Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Obavy ze závažné choroby

Psychiatrie M. 4.11.2018

Dobrý den,

psal jsem sem dnes večer ohledně mého problému (viz níže předchozí dotaz) a bylo mi řečeno, že uzlin nemusejí mít jen oválný a kulatý tvar... a já mám jeden útvar, který je hodně úzká (cca 0.4 cm) a dlouhá tak kolem 2 cm... je to měkké... a vůbec nevím, co by to mohlo být. Byl jsem se zánětem mandlí u ORL, kde jse mse na to mimochodem zeptal a bylo mi řečeno, že by patologická uzlina postižená lymfomem byla velká jak švestka, což u mě neodpovídá... ale zas je dlouhá 2 cm, ale hodně úzká... mám velký strach.

A taky jsem se dozvěděl, že z krevních testů (KO + diferenciál) nelze s jistotou vyloučit lymfom. Takže jsem opět zacyklený do svých urputných strachů a děsivých představ, že to je lymfom... navíc jsem se začal zas všude prohmatávat a našel jsem menší uzlinu (cca 1 cm) i v podpaží, takže nyní můj strach je zas na maximu, protože se bojím, že se mi to rozšiřuje z krku i do podpaží... ale nevím, jak dlouho ji tam mám, protože jsem se v podpaží neprohmatával předtím.... a teď do toho to pocení a úbytek hmotnosti (viz níže).... spojuji si to vše s diagnozou lymfomu...

Už jsem fakt na dně.

PŘEDCHOZÍ DOTAZ:

Dobrý den,

už nedávno jsem tu sem psal ohledně jednoho útvaru, který jsem si nahmatal. Nachází se níže na krku (ale ještě ne v nadklíčku, stále na krku). Jedná se o podlouhlý útvar, který však není nikterak široký (má zhruba kolem 2 cm x 0.4 cm). Objevil jsem ho zhruba před týdnem a něco (netuším, jak dlouho se tam nachází, všiml jsem si ho nahmatání cca předminulou středu). Není ani tvrdý, ani úplně měkký, něco mezi tím. Nebolí. Divné je, že si prostě nenahmatám, kde přesně začíná a kde končí (jako kdyby v jeho hmatné části byl na povrchu a pak "zajel hlouběji do krku). Mám strach, aby se nejednalo o uzlinu, ale je mi zase divné, že by měla takovýto tvar. Četl jsem, že uzliny jsou kulaté, popř. oválné - tennto útvar je však až válcovitý - dlouhý a velmi úzký... Je možné, že by takto vypadala uzlina? Všude čtu, že když jsou zvětšené uzliny, tak jsou to "boule" tvaru švestky, ten můj útvar ale není boule, spíš velmi tenký válec... což mně připadá divné. Mám strach, aby se nejednalo o lymfom, protože uzlin si hmatám na krku více avšak ty jsou mnohem menší (ty největší mají cca 1 cm).

Předminulý pátek (koncem října) jsem absolvoval krevní testy - KO + diferenciál (podle mé praktické lékařky by se lymfom projevil v tomto testu - byly by tam odchylky...) + CRP. Výsledky jsem se dozvěděl po víkendu a bylo zjištěno pouze zvýšené CRP, jinak prý v pořádku. Nechápal jsem, proč mám zvýšené CRP, nic mi nebylo. Až minulou středu mě začlo poměrně intenzivně škrábat v krku, objevil jsem čepy na jedné mandli a hned pod ní zduřelé bolavé uzliny. Navštívil jsem proto ORL, kde mi provedli výtěr, ihned na počkání udělali STREP test, ten však vyšel negativně, takže musím čekat na výsledky výtěru z laboratoře. Bylo mi doporučeno Kutvirtovo (?) kloktadlo, které mi absoolutně nepomáhá, ani žádné jiné cumlavé pastilky. Na výsledky musím čekat do pondělí...Mezitím se mi nyní přes víkend bolesti spíše zhoršily, čepy jsem objevil i na druhé mandli. Navíc od doby, co mě bolí v krku a mám nateklé mandle s čepy, tak se v noci přidalo mírné noční pocení... není to takové, že bych propotil tričko či prostěradlo, ale jen mám vždy mírně mokrá záda. Chci se zeptat, myslíte si, že patří to pocení k mé akutní infekci mandlí? Já jsem pošuk a začínám si myslet, že by to noční pocení mohlo souviset s tím podlouhlým útvarem a že by se mohlo jednat o příznak lymfomu... na internetu píší, že lymfom doprovází noční poty...

