Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Osteotomie při artroze kolenního kloubu

Ortopedie Verka 7.3.2018

Dobrý den
Jsem rok po artroskopii pravého kolene a od konce roku mi začali opět bolesti, bolestivá chůze ze a do schodu, bolesti v klidu i v noci nemůžu spát. Na kontrole u ortopeda mi na RTG zjistili citují ze zprávy: primární gonartroza oboustranná, artroza 2 stupně mediálně výhledově k HTO. Je opravdu možné ze nic nezabírá? Po obstriku žádné zlepšení a ani po aplikaci SPS OS, mám porad problém a bolesti neustupuji. Stačí par schodů a jsem na brufen. Není jiná možnost operace než ta HTO? Pracuji jako řidič a nohu v cajku potřebuji, nosim bedny do a z auta a někdy do schodu. Děkuji za nějakou radu

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, pokročilejší stadium asymetrické artrozy kolenního kloubu - myslím tím poškození pouze jednostranné - vnitřní či vnější části kloubu společně s vadnou osou kolenního kloubu (kolena do X či do O) je opravdu možnou indikací k provedení osteotomie. Zvláště pak, pokud se jedná o aktivního, mladšího člověka, kde konzervativní způsoby léčby nepomáhají a na druhou stranu ještě koleno není vhodné k totální endoprotéze (ta má pouze určitou životnost a reimplantace umělého kloubu bývá mnohdy dost problematická). Netuším, co znamená zkratka SPS OS. V rámci konzervativní léčby je samozřejmě vhodné zkusit léčbu chondroprotektivy, korekci hmotnosti u obézních, RHB léčbu zaměřenou na posílení svalů stehna, dále celá řada možností nehrazených zdravotní pojišťovnou - od různých forem fyzikální léčby až po série nitrokloubní aplikace upravené krevní plazmy, atd.. Zda Vám některý z těchto postupů pomůže, nelze takto dopředu ani nadálku zodpovědět. Jako řidič v případě osteotomie musíte počítat s poměrně dlouhou pracovní neschopností - v řádu několika měsíců. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Dnes se spíše dává přednost artroskopickému ošetření nitra kolenního kloubu, je nutno říci, že pokud se jedná o artrózu v postupu,nejedná se o výkon s dlouhodobým účinkem.
Zvážení nástřiku ochranných injekci do kloubu, rehabilitace, fyzikální léčba, náplň kloubu vlastní krevní plasmou, rtg ozáření kloubu a lázeňská léčba.
Je ji možno aplikovat výjimečně i u artrozy II. st.
Výhledově se bude jistě jednat o implantaci endoprotézy. Její oddálení je na místě.
Poraďte se svým ortopedem.

Související dotazy

MR vyšetření kolenního kloubu
Dobrý den pane doktore,mohl by jste se mi prosím vyjádřit...
Operace kolenního kloubu
Dobrý den, jsem objednaný na náhradu kolenního kloubu....
Výměna kolenního kloubu
Dobrý den, mám vrozenou vadu kolene (absence čéšky,...
Přípravek Prolia a výměna kolenního kloubu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli přípravek...
Užívání Wobenzymu před operací kolenního kloubu
Pane doktore, prosím o radu, zda je vhodné užívat Wobenzym...
Valgozita kolenního kloubu
Dobrý den, Dceři, 2 roky, ortoped diagnostikoval...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Osteoporóza?

přeju dobrý den. Nevím, jestli to může být osteoporóza, ale zdá se mi divna...

Osteoporozu by měl léčit specialista - osteolog

Dobrý den. Moje matka i sestra měly osteoporózu. To jsem uváděla u lékařky,...

Osteoporózu lze odhalit v rámci prevence, je to s výhodou

léky neužívám,jen kapky ale na vyšetření mě byla zjištěna ostereopoza v kyčelním...

Osteoproduktivní změny dorzolaterálních osteofytů

Dobrý den, závěr mojí zprávy je osteoproduktivní změny dorzolaterálních osteofytů...

Osteoskleroza při NYHA III

Dobrý deň. Moja matka (1968) sa lieči na chronické srdcové zlyhávanie (NYHA...

Osteosyntetický mat.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu navštěvovat solární studium pokud...

