Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obava ze závažné choroby

Vnitřní lékařství Matěj 12.11.2018

Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková,
v mém předešlém dotazu jsem zapomněl zmínit, že vedle uzlin na levé straně krku (viz přiložený předchozí dotaz) si hmatám uzlinu i v PRAVÉM podpaží... má něco přes 1 cm, možná 1.5 cm. Akorát v druhém podpaží nehmatám nic. Je nebolestivá. Prosím, může to značit nějaký vážnější problém (např. ten lymfom), když si uzliny hmatám jak na krku, tak i v podpaží? Bojím se, aby se neukázaly i v tom hrudníku zítra...

PŘEDCHOZÍ DOTAZ PRO KONTEXT:

Dobrý den,

děkuji za odopověď. Ještě k těm odběrům - nakonec tam byla velmi mírná odchylka v CRP a v jednotlivých frakcích leukocytů (bylo jich trochu více nad hranicí). Na to za 2 dny u mě začly povlaky na mandlich a čepy a oteklé mandle. Myslíte, že to bylo kvůli tomu?

Jinak mohu vás ještě poprosit k vyjádření k tomu hubnutí? Může to být ze stresu? A od doby, co jsem si přečetl, že příznakem lymfomu je také svědění, tak od té doby místy pociťuji chvílemi určité štípnutí či krátké svědění a vždy na jiné části těla...

Neustále se trápím mým problémem s uzlinami na krku (ale jen na jedné straně, kde ta nejnižší je skoro v nadklíčku, ale ještě ne přímo v něm) a mým zhubnutím o cca 2-2.5 kg za cca týden, aniž bych pro to cokoliv udělal. To první kilo jsem zhubl asi za 2 dny, pak asi 6 dní váha kontstantní a nyní druhé kilo... V hlavě si stále vymýšlím různé teorie, z čeho by to mohlo být a napadlo mě, že to hubnutí může souviset s pokročilým lymfomem, který mohu mít v hrudní oblasti nebo břišní. Avšak žádné příznaky jako kašel, tlak na hrudi či bolest nepozoruji (bohužel prý to nemusí člověk vždy cítit) a bojím se, že tam si to vesele v uzlinách rostlo a nyní se to teprve projevilo ztrátou hmotnosti a že už je to pokročilé. To, co momentálně registruji, jsou především hmatné uzliny na krku do 1 cm, ta skoro v nadklíčku je ale delší.. zhruba 1,5 - 2 cm, ale je velmi úzká (tak cca 0.4 cm). Na druhé straně krku ale zas nic nehmatám... Hlavou si přemítám, co za peklo mi začne, když něco na RTG se najde a já skončím po sérii vyšetření na chemoterapii a jestli vůbec to přežiju, protože prognóza prý je kolísavá u lymfomu. Mám rád prostředí, kde jsem se narodil, svou rodinu, blízké, přátelé, známé, mám rád VŠ, kam chodím a která mě baví, a nedovedu si představit, že bych to všechno opustil kvůli nemoci - to je to, co mě nejvíc ničí... to nebezpečí, že by to nemuselo být léčitelné a já bych všechno toto ztratil.

K psychiatrovi se hned zítra objednávám, AD opět beru, ale jsem z toho všeho už psychicky unavený a nevím, co dělat.

Chci se zeptat, myslíte, že je pravděpodobné, že by mohlo být hubnutí způsobeno enormně zvětšenými uzlinami v hrudi či břiše, i když necítím z té oblasti žádné příznaky, "pouze" to hubnutí? Bohužel mě vylekalo to, že mnoha pacientům to tam našli a bylo to velké třeba 10 cm - někteří z nich měli kašel, někteří zas bolesti na hrudi, ale někdo vůbec nic... nechápu, když tam mají 10 cm velkou věc, že jim ale nic nebylo.... o to víc se bojím, že je to u mě pravděpodobné, že tam něco mám, i když mě v té oblasti nic nebolí.