A jako by toho k mé smůle nebylo málo, tak se mi stala ještě jedna věc. Každý den se VŽDY RÁNO PO VYMOČENÍ vážím. Už několik měsíců mám konstantní váhu (87 kg - na 193 cm výšky, obézní nejsem). Avšak předevčírem jsem se opět ráno vážil a měl jsem už jen 86 kg, tzn. že jsem 1 kg zhubnul - avšak neměnil jsem stravu, jím stále stejně a s chutí, a i tak jsem to kilo zhubnul... nyní mám hrozné obavy, aby hubnutí nepokračovalo, což by opět nasvědčovalo pro nějakou vážnou nemoc - ten lymfom... Opravdu se vážím vždy ve stejnou dobu, jsem si vědom, že váha během dne kolísá, a proto se vážím každý den po vymočení ráno ve stejnou dobu...

Takhe blbě pro moji smůlu mi ty příznaky do sebe zapadají.... ten podlouhlý útvar, mírné noční poty a ještě to zhubnutí o 1 kg...

Chci se zeptat:

1. může ten podlouhlý útvar být uzlina? nebo spíše nějaká céva? na ORL mi říkali, že při lymfomu jsou uzliny velké jako např. švestka, ten útvar připomíná spíš "žížalu"...
2. myslíte si, že noční poty mohou souviset spíše s mojí akutní infekcí (zánět mandlí)? Nebo je možné, že mohou souviset s lymfomem?
3. Mám se obávat a zabývat se tím hubnutím? Jsem z toho celkem nešťastný, že takhle shodím 1 kg jen tak... a nejhorší je ten pocit nejistoty, co když budu hubnout dále... že pak začne kolotoč vyšetření a odhalí se něco ošklivého....
4. ještě mám jeden problém... jak se mi pod postiženou mandlí infektem zvětšily 2 uzliny, tak se nacházejí velmi těsně u sebe.. mám strach, aby nebyly srostlé, protože to prý taky značí lymfom... o těchto uzlinách ale už vím hodně dlouho (několik let) a zvětšily se až nyní, když se objevil infekt, navíc na rozdíl od ostatních uzlin jsou bolestivé... ale přeci jen mám strach aby nebyly srostlé...
5. kdybychom demonstrovali situaci, že by to hubnutí souviselo s lymfomem (hubnutí se objevuje až v pozdějších stádiích, že?), tak by krevní testy to odhalily?

Prosím Vás, vím, že jsem toho napsal hodně, ale mohl bych Vás poprosit o vyjádření se ke VŠEM mým problémům, zejména k těm očíslovaným (1-5)? Moc Vás prosím pěkně.... už jsem z toho zoufalý...

Děkuji a hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Dobrý večer milý Matěji, díky za dotaz. 1. nemyslím si, že se jedná o uzlinu, co přesně útvar je vám takto bez vyšetření neřekneme, nutno dojít na ultrazvuk, kde vám přesně řeknou, co to je, pošle vás tam praktik, 2. v případě lymfomu by pocení bylo tak velké, že byste se musel v noci převlékat, ano, myslím že vaše pocení nyní souvisí s infekcí v ústech, 3. nijak jste nezhubl, 1 kg nic neznamená, záleží na množství potravy předchozí den, sportování atd, 4. sám píšete, že uzliny se zvětšily infektem, u infektu uzliny rozhodně nesrůstají, neznamenají tedy příznak lymfomu, 5. hubnutí by muselo být masivní, minimálně 10 kg, znovu píši, že váš jeden kilogram nic neznamená, ještě 2 kg nahoru či dolu na váze jsou jen odchylkou normy, takže příznak hubnutí pro vás není aktuální, nezhubl se a kdybyste lymfom skutečně měl, změny by se JISTĚ projevily v krevním obraze, což u vás se neprojevily.. Matěji, mějte se hezky a nemyslete už na to, lymfom nemáte. S pozdravem, KJ.

Související dotazy

Obava ze závažné choroby
obrý den, chtěl bych se zeptat. Asi si jistě pamatujete,...
Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Jiříčková, reaguji na Váš požadavek,...
Obava ze závažné choroby
Dobrý den, potřeboval bych se ještě ujistit v několika...
Obava ze závažné choroby
Vážená paní doktorko Janoušková, děkuji za odopověď....
Obava ze závažné choroby
Ještě jednou dobrý den, paní doktorko Jiříčková, v...
Obava ze závažné choroby
Dobrý den, ještě poslední věc. Poprosil bych vás...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z těhotesntví

Dobry den chci se zeptat na dve otazky. Prvni : beru antikoncepci a po dobu...

Obavy z tětotenství

Dobrý den, měla bych dotaz. S přítelem jsme před týdnem měli nechráněný sex....

Obavy z uzlin

Dobrý den, 1. v nedávné době jsem tu psal o mých problémech s uzlinami....

