jak dlouho mohou přetrvávat příznaky mononukleózy? Cítím se někdy i trochu unavený, a zas nevím, jestli je to kvůli mononukleoze, nebo jestli by to nemohl být lymfom...

A CO MÁM HLAVNĚ prosím dělat, když se zítra dozvím, že je ten beta-2-blbabla zvýšený? Jak poznám, jestli je to kvuli mononukleoze, nebo to je kvůli lymfomu? Tohle je strašně blbá situace... dostávám se do situace, že je to 50:50, co by to zvýšení způsobilo.... Sám bych si toto nenechal odebrat, ale na ORL mi to řekli.

Děkuji za odpověď na VŠECHNY DOTAZY, prosím...

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer Matěji, díky za dotaz. No vidíte, tak máte Mononukleozu, tím se to všechno vysvětluje, únava, mírná ztráta váhy, malinko zvětšených uzlinek. Matěji, vážně si stále myslíte, že máte lymfom? Myslíte si, že kdyby měl lékař na ORL jakoukoli sebemenší pochybnost, že máte toto závažné onemocnění, že by Vás ihned neposlal na CT a nechal by vám nabrat jen nějaký nespecifický marker, který navíc o lymfomu vůbec nic nevypovídá? Odpověd zní ne, už jste obešel hodně lékařů, podstoupil jste rentgen hrudníku, který vyšel negativně - tím diagnoza lymfomu padla ! Lymfom nemáte, na rentgenu by se ve 100 % ukázal. Dále jste podstoupil odběr krve, který by lymfom prokázal - to se nestalo.
Matěji co už víc chcete slyšet, my všichni u nás v poradně, tak ostatní lékaři, kteří vás vyšetřují, jsme při promoci přísahali, že své pacienty budeme léčit podle nejnovějších poznatků a podle svého svědomí a věřte, že kdyby někdo z nás měl pocit či obavu z toho, že jste skutečně závažně nemocný, skutečně by vás ihned informoval a rozjelo by se další vyšetřování.
Žádný pocit 50 : 50, proč? Nyní po rentgenu máte 100 % jistotu, že lymfom nemáte.

Příznaky mononukleozy mohou přetrvávat týdny, hodně odpočívejte, dodržujte dietu a přestante přemýšlet o nemocech, které nemáte. Věnujte se studiu, užívejte mládí ! KJ.

Související dotazy

Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek,...
Obava ze závažné choroby
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy ze závažné choroby
Dobrý den, psal jsem sem dnes večer ohledně mého...
Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obava z pohlavně přenosných chorob
Dobrý den,zjistil jsem,že má bývalá partnerka byla...
Obava ze závažné choroby
Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava ze syfilisu

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s žádostí o Váš názor. Dnes...

Obava ze syfilisu

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně zdravotních problémů.V půlce srpna...

Obava ze syndromu toxického šoku

Dobry den, chci se zeptat ohledny syndromu toxickeho soku, jsem na dovolene...

Obava ze vztekliny

Dobrý den, mám dotaz týkající se nebezpečí nákazy vzteklinou. Věnuji se myslivosti...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem píši znovu ohledně mých...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková, v mém předešlém dotazu jsem...

Obava ze závažné choroby

Dobry den, cca pred 3 tydny jsem byla na gynekologicke prevenci. Pani doktorka...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika otázkách v závislosti...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Dobrý den, ještě poslední věc. Poprosil bych vás o vyjádření na tu uzlinu...

Obava ze závažné choroby

Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek, abych Vám napsal,...

Obava ze závažné choroby

Paní doktorko Jiřícková, Prosím co bych mel dělat, abych mel pokoj a jistotu,...

Obava ze závažného onemocnění

Dobrý den, 1. psal jsem sem už dříve ohledně problémů s uzlinami. Nahmatal...

Obávám se ALS (bulbární forma), nebo Kenedyho chodoby


Obávám se, zda-li jsem nemohla chytit listérii

Dobrý den, pane doktore nezlobte se, že obtěžuji, ale trápí mě jedna věc: Chtěla...

Obávám se, že jde o svrab, prosím vyvraťte


Obávané těhotenství


Obávané těhotenství


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Strach

Dobrý den, čeká mě chirurgická extrakce neprořezané dolní osmičky, mám ale...

Strupy na pokožce hlavy

Dobrý den! Mám na Vás takový dotaz. Dříve jsem měl problém s častým objevováním...

Entizol 10x500mg a CLOGÍN

Dobrý den,dnes jsem byla u svého gynekologa s tím,že mám výtoky(bez zápachu...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, v únoru jsem byla bohužel nucena užít postinor (prasknul kondom)....

Bolestivé rameno

Dobrý den.Už cca 4 měsíc mě čím dál více bolí rameno a při mírném upažení i...

Ztvrdlá kůže na palci

Dobrý den, objevila se mi na palci ruky ztvrdla kůže, nevím přesně co s tím,...

Zaseknuty predmet v krku

Dobry den před 2 dny sem jedl parky a nedaval sem pozor a nechal sem tam trochu...

Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí časté bolesti břicha spojené s nadýmáním...

Pupínky u dítěte

Zdravím Vás. Mám dotaz ohledně mé pětileté dcery, které má již několik dní...

Bulky na stehnech

Dobry den,mam jeden dotaz:zezadu na stehnech od ohybu nahoru mam takovy maly...

Zarudla předložka

Dobrý den Potřeboval bych poradit, mám asi 2 měsíce jemně zarudlou předkožku...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou


OPAKOVANÝ STREPTOKOK

Dobrý den, měl bych na vás obrovskou prosbu.. přítelkyni se po dobu jednoho...

Vstávání ze sedačky a zatmění před očima

Dobrý den stává se mi, že když se zvednu ze sedačky, postele nebo třeba židle...

Odběr plasmy

Dobrý den, chtela bych se zeptat kdy můžu darovat plasmu po dobrani antibiotik...

Mám pod paži bulku

Dobry den, mam pod paži bulku,neni vubec bolestiva je hned pod kuži ma asi 1cm...

Kousnutí hmyzem do nohy

Dobrý den před čtyřmi dny mě něco kouslo na noze, nevim jestli to bylo klíště...

Brnění prstů, posilování

Dobrý den, už 4 měsíce mě boli na prave straně u pateře pod lopatkou, nejvíce...

Náhle vysoký tlak

Dobrý den,mám stále nižší tlak 110-125/70-85,zaléhá mi občas ucho,píská v něm.V...

Reklama