Onemocnění jater
Dobrý den,
je mi 21 let a rád bych se dozvěděl, co dělat, aby byla má játra v pořádku co se týče jídelníčku. Alkohol nepiju, nekouřím apod., snažím se jíst plus mínus vyváženou stravu, ale hodně to doplňuji jídlem, jako je hovězí maso, smažené jídlo apod., mohl by to být v budoucnu problém? Jaké jsou nějaké nejlepší rady a tipy a na co si dát pozor?
MUDr. Jan Vachek
Specializace: Farmakologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení Klatovské nemocnice, a.s.
Vážený pane Davide, příkladem zdravé a vyvážené stravy s pozitivním vlivem mj. na játra je tradiční středomořská strava. Proto se doporučuje jako prevence onemocnění jater. Tajemství nespočívá v jedné potravině, ale spíše ve vzájemném působení jednotlivých složek: Tradiční strava v jižní Evropě se vyznačuje zdravou rozmanitostí. Rostlinné potraviny - chléb a těstoviny, zelenina, saláty a ovoce - tvoří hlavní podíl každodenní stravy. Ryby a drůbež se podávají několikrát týdně, ovšem především dušené, vařené či pečené, kdežto tmavé maso se podává jen zřídka. Mléko a mléčné výrobky, jako je jogurt a sýr, se podávají denně, ale v mírném množství. Hlavním zdrojem tuku je olivový olej. Toto složení stravy vede k optimální rovnováze živin. Středomořská strava znamená málo nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin, ale hodně mono- a polynenasycených mastných kyselin - zejména omega-3 mastných kyselin. Dalším pozitivním aspektem je vysoký obsah sacharidů, vlákniny, minerálů, stopových prvků a vitaminů nebo antioxidantů.
Pokud máte zájem zdraví jater podpořit ještě nad rámec stravy, můžete zkusit např. kúru esenciálními fosfolipidy z lékárny.