Obavy z užívání antikoncepce

Užívám hormonální antikoncepci teprve 4. měsíc, ale když se tak zpětně zamyslím,...

Obavy z vdechnutí skleněné kuličky dvouletým dítětem

Dobrý den, mám velký strach o dvouletého syna. V úterý si vložil do pusy...

Obavy z vyšetření

Ahoj, chtěla bych poděkovat paní doktorce Barboře Barchánkové za její odpověď...

Obavy z zbláznění nebo schizofrenie

Zdravím, mám menší problém a asi ho nezvládnu sám, je mi 15 a o letních prázdninách...

Obavy ze salmonely, lysteriozy v těhotenství

Dobrý den, jsem v 18 TT a již týden mě trápí zažívací obtíže, které se začaly...

Obavy ze sexuálně přenosných chorob

Dobrý den, jsem gay a před pár dny jsem provozoval aktivně orální sex. Sperma...

Obavy ze srdeční zástavy

Dobry de mám 17 let a nedávno se. Viděl článek ja mladému člověku zastavilo...

Obavy ze zvířete

Dobrý den, V loňském roce jsem měla gynekologické problémy. Dle výsledků jsem...

Obavy, obavy...

Mám na levém varleti delší žílu o průměru asi 1 až 2 mm. Když pohybuji varletem,...

Obavy...

Dobrý den, před 9-11 hodinami sem měl pohlavní styk a ted se mi udělal na přirození...

Obcasna arytmie srdce a stale napeti

Dobry den,trva to asi mesic,podotykam ze mam strach z mysi a ve svem pokoji...

Obcasna bolest kolene

Dobry den, v minulosti me obcas pri chuzi pichalo v levem koleni a posledni...

Obcasna bolest kolene

Dobry den, je mi 32 let a obcas se mi stava, ze me boli koleno, nekdy jedno,...

Obcasna bolest na hrudniku.

Vazeny pane doktore, mam na vas dotaz. Jiz 2 roky nekourim a nyni se mi stalo...

Obcasná bolest varlete

Dobrý den, chtěl bych se zeptat: občas po sexu nebo i běžně mě bolí levé varle,...

Obcasna krev na toalet papiru.

Dobrý den jednou uz sem pokladal dotaz ale napsal jsem to spatne tak mi prisla...

Obcasna krev ve stolici

Dobrý den, uz nekolik let trpim na obcasnou krev na toaletnim papire. Cetnost...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paralen a Euthyrox, předávkování

Stane se mi něco po snědení čtyř paralenů a přibližně 12 euthyroxů?

Zvětšená levá krční madle

Ráda bych se zeptala. Již skoro čtyři měsíce mám zvětšenou levou krční mandly...

Kavernom na mozku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Diagnostikovali mi kavernom na mozku f-t v...

Svědění a špinění po sexuálním styku

Dobrý den, předevčírem jsem měla po 10ti mesících pohlavní styk. Byl to trochu...

Cysta na játrech a vaječníku


Svědění chodidel po alkoholu

Dobrý den,mam dotaz,po požití alkoholu,mám strašné svědění chodidel.Děkuji Jana

Bolest zad po dlouhém sezení

Dobrý den, občas mě bolí (pálí) v pravé straně zad (ca. u ledvin) a tato bolest...

Výtěr z krku

Dobrý den, už jsem vám položil můj dotaz před týdnem asi, a chtěl bych se zeptat...

Levé stehno je vpředu asi 10 az 15 cm od třísla vypoulenější

Dobrý den. Včera před koupáním jsem se na sebe zadívala do zrcadla a přitom...

Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů

Dobrý den Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů, kůže vždy vyschne...

Přenos pohlavních chorob

Dobrý večer, vim že je to asi hloupost ale radši se ptám odborníka, byl jsem...

Svědění močové trubice

Dobrý den, už třetí týden mě svědí močová trubice. žádný výtok, nebo zarudnutí...

Euthyrox a antihypertenziva

Dobrý den,prosím o radu,přes 10 let se užívám Euthyrox /autoimunitní onemocnění/...

Smrkám krev

Dobrý den, poslední asi tak dva měsíce mám problém s nosem. Když se chci vysmrkat,...

SUŠŠÍ moč a krev v moči

Dobrý den, děkuji předem za objasnění Manžel byl na preventivní prohlídce...

Léčba Warfarinem

dobry den dcera 34 pred tydnem zjistena tromboza v noze dnes na krevnich testech...

Může mít darování krve vliv na průběh menstruace?


Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Červené fleky na žaludu


Možná reakce na Encepur?

Možná reakce na Encepur? Byla jsem přeočkovaná Encepurem po pěti letech. Po...