Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Omezení léků na astma

Jiří 23.5.2016

Dobrý den,

Rozhodl jsem se po přibližně jednom roce závislostního užívání vysadit nosní spreje (Olynth) a omezit používání úlevového léku proti astmatu (Ventolin). S abstinencí jsem začal minulý čtvrtek od rána a kromě očekávaných příznaků (dušnost, bolest nosních dutin, téměř nemožnost dýchat nosem a neschopnost soustředění) mám od dalšího dne ráno (tj. od minulého pátku) i příznaky podobné chřipce - bolesti zejména hlavy, v krku, za krkem a na plicích, celková slabost, únava, zahleněnost nosních dutin, občas kašel. Zároveň dušnost ani otok nosní sliznice se zatím nezdá, že by příliš ustupovaly (je to sice lepší, než první den, ale zatím pořád musím dýchat ústy), bolest v nosních dutinách neustupuje vůbec.

Kromě astma bronchiale trpím na polypy nosní sliznice, které občas způsobují bolest při rýmě, ale dýchaní nosem předtím neznemožňovaly. Preventivně užívám několik posledních let každodenně léky Cezera, Singulair, Asmanex a Nasonex, u posledních dvou přípravků jsem nedávno zvýšil dávkování z 1x denně na 2x denně. Také jsem předchozích 5 dní užíval Sinupret Forte (4 tablety denně). Na bolest posledních několik dní užívám Ibalbin Rapid 400mg (2x denně). Nezdá se mi, že by v této dávce příliš zabíral, ale vyšší dávky si nemohu dovolit kvůli přílišné únavě jako vedlejšímu efektu.

Měl bych následující dotazy:

1) Jak dlouho může v mém případě ještě trvat, než odezní abstinenční příznaky po vysazení dekongestantů do té míry, že bude možné opět dýchat nosem?

2) Jsou "chřipkové" příznaky za těchto okolností normálním jevem, nebo je pravděpodobnější, že jsem se nešťastnou náhodou ve stejnou chvíli nakazil? Četl jsem, že podobné příznaky mají kuřáci, pokud kouřit přestanou, ale nečetl jsem o tom v souvislosti s vysazením dekongestantů. Je možné to zmírnit? Nemohu si teď dovolit být dlouho nemocný.

3) Kdy můžu očekávat zlepšení dušnosti tak, abych nemusel užívat Ventolin mimo pohybovou aktivitu? Dříve jsem jej užíval pouze před pohybem, v posledních měsících se dušnost postupně zhoršovala. Je možné, že to bylo právě následkem nadužívání nosních sprejů (během posledních týdnů už téměř nezabíraly, musel jsem používat dvojitou dávku každé 2 hodiny a vždy brzy na to i Ventolin, nepříjemným vedlejším účinkem byl neustále vysoký tlak a puls a poslední dobou i bolesti hlavy a v nose, možná následkem poškození sliznice), nebo je pravděpodobnější jiná příčina?

Děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková


dobrý den,
dekongestiva je vhodné vysazovat postupně, po poradě s ORL specialistou, ideálně nejprve jednu poté druhou nosní dírku, zároveň nevysazovat jak ventolin tak olynth (pokud se nechcete udusit)
chřipkové příznaky mohou být znakem obojího - jak vysazení, tak infektu, tak exacerbace astmatu/alergie - dost nešťastné je začít léky vysazovat v pylové sezoně.
Ibalgin Vám v tomto případě rozhodně na příznaky nezabere.
Pokud trváte na vysazení všeho hned, používejte pravidelně 3x denně aspoň konvičku do nosu a v mezidobí ještě stříkat mořskou vodu.
Na třetí otázku nedokážu odpovědět, minimálně 1-2 měsíce to bude chtít vyčkat odeznění reakce na vysazení olyntu, pak lze uvažovat o tom ventolinu (kdy ano, kde ne, jaká dlouhodobá medikace na to astma) - toto pak řešit poradou s alergologem.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Astma
Dobrý den, dcera má astma na které užívá Seretide Diskus...
Astma
Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí...
Astma ??
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mé 2,5 leté...
Léčba astmatu
Dobrý den, Ráda bych se zeptala na léčení mého astmatu....
Astma a kouření e-cigaret
Dobrý den,Mam astma zatím neni nějak akutní.. Kdybych...
Astma u dítěte
Dobrý den chci se zeptat dcera 3,5let 14kg, prokázané...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Omeprazol, pálení žáhy

Dobrý den, před cca měsícem mě začala silně pálit žáha, proto jsem užila Omeprazol...

OMEZENA HYBNOST CHODIDLA

Dobrý den, včera jsem si presedel chodidlo a dnes vůbec nemůžu vědomé pohnout...

