Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy ze smrti

Psychika Leona 17.4.2021

Dobrý den, před nedávnou dobou mne začal trápit jistý psychický problém. Mám neustále obsedantní myšlenky na to, že jednou zemřu, přičemž se těchto myšlenek nemůžu zbavit, ačkoli bych chtěla. Neustále během dne musím přemýšlet nad tím, že jednoho dne zemřu a že pak nic nebude, nic neucítím, nebudu se účastnit žádného dění, nebudu se těšit se svými blízkými, prostě nic. Pořád si přehrávám to, jak si představuji moment, kdy zemřu, což ve mne vyvolává úzkost. Velmi mne tato myšlenka deptá. Nevím, co to způsobilo, velmi jsem o tom přemýšlela, proč se u mne zničehonic takové přemýšlení objevilo, ale na nic jsem nepřišla - vždycky mi bylo jasné, že jednoho dne zemřu a vzhledem ke svému světonázoru si myslím, že už nic dalšího nebude (žádná forma posmrtné existence), ale nikdy mne to takto nebralo. Je to jako kdybych si dříve nepřipouštěla, že se mne toto netýká, a najednou mi došlo, že ano. Před pár dny mi navíc zemřela kamarádka v důsledku Covidu a to můj stav ještě více zhoršilo. Pořád se pozoruji a hledám na sobě známky nějaké nemoci. Ráda bych byla jako dříve - v rámci možností spokojená se svým životem, ale nevím, jak toho docílit. Přijde mi, jako bych se už neuměla radovat. Zkoušela jsem se vnitřně přesvědčit o tom, že vzhledem k tajemství, které pro vědu smrt znamená, by přece jenom nějaký posmrtný život existovat mohl, ale bohužel tomu prostě nemůžu uvěřit. Myslíte, že byste mi mohli doporučit, co mám dělat? Existuje nějaká psychoterapie, která je na můj problém zaměřená, nebo tak něco? Předem děkuji za jakoukoli radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Leono! Děkujeme za Váš dotaz. Rozumím, že si pokládáte otázky o smrti a věřím, že nejste sama, neboť otázkami smrti se zabývají vědci i všechny lidské kultury. Stále však nebyly dostatečně zodpovězeny. Tato doba těmto myšlenkám navíc neprospívá, neboť v médiích smrt a počty zemřelých vidíme dennodenně. Vy jste navíc utrpěla ztrátu blízkého člověka, která myšlenky o smrti ještě více podnítila. Osobně bych Vám doporučila o svých obavách otevřeně mluvit s blízkými, zkuste se jich zeptat na jejich názor na smrt, zda se jí bojí či zda věří v posmrtný život. Zkuste se také věnovat svým koníčkům, tomu co Vám přináší radost, snažte se spíše vyhýbat sledování televizních zpráv či sociálních medií. Vhodný je určitě i pravidelný pohyb, procházky, správná životospráva. Zkuste se také zaměřit na myšlenky, jak žít plnohodnotně, což může nakonec vést k tomu, že se s obavami ze smrti smíříte a přijmete je. Váš dotaz odešlu i specialistovi, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Přeji hezký den!

Odpovídá lékař:

Jakub Tenčl Ph.D. MHS Accred

Specializace: Hypnoterapie, Psychoterapie Pracoviště: Zakladatel Britského spolku terapeutů a hypnoterapeutů, soukromá praxe Praha, Londýn

Dobrý den, strach ze smrti nebo také thanatofobie patří do kategorie specifických fóbií a protože myšlenky na smrt doprovází úzkost, mohou se, ale také nemusí projevovat symptomy jako pocení, dušnost, zrychlený tep srdce, nevolnost, bolest hlavy, únava a nespavost. Píšete, že tento stav se objevil před nedávnou dobou, pokud se jedná o několik týdnů, nemusí se jednat o fóbii, ale o strach, který může být přirozený, pokud jde o reakci na životní událost nebo daný psychický stav. Například zprávy oznamující události týkající se onemocnění Covid-19 mohou vyvolat pocit nejistoty a strachu, což může vést k pocitu prázdnoty a izolace a to může doprovázet strach ze ztráty kontroly a to se projeví jako strach ze smrti. Každý máme vybudovanou psychickou odolnost, takže zprávy týkající se onemocnění Covid-19 se nás nedotýkají, to se ale mění - je to proces, protože se změnil životní styl a aktivity, které nám poskytovali energii a nadšení nelze provozovat. "Nic" je v podstatě symbolem prázdnoty, představte si naplnění a nadšení, které znáte a možná myšlenky o smrti už nebudou na prvním místě. Jinými slovy zaměřit pozornost na to, co představuje radost a příjemné pocity. Kognitivni behavioralni terapie může například pomoci přerámovat myšlenky o smrti, hypnoterapie může pomoci zažít hlubokou relaxaci a psychoanalýza může pomoci zjistit příčinu. Všechny tyto techniky patří do psychoterapie, kterou ve Vašem případě doporučuji. Psychoterapeut i posoudí, zda se jedná o thanatofobii nebo ne. S přáním všeho dobrého, Jakub Tenčl

Související dotazy

Příčina smrti
Dobrý den, v úmrtním listu je uvedeno jako příčina...
Bojím se smrti
Dobrý den, je mi jen 13 a už se bojím smrti.Musím na...
Příčina smrti
Dobry vecer,ma maminka zemrela 18.12.2017.Bydlela v...
Příčina smrti
Vážená paní doktorko Dogoši, v úmrtním listě je skutečně...
Prožíti klinické smrti bezpečně
Dobrý den, mám takovou zvláštní otázku.Hodně mě zajímá...
Vysvětlení příčiny smrti
Dobrý den. V umrtním listu prababičky z roku 1971 je...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z tětotenství

Dobrý den, měla bych dotaz. S přítelem jsme před týdnem měli nechráněný sex....