Jestli ale to hubnutí je stresem, tak jak to, že člověk při stresu hubne? Cítím chvíle, kdy mi hodně bije srdce, když na to myslím, tak (hlavně před spaním) mě zalije horko a i trochu pot.

Prosím, pardon za opětovný dotaz, ale já prosím už fakt nevím, co se sebou momentálně dělat, jsem fakt hotovej už.

PŘEDCHOZÍ DOTAZ PRO KONTEXT:

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o pomoc v mém problému, o kterém jsem tu už psal. Za cca týden a něco jsem zhubl nyní už 2 kg, možná 2.5 kg, aniž bych se o to nějak snažil. Jsem z toho hrozně vylekaný. Hubnutí začlo pár dní potom, co se u mě objevily nateklé mandle s čepy. Nakonec se potvrdila mononukleosa. Ale jsem ani teploty, ani horečky (což je divné, protože to prý u mononukleosy bývá), ani jsem nebyl unavený, chuť k jídlu mám, jím stále stejně. Přesto prostě jsem zhubl cca 2 kg... Něco mi říká, že bych s tím měl začít něco dělat, protože se mi to nezdá normální. Navíc na jedné straně krku hmatám několik uzlin, cca asi 5, které mají do 1 cm, jsou takové středně tuhé a nebolestivé, nezvětšují se. Vím, že tak 3 z nich už tam mám dlouhou dobu, ty 2 zbylé nevím, jak dlouho. Jedna z nich má tvar “žížaly”... je tak 2 cm dlouhá, ale hodně úzká, tak 0.4 cm na šířku. Ta se mi zdá podezřelá. Na ORL říkali, že to uzlina je, ale prý “drobná”...

Jsem z toho zoufalý a vylekaný. Dle praktické dr. a na ORL to je prý v pořádku, hubnutí nepřičítali žádný význam...

Já mám stále nehorázný strach, že je to lymfom... a napadá mě, jestli nehubnu kvůli tomu, že mám uzliny postižené v hrudní nebo břišní oblasti. Ale nemám kašel, nemám zhoršené dýchání, nebolí mě na hrudi ani v břiše... avšak i tak jsem četl, že některým pacientům byl lymfom v hrudní části diagnostikován, a přitom neměli žádné problémy v této oblasti...

Prosímvás, já vím, že se Vám to jeví už jako hypochondrie, ale já fakt nevím, co dělat... dle praktické dr. a ORL to nic není, což mi ale s ohledem na mou situaci nestačí... pomohl by k odhalení patologie v hrudní oblasti rentgen? Že bych přemluvil mojí praktickou dr. o žádanku. Nebo co bych měl prosím dělat, prosím, poraďte mi, já už jsem opravdu nešťastný a bojím se vážné diagnózy.
Za pár týdnů mám první zkoušky, ale dokud nebudu vědět, co mi je, tak prostě se nezvládnu učit. Nikam se mi nechce chodit, jsem uzavřený do mých obav z lymfomu...

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer Matěji, děkuji za doplnující dotaz. Zvětšená lymfatická uzlina nejčastěji značí přítomnost zánětu v blízkém okolí, nyní zřejmě trpíte zánětem patrových mandlí, či infekcí nosohltanu, je možné, že se tato uzlina v podpaží zvětšila právě v tomto kontextu. Chápu Vaše obavy, ale opakovaně Vám zde s kolegy píšeme, že lymfom ve Vašem případě je velmi velmi nepravděpodobný, nebojte se, zkuste se nestresovat, jelikož neopodstatnělé obavy z čehokoli, např. ze závažné choroby - mohou závažnou chorobu samy skutečně aktivovat. Prosím, zkuste se netrápit, dojděte na rentgen a uvidíte, že to bude v pořádku. S pozdravem a přáním pěkného večera, KJ.

Související dotazy

Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek,...
Obava ze závažné choroby
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obavy ze závažné choroby
Dobrý den, psal jsem sem dnes večer ohledně mého...
Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obava z pohlavně přenosných chorob
Dobrý den,zjistil jsem,že má bývalá partnerka byla...
Obava ze závažné choroby
Dobrý den, poslední dobou (tak týden) si všímám,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obava ze spolehlivosti

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už téměř pět let beru antikoncepci Yaz. Teď...