Omezená hybnost levé nohy doprovázená mírným otokem

Dobrý den, objevila sem problém s hybností levé nohy. Je omezená ve srovnání...

Omezená hybnost nohy po pádu

Dobrý večer. Včera jsem spadla z koně a když jsem se snažila vstát, nemohla...

Omezená hybnost po TEP kyčle a kolene

dobrý den, jsem rok po tep kyčle a od ledna po tep kolene, přez veškerou rhc...

Omezená pohyblivost a bolest kyčlí

Dobrý den, už to je třetí rok, co mám problém s kyčlemi. Mám v nich omezenou...

Omezená pohyblivost po extrakci osmiček

Dobrý den, pane doktore, včera (v úterý) jsem byla na vysekávání osmiček z...

Omezená pohyblivost ruky po odebrání krve

Dobrý den. Téměř před 2 týdny mi byla ráno odebrána krev (pravá ruka, levá...

Omezení hybnosti palce

Občas se mi stane (tak 1 za 1-2 měsíce), že se kopnu do palce (při nějakém sportu)....

Omezení chuti na sladké

Rád bych shodil nějaké to kilo ale nedaří se mi protože mám hroznou chuť na...

Omezení po operaci subdurálního hematomu

Dobrý den pane Doktore, Ráda bych se zeptala na možná omezení mého syna po...

Omezení po úplném odebrání menisků

Dobrý den, podstoupil jsem ASK kolene, kde byl zjištěn přetrhaný předníz křížený...

Omezení při karpálním tunelu

Dobrý den, Může člověk který má nemoc z povolání karpalní tunel s omezením...

Omezení spánku

Dobrý den, je mi 18 let a už několik týdnů spím pouze jednou za dvou noci,...

Omezení v sexu po operaci slepého střeva

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem týden po operaci slepého střeva, už jsem...

Omezeni v tehotenstvi

Dobrý den, jsem na zacatku tehotenstvi a rada bych vedela co nemohu jist,...

Omezení v zorném poli

Dobrý den, je mi 21 let, na perimetru mi již 2 roky vychází zvětšující-se omezení...

Omezený pohyb

Dobrý Den již delší dobu mě trápí praskání v nohách v ruce v kyčli. Nevíte co...

Omezený pohyb

Dobrý Den již delší dobu mě trápí praskání v nohách v ruce v kyčli.Nevíte co...

Omezit-ano/ne

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda dlouhé vysedávání ve vaně může způsobovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jaterní testy, alkohol

Dobrý den. Je mi 40 let, měřím 172cm a vážím 82kg. Při kontrole mi na EKG byl...

Krevní skupiny

Dobrý den, jak je možné, že když můj otec má krevní skupinu 0- a matka 0+,...

Nadměrné pití tekutin

Dobrý den chtěl bych se zeptat na to jestli je normální že za den vypiju 6 -...

Bolest na levé straně žeber


Průjem, bolest břicha po jídle, přelévání a bublání v břiše


Červené tečky na penise


Aknenormin

Mám otázku. Beru Aknenormin skoro 2 týdny a potřebuji vědět, jestli si můžu...

Nosičství zlatého stafylokoka

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal, že ak som len nositeľom zlatého stafylokoka...

Umělé oplodnění

Dobrý den pani doktorko,mám k Vám prosbu. Existuje v této zemi klinika na umělé...

Vodnatá rýma trvající 6 měsíců

Dobrý den , chtěl jsem se zeptat , už přibližně 6 měsíců mě trápí rýma je spíše...

Přerušovaná soulož

Dobrý den, s přítelem praktikujeme přerušovanou soulož. Antikoncepci brát nechci,...

Bolest mezi konečníkem a pochvou

Dobrý den, již dva měsíce mě trápilo svědění mezi konečníkem a pochvou. Poslední...

Bolest břicha


Únik plynů

Dobrý den, už přes pět let se trápím plynatostí. Na gastroenterologii mi našli...

Bolest obratle při doteku

Dobrý den, když si zatlačím na trn obratle zhruba v polevině páteře je na dotek...

Zvýšená glykémie

Dobrý den, mám dotaz...má ranní glykemie je 5,9- 6,1....test ogtt cukrovku nepotvrdil...

Únava a anémie

Dobry den, jiz dva tydny trpim silnou unavou. V nekterych dnech se mi z unavy...

Itakem a těhotenství

Dobrý den, už 5 let se lečím s obsedantně-kompulzivní poruchou. Měla jsem více...

Bolesti kyčle

Dobrý den, už přes rok mě bolí levá kyčel. Občas, když sedím a chci vstát, tak...

Stresová zlomenina

Před 8 měsíci jsem měla stresovou zlomeninu nártní kůstky, měsíc jsem měla berle,...

Zavřít reklamu