Osteosyntéza

Dobry den, 5.2. jsem si pri brusleni po padu na flektovany loket privodila...

Osteosyntéza L1

Dobrý den, jsem 9 měsíců po osteosyntéze L1 - úlome15x7x5mm (s upevněním TH12...

Osteosyntéza zápěstí

Dobrý den, před 3/4 rokem jsem absolvovala osteosyntézu zápěstí (zlomenina...

Osteotomie

Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou, byla mi nabídnuta možnost...

Osteotomie ulny

Dobrý den,jsem 6 měsíců po zkracování osteotomii ulny.Bohužel ani po takové...

Osterochondroza

môžte mi vysvetliť môj stav podľa CT LS chrbtice? Záver: Primaárne nezúžený...

Osteroropoza

Dobrý den, díky vysokým dávkám kortikoidů při RS trpím osteoropozou. Při mé...

Ostitis deformans

Dobrý den. Prosím o radu vůbec nevím co mám dělat.Od roku 2005 mám potíže. V...

Ostrá bodavá bolest v pobdřišku

Dobrý den, mám více problémů, ale možná souvisí, tak je vyjmenuji. 10.7. jsme...

Ostrá bodavá bolest žaludku

Dobrý den. Již půl roku mě střídavě trápí zažívací problémy. Ty se projevují...

Ostra boelst v pravem podbrisku

dobry den, dnes rano jsem zaznamenala velmi silno - ostrou boelst v pravem podbrisku,...

Ostra bolest

Dobry den. Jsem na materske dovolene a muj problem se objevil cca pred tydnem....

Ostrá bolest

Dobrý den,už delší dobu mívám bolesti v levé části břicha,teď je bohužel častější,bolest...

Ostrá bolest břicha

Dobrý den, již asi rok mám problém s tím, že mě při běhání a hlavně poskakování...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podbřišku

Dobrý den .. chtěla bych se zeptat jsem měsíc po operaci slepého střeva a dotoho...

Extrakce kovů


Cysta

Vážený pane doktore, mám diagnostikovanou cistu v dolní čelisti. Na chirurgické...

Bolest kyčle a dolní končetiny

Dobrý den, mám artrózu levé kyčle 4. stupně. Jsem v čekací lhůtě na výměnu...

Odsátí cysty na ledvině

Cysta 7 cm.místo cytlivé,bez problémů.Obvodní lékařka mě poslala na odsátí cysty.Co...

Extrakce kovů po osteosynteze

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat jaký máte názor na extrakci kovů po osteosyntéze....

Svědění

Dobry den,tak tyden mam svedeni a bolesti konecniku,hlavne v noci.a pridava...

Krvácení v časném těhotenství

Dobrý den, Včera jsem dojela na pohotovost gynekologickou. Jsem tehotná v...

Pálení nohou,svalů

Již 4 dny mě bolí,nebo spíš pálí celé dolní končetiny a neustává to ani v noci.pokaždé...

Teplota a bolesti břicha u dítěte

Dobry den, syn (2r10m) dostal toto utery vecer horecku (38.4) na nalehani manzela...

Tekutina po sexu v těhotenství

Dobry den, obracim se na Vas z duvodu, ze pobyvam v zahranici a momentalne zacinam...

Svědění

Dobrý den, nevím, jestli můj problém patří zrovna na kožní, ale nikde na internetu...

Výsledky z laboratoře

Prodiskutovat vysledky krevniho testu

Bolest čelistního kloubu

Dobrý den, už asi měsíc mě bolí pravý čelistní kloub. Nejprve se při otevírání...

Bolesti břicha u dítěte

Dobry den, ma 13ti leta dcera ma opakovane bolesti bricha na prave strane,zvracení....

Kožní problémy

Dobrý den, v posledních dvou letech trpím kožními problémy v oblasti obličeje,...

Svědění

Dobry den, Moj problem je, ze mam svrbenie a olupovanie koze v oblasti semennikov,...

Nespavost

Dobrý den, již skoro měsíc a půl nemohu spát. Pokud usnu tak max na hodinu a...

OCD, posttrauma porucha osobnosti a úzkosti

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s problémem, jenž mě trápí už delší...

Stav po extrakci kovů

Dobry den, po operaci trojite zlomeniny hlezna, pred 6ti lety jsem pred tydnem...

Reklama