Obava ze srdečního infarktu, vhodná životospráva

Dobrý den, je mi 25 let a mám strach z infarktu. Měřím si tlak a hodnoty si...

Obava ze svalových záškubů

Dobrý den, Pro závratě a trnutí a občasné ztuhnutí prstů ruky jsem byla vyšetřena...

Obava ze Syfilis

Dobrý den, dovoluji požádat o zodpvoězení dotazu. Je mi 53 let a před několika...

Obava ze syfilisu

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s žádostí o Váš názor. Dnes...

Obava ze syfilisu

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně zdravotních problémů.V půlce srpna...

Obava ze syndromu toxického šoku

Dobry den, chci se zeptat ohledny syndromu toxickeho soku, jsem na dovolene...

Obava ze vztekliny

Dobrý den, mám dotaz týkající se nebezpečí nákazy vzteklinou. Věnuji se myslivosti...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, paní doktorko, já se omlouvám, že sem píši znovu ohledně mých...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Dobry den, cca pred 3 tydny jsem byla na gynekologicke prevenci. Pani doktorka...

Obava ze závažné choroby

Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika otázkách v závislosti...

Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby


Obava ze závažné choroby

Dobrý den, ještě poslední věc. Poprosil bych vás o vyjádření na tu uzlinu...

Obava ze závažné choroby

Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek, abych Vám napsal,...

Obava ze závažné choroby

Paní doktorko Jiřícková, Prosím co bych mel dělat, abych mel pokoj a jistotu,...

Obava ze závažného onemocnění

Dobrý den, 1. psal jsem sem už dříve ohledně problémů s uzlinami. Nahmatal...

Obávám se ALS (bulbární forma), nebo Kenedyho chodoby


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lék Enelbin

dobrý den,chci se zeptat jestli mohu užívat enelbin,trpím únavou,závratěmi,ztuhlým...

Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Cukrovka a noční směny

Dobrý den, můj tchán (56) má cukrovku a aplikuje si inzulin. Může člověk s...

Hlen ve stolici

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že když vykonám potřebu, tak při bližším...

Zánět žaludu

Dobrý den, asi před 2 týdny se mi na žaludu udělal červený flek. Celý žalud...

Algifen neo a chloe

Dobrý den, dočetla jsem se, že Algifen Neo může ovlivňovat účinek steroidních...

Těhotenství, bolest na vaječníku

Dobry den, pred 4 mesiacmi som mala spontanny potrat v 6tt (pravdepodobne sposobeny...

Žaludeční vředy - podezření

Dobrý den, již asi 4 roky mám problémy v oblasti žaludku. Zprva se projevovaly...

Bolest zad vlevo dole


Malá boulička na ušním laloku

Dobrý den, mám problém s bouličkou v na ušním laloku hned vedle dírky na náušnice....

Kolik stojí inseminace

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat ,kolik stojí inseminace a jestli jí hradí...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, Mám dlouhodobé bolesti bederní páteře, prosím Vás o vysvětlení...

Bolesti zad a nohou


Fraxiparine a alkohol


Bolest vystřelující do pravé nohy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám zhruba 3 měsíce bolest zad bederní páteře...

Pálení při močení

Dobrý den, jsem po operaci kdy mi vyndavali zasedli kamínek v močových cestách....

Opozdena menstruace, bolest pri sexu

Dobry den pane doktore mam na Vas 2 dotazy 1. Dotaz Posledni pul rok mam problem...

Svědění patra

Už delší dobu se mi stává že mě svědí horní patro v puse. Když se nápojů tak...

Žlutá stolice

žlutá stolice Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může znamenat žlutá stolice?...

Klíště na varlatech

Dobrý den, měl jsem klíště na varlatech a normálně jsem ho vykroudil, ale chci...

Reklama