Obavy z toxoplazmózy v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 25 týdnu těhotenství. Dnes jsem si třikrát kousla do hamburgru,...

Obavy z uzlin

Dobrý den, 1. v nedávné době jsem tu psal o mých problémech s uzlinami....

Obavy z užívání antikoncepce

Užívám hormonální antikoncepci teprve 4. měsíc, ale když se tak zpětně zamyslím,...

Obavy z vdechnutí skleněné kuličky dvouletým dítětem

Dobrý den, mám velký strach o dvouletého syna. V úterý si vložil do pusy...

Obavy z vyšetření

Ahoj, chtěla bych poděkovat paní doktorce Barboře Barchánkové za její odpověď...

Obavy z vyšetření, extrasystoly, dávivý reflex, ucpaný nos

Zdravím, momentálně mě trápí dva problémy, které možná s sebou nesouvisí. Už...

Obavy z zbláznění nebo schizofrenie

Zdravím, mám menší problém a asi ho nezvládnu sám, je mi 15 a o letních prázdninách...

Obavy ze salmonely, lysteriozy v těhotenství

Dobrý den, jsem v 18 TT a již týden mě trápí zažívací obtíže, které se začaly...

Obavy ze sexuálně přenosných chorob

Dobrý den, jsem gay a před pár dny jsem provozoval aktivně orální sex. Sperma...

Obavy ze srdeční zástavy

Dobry de mám 17 let a nedávno se. Viděl článek ja mladému člověku zastavilo...

Obavy ze závažné choroby

Dobrý den, psal jsem sem dnes večer ohledně mého problému (viz níže předchozí...

Obavy ze zvířete

Dobrý den, V loňském roce jsem měla gynekologické problémy. Dle výsledků jsem...

Obavy, obavy...

Mám na levém varleti delší žílu o průměru asi 1 až 2 mm. Když pohybuji varletem,...

Obavy...

Dobrý den, před 9-11 hodinami sem měl pohlavní styk a ted se mi udělal na přirození...

Obcasna arytmie srdce a stale napeti

Dobry den,trva to asi mesic,podotykam ze mam strach z mysi a ve svem pokoji...

Obcasna bolest kolene

Dobry den, v minulosti me obcas pri chuzi pichalo v levem koleni a posledni...

Obcasna bolest kolene

Dobry den, je mi 32 let a obcas se mi stava, ze me boli koleno, nekdy jedno,...

Obcasna bolest na hrudniku.

Vazeny pane doktore, mam na vas dotaz. Jiz 2 roky nekourim a nyni se mi stalo...

Obcasná bolest varlete

Dobrý den, chtěl bych se zeptat: občas po sexu nebo i běžně mě bolí levé varle,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zhoršené dýchání

Dobrý den. Trápí mě bolest na hrudi, někdy svědění hrudníku, hlenovitý kašel...

Bolest zad a zubů

Dobrý den, zhruba před rokem a půl jsem začal mít bolesti zad kde se jednalo...

Snížení bílých krvinek


Zhoršené dýchání

Dobrý Den, chtěla bych se zeptat trápí mě to, že se nemůžu nadechnout z plných...

Žlučník

Dobrý den. Prosím vás, chci se zeptat, co znamená - žlučník bpn s anechogenním...

Kolaps, hypotenze, brnění těla, ztuhlost, ztráta síly

Dobry den, omlouvam se, ze pisi bez carek a hacku, pisi z anglicke klavesnice....

Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Šlápnutí na hřebík


Zhoršené dýchání

Dobrý Den trápí mě únava, nemůžu se nadechnout z plných plic, dále mě trápí...

Motání hlavy ve spánku


Velmi nízký tlak + vysoký tep + bolest na hrudi + těžké dýchání a únava

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám podstoupit nějaké vyšetření nebo zda...

Zhoršené dýchání

Dobrý Den trápí mě únava, nemůžu se nadechnout z plných plic, dále mě trápí...

Bolest v oblasti krku a nad klíční kostí

Dobrý den, v týdnu od 17. 6. 2019 jsem byla na nemocenské se zánětem hltanu....

Močový stent

Dobry den, pred 4 dny mi byl zaveden stent, z duvodu ucpaneho mocovodu kaminkem...

Zhoršené dýchání

Dobrý Den trápí mě únava, nemůžu se nadechnout z plných plic, dále mě trápí...

Pálení jazyka

Dobrý den, mám již víc než půl roku pálení jazyka a i když má slin, tak mám...

Zhoršené dýchání

Dobrý den. Trápí mě únava, nemůžu se nadechnout z plných plic, dále mě trápí...

Dlouhodobě zrychlený tep

Dobrý den, už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105...

Zhoršené dýchání

Dobrý den, poslední dobou, se mi dýchá ztěžka, není to pravidelný, dělám ve...

Beloderm pouzivam uz asi 10 rokov

dobry den chcel by som sa Vas opytat ohladom maste beloderm.bola mi diagnostikocvana...

Reklama